Last news in Fakti

14 Януари, 2021 07:18 2 960 14

"Гардиън": Шотландският риболов е в криза след Брекзит

  • риболов-
  • брекзит-
  • великобритания

Има притеснения, че ако проблемите не бъдат решени скоро шотландският риболовен бизнес ще понесе тежки загуби в търговията, която е на стойност над 1 милиард паунда

"Гардиън": Шотландският риболов е в криза след Брекзит  - 1
Снимка: Shutterstock

Доставките на прясна риба и морски дарове от Шотландия за ЕС са прекратени до 18 януари заради възникналите проблеми след Брекзит, съобщи "Гардиън". Шотландският риболов е затънал в криза, защото товарни камиони с прясна риба и морски дарове, както и млечни продукти, предназначени за магазини и ресторанти във Франция, Испания и други европейски страни биват отхвърляни, тъй като им отнема много време да стигнат крайната си дестинация, уточнява изданието.

Най-голямата логистична компания в бранша DFDS посочи, че закъсненията са заради здравните сертификати, проблеми с интернетната система и неправилно попълнени или липсващи митнически декларации.

Новите правила след Брекзит изискват всяка касета с морски дарове и риба да се разтоварва от камионите и да се инспектира от ветеринари преди да напусне Шотландия. На собствениците на фирми са им необходими по пет часа на камион, за да получат здравен сертификат, който е необходим, за да се пристъпи към попълването на останалите митнически документи.

Има притеснения, че ако проблемите не бъдат решени скоро шотландският риболовен бизнес ще понесе тежки загуби в търговията, която е на стойност над 1 милиард паунда.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пловдив

    17 4 Отговор
    Желанието беше тяхно

    Коментиран от #2

  • 2 един от многото

    22 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пловдив":

    Шотландците никога не се искали Брекзит. Дори искат отделяне от UK.

    Коментиран от #3

  • 3 РЕАЛИСТ

    16 4 Отговор

    До коментар #2 от "един от многото":

    Късно е вече. Да бяха мислили на Референдума за отделяне от Кралството. Страхливци излязоха. Предадоха Уолис/ Смело сърце/. Сега Борката им вика, че този шанс се дава веднъж на поколение. Кьорав карти не играе.
  • 4 Тути

    10 3 Отговор
    Не разбраха, че съединението прави силата. Ако нещо не им харесва в съюза трябваше да се борят с него, не да го напускат. Лежат върху стари имперски лаври.
  • 5 Centurion

    8 0 Отговор
    Референдум!!!
  • 6 898

    7 2 Отговор
    Това е работа само за нашите митничари.Леле,що пачка ,що риба ще има!
  • 7 село

    2 5 Отговор
    Хич да не ви пука. Тази риба ще я лапаме ние.

    Коментиран от #10

  • 8 Какви морски

    4 1 Отговор
    "дарове" бе??? Алоооу,вижте цените под 50л./кг. "дар" няма... освен водораслите,медузите и солената вода.Те това ви дарява морето.Още им вдигнете цените,на"даровете",и пак пищете,че"фалирате"!!!

    Коментиран от #9

  • 9 Гацов Бацо

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Какви морски":

    Ми ти кво искаш бе...да лапаш лефер и лаврак по 5лв/килото ли. Сакаш, ама нема. Бегай сега да си наловиш бельовички и некой шубляк от селската бара. Тамо е без пари. Па като сакаш лефер, бегай у гръчко да си наловиш.

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гацов Бацо

    0 3 Отговор

    До коментар #11 от "Ела да ми":

    Бая ше е умрел тоя сом,деде...кво викаш - ма барем бабата му се радва на кожата,а!!! Па ако верно сакаш лефер, Ела ми на гости у гръчко, Ем да те научим как се лОви, Ем да напраиш некоя и друга баня. Стига си се въргалял у селската бара барабар с биволете.
  • 14 ПЕНКО

    0 3 Отговор
    ВСЕ ОЩЕ ШИТЛЪНДСКИЯТ РИБОЛОВ СИ Е БРИТАНСКИ !!!! РИБА
    ПАУНД СИ Е ДАЛАВЕРА В СПОРА С ЕС !!!!!???
Новини по държави: