Last news in Fakti

2 Февруари, 2021 15:55 1 805 14

Русия: Може да се върнем към договора "Открито небе", ако САЩ направят същото

  • открито небе-
  • сащ-
  • русия-
  • ракети

Изявлението на Лавров идва само дни, след като Москва и Вашингтон постигнаха споразумение за удължаване срока на действие на последния останал в сила двустранен договор за контрол на ядрените въоръжения Нов СТАРТ

Русия: Може да се върнем към договора "Открито небе", ако САЩ направят същото - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Според руския външен министър Сергей Лавров Русия може да обмисли завръщане към международния договор "Открито небе", позволяващ полети за наблюдение на военни обекти, ако САЩ променят решението си за излизане от него, предаде Асошиейтед прес.

Москва обяви миналия месец, че ще напусне договора "Открито небе", след излизането от него на САЩ миналата година, и добави, че руските предложения за запазване на договора след напускането му от САЩ са срещнали хладен прием от страна на съюзниците на Вашингтон, предава БТА.

След разговорите си днес с в Москва с Ан Линде, министър на външните работи на Швеция, която е ротационен председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), Лавров намекна, че Русия все още може да обмисли завръщане в договора.

По думите му ако САЩ изцяло се върнат към спазването на договора, Руската федерация "ще бъде готова да обмисли конструктивно тази нова ситуация". Лавров отбеляза също, че макар Русия да е заявила намерението си за излизане от договора, тя все още официално не е изпратила съответните уведомления на другите страни по него.

Изявлението на Лавров идва само дни, след като Москва и Вашингтон постигнаха споразумение в последната минута за удължаване срока на действие на последния останал в сила двустранен договор за контрол на ядрените въоръжения Нов СТАРТ, който трябваше да изтече на 5 февруари.

Когато американският президент Джо Байдън и руския му колега Владимир Путин проведоха телефонен разговор миналата седмица, те са обсъждали договора "Открито небе" наред с други теми, съобщи Кремъл без повече подробности.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Монгола

    13 7 Отговор
    Офертата няма да важи вечно краварите да не се ослушват много- много ами да приемат!
  • 3 Бесен Язовец

    2 13 Отговор
    А ако се върнете ще позволите ли инспекции над Калининград и Крим. В противен случай защо е необходимо на САЩ да се връщат.

    Коментиран от #4

  • 4 pepy

    11 4 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен Язовец":

    И кво ще видят в Калининград нали се сещаш, че Руската Федерация има мобилни ядрени установки днес са тук утре не са там!

    Коментиран от #6

  • 5 стоян георгиев

    7 3 Отговор
    памперсите да приемат и да се извинят, че излязоха от договора открито небе.
  • 6 Бесен Язовец

    4 9 Отговор

    До коментар #4 от "pepy":

    Недей да береш грижа. Те знаят какво да видят. И да не стане така след време да започнат да ядат мобилните си ядрени установки, както по времето на СССР.

    Коментиран от #7, #9, #10

  • 7 Бесен Язовец

    4 4 Отговор

    До коментар #6 от "Бесен Язовец":

    А Кравария вече летят от пилешко ГМО им е пораснала перушина. Ти Руската Федерация не я мисли имат земя отглеждат по една реколта земята био там е забранено ГМОто! Само да си знаеш резерва от месо във Федерацията е от месо на Лос.
  • 8 Гого

    3 1 Отговор
    Аз мисля, че няма да е зле да изпратят на западните съюзници на САЩ, както и на САЩ снимка на големния червен бутон за изстрелване на ядрените ракети и до него гумичка, с такст на снимката "Ако натиснем този бутон, с тази гумичка ще ви изтрием от картата на света". Това може да подейства отрезвяващо на ястрбите в Европа и отвъд океана. Не искам да ставам заложник на тъпите спазми на някои военни и западни политици. Защото те ще се скрият в бункерите, а ние ще отнесем последствията.
  • 9 язка,

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бесен Язовец":

    никой никакви ядрени установки няма да яде. Безкрайно ясно е, че ако растящата в геомертична прогресия средна класа в ШОС не започне да заделя някой лев за "Запада", чиято сресна класа започва да отсъства тотално старата половина от света ще се сгромоляса. Това е тъпо, и никой няма далавера -обратно в средновековието. Ни Китай ни Русия. На тях също много им е било помагано да оцелеят в сегашният си цивилизовн вид. Защото помощите да им помогнеш на милярд и сто западняци, трябва да дойдат от някъде, с продажба на електрокатчета и джаджи няма да стане, освен това и производството и пазара не са на запад. Затова най-логично е една малка таксичка върху силните на деня, които безспорно и военно и икономически и териториално и демографски а скоро и технологически, но това е интелект и е трудно да се предвиди, са ШОС за обозримите две-три поколения. От там - карбон емишънс и смартуоча ти става с половин стотинка по-скъп, Светът е в баланс има запад и изток, разнообразие не единен ред, точно както Всевишният си го харесва. Сега трябва да го облекат в разумна форма да не фанат Иван Лий и Прахамба пък те да залитнат да уеднаквяват всички, защото пак няма да им се получи. Историйка от десетки хиляди години пич, която се приповтаря и който и когато да си е помослил, че ааа и ще ремодолира разнообразието в еднообразие жестоко е удрял на камъче.
    Слава Богу, не съм единственият който го е осъзнал.
  • 10 Това беше

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Бесен Язовец":

    едно време. Когато в СССР имаше планова икономика. Сега имат пазарна икономика и са на първите места помпроизводство на пшеница, прасешко, пилешко. Така че няма да ядат установките.
  • 11 Капитан Америка

    3 4 Отговор
    Много бързо клекнаха монголоидните Само перченето им голямо
  • 12 Рико

    0 3 Отговор
    Идеята "Открито небе" е на президента Айзенхауер. През 1955 г. има среща Айзенхауер-Атли-Булганин. На срещата американският президент отива с готовата идея. Руснаците отхвърлят. Щели да ги шпионират. СССР е повече от два пъти по-голям като територия, там шпионирането ще бъде повече от два пъти по-трудно при равен брой прелитания. А иначе само за мир говорят.

    Коментиран от #13

  • 13 Рико

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Рико":

    Срещата Булганин-Айзенхауер-Идън-Фор е на 18 юли 1955 /проверих за да съм коректен/ " Открито небе "е повече от което изглежда. Не е само и просто наблюдение от въздуха. Айзенхауер предлага формата като средство за постигане на споразумение по разоръжаването. Голяма и желана цел. Москва отхвърля!
  • 14 Docenta

    2 2 Отговор
    Русия ще се върне към договора "открито дупе"съвсем скоро
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания