Last news in Fakti

11 Януари, 2021 20:33 3 470 27

Путин предвижда дългосрочно решение на конфликта в Нагорни Карабах

  • владимир путин-
  • нагорни карабах-
  • азербайджан

Планинският регион се отдели от Азербайджан след разпадането на СССР, което доведе до война през 90-те години, в която загинаха 30 000 души, а стотици хиляди бяха принудени да напуснат домовете си

Путин предвижда дългосрочно решение на конфликта в Нагорни Карабах - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Прекратяването на враждебните действия между Армения и Азербайджан в Нагорни Карабах, където бяха разположени руски войски, е "предпоставка" за дългосрочно уреждане на този конфликт, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от Франс прес.

"Констатираме, че тристранните споразумения постепенно се изпълняват и сме убедени, че това създава предварителни условия за пълно уреждане на конфликта в дългосрочен план", заяви Путин на преговори в Москва с лидерите на Армения и Азербайджан Никол Пашинян и Илхам Алиев.

Те бяха проведени при закрити врата, с изключение на изявленията на Путин в самото начало, и продължиха почти четири часа, отбеляза ТАСС.

"В момента ситуацията в региона е спокойна", добави руският президент, като заяви, че 48 000 бежанци, избягали от боевете, вече са се върнали в Нагорни Карабах след влизането на споразумението в сила. Текстът, подписан на 9 ноември под егидата на Москва, сложи край на шест седмици на сблъсъци между Ереван и Баку за контрола на отцепилия се регион Нагорни Карабах.

Споразумението отбеляза тежко военно поражение на Армения, която трябваше да отстъпи част от Нагорни Карабах и значителни територии около него. Над 2000 руски миротворци бяха разположени на място, за да гарантират спазването на прекратяването на огъня.

От ноември насам няколко инцидента между нагорнокарабахски сили и азербайджанската армия обаче заплашиха стабилността на споразумението.

Путин подчерта, че след разполагането си руски сапьори са обезвредили над 22 000 взривни устройства. Той добави, че Москва е доставила в региона 800 тона строителни материали.

С посредничеството на Русия е извършена и размяна на пленници и на телата на загинали. Освен това успешно функционира международен център за хуманитарно реагиране, в който се решават важни въпроси за нормалния живот на населените места, възстановяването на разрушена инфраструктура, защитата на историческите, религиозни и културни паметници, подчерта Путин, цитиран от БТА.

"Обръщаме специално внимание на деблокирането на икономическия и търговски обмен, на транспорта и на отварянето на границите", отбеляза руският президент.

Планинският регион Нагорни Карабах, населен предимно с етнически арменци, е подкрепян от Ереван. Той се отдели от Азербайджан след разпадането на СССР, което доведе до война през 90-те години, в която загинаха 30 000 души, а стотици хиляди бяха принудени да напуснат домовете си.

При боевете от септември до ноември загинаха над 6000 души по официални данни. В тях Баку се ползваше от подкрепата на Анкара, отбелязва АФП.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИВАН

    21 20 Отговор
    АЗ СЪМ ЗА АЗЕРБЕДЖАН....

    Коментиран от #3, #5, #17

  • 2 Биби Кинг

    5 14 Отговор
    Кольегата ВВ да не спеши с теа токчета че падне по лице и че си навехне подзваночнико дее!
  • 3 За кой

    13 15 Отговор

    До коментар #1 от "ИВАН":

    За мюсюлманите ли бе, Ванка?..
  • 4 говедофоб

    12 7 Отговор
    По ме интересува кога ще реши конфликта на Капитолия, че ми омръзнаа тея пиндоси вече
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Fenasi Kerim

    9 2 Отговор
    Турска песен в изпълнение на азербейджанска певица. Турския и азерския са "различни" като македонския и българския но в Азербейджан стана модерно да се пее на турския от Турция.

  • 7 Конфликта в карабах

    14 1 Отговор
    Го решиха птиците на мира. Ако се наложи пак ще го разрешат.
  • 8 По-важната среща беше тази

    14 3 Отговор
    Между Алиев и Путин. Пашинян беше извикан само за да подпише за транспортният коридор между Азербайджан и Нахичеван, разбирай Турция.

  • 9 ПЕНКО

    19 3 Отговор
    ЗАЩО В СОЦИАЛИЗМА СИ БЯХМЕ БРАТЯ И СЕСТРИ / АЗЕРИ И АРМЕНЦИ СЕ МЕШАХА ПО РАВНО /-.... А В ДЕМОКРАТИЧНИЯ КАПИТАЛИЗЪМ /ЛИБЕРАЛЕН ЕВРЕЙСКИ/ СЕ БИЯТ И ИЗБИВАТ !?!?!?!?НЯМА РЕЛИГИЯ В ЕВРЕЙСКАТА ГАДОСТ НА САЩ !!!!!!!!!

    Коментиран от #12

  • 10 барчо

    22 2 Отговор
    Гледах как ги беше спешил и двамата. Седяха и слушаха без да шукнат, въпреки че не и се слушаше. Алиев не мръдна през цялото време и май не премигваше, а Пашинян си въртеше главата като шугав. Пашито и до сега не разбира, че Путин спаси от пълен разгром Армения. Така става, когато един народ, колкото и да е горд и с постижения си избере куц ръководител. Те затова е приказката за рибата откъде се вмирисва.

    Коментиран от #11

  • 11 Абе и аз ги гледах

    10 1 Отговор

    До коментар #10 от "барчо":

    Алиев си беше като у дома си, докато пашинянката като чели нямаше търпение да си тръгне. Ей ги

  • 12 барчо

    21 1 Отговор

    До коментар #9 от "ПЕНКО":

    Защото при социализма имаше истински ред. Този ред се постигаше с много сложна система от лостове във всички възрастови групи. Започваше се от най-важното: Първите 7 години на детето. Когато детето е добро, дисциплинирано, уважително и се отличи в нещо си в службата на родителите се получаваше благодарствено писмо от училище и родителите имат малко повече отворени врати за растеж в службата. Когато обаче стане обратното ..... то е ясно. Така родителите в по-голямата си част бяха заинтересовани да не допускат децата и да са хаймани. Не се допускаше героизиране на идиотщината по никакъв начин и на практика нямаше подобни примери за подражание. Сега всичко се обърна и героите станаха мутри, мафията, подкупите, лесните пари. Ако си заработил парите си с пот на челото, те обявяват за балък и то негласно по медиите. Смени се изцяло мисленето на народа ни. Стана крадлив, мързелив, завистлив, оглупял и озверял. Най-лошото е, че вече убиха у нас и инстинкта ни за съхранение, а без него просто сме живи мъртъвци.

    Коментиран от #14

  • 13 Ами така е

    7 25 Отговор
    Ердоган заповядва, Путин изпълнява.
  • 14 Айде, соцносталгиците

    2 21 Отговор

    До коментар #12 от "барчо":

    Се намерихте. Хубавото е, че оставате все по-малко 🤣🤣🤣

    Коментиран от #16, #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 барчо

    27 2 Отговор

    До коментар #14 от "Айде, соцносталгиците":

    Ами какво да ти кажа. Нашия край е началото на вашия край. Ние живяхме добре, без страх от утрешния ден, без страх че някоя мутра ще убие детето ми само защото не му се е харесало нещо, без наркотици, без мафия и т.н. Вие ще изживеете живота си като животни убеждавайки ви че сте на върха на хранителната верига докато не ви хапнат без да се усетите. Ще умирате на по 30 години от наркотици и болести с промити мозъци. Това е бъдещето ви. Мафия, корупция, престъпност, държавна продажност и територия приличаща на лунен пейзаж. Ако ви се харесва, продължавайте в същия дух.

    Коментиран от #21

  • 17 Запознат

    7 7 Отговор

    До коментар #1 от "ИВАН":

    Всички сме за Азербайджан!

    Коментиран от #19

  • 18 барчо

    22 1 Отговор

    До коментар #14 от "Айде, соцносталгиците":

    Героите за подражание по наше време бяха Ботев, Левски, Петко воевода и т.н. Е, разбира се и партизански герои. Мечтата на всяко дете беше да стане летец, космонавт, строител, лекар .... Сега героите са Божков, Баретата, Крушата, Компира. Все крадци и убийци. Ярки примери за подражание. В сферата на културата за пример са такива като Радо Прашката, оня от Гълъбово и приятелката му от къщата, Азис, Шамара. Тежко ви, деца. В такъв свят няма как да има какъвто и да е напредък. Вие сте на дъното на хранителната верига и вече сте изядени. Само ще трябва да си изчакате реда и да бъдете повикани.

    Коментиран от #22

  • 19 Въххх

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "Запознат":

    Ти и иванчо, за всички ли се имате?
  • 20 В.В.П.

    7 3 Отговор
    Армяните,не бива да се отричат от руските си приятели..!!.Иначе,, лошо..Пък, Азербайджан,може да влезе пак в СССР..Без Алиев,или с Алиев,все тая.
  • 21 В.В.П.

    5 4 Отговор

    До коментар #16 от "барчо":

    Долу ,горе Тъй е..!!.Не плаши повече децата,Че са ,,,нестабилни,,.Барчо.!!!.

    Коментиран от #26

  • 22 Хайде хайде

    2 9 Отговор

    До коментар #18 от "барчо":

    Недей да плачеш на чужд гроб. Всяко време си има своите герои. Ако това те успокоява, вярвай си в утопията. Остави ни нас да си направим Света По наш вкус. Вашият не го искаме, историята го отрече.

    Коментиран от #24, #25, #27

  • 23 Любо

    5 0 Отговор
    6 седмици боеве 6000 убити.... Кое не е наред с тази инфомация?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 барчо

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "В.В.П.":

    Не плаша, а казвам истината. От 9 милиона живущи в БГ до 1989 г сега са не повече от 5 милиона. Стопили сме се половината ГОРЕ ДОЛУ. ГОРЕ ДОЛУ са заличени от картата на България над 300 населени места, още толкова са с по 10 и НАДОЛУ жители. Няма какво да плаша. Това е истината и който има малко мозък ще се уплаши и ще разбере, че този път по който вървим е точно пътя на самоунищожението ни!!!
  • 27 барчо

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Хайде хайде":

    Всяко дете, моето дете, което получава всичко, което желае е обречено да не доживее пубертета. Би трябвало всеки родител да иска най-доброто възможно за своето дете, а това са ТРИ основни неща. 1 - Да бъде здраво 2 - Да се реализира в живота и 3 - Да не го погребе. В момента 70% от децата не стигнали пубертета имат съпътстващи заболявания. В момента образованието е на нула и слиза все по- надолу, което значи, че и децата ще са там. В момента по електрическите стълбове е пълно с починали деца до 18 години. Това е срам и позор за която и да е нация и е показател за началото на гибелта и. Когато един народ не може да опази собствените си деца, то той е обречен.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания