13 Януари, 2021 17:30 2 381 6

Пекин: В САЩ, а не в Синдзян се върши геноцид!

  • китай-
  • сащ-
  • синдзян

Малцинствата зад Океана страдат от тормоз и се сблъскват с дългосрочна, обширна и систематична дискриминация в различни области като политика, икономика, култура и социален живот

Пекин: В САЩ, а не в Синдзян се върши геноцид! - 1
Снимка: Shutterstock

Завеждащият пресслужбата към правителството на Синдзян-уйгурския автономен район Сю Гуейсян даде неотдавна в Пекин втора пресконференция, по време на която отговори на тиражираните на Запад обвинения срещу Китай в „широкомащабно следене, принудителен труд и дори геноцид в района“.

Коментирайки ръста на населението в Синдзян, той цитира статистически данни, според които за периода 2010-2018 г. уйгурите в района са се увеличили от 10 171 500 на 12 718 400 милиона, т.е. с 25,04%. В същото време прираста на ханското население е бил едва 2% и то е нараснало от 8 829 900 на 9 006 800 души. По думите на Сю Гуейсян, темпът на растеж на уйгурското население е отчетливо по-висок от този на останалите етноси в Синдзян, предаде "Радио Китай".

„От друга страна, може да се каже, че САЩ имат сериозни проблеми в борбата с тероризма. В името на човешките права и справянето с тероризма, те започнаха войни в Афганистан, Ирак, Сирия и на други места, причинявайки милиони невинни жертви, огромен брой бежанци и неизлечими травми. Те са тези, които поддържат затвори в Гуантанамо и на много други места по света, където правата на задържаните се нарушават грубо. Така че бих искал да попитам кой строи концлагери, кой прилага мъчения, кой потъпква човешките права? Мисля, че отговорът е ясен за всички“, каза Сю Гуейсян.

По отношение на въпроса за принудителния труд, Сю посочи, че на 10 юни 2015 г. Международната конфедерация на профсъюзите е публикувала доклад, в който САЩ са посочени като една от страните, които системно нарушават правата на работниците.

„Малцинствата в САЩ страдат от тормоз и остракизъм и се сблъскват с дългосрочна, обширна и систематична дискриминация в различни области като политика, икономика, култура и социален живот“, каза той.

Според Сю, правителството на САЩ отдавна прилага политика на геноцид, сегрегация и асимилация спрямо коренното население на страната. В началото на 20-ти век индианското население е намаляло от 5 милиона през 1492 г. до 250 000 души. Днес броят на индианците в САЩ представлява само 2% от общото население на цялата държава.

„Това, което правят САЩ е да нарушават международните норми и ценности, човешкия морал и базовата съвест, както и общоприетите концепции и принципи, свързани с човешките права. САЩ са страната, която всъщност осъществява геноцид“, каза в заключение Сю Гуейсян.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    32 2 Отговор
    Геноцида е бил над индианци африканци иракчанин либийци сирийци, време им е и на тях
  • 2 мислещ

    3 26 Отговор
    Намо дето подтисканите не са малцинства, а случващото се е с активното участие именно на китайските комуняги.
  • 3 КОТарАК

    37 2 Отговор
    това е вярно/ Русия , също завоевателна държава , не е унищожила коренното население а ги е направила републики! за разлика от щатите унищожаващи всичко по пътя си
  • 4 ТаУмВзе

    21 0 Отговор
    Трябва да се наложат репресии за подкрепящите тръмп. Килари Клинтън от вчера мисля. Това дори и Мао не го е изричал. Демокрацийка а!
  • 5 Казуар

    3 25 Отговор
    И китайските диктатори ли започнаха да говорят за демокрация.
  • 6 Хаха

    16 2 Отговор
    В САЩ никой нищо не нарежда нито задължава.Живота си тече нормално хората не са уплашени напротив смазали са цевите и чакат втората вълна помощи.Вече се задава и трета вълна тлъсти помощи.Масово отказват да се ваксинират
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания