Last news in Fakti

25 Януари, 2021 14:52 2 863 26

Али Ахмети: Спорът със София ще бъде решен преди изборите в България

  • али ахмети-
  • северна македония-
  • ес

Политикът подчерта, че ще се намери решение, а дебатът ще се развива около историята и историческите личности, докато македонската идентичност и език не са заплашени

Али Ахмети: Спорът със София ще бъде решен преди изборите в България - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Безизходицата в отношенията между Скопие и София ще бъде разрешена още тази пролет, уверен е лидерът на „Демократичния съюз за интеграция“ (най-голямата албанска партия в югозападната ни съседка) Али Ахмети, цитиран от вестник „Слободен печат“.

Той изрази това твърдение в отговор на въпрос в снощното предаване „Политика“ на местната гостиварска телевизия „Глоби“.

„В интерес е както на Вашингтон, така и на Брюксел да разрешат този въпрос. През тези 20 години никога не съм бил разочарован от техните действия. Оптимист съм, че този проблем ще бъде решен в началото на пролетта. Решението ще дойде преди парламентарните избори в България“, заяви лидерът на ДСИ, цитира думите му Фокус.

Той подчерта, че ще се намери решение, а дебатът ще се развива около историята и историческите личности, докато македонската идентичност и език не са заплашени.

По темата за преброяването на населението на Северна Македония Ахмети посочи, че всички, които живеят в страната и имат собственост, ще бъдат изброени. Той уверява, че институциите ще си свършат работата, така че ще бъдат включени всички, живеещи в страната и в чужбина. Говорейки по темата, Ахмети изясни как е регистрирана диаспората.

„Имаше разисквания относно преброяването, включително публични дебати. Това е статистически въпрос, а не политическо предприятие и тази операция трябва да бъде завършена. Съответните международни институции като ООН и ЕС изискват това от нас. Трябва да имаме по-точна статистика за икономиката на страната, за собствеността на страната, за населението на страната и никой няма да бъде изключен. Първо ще се регистрираме тук, а след това и тези, които са в чужбина чрез валидни документи от техните роднини тук или чрез Държавната статистическа служба. Известно е колко дълго живеят тук и колко дълго навън. Всички обаче са жители на тази страна“, подчерта той.

По отношение на очакванията за резултатите, той отбеляза, че албанците не могат да бъдат по-малко от 25 процента, както бяха през 2002 г. Той обясни това с факта, че албанците в РСМ имат раждаемост, която се е увеличила през последните години.

По отношение на промените в процедурите за издаване на гражданство, Ахмети смята, че този въпрос е твърде политизиран. Според него през последните 12 години около 15 хиляди души са получили гражданство, а без такова остават 3500 души.

„Ненужно се манипулират гражданите с този въпрос. Не е е вярно, че 50 или 100 хиляди души са без гражданство и че половината от тях са албанци. Общо, според данните и информацията, предоставени ми от компетентните органи, занимаващи се с тези проблеми, има не повече от 3500 граждани без гражданство. По-голямата част от тях не са албанци, но те принадлежат към ромската общност“, каза лидерът на ДСИ Али Ахмети.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    24 11 Отговор
    Да след изборите предателите на България , Борисов и Каракачанов няма да ги има.Затова бързат макетата.
  • 2 Али

    10 0 Отговор
    От ДСИ
  • 3 Софиянец

    20 3 Отговор
    Възможно е единствено ако ви анексираме
  • 4 Българка

    24 4 Отговор
    При преброяването в РСМ ще има ли изобщо графа "българин"? И спрете да ни занимавате с РСМ.
    Очаквам статии за разследване на снимките от бацеват спалня, къщата в Барселона, какво се прави за намаляване щетите от фалшифициране на изборите........ Българските, а не македонските въпроси са на дневен ред
  • 5 Doni Brasko

    17 5 Отговор
    Който продаде България ще загуби изборите безвъзвратно. Борисов се готви да направи точно това
  • 6 да де

    14 3 Отговор
    От българоубиеца всичко може да се очаква.
  • 7 БЮРМ/FYROM

    24 1 Отговор
    Измислената, смешна и жалка "държава" няма място в Европейския съюз. ВЕТО докрай. Промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 8 Нямам срам

    18 0 Отговор
    Ако хората не се страхуваха и не бяха с промити мозъци щяха свободно да напишат че са българи в графа друг народ но ще има наказания
    А това са доста народ 70% от област Македония
  • 9 Настопроценти

    10 0 Отговор
    ЩЕ БЪДЕ РЕШЕН,ЧАКАЙ!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 То е ясно

    10 7 Отговор
    Джагала индиректно ни заповядва да клекнем,щото ще ядеме шамари от ЕС и САЩ ! Знае,че Тиквата ще предаде България преди да му свалят гащите на 04.04.и да му го оперят с 200 !
  • 12 Абе албанците

    13 0 Отговор
    в СРМ македонци ли са та се обажда тоя али? Ако са македонци да го кажат високо и ясно и след това да го докажат, но не като македонските историчари. Ако не са македонци да кажат кви са. Може би са северномакедонски албанци за разлика от албанските албанци и пр. тъпотии. Въобще СРМ трябва да се остави на мира да ври в собствен сос, докато разбере какви са... Тогава и историята ще си дойде на място.
  • 13 Перо

    15 1 Отговор
    Гладна кокошко просо сънува. Нека се надяват на ЕС и САЩ. От умрял писмо! Те използват БГ да не са на пангара,поради трафикантите на наркотици,проституция и тероризъм при шиптърите в РСМ.
  • 14 Анималс

    9 2 Отговор
    Къв Али си ти бе, шиптар! Ние се кланяме само на един Али - Али СОУ
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 До Али Ахмети

    17 0 Отговор
    Не знаех че преговаряме и с Албания.... Тоя хич не му пука, защото до 10 г ще имат значение само албанския и албанската история
  • 17 Кси

    13 0 Отговор

    До коментар #15 от "Македониус":

    Уважават ги сърбите, ама друг път, това е в твоята глава проста, байно, помниш ли неотдавна как ги уважиха, с бомбандировки, сърбоманите провеждащи геноцид наред, ще ги уважава някой, бягай се скрий някъде, тия лицемери и с изтока и запада, подмазвачи на САЩ за ЕС, все едно не им метнаха бомбите, и некадърност, една война нямат спечелена, само с подлости и в гръб на БГ, пошла и перверзна музика, да имат световни оперни певци като БГ
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Иван Михайлов

    8 0 Отговор
    За мен няма разлика между Македония и България. За мен цялото е България.
  • 20 Уйке

    5 1 Отговор
    Ей много дебелооки тия Македонци! Значи според тях преговорите с ЕС ще се решат във Вашингтон и Брюксел! Ами ако САЩ иЕС бяха толко решавачи на балкански проблеми, да бяха премахнали ББ, знаят му всички бакии и номера! Аз все пак се надявам нашите политици да не отстъпят! При това отвратително отношение към България РСВ не заслужават никакъв компромис! Да отиват на майка си на ЮСФР.ката!!!!!
  • 21 минувач

    0 2 Отговор
    Жалко за Албания ще трябва и те да чакат заради макетата!
  • 22 минувач

    1 0 Отговор
    Кражбата на идентичнист - е престъпление!
  • 23 БашМайстора

    2 0 Отговор
    Сър Артър Дж. Евънс 1903 г в-к Таймс

    Артър Евънс често пътува в пределите на Османската империя, посещава неколкократно Македония и прави следните заключения:

    „ 30 септември 1903 г.
    Сър, като човек, който е имал изключителни възможности да изследва македонския въпрос отвътре, позволих си може би да изтъкна някои от най-съществените условия на сегашното положение...

    Нека да започна с поправката на една почти всеобща заблуда. Там няма „македонци“. Там са българи. Там са румънци – останки от латиноговорещите жители на римо-илирийските провинции...

    ...Неприятно е задължението да кажеш на някои от своите приятели горчиви истини, но гръцката претенция към Македония... е присъница (бълнуване)...

    ...Това голямо надмощие на българския елемент е един основен фактор в днешното положение, който е бил много скриван от статистики, съставени от гръцки източници. Обикновено много несъвършена представа се създава от чужденци и дори консули, чието запознаване с Македония се ограничава главно до градове като Солун или Битоля.[9]
  • 24 ДОКО

    1 0 Отговор
    ДА ВИ КАЖА ОТКРОВЕНО СПОРЪТ БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ ЩЕ СЕ РЕШИ ОТ ДЖО БАЙДЪНЧО..ЛЕКО ВДИГА ТЕЛЕФОНА И ИЗБИРА ГЕНЕРАЛА ОТ ПОЖАРНАТА БОКО ОТ БАНКЯ..ВИЖ СЕГА ТУКА НАЛИ..ДА ..Я ПАК..РАЗЧИТАМ НА ТЕБ..ВИЖ КАЖИ НА ВМРО ДАЙ ИМ КИНТИ..И РАЗБРА АДИ ЧАО..И ГОТОВО..ТАКА СЕ РЕШАВАТ НЕЩАТА ТУК В ТАЯ СТРАНА..
  • 25 ИМАМЕ ГО

    1 0 Отговор
    ОСВЕН НЯКОЙ ПРЕДАТЕЛ ТУК НА ВИСОКО , НИКОЙ ДРУГ НЯМА ДА РЕШИ ВЪПРОСА !
  • 26 ГОЛЕМ РЕВ

    0 0 Отговор
    ЖАЛКО ЗА ЗАЕВ , НЯМА КАК ДА КРАДЕ КАТО НАШАТА МУТРА !
Новини по държави: