Last news in Fakti

3 Януари, 2021 19:15 1 364 4

Политическа равносметка! Джонсън би изгубил мнозинството си в парламента, ако изборите бяха днес

  • борис джонсън-
  • великобритания

Самият премиер е заплашен от това дори да загуби собственото си депутатско място от Ъксбридж, Западен Лондон, показва изследването

Политическа равносметка! Джонсън би изгубил мнозинството си в парламента, ако изборите бяха днес  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британският премиер Борис Джонсън може да загуби мястото си в парламента и мнозинството си, ако изборите бяха днес. Същевременно нито една от двете водещи политически партии в Обединеното кралство не е в състояние да спечели пълно мнозинство. Това показва ново социологическо проучване, предаде БТА.

Според изследването управляващата Консервативна партия, ако изборите бяха днес, би загубила 81 места, а с това и сегашното си мнозинство от 80 депутати. Така торите биха останали с 284 места в парламента, а опозиционната Лейбъристка партия би спечелила 282 места, констатира проучването, цитирано от Ройтерс.

Проучването е направено от компанията „Фокалдата“ по поръчка на в. „Сънди таймс“ сред над 22 000 души и в него в продължение на четири седмици през декември са изследвани всички избирателни райони един по един.

Шотландската национална партия, която иска Шотландия да се отдели от Обединеното кралство, би спечелила 57 от общо 59-те депутатски места от шотландските избирателни райони. Това означава, че формацията потенциално би могла да играе ролята на балансьор при съставянето на бъдещо правителство.

Самият премиер е заплашен от това дори да загуби собственото си депутатско място от Ъксбридж, Западен Лондон, показва изследването.

Проучването е важно, защото е първото подробно изследване на обществените нагласи след приключилите наскоро преговори на Джонсън за Брекзит и решението му да се откаже от отхлабването на противоепидемичните мерки, в резултат на което на жителите в някои части на Южна Англия беше забранено да се съберат със семействата си за Коледа като мярка срещу разпространението на вируса.

На последните избори през 2019 г. Джонсън спечели категорична победа, която му позволи да извади Великобритания от орбитата на ЕС, което стана факт в новогодишната вечер след половинвековни тесни отношения.

Възможно е обаче за в бъдеще във все по-определящ фактор за оценката за управлението му да се превръща справянето на правителството с епидемията от коронавируса, който отне живота на над 74 000 британци и съсипа икономиката.

Следващите редовни избори във Великобритания са през 2024 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хо хо хо

    3 6 Отговор
    Всеки истински британец е гласувал за Брекзит женките и обратните там гласуват за оставане в ЕС.Всеки истински британец иска да е свободен и е показал среден пръст на ЕС.Работата на мъжа е да бие шамар на жената и да и показва правият път.Работата на жената е да ражда и да мие чиниите.Който е схванал това ще оцелее която нация не го е схванала я очаква неизбежен край
  • 2 така така

    3 1 Отговор
    едва ли... то на Албиона останаха само муджахидини и ислямисти. тук-таме някой объркан бантустанец.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Абе Факти

    0 0 Отговор
    Първо се научете да пишете грамотно и след това банвайте! Сладури!
Новини по държави: