Last news in Fakti

23 Януари, 2021 13:20 3 629 35

Заев към България: Проблемите не се решават по време на избори

  • северна македония-
  • българия-
  • ес-
  • зоран заев-
  • избори-
  • бойко борисов

Чувствителните въпроси не се решават в навечерието на изборите, каза македонският премиер

Заев към България: Проблемите не се решават по време на избори - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Правителството има уникална възможност по отношение на диалога с България и определено трябва да работим по плана за действие през този период, което означава създаване на положителен климат, насърчаване на сътрудничеството, но и положителен климат по политически въпроси. Чувствителни въпроси не се решават в навечерието на изборите. Това заяви премиерът Зоран Заев в интервю по ТВ 24, предаде агенция БГНЕС.

„Позицията на министрите е позиция на правителството, нашата обща позиция. В тълкуванията можете да видите някои разлики. Определено трябва да работим по плана за действие през този период. Планът за действие означава създаване на плюсове, насърчаване на сътрудничеството, но също така и положителен климат по политически въпроси. Според мен двамата външни министри имат контакти, но не бива да пораждаме надежда, че нещо ще се случи до изборите в България. Когато попитате българските представители, те казват: „Защо не, ние можем и утре да го решим”. Не. Чувствителните въпроси не се решават в навечерието на изборите”, каза Заев.

Според него и двете страни са ангажирани с последователното прилагане на Договора за добросъседство: „И така, търсим едно и също нещо, а именно двете страни да поемат своите отговорности при изграждането на инфраструктурата и в работата на образователно-историческата комисия, при предлагането на идеи и други подобни. И засега намираме решение, това е планът за действие. На секторно ниво вярвам, че тези дни предложенията ще бъдат хармонизирани. Дадохме набор от идеи, те върнаха набор от идеи. Те коментираха нашите идеи положително, ние техните положително. Това е набор от идеи и аз вярвам, че това е динамичен въпрос и можем да го надградим в бъдеще за още по-добро сътрудничество между нашите две държави”, каза Заев.

Той добави, че следва да се съгласува междуправителствената конференция между двамата външни министри и техните екипи. Заев обясни, че става въпрос за подготовка и съвместна организация на спортни турнири, обмен на опит в дигитализацията, образованието, социалната защита, здравеопазването, “където вече сме си помагали няколко пъти”, както добави македонският премиер.

Запитан за спора за македонското прилагателно, македонския език, идентичността, Заев е уверен, че както никъде по света не се водят преговори по въпроси за идентичността, така и от македонска страна няма да се преговаря.

“Когато питате България, те казват, че приемат реалността за съществуването на македонския език и македонския народ. Тук сме съгласни. По-нататък казват – да разговаряме за историята. Ние казваме – историята е работа на комисията по исторически и образователни въпроси, нека тя решава за историята. Като министър-председател на македонското правителство, искам и очаквам, нашият народ очаква, ясно признаване на македонския език и македонския народ, а не да казват – признаваме реалността, ама дайте да видим миналото, корените и всичко. Миналото и корените са моята идентичност. Значи, историята на моя македонски народ, историята на моя македонски език също са въпрос на идентичност. По въпроси за идентичността никъде по света не се преговаря, нито ние ще го направим. И това изобщо не е на масата за преговори, а само искането ни да ни признаят”, каза премиерът.

Според него в Договора за добросъседство от 2017 г. е останала формулировката български език в съответствие с Конституцията на Република България или македонски език в съответствие с Конституцията на Република Македония, и това, казва той, трябва да бъде решено.

“Тя остана. Очевидно не сме успели да решим това още тогава. Но решихме – съществуването на двете нации – го има, съществуването на обща история между двата народа и държави – е вътре, вярвайки, че ще го направим. България ни призна първа. Признаването на суверенитета на тогавашната Република Македония означава признаване на суверенните права. Това са правата на самоопределяне. Какъв език говорим – това е нашият официален език, това е македонският език. Какви сме ние – ние сме македонци по определение и т.н. Нямаме проблем, че тук има граждани, които се чувстват българи. Нямаме никакви претенции към България, не само териториални, а и претенции за намеса във вътрешните работи, нито по въпросите на малцинствата, които са регулирани в международен план. Те имат своя специфична конституция и ние уважаваме тяхната конституция. При преброяването гражданите заявяват как се чувстват или други подобни неща. Но, наистина не можете да кажете, че Северна Македония предизвиква определени териториални претенции спрямо България. Това беше обсъдено от мен и премиера Борисов и нашите работни групи и установихме, че Северна Македония е същото като Република Северна Македония и се отнася до страната като политически субект”, каза премиерът Зоран Заев.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боко е ку ку

    36 10 Отговор
    никой не взема чекмеджето на сериозно , даже и пиарите му се гаврят с него като го карат а обикаля като муха без глава с джипката хахахахахахахаха
  • 2 Зайчо

    32 9 Отговор
    Пратете на баце една мата хари с торба лилава и всичко ще признае баце барцелонски
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Българина

    25 9 Отговор
    Прав е Зайо Байо.
    Преди избори се лъже, КАКТО ПРАВИ ТУЛУПА.🤣
  • 5 БАЙ Х@Й‼

    19 4 Отговор
    За една година митниците са заловили на територията на РБ един камион(ТИР) и половина контрабандни цигари (16 млн. къса) и един вагон (17 тона) тютюн.
    Идват избори и някой е отворил касичката.
    Григор Здравков
  • 6 Заев

    15 3 Отговор
    умен ! Право , куме , в очи !
  • 7 go6ku

    21 0 Отговор
    Зайчо,

    То у Бугарско прайме изборе има-няма на 4 години. Ама май се сетивте, че сте на зор малко късно и не се спрехте тия години с простотийте. А то дали е изборно време, за истинските приятели и добри съседи няма значение, но явно, че Вие не сте от тях!

    Коментиран от #25

  • 8 зарезил

    11 1 Отговор
    И Заю-баю взе да се ташачи с Простото.
  • 9 123

    9 5 Отговор
    Ако,на тия им уйдишем за Европската Уния, Югозападна България я отпишете!Границата ке минава некъде през Перник!:) На мен не ми пука! Аз, съм си уредил живота в чужбина и нямам намерение да се връщам! Вие, гледайте да свалите "Тиквата"!:) Тогава живота ви ще тръгне по мед и масло!:) Найвници!
  • 10 Киро Питоня

    22 0 Отговор
    Имаше една сръбска комедия на времето-'' С цървули по дивия запад''. Е, оказа се, че макетата още не са събули цървулите по пътя към Европа. А и от прашката на македонизма не са се отказали..много още ще чакат за ЕС.
  • 11 111111

    6 16 Отговор
    Никога македонците няма да признаят,че са българи ,че езикът им е български и че земята им е българска. и че историята им е българска. Само много тъпи и прости същества могат да искат това от тях.

    Коментиран от #13, #15

  • 12 Българка

    16 0 Отговор
    Вето на РСМ за ЕС! И престанете да ни занимавате с РСМ, това е част от прдизборната пропаганда на ВМРО. Макар че е подкрепена масово от българите, не очаквайте те да гласуват за ВМРО!
  • 13 Фидел

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "111111":

    Ти от тях ли си?! Имам предвид от тъпите и простите!:) Освен теб, не зная някой друг да иска от тях подобни неща! Ако, познаваш някой друг, напиши му името. Ще се радвам да се запознаем!:)
  • 14 111111

    1 14 Отговор
    Тогава какво искате от македонците ? Какво иска България от РСМ ? Какво, да каже кой е Гоце ли, кой е братоубиеца Самуил, който е погребал България,какво иска България днес от РСМ ? Никой в света не може да разбере, какво иска България от РСМ ?

    Коментиран от #16, #17, #20, #24

  • 15 Бацов Гацо

    13 0 Отговор

    До коментар #11 от "111111":

    Ами ,какво да ти кажа по тоя въпрос. Ми верно, не са българи, съгласен съм. Ама кво правят на българска земя, с български език и с българска история... Аз не знам македонски герой, и историята не познава такъв. Какъв е извода-да хващат пътя на където им Очи видят-към Албания, към Сърбия ..на м..а си г..на ако искат. Да си влезем ние в земите , а пък тия ако щат у Пакистан да ходят, при наследника на Сашето Македонския герой..
  • 16 Фидел

    15 0 Отговор

    До коментар #14 от "111111":

    Нищо особено. България иска от РСМ да спре да е все още част от Титова Югославия! Да се спрат " Походите на Тито"! Да се спре анти българската риторика! Докато за тях сме Бугари фашисти , татари и. н. нещата няма да се получат! Докато се намират мераклии да изгарят българският флаг също! Опитите на правителството на РСМ да оказва външен натиск на България са смехотворни! Тия си живеят все още по времето на Тито и си мислят че като се оплачат на " големия батко" той ще напляска България! На Вас ви е трудно не да си смените идентито, а манталитето!:) Ке ви мине!:) Ако, мислите че сме по-лесни от гърците-лъжети се!

    Коментиран от #35

  • 17 Българина

    17 0 Отговор

    До коментар #14 от "111111":

    1.) НЕ СТЕ МАКЕДОНЦИ, а севрномакедонци.2.)Нищо не искаме от вас.3.) Вие искате от нас.4.) Посочи ми "държава", като ваш'та, която години наред СИ ТЪРСИ ИМЕ!!!! Е, най-после си намерихте име."Древно" е Нали.🤣🤣🤣Търсите си име, език, идентичност!!! Споко.Скоро всички ще говорите един признат език - АЛБАНСКИЯ.🤣🤣🤣
  • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 2 Отговор
    ЗАЕВ защо подпалихте и се изгаврихте с БЪЛГАРСКИЯ ТРИКОЛЬР ЗАЩО СЕ ИЗГАВРИХТЕ с памета на удавилите се БЪЛГАРСКИ туристи който се удавиха в
    ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО
  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 1 Отговор
    вето за СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ
  • 20 Само питам

    11 0 Отговор

    До коментар #14 от "111111":

    Ти китаец ли си?Или ромлянин?Явно ,че не си българин щом питаш" какво търсите".
  • 21 02147

    6 2 Отговор
    Борисов от вас единствено човек може да очаква излагации, кражби и рекет! Толкова сте долен и жалък че човек трудно би ви описъл с думи! Дори медицината е безсилна пред такива като вас с психични разстройства!
  • 22 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 0 Отговор
    да живее РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  • 23 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор
    СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ е южна сърбия титова

    Коментиран от #29

  • 24 Фидел

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "111111":

    Единственото за което съжалявам в случая е че спъваме албанците, а те не заслужават това! Искрено се надявам че нашите и албанците ще успеят да убедят EU Вие да вървите заедно със Сърбия, а Албания отделно! Сигурен съм че Албания много бързо ще стане членка! А, Вие и Сърбия винаги можете да станете членки на Евроазаиският съюз! Успех!:)

    Коментиран от #28

  • 25 Грогу

    10 1 Отговор

    До коментар #7 от "go6ku":

    Македонците , с които си заслужава да се говори , вече имат бълг. паспорти , другите можете да си усъвършенствате сръбския език още 100 г. ..ваша воля
  • 26 Гучи

    1 2 Отговор
    "Заев към България: Проблемите не се решават по време на избори"
    Много правилно казано, но за жалост точно това е политиката на нашия премиер !
  • 27 Кси

    8 0 Отговор
    Заев ние проблеми нямаме, вие имате проблеми, решавайте си ги, може да започнеш с коридор 8 и жп линия, от тях идентитетот не ви боли, нали, ама не искате, то щото не искате в ЕС, така го разбираме
  • 28 Кси

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Фидел":

    Да ги отделят, защо в пакет, да може тия гадове-сръбски мекерета да се промъкнат покрай Албания, хитрини
  • 29 Кси

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Тъй е от 1919г, когато я откъсват от България и подаряват на Сърбия, и от тогава започва формирането на македонска нация и език, но не го признават, те са древни наследници/елини/ на Ал.Велики

    Коментиран от #31

  • 30 Какда признаем

    4 0 Отговор
    не македонския, а северомакедонския народ, като не се казва кога и къде е възникнал? Народ не се признава въобще, а на базата на материална и духовна история. Нека Заю да каже кога се създаде македонския народ за който говори.
  • 31 АНОНИМЕН

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "Кси":

    Тъй е отпреди 1878 година, кагато Австроунгария налапва Босна и Херцеговина по същото време когато руснаците са тук! Един от отрядите на Гурко кривнал да мине през Осоговсата планина! Гурко им наредил да се връщат, ако не ще ги изтреби с артилерията! Още тогава е имало договорено какво и как ще е след тази война между Великите сили! А те са Велика Британия, Франция, Австроунгария, Русия и Прусия! Докато братята-съседи не приемат, че и ние и те сме резултат от преговори и политическа търговия управияняма да има! А тях сега силно ги тресе Стокхолмския синдром, както и някои наши политици!
  • 32 БЮРМ/FYROM

    3 0 Отговор
    Измислената, смешна и жалка "държава" няма място в Европейския съюз. ВЕТО докрай. Промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 33 Чичо пейо

    1 0 Отговор
    Щом не искат да целуват попа по ръката ще го целуват на друго място.Веднага да се анулират паспортите който им дадоха на наш гръб.амаха
  • 34 КРАДЦИИИ

    1 0 Отговор
    ЗАЕВ ИСКА ДА КАЖЕ ЧЕ СЛЕД ИЗБОРИТЕ ОЧАКВА ПРЕДАТЕЛЯ БОКО ДА МУ РЕШИ ПРОБЛЕМА - А ТОЗИ ПРОБЛЕМ Е ЗАЕВ И ТОЙ ДА НАПЪЛНИ ЧЕКМЕДЖЕТАТА С ПАРИ ОТ ЕВРОПА И ОТКЪДЕТО МУ ПАДНЕ -- ТАКА И ЩЕ СТАНЕ !
  • 35 Ей Фики

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Фидел":

    Големият батко не се казва Тито, а Путин. И не му дреме от тупкането с юмруче по космясала гръд. Но препънеш ли му интересите, изобщо няма и да те забележи, докато минава през теб. И ако Москва иска българската територия, позната като Македония да бъде населена с албанци, ще го направи. Тито, също и както Тато, козируваха и изпълняваха. И за твое сведение, сега сме под влияние на Бай ти Дън, точно защото не сме интересни за Москва. Иначе щяхме да сме втори Крим.
Новини по държави: