Last news in Fakti

5 Януари, 2021 07:19 22 238 43

Как турска банда измами хиляди германски пенсионери

  • германия-
  • телефонни измамници-
  • турци-
  • банда-
  • турска банда-
  • турция-
  • пенсионери-
  • пари-
  • възрастни

Турски телефонни измамници са плячкосали стотици милиони евро от наивни германски пенсионери

Как турска банда измами хиляди германски пенсионери - 1
Снимка: Shutterstock

Трикът е добре познат: престъпници издирват в телефонните указатели хора, чиито малки имена звучат архаично, за да е сигурно, че става дума за възрастни хора. После им се обаждат и се представят за служители на полицията, които предупреждават пенсионерите, че са уж застрашени от обирджии. На възрастните хора се казва, че трябва да подсигурят своите скъпоценности и пари в брой, като ги опаковат в плик и го поставят пред външната си врата, за да можели полицаите да го вземат оттам и съхранят на сигурно място. По данни на германската полиция, с този трик телефонните измамници обират стотици милиони евро всяка година.

С плячката е изградена цяла империя

За една възлова фигура в схемата за измами в Германия разказва списание „Шпигел“. 32-годишният Амар С., който през декември е задържан в турския град Измир заедно с десетки свои помощници, организирал там „кол център“ и довел до съвършенство измамната схема с фалшивите полицаи. С ограбените пари и ценности от Германия Амар С. създал в Турция цяла несметно богата империя от кол центрове и хотели, които по всяка вероятност перат мръсни пари. При задържането на Амар С. в Измир местната полиция открила пет килограма злато, 1,5 милиона евро в брой, огнестрелни оръжия и скъпоценности. Конфискуваното имущество се оценява на 105 милиона евро.

Криминалната кариера на Амар С. започва твърде рано. Той е още бебе, когато през 1988 година родителите му и петте им деца пристигат в Германия. Подадената от тях молба за убежище обаче е отхвърлена като неоснователна. За да не бъде екстрадирано обратно в Турция, семейството потъва в нелегалност. По-късно се опитва в друга германска провинция под фалшиво име да се представи за семейство от Ливан. И този им опит за получаване на убежище обаче пропада.

Амар С. се проявява криминално още на осемгодишна възраст. Впоследствие той постоянно си има работа с полицията заради различни обири и измами. Само полицията в Бремен има списък от 157 следствия, заведени срещу него. Бил е и в затвора, но след като излиза оттам отново подновява криминалната си дейност и се специализира в обири. През 2012 срещу него е произнесена присъда за пет и половина години лишаване от свобода, но Амар С. успява още преди това да избяга от следствения затвор. Той заминава за Турция, където в Измир започва втората част от криминалната му кариера. Там той открива първия си кол център, с цел да обира германски пенсионери. „Бизнесът“ му толкова просперирал, че Амир С. включил в схемите и своите братя. Чрез семейството си и познати в Германия създал истинска империя за телефонни измами.

Особено нагли престъпници

Фалшивите полицаи работели денонощно. Единственото изискване към тях било да говорят немски без акцент. На пенсионерите в Германия се казвало, че полицията е по петите на престъпници, които искат да им откраднат ценностите или дори, че спестяванията им в банката са застрашени от обир, поради което ги карали да изтеглят спестяванията си и да ги „дадат на съхранение“ на сигурно място. Мошениците, които отивали, за да прибират пакетите с пари и ценности, получавали по 500 евро на всеки маршрут.

Обирите на нищо неподозиращи пенсионери вървели толкова добре, че измамниците започнали да не приемат бижута: в един подслушан разговор на Хикмет К. - един от съдружниците на Амар С. - се казвало: „Бижута и други такива неща да не пипате, копеле. Това създава само главоболия. Злато – да, но никакви бижута. Тези германски бижута нямат никаква стойност – това е проблемът“.

С особена наглост престъпниците обирали възрастни хора, като с помощта на специален софтуер не просто прикривали телефона, от който се обаждат, но и го манипулирали така, че да изглежда като телефон на местната полиция. Колко необезпокоявано се е чувствала бандата на Амар С. в Турция си личи по снимки в социалните медии.

Предстои съдебен процес в Турция

Мошениците от бандата на Амар С. се снимали в Инстаграм, ползвайки истинските си имена и неприкрито демонстрирайки богатството си. Един от тях позирал на фона на златисто бюро, зад което висели окачени скъпоценни саби. Същият поствал и свои снимки пред едно Порше, както и забава със свои приятелки край басейна. Самият Амар С. също демонстрирал луксозния си живот в една луксозна вила в покрайнините на Измир и любовта си към скъпите автомобили. С луксозния му живот по турското крайбрежие на Средиземно море на първо време е свършено: в Турция го очаква съдебен процес.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 45 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сали Яшар

    206 11 Отговор
    Много си приличат с циганете, това им е ген да крадат и мамят.
    От кръвта вода не става.

    Коментиран от #26, #27, #31

  • 2 Аз доволен!

    147 8 Отговор
    Немските пенсии си мислеха че унтерменшовете съществуват само за да им сменят памперсите.Е,не е баш така..
  • 3 ами

    87 18 Отговор
    тая работа тъй се каже нас какво ни интерсува? че турци прецакали баба меркел?

    или лаф да става
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    52 103 Отговор
    БОРИСОВ ПОЧТИ ПРЕБОРИ ТЕЗИ ПРЕСТЪПНИЦИ У НАС АКО БЯХА БСП ЩЯХА ДА ВЪРЛУВАТ НАВСАКЪДЕ

    Коментиран от #24, #29, #32

  • 6 Хахаха

    46 11 Отговор
    Амар е арабско име .
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ?????😡😡😡

    31 5 Отговор
    За кой ли път същата статия .
  • 9 😈😈😴😴

    24 2 Отговор
    DW пак се и...а .
  • 10 Дойче Веле

    55 3 Отговор
    Нямали нещо за нашите измамници , за нашите евтини проститутки , че
    напоследък София се препълни от тях .

    Коментиран от #37

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 В.В.П.

    51 3 Отговор
    Нормално..е.И в България е така.Отървеш ги турските цигани...И гледай сеира.
  • 13 Отивай

    10 32 Отговор

    До коментар #11 от "Турски сигани":

    Да си нахраниш гладия ти стомах че устата ти мирише ужасно пич.
  • 14 Българина

    58 3 Отговор
    Типично занимание за емигрант мюсюлманин всяка дейност извън закона.... Германия за трети път на е ба европа, но и себе си!

    Коментиран от #17

  • 15 И какво?

    43 1 Отговор
    Германците го толерирали, но Ердоган арестувал кюрда и сега ще го тикне в зандана...
  • 16 Ганчо

    52 6 Отговор
    Бандите със схеми, a при нас държавно и официално. Кой не краде...?
  • 17 Коча

    12 3 Отговор

    До коментар #14 от "Българина":

    Пици виж ще се спукам от смях щото с твоя коментар. Кога пребри че Германия и изклатила Европа три пъти и накрая си го е набутала сама...
  • 18 Така е

    46 5 Отговор
    Кюрдите си разиграват кончето в Западна Европа, но при султана няма пет шест....или влизаш в пътя или в зандана ...или бохчичката и в европата
  • 19 Японеца

    33 6 Отговор
    Много хитър този турчин! От Измир действа, ако беше от Германия за седмица да са го хванали!
  • 20 Анонимен

    11 10 Отговор
    Дс се задейства. Много в турция, българия и то еродити измамени. С всеки болен и наивен може да се случи. Много тежко болни има и с тежки диагнози, рак, удар, кво му има. Лекари има, но не са казали. Глупаво, но има хора честни и мислят, въпреки че непрекъсно на всички това говорим. Отрудени хора, болни от дс, кгб, що не идат при амет. Щото има акъл. Прости наивни. В простите имат и те положителни. Вие като сте умни, сте диктатори, не чивеци, а злодеи. Много измамени умряха и то психиатри. Луди йора на сорос. Къде е мвр. Мълчат, защото и те са в подслушване на телефони. Не само старите, но и вие имате вина. Болни, тежко болни хора. У домовете се превиват от болки. Но дреме ли ви на вас крадците. Гадняри са крадците. Хем крадат и набеждат честните. Пълна деградация е българия заедно с мери, бойко. Турците са много над вас, обикновените. Това са чисти цигани. Навремето видях как влизайки да обядва бе купил един куп симкарти от автогара и ги подаде на дъщеря си, но бандит и явно бе от другия край на българия. В някои градове хората са честни. Можем да пробваме, а са и пробвали. Оставили са в един малък град чанта забравена и на др. Ден чантата била на мястото. Честни хора. Отрудени. Вие като сте сф тарикати виж до къде ни докарахте до кривата, инжекции, затваряне у домовете, с вашата алчност за милиарди. Мързеливи. Весела Коледа!
  • 21 112

    20 0 Отговор
    Замесени са цигани, мвр, политици. Те и затова назначиха селяни от село в систената. Ако бяха умни, то, те, шяха за нула време да ги хванат. Защото са над вас. Наглите крадци.
  • 22 Разум

    15 10 Отговор
    Тъкмо щях да кажа , че не само наще дърти комумяги ги лъжат по този начин и се сетих че в половин германия е било комунизъм. Познавам ного стари хора бивши комунисти които още казват ще те дам на МИЛИЦИЯТА.Така че старите ушета като им звънне телефона и им кажат помогни на полицията получават сигорно оргазъм та така им горят паричките.
  • 23 КУРТИ КУРТЕВ КУРТЕВ- фърлям на боб

    12 1 Отговор
    Ами да се обадят на Каскета Гешев да ги почва...!!!
  • 24 Б. М.

    13 4 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    🎃 Се справи пИрфектно. Остави пенсионерите с такива пенсии, че да стигат само за хляб и мляко. Зарад туй, измамниците няма к'во да вземат. Евалла 🎃, Машалла! Карай си дЖипката 🎃, велик си! 🎃🚙 А пък ние, 🐧🐧🐧, ще хОдиме пеш! 🤣🤣🤣
  • 25 А тази турска банда,

    11 0 Отговор
    Какво търси в Германия..... тук в БГ има една, тя пък напада баби, пък мен слага на,, топа,,....!
  • 26 незнайко

    20 3 Отговор

    До коментар #1 от "Сали Яшар":

    Откъде сте сигурен, че наистина не са нашите цигани с турски имена ???

    Коментиран от #28

  • 27 от Швеция

    24 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сали Яшар":

    Ми такива са, по целия свят, м-нгали долни,
    заради тях , вече е трудно да кажем, че сме Българи!
    и тук са същите ,то са наркотици ,ако не проституция, телефонни измами ,кражба на медни кабели от релсите а бе ужас, цигания до бога!
    Спят в колиби от найлон , просто нямам думи?
  • 28 от Швеция

    18 0 Отговор

    До коментар #26 от "незнайко":

    Съвсем възможна, прилика!
    Схемите им нямат начало и край, ако влагаха тази престъпна упоритост, в нещо смисленно, нямаше да им има еша?
    Но понеже, са родени такива ,а и зпуснати от малки в калта , вече от тях нищо не става!
  • 29 Баро

    10 6 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Той Борисов пребори и целия народ и сега всички са мизерници
  • 30 Фен

    8 0 Отговор
    Наскоро разобличиха група индийци които въртят от кол център не къде из Индия и се представят за служители на IRA това в щатите е за данъците и се оказа, че се изкарали между 10 и 12 хиляди месечно долара на човек. Така че ало измамници на всеки ъгъл
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 карамфила

    11 2 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ха-ха-ха,че точно той,бай бою,се е снимал зад златно бюро със златни саби зад него.
  • 33 трой унция

    15 3 Отговор
    Защо не кажете и как една българска ШАЙКА обира целия народ ?
  • 34 Хитлер

    5 1 Отговор
    Пак да им е малоумници
  • 35 Македонетц

    4 2 Отговор
    Тази банда е обучаван от Българските си колеки
  • 36 157

    10 0 Отговор
    То и в Германия можело като в България"Само полицията в Бремен има списък от 157 следствия, заведени срещу него" .
  • 37 Йордан Христов

    11 1 Отговор

    До коментар #10 от "Дойче Веле":

    Докато Уважаваната от всички цигани, турци, араби и други общности госпожа Меркел е на власт в Германия все ще има проблем с чужди граждани на тяхна територия факт доказан!
  • 38 дявола

    13 0 Отговор
    И те са напаст като циганите

    Коментиран от #39

  • 39 едно към едно

    5 0 Отговор

    До коментар #38 от "дявола":

    "Родителите му и петте им деца"...А нашите не искат да си устроят многолюдните семейства в западния рай!
  • 40 Стефан

    5 0 Отговор
    Да ви е честито, и понеже сте лицемери, докарахте си още трудолюбиви мюслита.
  • 41 германистан

    4 0 Отговор
    някога сами си ги поканиха гастарбайтерите, сега да им берат гайлето!
  • 42 Шенкен

    1 2 Отговор
    Кьорфишек, германците не са руснаци или българи да ги лъжат разни турчуля. Лъжат турски пенсионери в Германия
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: