9 Януари, 2021 11:35 5 140 36

Все повече хора в Германия работят на черно

  • германия-
  • икономика

Едва през 2022 година може да се очаква завръщане към нивата отпреди кризата, а дотогава сенчестата икономика ще запази своята привлекателност

Все повече хора в Германия работят на черно - 1
Снимка: Shutterstock

Заради ограниченията по време на пандемията доходите на мнозина в Германия спаднаха. А работата на черно се увеличи значително. Според някои икономисти, в това има нещо добро и властите би трябвало да си затворят очите.

Пандемията предизвика разцвет на сенчестата икономика. Подобно нещо се случи и по време на финансовата криза през 2009. Според икономически експерти, през 2020 година работата на черно в Германия е достигнала 11,4 процента от БВП, а през 2021 делът ѝ ще продължи да расте.

През 2020 част от жителите на страната, чиито доходи са спаднали поради загубата на работа или поради това, че работят на намалено работно време, са търсели алтернативни източници на средства. Открили са ги в сенчестата икономика. Според професор Фридрих Шнайдер от университета "Йоханес Кеплер" в Линц, работата на черно в Германия през миналата година се е увеличила значително - вероятно тя възлиза на 11,4 процента от брутния вътрешен продукт, което отговаря на около 380 000 евро. През 2019 година делът ѝ бе 9,1 процента. Шнайдер смята, че най-засегнатият от работата на черно бранш е гастрономията - където от данъчните са били укрити вероятно около 60 милиарда евро.

Защо гастрономията?

Тъй като заради локдауна и строгите правила за хигиена бизнесът пострада много, част от собствениците на ресторанти и кръчми вероятно са прибегнали към измами при заплащането на служителите си, за да пестят от разходите. Миячите на чинии, чистачите и помощник-готвачите бяха особено засегнати от кризата и останаха без работа. За да не загубят помощите за безработни, те вероятно са предпочели да поемат дейности срещу заплащане на черно в брой.

Останалите сектори, в които това явление се забелязва в по-голяма степен, са туризмът, различните дейности по поддръжка на домакинството - като например градинарството, частните уроци, но също - строителството и фризьорските услуги.

Ръст в работата на черно е констатиран и в други страни - във Франция от 12,4% от БВП на почти 16%, в Италия - от 18,7% на 22%. Смята се, че в Румъния и България квотата е още по-висока.

През тази година надали нещо ще се промени. Прогнозите на Шнайдер са за ръст в работата на черно в Германия с още между 10% и 12%. Едва през 2022 година може да се очаква завръщане към нивата отпреди кризата, а дотогава сенчестата икономика ще запази своята привлекателност.

"Тук има и нещо добро"

Въпреки това според много икономисти ръстът на сенчестата икономика във времената на криза не е толкова лош - точно обратното: той пречи на задълбочаването на рецесията и на увеличаването на бедността.

Шнайдер обяснява, че макар този вид работа да отклонява сериозни средства от системите за социална сигурност и от държавната хазна, спечелените пари все пак се вкарват отново в потреблението и чрез ДДС генерират постъпления за държавата.

И според икономическия експерт Ларс Фелд, в криза като тази ръстът в работата на черно е от полза. "Сенчестата икономика е вентил, който донякъде смекчава последствията от кризата за засегнатите", казва той. Много от хората са доволни, че изобщо имат някаква работа, а завишаването на контрола и на глобите би било контрапродуктивно във времената на предизвиканата от коронавируса криза. Засега държавата би трябвало да приеме обусловения от кризата ръст в работата на черно и да предприеме действия срещу нея едва след отминаването на проблемите, смята Фелд.

Проверките са по-малко

През 2020 година отношението на властите към незаконния труд определено е било по-снизходително: до октомври броят на проверките е намалял с 16 процента, съобщават от Министерството на финансите.

Синдикатите обаче са недоволни. "Фирмите, които не плащат заплати или укриват данъци, не би трябвало да печелят при кризата", каза председателят на Синдиката на работещите в строителството Роберт Файгер.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз40

    27 0 Отговор
    Да живей сивата икономика 🧟🧟🧟
  • 2 дедо Герчо

    25 0 Отговор
    АБЕ,ЩЕ ДОКАРАТЕ ВИЕ АЛТЕРНАТИВА ЗА ГЕРМАНИЯ,НА ВЛАСТ И ТОГА НЯМА ДА ИМА БЕЗРАБОТНИ,КАТО ПРИ NSDAP ...ХЪХЪХЪ.
  • 3 АйдеИТози

    29 0 Отговор
    Айде и този стожерна капитализма показва, че не може да дава акъл на източна Европа и да говори за корупция.... като толерира черния си сектор. Щатите вече не могат да говорят за демокрация, Германия вече не може да говори за честност и корупция.... видяхте ли сега какво стана само след 13 годинство наше членство в ЕС - катурнахме цяла система.... на всички ни беше ясно, че щом членуваме в нещо: то ще се счупи :)
  • 4 Stéphanie 🎲

    8 17 Отговор
    Не е вярно не вярвам за Грмания във Франция също е забранено,пипнат ли те си е голям проблем скрито не остава😉Никой не рискува освен португетата със стрителството ама до време ,винаги се намира информатор 😁дори и фризьори за били засичани на адрес са ходили при клиенти -пипват ги па и глобите и проблем със закона не е хубава идея .А в България си е така от край време още преди короната там е друга планета

    Коментиран от #10, #32

  • 5 Kaпитализъм

    18 1 Отговор
    ... в преследване на все по-висока печалба, капиталистите посягат и на парите на работниците си! Както виждаме "белия германски капитализъм" е само на думи!!!
  • 6 Грух Джуланов

    21 0 Отговор
    Много българи работещи в Германия работят на черно или на временни трудови договори чрез фирми посредници. Нямат здравни и пенсионни осигуровки. Създават блага за Германия, а после като дойде време за пенсия, ще искат социална пенсия по възраст от България.
  • 7 Издиша ЕС..

    18 2 Отговор
    И летните му,и зимните гуми - издишат..

    Коментиран от #25

  • 8 ББ и АХ

    17 1 Отговор
    Да работят. Тя работата ще ги направи свободни !
  • 9 селтак

    12 1 Отговор
    Частптром,весел дом!
  • 10 Гастерарбайтер.🔨🔨🔨

    31 3 Отговор

    До коментар #4 от "Stéphanie 🎲":

    По коментарът ти си личи, че не си излизала от България. Аз имам 10 години работено в Германия но никога не съм имал трудов договор всичко е ала бала такава е политиката им, Германия е една от най курунпираните и мошеннически държави в целият свят всички нередности и нарушения които стават там се знаят от съответните органи които се занимават с тях и от управляващите но така им отърва да си траят единственно се разследват някакви единични случаи на които е дадена голяма гласност с много свидетели което е капка в морето но ти няма как да го разбереш и затова коментарът ти е смешен.

    Коментиран от #13

  • 11 Порно

    17 0 Отговор
    Разбира се , че дойчовците ще си затвопят очите , че източно европейците бачкат на черно. Откъде на къде да им плащат поне минимална заплата , като може по малко. Що да им плащат осигуровки , ако стане нещо , те да се оправят. Въобще , кучета ги яли. Важното е икономиката да върви и да има за гостите на Бабата.
  • 12 Диверсант

    5 5 Отговор
    Какво значи РАБОТА НА ЧЕРНО. ... Работи през нощта на тъмно, черно.... А, не. Ония които за да съществуват и трябва да се хранят не крадат а извършат някакъв труд с чието възнаграждение си усигурява преживяване и на семейството си... Да обаче тия не плащат реката на политическа каста и бюрокрацията и са дамгосани като враг на обществото.
  • 13 Stéphanie 🎲

    8 17 Отговор

    До коментар #10 от "Гастерарбайтер.🔨🔨🔨":

    Дали 😉Не живея в България нито в Германия ,ми лошо за теб френде ти за 10 години да не си намерил редовна работа с договор в Германия това е поражение не гордост .Жалко че си излязЪъъл 😁от България .Не си намерил начин да прогресираш и успееш това е тъжно

    Коментиран от #15

  • 14 НакраДко

    29 1 Отговор
    И Германия вече не е това което беше преди 20 години.Разбира се,че още е икономическа сила-но парите и бъдещето са на Азия--за голямо съжаление...Но немците сами са си виновни-избираха си политици с безумни нео-либерални идеи,като агресивно унищожаваха европейската цивилизация и ценности.Сега амуджи,джендовци и разни извратеняци-които имат само права а не работят...А немеца се гърби за десет амуджа...

    Коментиран от #18

  • 15 Гастерарбайтер.🔨🔨🔨

    19 6 Отговор

    До коментар #13 от "Stéphanie 🎲":

    Ами излез ти тогава извън България и поработи в Германия и да те видим тогава как ще просперираш че да вземем пример от теб. Чел съм и други твои коментари тук и по тях се разбира, че не си добре с главата и имаш нужда от лечение в ГЕРМАНИЯ ама и там няма да могат да ти помогнат.😂😂😂

    Коментиран от #17, #19

  • 16 Хайл

    13 1 Отговор
    Дойче веле освен в свой интерес друго не пишат
  • 17 Stéphanie 🎲

    8 9 Отговор

    До коментар #15 от "Гастерарбайтер.🔨🔨🔨":

    Ти за мен не се грижи добре съм и с трудов договор в България дори и в сънищата ми не се връщам .Изразих съжаление към теб не ирония като виждаш че не си добре там ,да си сменил държавата .Има синдикати за защита на работниците ако пропееш горко им ,ми здравна осигуровка леле тъжно е не е смешно.Румънците вече са по тарикати има много с трудов договор легални във Франция .Не те знам на кой завой си ми помисли за тук давам ти идея не да те обидя не губи време там

    Коментиран от #20, #24

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 no name no face no number

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гастерарбайтер.🔨🔨🔨":

    Не я пращай при тия головодняци и диагноза не дават :))).
  • 20 Ввв

    4 7 Отговор

    До коментар #17 от "Stéphanie 🎲":

    Хора с IQ под 30 няма как да те разберат

    Коментиран от #21

  • 21 no name no face no number

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Ввв":

    хахаха iq фалшиви коефициенти няма как да бъде измерена категорично правилно с такъв тест.

    Коментиран от #22

  • 22 Хей Modern Talking

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "no name no face no number":

    Бягай да пееш No Face No Name No Number
  • 23 Мартин

    6 6 Отговор
    В Германия един преподавател печели някъде от 4000 евро нагоре. Въпреки данъците пак му остават много повече от колкото на учител у нас. В България е обратното - тук печели по-малко от агент в кол център.

    Коментиран от #34

  • 24 Гастерарбайтер.🔨🔨🔨

    11 3 Отговор

    До коментар #17 от "Stéphanie 🎲":

    Многооо много си далеч от действителноста Стефани, да не мислиш че като съм работил в Германия съм работил за малко пари, става въпрос че за тоя който работиш се разбирате за еди си колко пари на квадрат и платени осигуровки а той в крайна сметка не ти плаща осигуровките. А това със синдикатите го забрави всичко е тятър примерно ако дойдът на проверка на обекта и те хванът без трудов договор има си вратичка в закона и шефът ти може да ти плати осигуровките със стара дата за три месеца назад и всичко приключва.В последният град Гьопинген където работих шефът на криминална полиция ми беше личен приятел и ми е обяснил много работи и обстановката в Германия едно към едно така че трай и те се излагай по теми от които неразбираш абсолютно нищо.

    Коментиран от #27, #28

  • 25 Хайл

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Издиша ЕС..":

    Като "управляват" ГЕЙзери...предлагам да го разрушим че много простотии правят
  • 26 Omega

    13 0 Отговор
    Германия е най нещастното място на земята !
  • 27 Хайл

    10 1 Отговор

    До коментар #24 от "Гастерарбайтер.🔨🔨🔨":

    Абсолютно си прав 👍
  • 28 Stéphanie 🎲

    3 7 Отговор

    До коментар #24 от "Гастерарбайтер.🔨🔨🔨":

    Разбирам те 😕 тъжно е ,брей големи гадове имало и в Германия .На финал ти си прецакания ,не дай си боже трудова злуполука ,тук поругалците работят на този фасон в стрителството .Даваха скоро един работник починал от инфаркт и полицията разкрила цялата система повечето нелегални ..Тъжно ми е и за много българи разбирам сезона работа ами плащат им стотинки ,фирмата посредник им дере кожата ...Дано се устроиш късмет ти желая

    Коментиран от #29, #31, #36

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 АЗИС

    1 1 Отговор
    Аз съм Азис и обичам големите ланги
  • 31 Гости

    7 3 Отговор

    До коментар #28 от "Stéphanie 🎲":

    От 15 г.търгувам с Франция през седмица съм там за 1-3 дена но живея в Германия. Нелегално работещи в Франция 1.Стоителство а)Румънци ,молдавци с румънски паспорти ,украински с полски ,б)етнос българи много (предимство владеят турски ) и оригинални българи малко с)португалци .2.Туризма ,хотели ресторанти ,същатите етноси голяма част семейства или жени.Земеделие -овощни и зеленчукови градини (големи групи източноевропейци организирано и поединично ) през гроздобера много българи от етноса ,животновъдство малки ферми основно румънци.Малки магазини и търговия с втора употреба (дрехи ,мебели,ел.техника,Авто и мото части и автомобили експорт в тия браншове са основно от Африка както и в гаражи и работилници.И да не забравим французите от мобилните катуни със белите каравани и бусове които са навсякъде и са най опасни действат само нелегално.Това са моите впечетления от Франция къдете в почти всеки по голям град има стоянки за нелегални работници.
  • 32 От Германия с любов

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Stéphanie 🎲":

    Не е така! Нашите османски роми, работят при тези които не са ги прибрали по освобождението! Понеже не могат да научат немски, а говорят някакъв османски диалект, започват работа при тях, и допреди 150 години братята им ги бухат на черно! А колкото до другите роми,(нашите) те са богопомазани! През деня на помощи, а вечер се гримират, и наточени тръгват по улиците за да опъват кожи, а кожи тука бол, а съпруга и синът внимават майката и дъщерята да приберат след кожата парата!
  • 33 Stéphanie 🎲 от Франция с любов

    2 0 Отговор
    Мон шер ами ,а сега разбрах и тука си имаме португалци нашите мануш (роми) и български такива от факулету .Знам че при вас е като нас ,да разликата е учил с диплом, и без диплом ....
  • 34 rule

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Мартин":

    Наема ти, колко е!:)
  • 35 Тираджия

    3 1 Отговор
    Няма по измамническа , мошенническа , корумпирана , отвратителна , дискриминационна , ши.ана държава от Германия . НЯМА НЯМА НЯМА
  • 36 любопитен

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Stéphanie 🎲":

    Stéphanie , прочетах ти коментарите ! Аз във Франция съм от 28 септември 1989 г. , но се прибирам в България и пак във Франция . Информацията ти за нелегалните работници е много повърхностна . Знаеш нещо , но не всичко .
Новини по държави: