Last news in Fakti

26 Януари, 2021 14:24 5 259 49

Русия: бруталният ритник, Маргарита и разкаялият се полицай

  • алексей навални-
  • навални-
  • русия-
  • протести-
  • ритник-
  • възрастна жена-
  • полицай-
  • насилие

Вече се чуват и призиви този полицай да бъда наказан

Русия: бруталният ритник, Маргарита и разкаялият се полицай - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Доста необичайна гледка за днешна Русия: петербургски полицай се извинява на една жена, която е атакувал брутално предишния ден по време на протестите за освобождаването на арестувания опозиционен лидер Алексей Навални. Едно любителско видео показва как униформеният, с маска на лицето, връчва букет цветя на жената в болничното легло. Преди да атакува жената, той самият бил нападнат със сълзотворен газ, оправдава се полицаят, за него този инцидент бил "лична трагедия". Дори един полковник от полицията посетил жената в болницата, за да ѝ се извини, съобщават още руските медии. Как да си обясним всичко това?

Всички говорят за Маргарита

Жената в болничното легло, с която се занимават всички медии в Русия, се казва Маргарита. Тя е 54-годишна и идва от един провинциален град близо до Санкт Петербург. В събота беше сред хилядите протестиращи на булевард Невский проспект в града на река Нева. Когато пред очите ѝ полицията отвежда един мъж, тя пита служителите какво е провинението му. В отговор един от тях пътьом я сритва в корема. Зрителите на тези кадри остават с впечатлението, че той просто иска да я разкара от пътя си. Маргарита пада на тротоара, наранява главата си и постъпва в местна болница.

Данните за здравословното ѝ състояние първоначално бяха противоречиви. Най-напред се твърдеше, че е в безсъзнание. Междувременно обаче стана ясно, че Маргарита е напуснала болницата и е била преместена в клиника по местоживеене.

Инцидентът с полицая е заснет с мобилен телефон от случаен минувач, а видеото се разпространи светкавично в социалните мрежи, където избухна възмущение. Извинението на полицая обаче предизвика и сарказъм срещу полицията. Опозиционният "певец с китара" Вася Обломов пусна сатирична песен, в която се подиграва на извиняващия се полицай. Служителят твърдеше, че визьорът на шлема му било запотен (тоест - не видял добре жената), само че от уличното видео се вижда, че визьорът му е вдигнат на челото…

Вече се чуват и призиви този полицай да бъда наказан. Борис Вишневский, опозиционен депутат в Градския съвет на Санкт Петербург, призова властите да образуват следствие. "Това е злоупотреба със служебното положение и прилагане на сила. Надявам се, че ще стигне до съда", каза Вишневский в интервю за ДВ.

Ако този случай стигне до съда

Ако това наистина стане, случаят ще бъде едва ли не уникален. Защото в Русия полицейското насилие срещу опозиционни демонстранти си е направо всекидневие. Последния уикенд полицаите също извадиха палките срещу демонстрантите, хиляди хора бяха арестувани. Броят на ранените дори не е известен.

През последните дни Елена Шахова, председателка на правозащитната организация "Граждански контрол", обикаля заедно със свои колеги полицийските участъци, за да документира отношението към задържаните. Шахова казва, че само един от задържаните се оплакал от неадекватна употреба на полицейска сила и трябвало да постъпи в болница. Шахова нарича случилото се с Маргарита "извънредно". Според нея, полицаят-насилник и неговите ръководители трябва да бъдат уволнени. "Тук не помагат никакви цветя и никакви посещения", казва правозащитничката.

Борис Вишневский смята, че в случая един съдебен процес може да се окаже изключително важен. Действията на полицията в Русия обикновено изхождат от предположението, че срещу служителите на реда не може да има наказателно преследване, казва опозиционният политик. Ако обаче държавата престане да прикрива полицейското насилие, положително ще се променят и действията на самите служители, предполага Вишневский. Но и настроенията в обществото вече се промениха, казва той в интервюто за ДВ: "Гражданите вече са видимо доста по-гневни и по-малко лоялни към властите. Правителството разбира, че напрежението расте и търси начини да изпусне парата", смята Вишневский. Многозначителен е и фактът, че дори депутат от управляващата партия настоява за разследване на побоя срещу Маргарита, казва Борис Вишневский.

Автор: Роман Гончаренко


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вълко Червенков

    75 64 Отговор
    Режима на Плешивото Кремълско Запъртъче е дискредитиран окончателно.Рускенефа ще свърши като СССР.Плешивото Кремълско Запъртъче ще свърши като Чаушеску,Садам,Кадафи или Милошевич.Неизбежно е.

    Коментиран от #7, #25, #45

  • 2 пешо

    62 7 Отговор
    нашите полицаи снимаще падналото момиче с разкопчана блузка , така и не намериха достойнство да се извинят ,
  • 3 Тотьо

    41 7 Отговор
    Ужаааас!!! БГ ченгета,започвайте с извиненията!!!

    Коментиран от #35

  • 4 Пешо

    58 41 Отговор
    дойче зелееее,
    Напишете нещо за ниската земя(нидерландия), бе лъжци и манипулатори...

    Коментиран от #11, #30

  • 5 БКП

    51 36 Отговор
    Авторът да напише и за насилието над мирни демократично протестиращи и в Нидерландия.
  • 6 Иван

    34 12 Отговор
    Повечето полицаи са такива. Бият протестиращите, които се борят и за техните права. Толкова са тъпи, че не го разбират. Има и свестни полицаи, ама са много малко

    Коментиран от #12

  • 7 Ами ти?

    16 8 Отговор

    До коментар #1 от "Вълко Червенков":

    Самият ТИ знаеш ли как ще свършиш? Само питам..

    Коментиран от #13, #17

  • 8 ПЕНКО

    48 29 Отговор
    АМЕРИКАНСКИ ПОЛИЦАЙ ЗАСТРЕЛЯ НЕВЪОРЪЖЕНА ЖЕНА / БОЕН ПИЛОТ/ ---ДА СТЕ ЧУЛИ ЗА НЯКАКВИ ПОСЛЕДИЦИ ?????!!
  • 9 Виждали сме

    24 41 Отговор
    Как лелки преднамерено се хвърлят срещу полицаи сме го виждали не неднъж. Отработено в протестите и майданите. Лелчето да го разследват, а не да му се извиняват. Много повтарящи се тактики лелки, бабета, жени, деца, мъже не останаха ли или се крият зад тях.
  • 10 !!!?

    79 35 Отговор
    Мумията се е заПутила и не вижда как младите ще я изнесат с краката напред от Кремъл !!!?
  • 11 И за

    16 3 Отговор

    До коментар #4 от "Пешо":

    И за Дания.
  • 12 сила

    11 3 Отговор

    До коментар #6 от "Иван":

    НЕ,НЯМА....НЕСЛУЧАЙНО В МОТОКЛУБОВЕТЕ НЕ ПРИЕМАТ ПЕД....АСИ И ПОЛИЦАЙ,ЗАЩОТО НЯМА БИВШИ ТАКИВА
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Последният милицoнер

    6 1 Отговор
    да поднесe букет цветя и да се извини на последния софи.,че го е боднaл с палката у тyмбako!
  • 15 pepy

    15 3 Отговор
    Така бравят батковците...

  • 16 Диверсия 007

    23 10 Отговор
    Побоя да се разследва??????!!!!! Ударила главата си на тротоара!!! Изгледайте видеото пак, на забавен кадър.Е ама такова изопачаване на факти, чак ми се повръща от DW

    Коментиран от #31

  • 17 Вълко Червенков

    2 11 Отговор

    До коментар #7 от "Ами ти?":

    Няма да си жив да видиш.Погрижи се за себе си.

    Коментиран от #20, #26

  • 18 яко ни лъжат

    23 2 Отговор
    НЕЗАБАВНО ДА СЕ ОСВОБОДЯТ ЖЪЛТИТЕ ЖИЛЕТКИ ОТ ФРАНЦИЯ И ЩУРМУВАЛИТЕ КАПИТОЛИЯ!!!!!! ЗАСТРЕЛЯНИТЕ В КАПИТОЛИЯ ДА СТАНАТ НАЦИОНАЛНИ ГЕРОЙ А УБИЙЦИТЕ СЪДЕНИ.
  • 19 Boxer 3.0

    19 11 Отговор
    Публикувано във факти.бг: " тя пита служителите какво е провинението му"
    Тя началник на полицията ли е?
    Очевидно беше решила да се пречка и провокира - и успя!
    Според мен е грешка, че полицаят е тръгнал да се извинява.
  • 20 ПСИХИАТЪР

    14 8 Отговор

    До коментар #17 от "Вълко Червенков":

    В КAРЛУКOВO CE ИЗДИРВA ИЗБЯГAЛ OТ ПCИХИAТРИЯТA. OТГOВAРЯ НA ИМEТO ВЪЛКO ЧEРВEНКOВ. ВТЪЛПИЛ CИ E ,ЧE E ВЪЛКO ЧEРВEНКOВ. КOЙТO ГO ВИДИ ДA CE OБAДИ НA 112. МНОГО Е ОПАСЕН ЗА СЕБЕ СИ И ОКОЛНИТЕ.
  • 21 Последния Софиянец

    22 16 Отговор
    А за пребитите жени ,ученици и възрастни хора в неделя на протеста пред министерски съвет някой ще напише ли.Генерал Шивиков възрастен човек до мен го пребиха с палки и вчера лежеше у дома си.Полицаите ритаха като магарета в блъсканицата понеже долу не ги снимат камерите.Краката ми още са в синини.

    Коментиран от #27, #33

  • 22 Наблюдател

    17 8 Отговор
    В Русия може руските полицаи/милиционери и да се извиняват, но Haтовските български полицаи в София не се извиняват, дори като носят боксове.
  • 23 Споко БЕ

    12 8 Отговор
    Няма жертви като при Капитолия
  • 24 !!!?

    14 10 Отговор
    Казуса Маргарита - Сталински терор в Русия !!!?

  • 25 Рико

    7 17 Отговор

    До коментар #1 от "Вълко Червенков":

    Какво смята за победа котката върху горещ ламаринен покрив? Да се задържи колкото може по-дълго. Путин е на този покрив. Няма да победи, ще изгори. / по Тенеси Уйлямс /
  • 26 Ехоо,Червенков..

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "Вълко Червенков":

    Не бързай с отговора..
  • 27 мечо

    6 4 Отговор

    До коментар #21 от "Последния Софиянец":

    нали ги замяряше с павета тес полицай,сега като те биат ревеш като женка
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Иткаф

    9 4 Отговор
    Ако някой така ритне майка му, как ще му се отрази извинение и букет? Ако не го бяха заснели, щеше да е горд, доволен и вероятно награден.

    Коментиран от #39

  • 30 гост

    54 13 Отговор

    До коментар #4 от "Пешо":

    Ко да пишат? Вчера гледах видео на една ояла се холандка да троши буркани и мята храна в магазин от яд заради мерките. 200 кила месо и пак недоволна. Да им имам протестиращите тикви и на тях!
  • 31 да питам

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Диверсия 007":

    На твоето видео , предполагам няма и ритник ?🤭

    Коментиран от #32

  • 32 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "да питам":

    де да имаше
  • 33 да питам

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Последния Софиянец":

    Правиш ли разлика между спонтанен протест и професионален протест ??!

    Коментиран от #34

  • 34 Последния Софиянец

    2 9 Отговор

    До коментар #33 от "да питам":

    В неделя беше спонтанен протест,а утре на ресторантьорите ще е професионален.

    Коментиран от #37

  • 35 Анонимен

    6 6 Отговор

    До коментар #3 от "Тотьо":

    ПРРОТЕСТЪРИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗВИНЯВАТ НА ПОЛИЦАИТЕ , ЗА БУТИЛКИТЕ , БОМБИТЕ , ПАВЕТАТА .....И ФИГУРАНТА НАЙ ОТПРЕД ДА СЕ ИЗВИНИ ЗА ПОГРОМА НАД ПАРЛАМЕНТА !!!

    Коментиран от #38

  • 36 ВЕДНАГА

    3 2 Отговор
    НЕКА ЗАБРАНЯТ ТИЯ ТЕЛЕФОНИ В РУСИЯ
  • 37 да питам

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Последния Софиянец":

    Или обратното ..😁
  • 38 Последния Софиянец

    4 10 Отговор

    До коментар #35 от "Анонимен":

    А на баба Стойна ще се извини ли Еничаря дето я блъскаше в неделя пред Министерски съвет?
  • 39 Окупирай уилстрийт помниш ли

    10 3 Отговор

    До коментар #29 от "Иткаф":

    Смляха ги от бой мачкаха ги с КОНЕ. НЕ ВИДЯХМЕ НИКВО СЬСТРАДАНИЕ ПОСЛЕ ПО ТИВИТАТА.....
  • 40 Бесен Язовец

    13 18 Отговор
    Това е то Русия, скапана държава.
  • 41 Алексей Сергеев

    7 11 Отговор
    Много са ми интересни платените слуги на Москва и комунистите. И децата знаят, че в Русия няма демокрация, полицията щом арестува 3-5 човека, бие и осакатява протестиращи, щом се изпращат в трудови лагери опозиционери, това е държава от СТАЛИНСКИ ТИП.
    И когато ги критикуват, замълчават и отговарят: В САЩ ЗАЩО БИЯТ НЕГРИТЕ
    Тираните като Путин винаги свършват като Садам, Чаушеску, Кадафи, Милошевич, Сталин, Хитлер
  • 42 Behemoth

    44 12 Отговор
    Путин ще свърши зле ....в Русия не си поплюват...
  • 43 brejbrej

    12 1 Отговор
    Не Ви ли прави впечатление, че има провокатори и снимащи. Провокаторите хвърлят предмети по полицаите, бутат обикновените протестиращи, създават хаос. Следва отговор на насилието с насилие. Жената застава/прегражда пътя на движещите се полицаи. Зад тях някой може да ги нападне. Тесе движат бързо. Пък защо да не си спомним за жълтите жилетки и капитолийските размирици.
  • 44 Бай Шиле

    2 1 Отговор
    Струва ми се,че има разлика в един ритник и четирима УБИТИ,а? Или разликата е в кой пише статията.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 До Вълко

    3 0 Отговор
    Не знам вълк ли си,по,ми,ар ли си,но дай го по кротко! Да не ти се случи някоя неочаквана среща.Среща с вежливи хора! И вежливо да проведат с теб вежлив,задушевен разговор.Имаше подобен случай с един отворко в Киев.Ако те интересува,има клип в Тубата...А сега ,нека отново ме изтрият!
  • 47 D W., Какво на казаха полицайте, които

    1 0 Отговор
    Биеха под колоните пратестиращите в София??? Кажете DW???? Или тези с татоираните ръце и боксовете не бяха Полицай а Преторианците на някой??? Кажете какво стана с Биячите под Колоните??? DW???
  • 48 Маргарита, та Маргарита, хем си болна, а

    0 0 Отговор
    Не си стоиш в Болницата?? Кой то има здравословни проблеми не ходи на протести!! Щурма на Капитолия, там застреляха няколко, арестуваха, беше щурм!!! Тука ритната една жена, застанала на пътя на Полицията??? ЩЕЕ направят национален герой!! Колко биха под Колоните!!! Не се говори вече за това?? Все едно НЕСЕЕ случило???
  • 49 Маргарита, ритната, не ритната, в

    0 0 Отговор
    Болница, ама изписана веднага, с лепенка или без лепенка?? Търсят се Сензации от DW????
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания