Last news in Fakti

10 Януари, 2021 19:58 3 632 35

Скопие: Очакваме отговор от България на предложения от нас план

  • северна македония-
  • българия-
  • зоран заев

Целта е да се намери начин за засилване на прилагането и ефикасността на Договора за приятелство от 2017 г., поясняват от министерството

Скопие: Очакваме отговор от България на предложения от нас план - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

По време на редовната комуникация с България има последователна размяна на мнения и идеи за преодоляване на различията, съобщи външното министерство на Република Северна Македония, предаде Макфакс, цитирана от БТА.

Двете страни често споделят предложения и виждания, в които посочват и обясняват позициите си, допълват от министерството.

"Последен в поредицата е Планът за изпълнение на задълженията в Договора за приятелство, предложен от наша страна и за който очакваме тези дни да получим отговор или забележки и предложения от страна на България", се казва в съобщение на министерството.

Оттам допълват, че министър Буяр Османи тази седмица е имал разговор с българската си колежка Екатерина Захариева.

Целта е да се намери начин за засилване на прилагането и ефикасността на Договора за приятелство от 2017 г., поясняват от министерството.

"По този начин ще се върне доверието и в самия Договор и в процеса на диалог между двете страни за преодоляване на различията, както прилича на две приятелски съседни страни в Европа", пише в съобщението.

Добавя се, че се очаква в идния период специалният представител Владо Бучковски да има чести пътувания между Скопие и София.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мъкааа

    46 2 Отговор
    Луно, Луно земя македонска...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 сиренето с пари

    45 1 Отговор
    К'ви планове и к'ви договори?! Или подписваш, или ... .
  • 4 Българина

    46 1 Отговор
    Продължавайте да чакате.
    Ясно ли е?!
  • 5 КВО ВИ МЪЧИ

    51 2 Отговор
    ПРИЗНАВАТЕ, ЧЕ СТЕ БЪЛГАРИ И НЯМАТЕ ПРОБЛЕМ!
  • 6 мдда

    22 7 Отговор
    Очакваш.. ама фигуранта е зает с други неща в момента.

    Коментиран от #12

  • 7 Путин

    7 26 Отговор
    Браво Бойко! Македония, Сърбия,Черна гора, Албания трябва да са в Евразийския съюз.
  • 8 Няма започване

    34 1 Отговор
    има РЕЗУЛТАТИ!!!! Иначе пак ще сме под кривата круша и то не с нормалните макета, а с ренегатите политици, "учени" и сърбомани! Я ще отложат преговорите пак заради избори!!! Така е, тоя филм сме го гледали - почват, докато махнем ветото и после старата песе на нов глас!!! БАСТА първо резултати, решения и после премахване ветото! Иначе ако иска и севернолунатици да се зоват - тяхно право!!!

    Коментиран от #15

  • 9 План

    25 0 Отговор
    за изпълнение на задълженията по договора?! Глупост неземна! Къв план за тоя тъп пожелагелен договор. Направо да предлагат план за нови преговори за условията за присъединяване с краен срок 2050 г.
  • 10 Софиянец

    28 0 Отговор
    Ке почекате
  • 11 Хрфтщ

    27 0 Отговор
    Никаква вяра на тия измикяри.
  • 12 🐷 Боко ТИКВАТА

    14 4 Отговор

    До коментар #6 от "мдда":

    Така е.Зает съм да инспектирам свинете в една кочина.След това ще инспектирам един обор с крави и един кокошарник, за да се скрия от ЕП.🤣🤣🤣След това ме чака много лична работа в Симитли🤣🤣🤣
  • 13 Bake Rolls

    16 1 Отговор
    София сега е заета , ще ви отговори Пловдив
  • 14 Грогу

    17 1 Отговор
    И двете страни , от време на време си подхвърлят по някои нищо не
    значещи реплики , колкото да не заспят ...
    Мнението на обикновенните македонци е.... че за всичко са виновни Захариева и Каракачанов.... какво са се сетили те изведнъж , да се връщат в миналото и да се ровят в стари неща .. Хайде преговаряй , ако имаш нерви...Те така те .

    Коментиран от #21

  • 15 Кси

    16 0 Отговор

    До коментар #8 от "Няма започване":

    Не са за вярване, изобщо, какво направиха с танковете, сърбомани ги управляват, първо резултати и после разговори
  • 16 Hhhhhhhh

    10 0 Отговор
    След 18 20 години е говорим
  • 17 АНОНИМЕН

    9 0 Отговор
    Интeрecнo e cъщo кoгa щe ce измъкнaт брaтятa-cъceди oт "Cтoкхoлмcкия cиндрoм"/Отвлечените, битите и е++++ните се влюбват в тези, които са ги отвлекли, били и .......! И cтaвaт кaтo тях!/?! Щe ocъзнaят и и щe приeмaт ли, чe и ниe и тe cмe рeзултaт oт пoлитикaтa:"Рaздeляй и влaдeй" нa Вeликитe cили!? Щe cи припoзнaят ли убийcтвaтa, зaтвoритe и кoнцлaгeритe зa бългaритe oткaзaли дa ce пишaт мaкeдoнци cлeд 1944 гoдинa!? Щoтo нe e възмoжнo кaтo ce рaзмиришeш вce някoй друг дa ти e нaпълнил гaщитe?!

    Коментиран от #22

  • 18 АНОНИМЕН

    5 1 Отговор
    Факт е, че тeкcтoвeтe oт 2017г. ca пoжeлaтeлни и тoвa ce дължи oпрeдeлeнo и бeзcпoрнo нa нaшитe упрaвници! Oщe тoгaвa трябвaшe дa ce нaпрaви тoвa, кoeтo нaпрaвихa гърцитe, нo нe! Ceгa щe търcим дa cлoжим кaчулкaтa cлeд дъждa! В cлучaя брaтятa-cъceди рeшихa, чe ca ни минaли изoтзaдзe и ca oт другaтa cтрaнa нa врaтaтa! Ceгa рaзбирaт, чe врaтaтa e двoйнa и ca пo cрeдaтa нa тяcнo мяcтo мeжду двeтe врaти! Нaдявaм ce, чe нaшитe "пoлитичaри" ceгa cлeд кaтo уceтихa тoплия cърбoмaнcки дъх във врaтa и cлaдкaтa бoлкa в a+++ щe ce пocтeгнaт в кръcтa и щe зaщитят пo нaй- рaзумния възмoжeн нaчин интeрecитe нa Бългaрия първo и прeди вcичкo! Нo кaтo глeдaм "кaлинкитe" нaлaзили вcички упрaвлeнcки нивa в Coфия - нeщo нaдeждaтa ми ce cмaлявa!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гошо

    0 0 Отговор
    М.д.р.т.р. да ми лапашпатката солена!
  • 21 АНОНИМЕН

    14 0 Отговор

    До коментар #14 от "Грогу":

    Ипак дa припoмня, чe нa тия "пачи яйца" ни насадиха в Берлин! В Сан Стефано се определиха териториите населявани от българи! В Берлин ни разпарчетосаха на княжество васално на Турция, Източна Румелия автономия в Турция и Македония изцяло под Турско! Великите сили Франция, Велика Британия, Русия и Австроунгария не са искали голяма и силна БЪЛГАРСКА държава / дa нe зaбрaвим, чe прусака Биcмaрк e нaпрaвил кaквoтo трябвa зa дa НE влязaт прeз 1878 гoдинa oтрядитe нa гeн.Гуркo прeз Ocoгoвcкaтa плaнинa в Мaкeдoнcкo за дa ocвoбoдят бългaритe и в тaзи мнoгocтрaдaлнa зeмя/! Пo cъщoтo врeмe прeз 1878 г. Aвcтрoунгaрия e нaлaпaлa Бocнa и Хeрцeгoвинa! Факт е, че cлeд Първaтa cвeтoвнa вoйнa, кoгaтo в Ньoй дaвaт Бeлoмoрcкa Трaкия нa Турция и Гърция; Зaпaднитe пoкрaйнини и Вaрдaрcкa Мaкeдoния нa cърбитe и Дoбруджa нa Румънцитe - американците са ги предупреждавали: от това ще има много проблеми в бъдеще! Заради тоя наш български сантимент Македония идват националните ни катастрофи! Да станем съюзници с германците защото те и през 1911-12година и през 1939 година са ни обещавали Присъединяване на Македония и Беломорска Тракия! Два пъти една и съща грешка! А Бледската глупост на Георги Димитров е просто невероятна! Срещу отказ на Тито от репарации 25 000 000 щатски долара е продал всичко българско в Западните покрайнини и Македония! И досега нашите политици и историци са същото мазало! И затова е всичката тая помия, която се лее отвсякъде върху България!
  • 22 Ранд

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "АНОНИМЕН":

    Няма да си признаят нищо , поне в близките 20-30 г. Те искат да се гордеят ,че са антични и няма да се занимават с подробности , като исторически доказателства . Ще отричат , докато на С.А.Щ не им писне и не им бутне правителството и сложат някои с по-логична мисъл .

    Коментиран от #24

  • 23 Перо

    6 0 Отговор
    “Макетата” имат 12 точки за изпълнение и като станат готови,може да се дебатира,другото е Пунта Мара!
  • 24 Перо

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "Ранд":

    Гърците с договора от Преспа им забраниха да говорят за античност! Вече летището в Скопие не се казва Ал.Македонски,а градско летище Скопие,защото националното се намира в София.Глупост е още да си измислят “история” и да чакат още 30г. и да се надяват на чужда помощ!

    Коментиран от #25

  • 25 РАнд

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Перо":

    Имам роднини там ( с брак ) , н знам какво мислят Предпочитат да не влязат ЕС , нно няма да признаят , че са българи

    Коментиран от #27

  • 26 БЮРМ/FYROM

    6 0 Отговор
    Измислената "държава" няма място в Европейския съюз. ВЕТО докрай. Промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 27 Перо

    7 0 Отговор

    До коментар #25 от "РАнд":

    Зомбирането за 75 г.,не може да се излекува за месеци! Може ли твойте роднини да са “антички” македонци,а ти да си “татарин”?

    Коментиран от #29

  • 28 Перо

    8 0 Отговор
    Много други страни от ЕС/ЕУ/ ни подкрепят,но не искат те да излизат на предна линия.Пет пари не дават,дали РСМ ще влезат в ЕС или не,даже работят да се спре разширяването,защото изпатиха много,а Англия,даже напусна. Всеки “македонец” от източно-православен произход има право на БГ гражданство,защото имат БГ произход!
  • 29 Ранд

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Перо":

    Нямам кръвна връзка , моя роднина се омъжи там, само братовчеди .
    Не говорим много на тази тема , но знам . Докато правителството не каже ....да София казва истината ,никой няма да повярва , но тогава цяла

    Коментиран от #30

  • 30 Ранд

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ранд":

    и тогава цяла Македония ще е в шок и ужас
  • 31 Стига гювеч!

    5 0 Отговор
    СЛЕД КАТО "СПОРЕД УЧЕНИТЕ И ПОЛИТИЧАРИТЕ" ОТ СКОПИЕ В РСМ НЯМА БЪЛГАРИ, ПРАВИТЕЛСТВОТО ИМ ДА СЕ НАРЕДИ НА ОПАШКАТА СЪГЛАСНО ДИПЛОМАТИЧЕСКИЯ ПРОТОКОЛ. ПОЖЕЛАТЕЛНИЯТ ДОГОВОР ДА СЕ СКЪСА И ДА СЕ СКЛЮЧИ НОРМАЛЕН ДОГОВОР С КЛАУЗА ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДЕЙСТВИЕ ПРИ НЕИЗПЪЛНЕНИЕ НА ТОЧКИ ОТ НЕГО. РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ЗАООЧВАНЕ НС ПРЕГОВОРИТЕ ОТ СТРАНА НА СОФИЯ ДА ПОЛУЧАТ СЛЕД МОНИТОРИНГОВ ПЕРИОД, ГАРАНТИРАЩ
    РЕАЛИЗИРАНЕТО НА ЗАПИСАНОТО В НЕГО.
  • 32 БиБи Кинг

    1 0 Отговор
    Са шиптарите се коркаме за албанцкио реотан ма требе бившите ни санародници да ги наричаме северомакедонцки бавносгревашти калутки! Заради таиа им осбенос требе да презапуснем целио процес на сближаване ма без повече да ги ближем! Че им ритаме шамари,че шлепаме маваши ма гевезелаци не бива да им правиме абсолютно! До де трае тоа процес че ги и онождаме на фона на грацка поп музика-лададика дее! Да помнат да знаиат ка се става европеец!
  • 33 Мая

    5 0 Отговор
    Дали ще бъде план или анекс го правиме ние.Те не са в позиция да поставет условия.Или го изпълняват или не.Нима те поставяха план на Гърция?
  • 34 Кси

    4 0 Отговор
    Вие не сте в позиция да предлагате, а трябва да изпълнявате договора
  • 35 айтослията

    0 0 Отговор
    С този план щяло да се върне доверието в догоовора.Абе аланкооловци /разбирай макета/по какъв повод прикакви обстоятелста поради какви причини и др. е подбито доверието.Пълен прахуляк.Какво има толкова за умуване.Пускате свободно без каквито и да било препятствия Българските бизнесмени да си работят в югозапада.Признавате че в жилите ви тече Българска кръв т.е. че сте Българи.Признавате че изика вие Български и т.н.Така както са го доказали носпоримо немски австрийски български чешки и др.учени още преди първата св. война а и след това.Пък тогава пресата ще я поолабим.
Новини по държави: