Last news in Fakti

28 Януари, 2021 14:51 2 238 22

3 сценария за развитие пред атомната енергетика на Русия

  • аец-
  • ядрена енергетика-
  • атомна енергия-
  • русия

Ядрената енергия очевидно ще бъде част от световния енергиен микс през следващите десетилетия

3 сценария за развитие пред атомната енергетика на Русия - 1
Снимка: Shutterstock

Светът преживява бързи, фундаментални трансформации на енергийните системи благодарение на новите технологии, развиващи се с ускорени темпове. Ядрената енергия очевидно ще бъде част от световния енергиен микс през следващите десетилетия, а делът ѝ, както и темпът на развитие, ще зависят от редица фактори като скоростта на иновациите в сектора, енергийните политики и механизмите за финансиране.

Учени от Държавния физико-енергиен институт в Обнинск разглеждат няколко сценария за развитието на ядрената енергетика в Русия през следващите 80 години. Докладът им е публикуван в списанието Nuclear Energy and Technology, което се поддържа от Националния изследователски ядрен университет (МИФИ).

Първият сценарий включва само реактори с топлинни неутрони. Другите два са двукомпонентни - със „своевременно“ въвеждане в експлоатация на реактори на бързи неутрони (базов сценарий) и забавеното им пускане. Резултатите от анализа за всички сценарии показват най-голям потенциал за двукомпонентна система. Дори опцията със забавено пускане в експлоатация на бързи реактори има по-голям потенциал, в сравнение с първия сценарий, защото по този начин ще се намали обема на отработеното ядрено гориво и ще се оптимизира използването на количествата естествен уран.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 гост

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Какво им пречи да започнат сега?

    - На първо място, липсата на подходяща застраховка пречи: швейцарската компания, която преди това беше осигурила работата, напусна. Липсва техническо, технологично и екологично сертифициране, което се извършва от най-влиятелната норвежка компания за сертификация DNV. Между другото, тя се е обединила с Лойд, тоест не може да бъде по-солидна. И те също си тръгнаха. Германците напуснаха там - компанията, която осигуряваше безопасността на технологичните единици. Сега въпросът дали датчаните ще се съгласят да дадат разрешение за възобновяване на работата виси във въздуха.

    Коментиран от #4

  • 3 Шекел

    13 0 Отговор
    Русия единствена си взима обратно ядреното гориво.
  • 4 гост

    0 12 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Как тогава огромната полза за Германия е от този проект, за който се говори толкова много? Самите германци казват, че тяхното правителство ще направи всичко, за да изгради този тръбопровод.

    - Вижте кой говори за това. Казва в Бундестага някой депутат от крайнодясната партия, който някога е бил ръководител на комсомолска организация в някой регион на Казахстан. Личността е ясно ...

    Тук те казват: да, германците, като например този другар, са притеснени, отхвърлянето на Северен поток 2 заплашва Германия с икономически колапс. Но има проста аритметика. Има "Северен поток - 1". Неговият пропускателен капацитет е 55 милиарда кубически метра газ годишно. Има добре изпитан маршрут през Беларус и Полша, има и 30 милиарда кубически метра годишно. Плюс Украйна. Всичко това отива в Германия. Няма да обърнем внимание на 2020 г. с нейните рецесии, но през 2019 г., според Газпром, Германия е получила 57 милиарда кубически метра газ от Русия. Всъщност по-малко, защото „Газпром“ записва там газа, който купува от други продавачи, и го препродава. Тоест над 50. И сега 55 - Северен поток 1, Полша - още 30, вече 85 милиарда. Как се предполага „Северен поток 2“ да предотврати прекъсване на доставките на газ за Германия?

    Коментиран от #6

  • 5 breho

    6 0 Отговор
    Превода на статията не е много точен. Доколкото разбирам/съм чел, рус ше изградят "обвивка" от отработено гориво, и от уран 238, който не става за атомни цели без да се преработи до 235. И в процеса на отделяне на бързите неутрони, частиците които се разлетяват от реактора ще минат през тази обвивка и ще се забавят, като също и ще помогнат на уран 238 да стане 235, като ще се отдели още топлинна енергия. Т.е. ще има две фази на отделяне на топлина. Също се говори, че разлетелите се "навън" при полуразпада частици ще са достатъчни за да създадат условия и да поддържат някааква форма на ядрен Синтез.
  • 6 гост

    0 13 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Но по някаква причина беше необходим втори газопровод?

    - От руска страна има две причини за това. Едното е геополитическо: руският президент реши да накаже Украйна, да я лиши от транзит, от което получаваше около 2 милиарда долара годишно. За това е построен гигантски нов газопреносен коридор, който струва повече от 100 милиарда долара, от Ямал през Ухта, през Торжок до Балтийско и също до Черно море. Вложени са огромни пари. Но геополитическата причина се провали през декември 2019 г., когато под влияние на американските санкции Газпром беше принуден да седне и да подпише ново споразумение за транзит с Украйна. Всъщност, при украински условия, неблагоприятни за Газпром. „Турски поток“ се провали, а още по-рано „Южен поток“ се провали. Цялата геополитика лети.

    Но има и втора причина: лудите геополитически идеи на президента се паразитират от негови приятели, които изграждат ненужни газови коридори вътре в Русия. Тоест те прехвърлят пари от инвестиционните фондове на Газпром в собствените си джобове. Тази задача беше изпълнена: всички коридори бяха построени, парите отидоха от „Газпром“, държавната компания, в джобовете на частни изпълнители.

    Коментиран от #7

  • 7 гост

    5 5 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Какви са причините американците да правят това? Политически - или това е конкуренция?
    - За какво състезание говорите?
    - За безскрупулни. Те искат да продадат своя втечнен газ в Европа.
    - Американските политици не търгуват с газ. Нито Белият дом, нито Държавният департамент.
    - Те вероятно искат да осигурят патронаж на своите частни компании.
    Абсолютно всички международни търговци купуват газ по американските брегове - от Shell до полската петролна и газова компания. И след това доставят този втечнен газ по целия свят - където цените са добри. Никой, нито един Бял дом не може да ги принуди да продават газ в Европа, ако го купуват на по-висока цена в Япония. Газпром газ се конкурира с втечнен газ като цяло, включително руски газ, доставен от международния проект за втечнен природен газ Ямал. Така че, няма нужда да говорим за конкуренция със Съединените щати.

    Коментиран от #9

  • 8 сп2

    2 7 Отговор
    За Полша - Тя се готви да се откаже през 2022 г. от руския газ. В Беларус е мъткна и кървава. А СП1 работи на 50% за да спази разпоредбите на третия енергиен пакет. Ако проработи (случайно) СП2, той също ще трябва да е напълнен на 50%. Така че, сметките за Германия не са напълно коректни. Германци се опитват да заобиколят тези 50%, но засега няма конкретен резултат.

    Коментиран от #14

  • 9 гост

    0 10 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    - Защо тогава точно Северен поток 2 предизвиква толкова много шум? - Този шум трябва да бъде намален. Разгледайте последните действия на Газпром по „Северен поток 2“.
    - Той призна, че съществува риск от спиране на проекта.
    - Газпром публикува проспект за емитирането на еврооблигации и това е нещо, при което не можете да лъжете. Има купувачи, има инвеститори, според всички закони, абсолютно трябва да им се каже какви са рисковете. И Газпром призна, че може да се откаже от проекта по политически причини. Те прекрасно разбират, че проектът е мъртъв. А останалото е просто суета. Те докараха някакъв плаващ кран от Далечния изток, започнаха бурна кампания на своите агенти в Германия и в цяла Европа, получиха някои умопомрачителни разрешителни от Дания ...
    - Защо, ако е умрял?
    - Единствената цел е да покажем на Путин, че правят нещо.
    - И защо му е нужно на Путин, ако има такива трудности?
    - Не искам да коментирам луди геополитически идеи. Те са глупави. Всички решения в Русия се определят от два фактора: глупост и алчност.

    Коментиран от #10

  • 10 гост

    0 10 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    - За алчността, ако можеш.
    - Има другари, които паразитират върху тези геополитически идеи. Ротенбергите, Тимченко и всички, които прехвърлят парите на Газпром в собствените си джобове, изграждайки ненужни газопроводи.
    - Значи вече са усвоили по-голямата част от парите, коридорите, казахте сами, са положени.
    - Има и тръбопроводът Сахалин - Хабаровск - Владивосток: няма газ от единия край и няма потребление от другия. Много пари се инвестират в завършването на Силата на Сибир, вижте новата инвестиционна програма на Газпром. Изготвя се проучване за осъществимост за нов газопреносен коридор от Ямал до кръстовището със Сила на Сибир, така наречената Сила на Сибир - 2. Това означава, че в новата тръба ще бъдат изляти над 100 милиарда долара. Това паразитира върху идеята, която Путин е изразявал повече от веднъж, от 2014 г. насам: ние казахме, че искаме да свържем газопреносните мрежи на Изток и на Запад, за да превключим газовите потоци по начин, който ни подхожда. В превод това означава: ние искаме да изнудваме китайците, за да можем да изпращаме газ до Европа, а Европа - за да можем да изпращаме газ до Китай. Другарите Ротенберг и Тимченко, които получават пари за изграждането на ненужни газопроводи, искат да паразитират върху тази, повтарям, безумна идея.

    Коментиран от #11

  • 11 гост

    0 7 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    - Защо луд?

    - Погледнете обема на потребление на руски газ в Европа - и дори потенциалния обем на потребление на руски газ в Китай. Сравнете: в Европа - 200 милиарда кубически метра годишно, в Китай максимумът, за който те се съгласиха, 38 милиарда. Има една малка тръба към Китай, но вижте колко маршрута са насочени към Европа. Преминаването към изнудване на някого няма да работи. Но паразитирането върху подобна идея е много популярно.

    - Имах предвид нещо друго: вие сами казахте, че всички коридори за Северен поток 2 са построени, тоест цялата сметана е премахната от тази строителна площадка, самият газопровод не би могъл да бъде построен ...

    - Разбира се.

    - Защо продължават да се борят за него?

    - Необходимо е да се покаже на Путин , че се борят за него.

    Коментиран от #12, #13

  • 12 гост

    0 7 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Искате да кажете, че целият шум около Северен поток 2 от руска страна е необходим само за показване на Путин ...

    - Покажете на Путин, че се опитват.

    - Много е скъпо, усилията не са безплатни.

    - Разбира се, че е скъпо.

    - Как ще завърши този „мъртъв проект“, както казвате? Ще го оставят ли просто?

    - Тръбите ще лежат отдолу, никой няма да ги използва. Датчаните в морските съобщения за пресата казват, че краищата на тръбите не са защитени, необходимо е да се предприемат някои мерки, за да се гарантира безопасността на корабоплаването. "Газпром" ще трябва постоянно да следи дали тръбата му не пречи на никого. За да го загреете с баласт, следете състоянието, уверете се, че краищата не се замърсяват. Тръбата ще изисква поддръжка и разходи.

    - Това може би е добре дори за някого? Разходите ще донесат приходи на отделни изпълнители на Газпром, те в никакъв случай не са на загуба - изгражда ли се газопроводът или е консервация?

    - Точно. Газпром е държавна компания, при която максимизирането на разходите е в основата на корпоративната политика.
  • 13 Мдаа

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Добър си, може би. Ама дали не положиха и хидроакустична апаратура?

    Коментиран от #15, #16, #17

  • 14 гост

    3 6 Отговор

    До коментар #8 от "сп2":

    Северен поток 1 работи на пълен капацитет , защото руските подлоги в Бундестага успяха да пробутат , че е построен преди въвеждането на третия енергиен пакет , така че за него гласуваха изключение ! Но за Северен поток 2 ще важи изискването за 50% !!! Само че няма да е нужно , щото него просто няма да го има !! Тоест ще има заровени на дъното ръждясващи тръби до никъде !
  • 15 гост

    3 6 Отговор

    До коментар #13 от "Мдаа":

    Ооо , да и атомни бомби замаскирани положиха и най-вече русопитешки сънища и мечти неосъществими за 10-20 години напред най-вече , хахахахах !!!
  • 16 гост

    3 5 Отговор

    До коментар #13 от "Мдаа":

    Ти нещо прочете ли за МЕЖДУНАРОДЕН КОНТРОЛ, НАДЗОР И СЕРТИФИКАЦИЯ от компании от страни , членуващи в НАТО или си мечтаеш така по принцип , колкото да заработиш копейките , хахах !!
  • 17 гост

    2 8 Отговор

    До коментар #13 от "Мдаа":

    Не се опитвай да изкараш "дълбокомислени руски планове" , хахах , те никога не са били способни на такива , а и причините са просто тривиални , както каза човека едни държавни пари на горките огрухани руснаци да се откраднат от дружките на вожда !!! И това стана , както винаги досега , хаха !!
  • 18 Хахаха..

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Интелигентна мишка си..
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Вълко Червенков

    3 0 Отговор
    Термоядрените електроцентрали са бъдещето,което засега е някъде в мъглата на времето.Електрификацията на колите в световен мащаб,рязко ще увеличи потреблението на ток.Съответно и цената му ще скочи.

    Коментиран от #21

  • 21 Рико

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "Вълко Червенков":

    Атомните централи бъдеще нямат. Поне във видимия хоризонт. Развитите ще ги забранят. Ще ги искат бедните и изостанали, които "с един удар", с пари назаем ще решават енергиини проблеми. Колкото по-развито е едно общество,толкова по - високо цени живота, здравето си; природата.
  • 22 Жулиен Гаков

    2 0 Отговор
    При братушките има мегдан за ,,сценарии" но при нас няма мегдан ! Нашия ,, сценарий" е един- МИЗЕРИЯ! Наложен от новите ни братя САЩ! Жална ни майка!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания