Last news in Fakti

6 Януари, 2021 21:36 10 004 157

Какво пречи на Русия да стане суперсила

  • суперсила-
  • русия-
  • студена война-
  • ссср-
  • армия-
  • сащ-
  • владимир путин

Силата на Съветския съюз произтичаше от неговата военна мощ

Какво пречи на Русия да стане суперсила - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

След разпадането на Съветския съюз Русия, като страна наследник, получи много от него: не само притежание на модерни оръжия и оборудване, но и отлични военни технологии, което ѝ позволи бързо да се издигне за кратък период от време и твърдо да заеме второто място в света. Но Съветският съюз остави след себе си не само богатство, но и скрити опасности, пише китайското издание Sohu, цитирано от агенция "Фокус".

В миналото Съветският съюз наистина беше много мощна държава, особено в разгара на Студената война със САЩ. И докато тогава имаше равенство между него и Щатите, той беше признат за световна суперсила. СССР имаше огромна мощ в съвременните технологии и в науката също постигна голям успех, благодарение на който много често изпреварваше Съединените щати и оказваше натиск върху тях, принуждавайки Америка да се бори с всички сили да се върне на подиума. Силата на Съветския съюз произтичаше от неговата военна мощ. По това време Съветският съюз се смяташе за мощна военно-индустриална сила. Тъй като той не отдаваше значение на развитието на леката промишленост и селското стопанство, вътрешното икономическо положение на Съветския съюз се влоши.

Цялата вътрешна икономика беше концентрирана в един отрасъл и липсата на енергия за развитието на други области в крайна сметка доведе до икономически колапс, който деформира промишлеността, което също се превърна в една от важните причини за разпадането на Съветския съюз. Разглеждайки развитието на Русия днес, можем да кажем, че нейното ниво на наука и технологии може да се нарече едно от най-добрите в света, тъй като Съветският съюз ѝ е оставил буквално всичко наготово, а Русия дори не е необходимо да работи много върху научно-техническия прогрес - тя трябва само да продължи да използва и развива съветските технологии и оборудване. Русия наистина е много силна, но ако говорим за това дали ще стане достатъчно мощна, за да възвърне статута си на суперсила в бъдеще, това не може да се заяви категорично. Най-много можем да кажем, че тя има шанс за това. Ако обаче изхождаме от сегашната ситуация, все още е трудно да се каже нещо подобно. Какво пречи на Русия да се превърне в суперсила в близко бъдеще?

Втората световна война беше най-напрегнатото време. Тежките природни условия на територията на Съветския съюз дадоха на съветското правителство много предимства. Заради тях германските бронирани машини не можеха да изиграят напълно своята роля на бойното поле. Японската армия искаше да се присъедини към германската армия, но също така беше уплашена от заснежените сибирски равнини. Също така Русия има най-голямата територия в света, но местата, които вече са развити и населени, представляват само малка част от нея. Русия не е като Китай, където хора могат да се видят почти навсякъде на картата на страната. Те не използват земите си в пълна степен. Една от основните причини е, че географското положение на Русия е доста лошо и е твърде близо до Северния ледовит океан, където условията на живот са ужасни. Изборът къде да живеете е много трудна задача, тъй като развитието на тези територии не е лесно. Според експерти развитието на вечно замръзналите райони ще струва много повече от развитието на териториите в други страни. Дори днешна Русия да обмисля да завърши разработването на тези места, тя вероятно няма способността да го направи.

Разглеждайки историята на развитието на Китай, вероятно можете да разберете една истина: за напредъка и развитието на страната най-важното е гражданите на цялата страна, от елита до обикновените хора, да работят заедно и да избягват разединението. Русия също е многонационална държава, но има почти два пъти повече етнически групи от Китай. Не им е лесно да живеят в мир, без да работят по обща кауза, а още по-трудно е да бъдат обединен народ. Освен това Русия наистина е богата на ресурси и има огромна територия, но нейното население е твърде малко, дори може да се каже абсурдно малко, но отчасти това е следствие от Втората световна война. В битките на тази война Съветският съюз претърпя тежки загуби и след края на войната населението рязко спадна. СССР само е дал на Русия повече територии, оръжия и оборудване, но не е могъл да ѝ предаде достатъчно сила, за да се развива и да разработва нови места, така че за Русия е трудно да стане суперсила.

Преди разпадането на Съветския съюз цялата енергия и ресурси наистина бяха насочени към разработване на оръжия и подобряване на технологиите. В началото, поради високото ниво на продажби на оръжие, беше възможно да се реализира добра печалба и да се върне инвестицията обратно. Съединените щати обаче поеха постепенно по-голямата част от пазара и след като светът стана по-спокоен, търсенето на оръжия от различни страни не беше толкова високо, колкото преди. Много видове оръжия в Съветския съюз престават да бъдат печеливши. Недостатъците и проблемите на руската икономическа система, наследени от СССР, продължават да влияят върху развитието и напредъка на Русия във всички аспекти. Сега, когато войните са все по-малко, износът на оръжие не може да запълни тази икономическа дупка. Дори да има желание да развива други индустрии, за Русия е трудно да се отърве от закостенелите си навици и освен това трябва да похарчи спестените преди това ресурси. Пътят на Русия за да стане суперсила все още е много дълъг и не само заради „вътрешните проблеми“ на страната - САЩ също сдържат и ограничават Русия с всички средства. Не е лесно да станеш суперсила. От друга страна, Русия има шансове да направи това, но на първо място трябва сега да помисли как да разреши различните свои вътрешни проблеми.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    67 205 Отговор
    Русия никога няма да бъде супер сила, но може да си остане ядрена бензиностанция с пияни мужици.

    Коментиран от #147

  • 2 13213

    165 47 Отговор
    хахахахаха..тя Е суперсила

    Коментиран от #91

  • 3 4884

    27 9 Отговор
    НИЩО.
  • 4 Санкция

    178 42 Отговор
    Ако си мислите, че Русия не е супер сила, пробвайте се срещу нея 🤣🤣🤣 . Много са се пробвали, и са се провалили...

    Коментиран от #14, #71

  • 5 Българин

    49 129 Отговор
    Пази Боже Русия да стане суперсила.

    Коментиран от #7, #51, #76, #95

  • 6 😂😂😂😂😂😂😂🌍🤐💰🍗

    112 32 Отговор
    ТЯ СИ ЕЕЕЕЕЕ........... СУПЕР СИЛА 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂.... НО СЕДИ ВЪВ СЯНКА И НАБЛЮДАВА ( СВЕТА) ОКОЛО НЕЯ ......
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Монгола

    134 38 Отговор
    МОЛЯЯЯ ТОВА Е НЯКАКЪВ МАЙТАП НАЛИИИИ??? НЕ СА СУПЕР СИЛА С 8000 ЯДРЕНИ РАКЕТИ И 22 000 ТАНКА И НАБОР ОТ НАЙ МОДЕРНИТЕ ПОДВОДНИЦИ И, КОРАБА И РАКЕТИ В СВЕТААА МОЛЯЯЯ???

    Коментиран от #35

  • 9 Русия

    98 24 Отговор
    Е супер сила, но като всеки голям е благородна и парадира тогаава когато я засегнат. Няма да прави циркове като Уса, анадън му
  • 10 Бесен Язовец

    67 22 Отговор
    Според електожениската само краварите има армия и са най най

    Коментиран от #12, #17

  • 11 Готино

    29 62 Отговор
    Здрав китайски Х....оментар отзад. По съседски. Истината е, че Россия се превръща в суровинен придатък на китайската икономика. Както пее Слепаков: "Пусть срут на наших права - в Китай увозят дрва.... " Какво? Суперсила ли?!?

    Коментиран от #57

  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    34 10 Отговор

    До коментар #10 от "Бесен Язовец":

    Поздравления колега. Докога ти удължиха договора за тролене.

    Коментиран от #24

  • 13 🇷🇺РУСКАТА⛦ФЕДЕРАЦИЯ🇷🇺

    86 28 Отговор
    Руснаците никога не са били на колене бе жена за да се изправят след разпада на СССР. Винаги руска армия е била номер 1!!!

    Коментиран от #27, #81, #139

  • 14 херодот

    33 70 Отговор

    До коментар #4 от "Санкция":

    Четене трябва а не само политически лозунги.Русия губи първата световна . Русия губи Руско-Японската война.Русия губи...абе прочетете сами нещо за поляците в москва....

    Коментиран от #59, #130

  • 15 4884

    96 25 Отговор
    Крайната сметка показва, че Русия може да оцелее без всички, но всички не могат да оцелеят без Русия. Както искате си го тълкувайте.
  • 16 1944

    28 61 Отговор
    един холивудски палячо накара империята на злото да си яде ракетите. айде стига фалби за фалирали недоразумения като ссср.

    Коментиран от #61

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Омур

    25 54 Отговор
    Те нямат какво да ядат суперсили сънуват

    Коментиран от #30

  • 20 Радио Ереван

    68 20 Отговор
    Хахахаха, САМО Ганьо не знае, че Русия е супер сила.🤣🤣🤣
    Може би Ганьовците са супер сила, като през 21-ви век ПРОИЗВЕЖДАТ ЧУШКОПЕЦИ....хахахаха.🤣🤣🤣

    Коментиран от #123, #155

  • 21 pbdan

    65 13 Отговор
    Русия е една от трите държави с ядрена триада и никой няма да я нападне тотално. Северна Корея само с няколко атомни бомби и смешни ракети никой не смее да я нападне.
  • 22 1520

    73 13 Отговор
    и други са мислили че РУСИЯ не е супер сила но всички знаят как е завършвало това
  • 23 4884

    23 5 Отговор
    В момента могат да се организират големи прекъсвания на ел. енергията - има такива технологии отдавна. Сега Биткоина е +30к$ .....ако спре тока в основните места, където са копачките... за няколко часа. А? Моля?

    Коментиран от #28

  • 24 ГЕРБав ТУЛУП

    14 2 Отговор

    До коментар #12 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Твоят договор е вечен.Тролиш за комунягите, "демократите".....следва.....
  • 25 Лети ли рапторчето?

    49 13 Отговор
    Хамериканците и самолети нямат читави скоро не са продавали фърчила кенФ35 освен на едни балканци продадоха скъпо фейслифтове на 50 години кенФ16!

    Коментиран от #48

  • 26 Лелее

    43 12 Отговор
    Н И Щ О!!!!
    Тя е Суперсила !
    Кое не ви е ясно , драскачите ?
  • 27 ЪХЪ...

    20 35 Отговор

    До коментар #13 от "🇷🇺РУСКАТА⛦ФЕДЕРАЦИЯ🇷🇺":

    Афганистан, Сърбия,Ирак,Либия, Сирия,Украйна . ..7 год срещу 6 000 амуджи от Идил?!? И...40 кг... Спаружен старчок ...главнокомандващ?!?
    ХАХАХАХА......

    Коментиран от #32, #70

  • 28 pbdan

    23 3 Отговор

    До коментар #23 от "4884":

    Тази технология се нарича електромагнитен импулс. Ще хвърчат биткойни наляво и надясно.
  • 29 Монгола

    44 12 Отговор

    До коментар #18 от "ВСИЧКО РУСКО Е БОКЛУК! ФАКТ!":

    Задъжнелите космичеко амери 27 трилиона имат икономика на вересия!
  • 30 Лао Дзъ

    64 17 Отговор

    До коментар #19 от "Омур":

    След "санкциите" наложени от ФАЩ Русия вече е най-големия производител и износител на пшеница( и то без ГМО).В първите 10 е по производство и износ на свинско месо....и още, и още.Само бай Ганьо не го разбра.
  • 31 Гост

    52 12 Отговор
    Няко хора си чешат езика тук. Русия е суперсила повече от 1000 години, сега някави будали и абдали чули недочули, чели недочели, обслужващи по сташки интереси пишат глупости!
  • 32 Де Факто

    40 11 Отговор

    До коментар #27 от "ЪХЪ...":

    евроГЕЙски ТУЛУП, КРАВАРИТЕ и техните слуги вече 20 години буксуват в Афганистан и краят на буксуването не се вижда.Да ти напомням ли Виетнам?! И влез в нета, маркирай СОНГ МИ или МИ ЛАЙ, за да видиш за какви садисти става въпрос.Направи го...ако можеш.
  • 33 Отговорът

    19 33 Отговор
    Най вече водката пречи на руския народ. На следващо място е избиването на интелигенцията и ширещата се в целия комунистически свят шуробаджанащина и партийни назначения без задължително изискване за наличието на знания и умения, а основно за вярност и издигането на култ към ръководството. На трето място е посткомунистическия комплекс за изостаналост и желанието за бързо забогатяване и обзавеждане с най скъпите западни коли, къщи, модни дрехи, маркови и скъпи парфюми и аксесоари и т.н. водещо до див капитализъм, широко разпространена корупция и престъпност. Само сменете водката с ракия и ще видите, че това са неща които и на нас много ни пречат и ще трябва да се сменят поколения, за да не ни тежат и спъват да продължим напред.

    Коментиран от #64

  • 34 Behemoth

    48 13 Отговор
    Русия е като мечка .....мечката обикаля собствените си територии и ги пази от натрапници... САЩ са като глутница кучета скитат и отмъкват заблеялите се овчици....само могат да лаят по бърлогата на мечката и да изпращат на разузнаване разни проскубани пудели като Полша...по скимтенето им се ориентират колко са остри ноктите на мечката...
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 !!!?

    15 27 Отговор
    Военна суперсила - вечните комплекси на руския Гулаг !!!?
  • 37 iiu0009i

    44 13 Отговор
    Какво пречи на Русия да стане супер сила?!?!?
    Отговор- НИЩО, защото тя Е суперсила!

    Коментиран от #38

  • 38 В коя свера е..."Супер сила"?!?

    10 19 Отговор

    До коментар #37 от "iiu0009i":

    ????????

    Коментиран от #43

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 мдааа

    12 17 Отговор
    Некой , чат чат сипва на нашите ошанки с големия черпак ..😁😁

    Коментиран от #47

  • 41 Русофил

    33 10 Отговор
    Нищо не й пречи. Вече е суперсила.
  • 42 стоян георгиев

    14 26 Отговор
    на русия и пречи да стане суперсила стандарта на собствения и народ.никои неще да го управляват по руски.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Факт!

    5 22 Отговор
    Попречи Сащ
  • 45 Бай Кольо

    14 25 Отговор
    Пречи им че са празни глави

    Коментиран от #50

  • 46 gosho

    19 31 Отговор
    Гледам авторката Ммарийка заработва рубли. РУсия винаги си е била кочина, крадяща западни технологии.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ТАКА Е,.. ТУРЧЕ

    12 24 Отговор

    До коментар #25 от "Лети ли рапторчето?":

    ТЕ такива... аероплане които изпадаха от палубата на.. ЕДИНСТВЕНИЯТ във Вселената....Парен Фърчилоносач..."Дядя Кузя"!😂
    Камиларите още се търкалят по ЗЕМЯТА от...СМЯХ

    Коментиран от #74

  • 49 Каишков

    38 14 Отговор
    Русия може да смаже всеки един противник . Дори превъзхождащите го по население ЕС и Китай.
    За това и от нато реват. За това Китай иска военен съюз с Русия.
    За това Индия сключи такъв с Русия а не с краварите.
    То и Обама нарече Русия регионална сила , а после руснаците ги изринаха от Сирия барабар с една коалиция от 67 държави.

    Коментиран от #53

  • 50 Бай Ганьо

    24 10 Отговор

    До коментар #45 от "Бай Кольо":

    А наш'те кратуни са пълни, затова създадохме чудото на 21-ви век, наречено ЧУШКОПЕК. :-)
  • 51 човек от народа

    20 8 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    На всички им се иска да не е но световните събития говорят обратното.
  • 52 Интересен Ник

    6 14 Отговор

    До коментар #47 от "Българина":

    За човек обожаващ пресни и топли Руски Дерьма ;))))))
    От онези.... мургавите "Българи" ли си Рамзи?

    Коментиран от #54

  • 53 Де Факто

    29 10 Отговор

    До коментар #49 от "Каишков":

    Русия има около 30 СТРАТЕГИЧЕСКИ БОМБАРДИРОВАЧА, а ГЕЙропа НЯМА НИТО ЕДИН.
  • 54 Българина

    19 4 Отговор

    До коментар #52 от "Интересен Ник":

    Точно от тези българи, които редовно "уважават" евроГЕЙски джендъри като теб...хахаха🤣🤣🤣
  • 55 АмериканскиХой

    27 6 Отговор
    Конгреса на САЩ падна --- гледам CNN USA .....
    Вий се бъзикате с Русия :))
    ....
    Майк Пенс е в бункер , конгресмените са се заключили по офисите :))
  • 56 българина

    28 2 Отговор
    повече ме интересува какво пречи да не сме най бедни и изчезващи и умиращи от 200 държави! ГЕРБ

    Коментиран от #60

  • 57 Издислав

    24 9 Отговор

    До коментар #11 от "Готино":

    Китай се натиска за военен съюз с Русия , не Русия на Китай. Въпреки че Русия винаги ще помогне на Китай против краварите. Точно това ги сдържа каубоите да не се заяждат с Китай и С Корея.
  • 58 АмериканскиХой

    25 4 Отговор
    Народа на Америка влезе в Народното събрание . Полицаите убиха протестираща бяла Американка ...
  • 59 само питам

    19 4 Отговор

    До коментар #14 от "херодот":

    Я кажи какво загубиха Германците през Първата и Втората световни ? Какво загубихме и ние ? Какво загуби Швеция ? Какво загуби Наполеон ? Какво загубиха Японците ?

    Коментиран от #80

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Коцето

    17 4 Отговор

    До коментар #16 от "1944":

    Кажи един Холивудски палячо и един Руски предател . И двамата неадекватни и двамата съжаляват. Единия наивен , другия лъжлив.
  • 62 До 14

    15 14 Отговор
    Моля.? Русия е загубила 1 та свет. Война? Абе овча мисъл, ако можеш да четеш прочети в Гугъл поне.! Боже дай ми сили да не те нарека Иди..т
  • 63 Фатмак

    16 22 Отговор
    Като е супер сила да си е супер сила. Алкохолизираната червена мечка да си троши дървета из горите на Сибир, да яде лед и корени , но да не си подава лигавата муцуна извън границите си, защото този път ако мръдне като предишния, няма кой да я издърпа от блатото и ще трябва да учи чужди езици, на-вече китайски. Тоя път няма да има ленд лиз и прочие подпорки.

    Коментиран от #79

  • 64 млад соросоид

    28 7 Отговор

    До коментар #33 от "Отговорът":

    Не знам защо наричат богатите руснаци олигарси , а богатите кравари бизнесмени. И едните и другите са постигнали това с кръгове около правителството . Америка е с 60% от световния дълг . Не могат го върна и след 100 години.

    Коментиран от #75

  • 65 шопендар

    23 6 Отговор
    забравихте да уточните кои опоскаха страната и изнесоха капиталите в западните прогнили капиталистически страни,сетихте ли се,ами тези които опоскаха и нашата мила родина,казват им червена мафия

    Коментиран от #83

  • 66 Абе...

    7 5 Отговор
    ..........!...........

  • 67 Тиквуций

    28 11 Отговор

    До коментар #18 от "ВСИЧКО РУСКО Е БОКЛУК! ФАКТ!":

    Средната заплата в Русия е колкото в България. Ама цените на много от стоките са по ниски. За разлика от България Русия не чака някой да и подхвърли нещо от Брюксел. А всички тичат да откриват заводи там. А уж имало ембарго.
  • 68 Юрий Долгорукий с 16-те Булави

    32 14 Отговор
    Русия е единствената суперсила, която може да унищожи ФАЩ за минути, и то само с един от Бореите си. САЩ СА НА 16 БУЛАВИ ЖИВОТ! Всеки един от подводните крайцери тип „Боррей” на Руската Федерация (К-550 „Александър Невски”, К-535 „Юрий Долгорукий”, K-551 „Владимир Мономах”, К-549 „Князь Владимир”) носи по 16 Булави, които са напълно достатъчни, за да превърнат САЩ в пустиня! И да не забравяме, че само и единствено СУПЕРСИЛАТА РУСИЯ има хиперзвукови ракети, което я прави СУПЕРСИЛА №1 в света!

    Коментиран от #73, #107

  • 69 ми ,

    5 3 Отговор

    До коментар #47 от "Българина":

    Ошанка по ме кефи ... Звезделине
  • 70 хрониката

    27 5 Отговор

    До коментар #27 от "ЪХЪ...":

    Загубите на краварите ли изреждаш ? Във Венецуела кацнаха 200 руснака и краварите барабар с пуделите дадоха заден.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 трай бе

    23 4 Отговор

    До коментар #35 от "Майтап":

    Обикновения турчин вися в коридорите като попарен да търси среща с Путин , Хиляда извинения изпрати.
  • 73 мдааа

    11 10 Отговор

    До коментар #68 от "Юрий Долгорукий с 16-те Булави":

    Звездожопъй , Песков ти го каза - война не може да има .. Децата ни живеят в Европа и Щатите ... Панимайш ?
  • 74 само питам

    19 6 Отговор

    До коментар #48 от "ТАКА Е,.. ТУРЧЕ":

    Ф35 дето се гмурка край Япония , изплува ли вече ? Питам за един приятел.
  • 75 Иво Христов

    19 23 Отговор

    До коментар #64 от "млад соросоид":

    Ами тя Америка затова е супер сила, защото е силна икономически, валутно, политически, военно и каквото още се сетиш. Американците имат дълг, но тук ключовото е, че те си печатат валутата.
    Русия единствено е силна във военно отношение и дотам. Икономически е много зле. Изнася само ресурси с ниска добавена стойност.
    За валутата да не говорим. Никой не я ще. Народът тъне в бедност и мизерия. Средна класа няма. Остава й само да дрънка с оръжия и да семисли за сила.

    Коментиран от #84, #101, #109

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Толиати

    20 6 Отговор

    До коментар #63 от "Фатмак":

    Преди ВСВ краварите виеха от глад като карпатска мечка. Спаси ги ВСВ че продаваха оръжия и на едните и на другите. Спаси ги и това че направиха долара резервна валута и ония удариха през просото да печатат долари наляво и надясно без никакво покритие и без да работят.
    Ама времето им свърши.

    Коментиран от #85

  • 80 да питам

    7 9 Отговор

    До коментар #59 от "само питам":

    Сега ще преговаряме уроците ли ? Я тогаз ти кажи , само едно ще те питам .Катюшите на какви шасита бяха ? Не си длъжен да отговаряш .

    Коментиран от #92

  • 81 Хупман

    10 17 Отговор

    До коментар #13 от "🇷🇺РУСКАТА⛦ФЕДЕРАЦИЯ🇷🇺":

    Къде бе? Номер едно е ако гледаш само Первы канал. Скоро когато гладните руснаци прегризат гърлото на Пухлер, следва да затворят кранчето и ненужната им армия, за да има какво да ядат. Няма по-голяма яма от армията на руснаците. Евала на САЩ, че ги накараха да се въоръжават до зъби и да си съсипят икономика и население. Нали за това се разпаднаха. Поживей малко в централна Русия, като през 50-те години у нас и ще ти побелее косата.

    Коментиран от #90, #103

  • 82 Това

    11 11 Отговор
    че са примати. Това отдавна е доказано...

    Коментиран от #86, #106, #119

  • 83 сдс са крадците

    18 12 Отговор

    До коментар #65 от "шопендар":

    Червената мафия построи това което 30 години още не можете да откраднете. Това което построи червената мафия , не можете само да го боядисате.
    Тия които крадоха са наследниците на "Елита" от преди 1944 година дето си "приватизираха" имотите. Дядо му имал обущарница , внукът приватизирал завод .
  • 84 Инокентий

    18 6 Отговор

    До коментар #75 от "Иво Христов":

    Каква силна икономика е краварника с дълг над 30 трилиона ? То ако си силен няма да си с празни джобове . Китай има ли такива дългове ?

    Коментиран от #126

  • 85 ми ,

    7 9 Отговор

    До коментар #79 от "Толиати":

    Ти чул ли си нещо за един договор - ленд- лийз ? Помощ от съюзниците за 160 млрд.

    Коментиран от #88, #131

  • 86 браво на тебе

    8 1 Отговор

    До коментар #82 от "Това":

    А ти си умен, млад и красив. Акъл на буци вадиш.
  • 87 центро

    9 10 Отговор
    това че са мужици и 500 години живеят в диктатура.ето това им пречи.

    Коментиран от #89

  • 88 мамулчо

    14 8 Отговор

    До коментар #85 от "ми ,":

    Краварите пробутали на Руснаците една камара боклуци. С тях и без тях руснаците пак щяха да ступат германците.

    Коментиран от #94

  • 89 само питам

    13 5 Отговор

    До коментар #87 от "центро":

    Негрите и жените в краварника коя година получиха равноправие ?
    Нищо не ги дели от камиларите от СА. Нали за това са братя с тях.
  • 90 Кожухаров

    15 5 Отговор

    До коментар #81 от "Хупман":

    Кой сега се въоръжава ? Перчема ходеше да изнудва всички за пари че го закъсаха яко. Даже ние спонсорирахме армията им с едни 80 милиона долара.
    Отделно от това им наляхме авансово един вагон пари за осем стари фърчила в бъдеще време.
  • 91 Не познавам някой руснак който да не пие

    7 10 Отговор

    До коментар #2 от "13213":

    В кое,в пиенето на водка да.

    Коментиран от #93

  • 92 Висоцки

    17 8 Отговор

    До коментар #80 от "да питам":

    Катюшите и на кучешки впрягове да бяха , пак щяха да попилеят германците. Руснаците когато имаха реактивно оръжие , краварите стреляха с топове.

    Коментиран от #98

  • 93 само питам

    13 5 Отговор

    До коментар #91 от "Не познавам някой руснак който да не пие":

    Коя държава единствено в света имаше сух режим и защо ?
  • 94 ми ,

    8 5 Отговор

    До коментар #88 от "мамулчо":

    Боклуци като храна , самолети , камиони , алуминий ... Има документални филми .Гледай , ограмотявай се .Никога не е късно

    Коментиран от #97

  • 95 Въххх

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Ти си толкова българи, колкото аз съм ватман..
  • 96 Оффф

    9 10 Отговор
    Тежко е да говориш с факти , а отсреща чутура , пълна с петолъчки ...

    Коментиран от #100

  • 97 чети бе

    13 7 Отговор

    До коментар #94 от "ми ,":

    През октомври, 1940г., посланика на Кралството в СССР – Стафърд Крипс започва сериозни преговори със Сталин. Назначението на сър Крипс на мястото на досегашния посланик сър Уилям Сийдс не е случайно. Крипс има добри връзки със социалистите и именно чрез него Чърчил се надява да получи това, от което Англия се нуждае – ресурси и материална поддръжка, както и изваждане на СССР от дотогавашната му външнополитическа орбита. Това, което защитниците на теорията за значимостта на американския лендлийз не отчитат е, че още от 1940г., СССР започва, посредством САЩ и Близкия Изток, да изпраща огромни количества материали, които да подхранят британската а и американската индустрия (втората тепърва се пренастройва на бойни нога). Именно благодарение на съветските материални инжекции, САЩ ще успеят да ускорят мобилизационните процеси в своята икономика, изпреварвайки предсказанията на немските експерти, които успокояват Хитлер, че Америка няма да е готова за война преди 1944г.

    Последни изследвания на руски архивисти и историци доказват, че колосалните количества нефт, метали, злато, дървесина и руда, изнесени от СССР се превръщат в опора за Великобритания .

    Това сериозно натоварва икономиката на СССР и в последствие самият Съюз ще се нуждае част от изпратените от него ресурси да му бъдат възстановени от САЩ под формата на дарения от суров ресурси и техника, голяма част от която построена с добитите в Сибир и Урал метали.

    Коментиран от #102

  • 98 да питам

    2 7 Отговор

    До коментар #92 от "Висоцки":

    По едно плюсче , едно минусче ... Сам ли бачкаш ?🤭

    Коментиран от #99

  • 99 Висоцки

    5 2 Отговор

    До коментар #98 от "да питам":

    Искаш да те наема ли ?
  • 100 чети бе

    6 0 Отговор

    До коментар #96 от "Оффф":

    №97 е и за тебе учен. Дето плямпате без да сте в час.

    Коментиран от #110

  • 101 КОНТРАТА

    18 6 Отговор

    До коментар #75 от "Иво Христов":

    Печатат си хартия с всяка напечатана хартийка затъват все повече. Руснаците имат баце злато, нефт, газ за каквото се сетиш и имат грубо запас пт полезни изкопаеми на стойност 120 трилина $ а в Обора грубо имат 33 триолиона нали сещаш какво ти пиша? И туските енергийни източни са възобновяеми докто бай американо само точи. Газта която идва от Русия няма да свърши никога. И вулканите в Камчатка дето прозвеждат злато също няма да изгаснат скоро.

    Коментиран от #104

  • 102 ми ,

    2 5 Отговор

    До коментар #97 от "чети бе":

    Менкат си някакви 160 милиарда ли казваш ?
  • 103 Ушанков

    18 6 Отговор

    До коментар #81 от "Хупман":

    Ти кога си бил в Централна Русия, че си толкова компетентен? Иди в Бостон и там за много кратко време ще ти побелее главата. Не е необходимо да живееш много дълго време там. Освен да лъжете и плюете по форумите, нищо друго не можете. Жалки русофоби!
    Fake......

    Коментиран от #105

  • 104 Язък

    12 6 Отговор

    До коментар #101 от "КОНТРАТА":

    Долара умира . Да живее рублата !
  • 105 ми ,

    3 9 Отговор

    До коментар #103 от "Ушанков":

    Селата и малките градчета сравнявай пич ... Недей ми говори за клоаките .

    Коментиран от #108, #116

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Монгола

    12 2 Отговор

    До коментар #68 от "Юрий Долгорукий с 16-те Булави":

    Забрави основния МЕГА субмарина титана на титаните ,, Дмитрий Донски " 24 бр. Булава всяка Булава с 5 ядрени глави!
  • 108 Каракольо

    17 2 Отговор

    До коментар #105 от "ми ,":

    А селата и малките градчета в "Европейска " България ? Сякаш бомба паднала. Жив човек няма. Последните 10 години закриха 500 населени места. Най бързо изчезващата нация сме.
  • 109 Ушанков

    15 6 Отговор

    До коментар #75 от "Иво Христов":

    И ти живееш в миналото. Народа в Русия живее в пъти по-добре от българския народ. Разбира се с голямо съжаление за този български народ.......!!!!

    Коментиран от #111

  • 110 Разбира се ,

    3 3 Отговор

    До коментар #100 от "чети бе":

    Ти си учьон , аз не претендирам .. Може да ме е фанала радиацията през 1987 г. , когато бачках в Чернобил .

    Коментиран от #112

  • 111 мдааа

    4 7 Отговор

    До коментар #109 от "Ушанков":

    В пасьолките много весело се живее .. Мамашите гонят алкашите ...

    Коментиран от #115

  • 112 Издислав

    1 2 Отговор

    До коментар #110 от "Разбира се ,":

    Добре че сам си признаваш.

    Коментиран от #121

  • 113 Sieg

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "ВСИЧКО РУСКО Е БОКЛУК! ФАКТ!":

    Валутата няма значение бе момче! Шведската колко е и си живеят супер.
  • 114 Куку

    4 3 Отговор

    До коментар #35 от "Майтап":

    И колко руски танка опука с дроновете си тоя обикновен турчин?? Гладна кокошка просо сънува. В тоя форум, е пълно с безнадеждни оптимист и фантазьори. А ти не на "майтап", марш в каменистите малоазиатски полета. Там се упражнявай с дроновете си и унищижавай с тях всякакви танкове, които се появят в болното ти съзнание.
  • 115 Ушанков

    5 1 Отговор

    До коментар #111 от "мдааа":

    Много си духовит ммм.. дааа. Видно и ти много посьолки си обиколил и си наясно, къде какво става...!!!!

    Коментиран от #117

  • 116 Ушанков

    6 1 Отговор

    До коментар #105 от "ми ,":

    Бостон клоака....!!??? Започваме да си идваме на думата....!!!!

    Коментиран от #118

  • 117 Конечно

    2 4 Отговор

    До коментар #115 от "Ушанков":

    Запознат съм с акашките обичаи и мамашите .

    Коментиран от #120

  • 118 ми ,

    0 2 Отговор

    До коментар #116 от "Ушанков":

    Навсякъде ги има . Дори в Русия .
  • 119 Въххх

    1 1 Отговор

    До коментар #82 от "Това":

    Доказано от кой? От такива като тебе ли? Хахххх
  • 120 Ушанков

    0 0 Отговор

    До коментар #117 от "Конечно":

    Видно е!! Изказваш се много компетентно и подробно!
  • 121 мдааа

    0 0 Отговор

    До коментар #112 от "Издислав":

    Искрен съм , нали ?
  • 122 Путин

    10 5 Отговор
    Русия е най-силната военна сила в света, поради хиперзвуковата си технология за оръжие!
  • 123 Ганьо

    4 6 Отговор

    До коментар #20 от "Радио Ереван":

    Не обиждай БЪЛГАРИЯ , дали сме ви азбука и религия. Да , произвеждаме чушкопеци , а вие процесори , телефони и много широка гама от високотехнологични продукти. Тук трябва да споменем танка Армата ??? , СУ 57 ??? и Спутник 5 . Да не говрим за упехите ви в създаването на граждански самолет /СУ100/ и автомобили /забранени в ЕС/ Мисля , че е по добре да се вгледате в себе си , а не да критикувате .

    Коментиран от #133

  • 124 Нищо не пречи

    6 3 Отговор
    Тя е суперсила.
  • 125 В.В.П.

    13 4 Отговор
    Най просто е,,,Прави се пробно нападение върху руски град.Истнско.И после ще се разбере сила ли е,или не е сила.РФ...На около 80,100год.Западът пробва ,яде шамари ,и се прибира по колибите..Мисля,че иде ред ,отново..Радев,да прави референдум,Да направи едно полезно дело...За или против НАТО..Не трябва да мрат сънародници,за Мегаломански интереси..Както например,ПСВ ,на КОБУРГА.350000 трупа и 20 000 км територия разделена между комшии..плюс репарации..Ей туй е НАЦИОНАЛНА КАТАСРОФА...Нее ,че долара бил станал 5000 лв.
  • 126 Уффф

    3 6 Отговор

    До коментар #84 от "Инокентий":

    НИКОЙ НЕ ПОСЯГА ДЛЪЖНИЦИТЕ СИ ПОНИМАЕШ ЧЕРВЕН ТРОЛ

    Коментиран от #132

  • 127 Седесарят..

    5 2 Отговор
    Не виждам пречка,да стане Суперсила,.след. Като за РФ,работят,СССР,,наследството,Тайгата,зимата,лятото,,северния полюс,коми,Лена,Якутия, и др.,според автора.
  • 128 ПОСЛУШАНИЕТО

    1 8 Отговор
    ПОСЛУШАНИЕТО НА ДВОЙНИЯ АГЕНТ ПУТИН ПРЕЧИ,ТОЙ ЗАМЕНИ ДРУГИЯ ДВОЕН АГЕНТ И ПРЕДАТЕЛ ГОРБАЧЕВ.
  • 129 изКОРАХ СА

    7 1 Отговор
    Русия е супер сила МА МИНКЕЕ !
  • 130 хахаха

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "херодот":

    и после Полша - руска губерния...четете бре...:)))
  • 131 хахаха

    2 2 Отговор

    До коментар #85 от "ми ,":

    160 000 000 000? а посмали малко...
  • 132 Инокентий

    6 2 Отговор

    До коментар #126 от "Уффф":

    Уфффф че си прост , понимаеш ? Туй поколение дето ви сътвори демокрацията ,жените кифли а мъжете кифладжии. Връзките на обувките не можете да си вържете. Изгладили са ви мозъка и са го полирали. Алилуя
  • 133 Фърфуй

    9 3 Отговор

    До коментар #123 от "Ганьо":

    Интересно че всичко руско е забранено в ЕС . А иначе всичко що е европеец и има фирма тича в Русия. Даже ваксината им която е по добра от тая с която иска да ни ваксинират не я допускат в ЕС и България. А уж сме щели да имаме избор . Избор между кое Пфайзер или Пфайзер.

    Чест му прави на Виктор Николаев от Нова ТВ че пет пъти пита Костадин Ангелов за Руската ваксина , а оня все го увърташе. Накрая при директен въпрос нямаше накъде и призна че изобщо не са проявили никакво отношение и не са запознати с нея ????
  • 134 пов трудност

    10 3 Отговор
    Русия е отговорна за унищожаването на: Монголската Империя , Шведската Империя , Отоманската Империя , Първата Европейска Империя (Наполеон) , Британската Империя (помага дейно и военно за независимостта на САЩ, макар и не сама) , Втората Европейска Империя (Третият Райх , не сама но с основен принос) . Русия е останала единствената империя от по стар тип , и може да се оприличи на " Сериен Убиец На Гиганти" , докато други държави разсипват други държави , Русия разсипва империи , имали неблагоразумието , да я обявят за свой враг, това е историята, политиката ,традициите , година след година , столетие след столетие , и поредната империя в кошчето за отпадъци. Остава да виси въпроса - Каква сила е Русия ?

    Коментиран от #138

  • 135 Сър Пичук

    6 2 Отговор
    За да бъде една страна суперсила трябва да има освен военна мощ и икономическа сила, силна наука, както и умна външна политика, с която да си създава повече съюзници, отколкото врагове.

    Коментиран от #137

  • 136 един от многото

    3 0 Отговор
    Почти целия свят!
  • 137 Фърфуй

    7 4 Отговор

    До коментар #135 от "Сър Пичук":

    Ами Русия има най добрата школа за политици. Там не ги намират на кръстовищата или отбивките. Русия има най много учени на глава от населението в света. Имат най голямата територия и най много ресурси.

    Коментиран от #145

  • 138 КАК

    1 1 Отговор

    До коментар #134 от "пов трудност":

    Пропусна още една империя, срината от Русия - турската........ Пардон "османската"
  • 139 Борис

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "🇷🇺РУСКАТА⛦ФЕДЕРАЦИЯ🇷🇺":

    Мдаааааа номер едно, ко прикааш.
  • 140 Борис

    1 0 Отговор
    Мдаааааа номер едно, ко прикааш.
  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Мемфис

    4 5 Отговор
    Абе каква суперсила ще стане тази коочина?
    Тя има по- малъ БВП от Италия и Холандия, ще станела суперсила!
    Подобни простотии се въртят само в главите на неадекватните русолизци!

    Коментиран от #150

  • 144 Иван Вазов

    3 1 Отговор
    АКЪЛА И МОРАЛА ТАМ Е СУПЕР СИЛАТА А ТЕ НЯМАТ НИТО ЕДНОТО НИТО ДРУГОТО
  • 145 Сър Пичук

    3 4 Отговор

    До коментар #137 от "Фърфуй":

    Дай определение за добър политик.
    Според мен президента на най-голямата и най-богата на ресурси държава, чиито народ оцелява в мирно време, е много по-лош политик от президента на една бананова република, чиито народ е с по-висок жизнен стандарт от този в Русия.
    За учените - ако не се лъжа, за последните 100г СССР/Русия има само двама Нобелови лауреата. За нивото на науката говори и състоянието на икономиката, медицината, промишлеността, технологиите, качеството на живот и т.н. Освен в ракетостроенето и оръжията Русия никъде другаде не е сред водещите. Тук важи не бройката на "учените", а качеството им. Като гледам повечето наши "учени", които се водят такива по руските(съветските) критерии само срещу 2-3 статии годишно (обикновено изплагиатствани или префасонирани стари такива), не е чудно къде са и защо са там.

    Коментиран от #148

  • 146 Борис

    3 4 Отговор
    Доколкото си спомням в битката при река Ефрат 20 американски пехотинци направиха на печено със салата няколкостотин арабухи и рашъни. После плач на вдовици по руските телевизии и Груз 200.

    Коментиран от #149

  • 147 Американец

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    Русия, ако не беше Супер сила ,

    досега да е изметена ,

    от лицето на земята ,

    най-малко 10 пъти?

    "Руската мечка ," може да е "дремвала",
    от време на време ,
    но никога, не е заспивала ,
    от 1945 година насам ,
    не се заблуждавайте?

    Коментиран от #152

  • 148 Фърфуй

    4 2 Отговор

    До коментар #145 от "Сър Пичук":

    Според тебе кой е най добрия политик ? Путин ,Перчема, Макрона или Джонсъна ? Баба Меркел изобщо не я слагам в класацията.
    Кой направи най много за държавата си ?
  • 149 мамулчо

    3 3 Отговор

    До коментар #146 от "Борис":

    Ама нищо не казваш как после руснаците изравниха със земята база на "талибаните" където имало към две хиляди човека барабар със западните инструктори от франция , англия и обора.
  • 150 бай икономисто

    2 3 Отговор

    До коментар #143 от "Мемфис":

    Ти пък намери Италия да даваш за пример , че са пред фалит.

    Сред по-големите икономики с най-голям дял на държавния външен дълг към БВП се нареждат Япония, Гърция и Италия със съответно 198%, 143% и 119%

    Размерът на държавния дълг на Италия е 2,228 трилиона евро !!!
  • 151 666

    2 1 Отговор
    Пак на чужд гроб плачем! Хайде първо да видим наак...ните си ГВ-ове а после да говорим!
  • 152 МРГ

    2 3 Отговор

    До коментар #147 от "Американец":

    Ти май нямаш никаква представа какво означава термина "суперсила".Русия е много далеч от това да бъде суперсила.Подобна титла имаше СССР ,но не и мижава Русия.Единствената истинска суперсила в света в момента е САЩ.Никой друг не се доближава дори и малко до това.
  • 153 МРГ

    3 3 Отговор
    Най-странното е ,че лично Путин заяви ,че в света има единствена суперсила и това е САЩ,а тук разни платени русофилски слуги говорят дори и против мнението на господаря си.

    Коментиран от #156

  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 ПетровMr Петров

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "Радио Ереван":

    Вие , многознаещите и облизващите "Ехото на Москва", опитахте и го поцилуйкахте жезъла/Байрактаря на Ердоган ,платен от Радио БАКУ . В Ереван се оцапахте от шубе , че мамелюците ви чукат на портите? А?
  • 156 Знаещ

    4 4 Отговор

    До коментар #153 от "МРГ":

    Русия е силна държава с една от най-добрите науки, умни и волеви хора. Има най-зверската история през 20 век. Запад и натресе Великата Цветна Червена Революция. Тогава с помощта на Петата колона бяха избити повече руснаци от Хитлер дори.
    Въпреки това, и че смени изцяло системата от планова на пазарна и е едва със 140 милиона население, живеещо на грамандна територия, Русия поддържа страната си силна, а новите военни технологии държат равновесие със САЩ и не позволяват откачалките от Дълбоката държава в САЩ да започнат планираното срещу Русия ядрено нападение.
  • 157 Моряка

    2 1 Отговор
    Българи,промити мозъци от Сороснята,назад към Вазов и Русия.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания