Last news in Fakti

2 Февруари, 2021 21:24 3 361 16

Ердоган търси спешно помирение с новата администрация в Белия дом

  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • сащ-
  • джо байдън

Изразено е било очакване в новия период двете съюзнически страни да покажат модел на силни, трайни и конструктивни отношения

Ердоган търси спешно помирение с новата администрация в Белия дом - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президентски говорител Ибрахим Калън е разговарял по телефона със съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, предаде Анадолската агенция, като се позовава на съобщение на канцеларията на Калън.

В съобщението се посочва, че в разговора са били обсъдени двустранните отношения Турция-САЩ, а също и въпросите за Сирия, Либия, Източното Средиземноморие, Кипър, Афганистан, Нагорни Карабах, пандемията от COVID-19 и глобалното споразумение за климата, предава БТА.

В разговора е била подчертана необходимостта в бъдещия период да се засилят двустранните отношения, да се поддържа тесен контакт по всички въпроси и ефективно да се използват каналите за диалог с оглед на конструктивно сътрудничество. Изтъкната е също важността от глобално сътрудничество в борбата срещу COVID-19.

В разговора е било изразено единодушие по въпроса за засилване на процеса за постигане на политическо решение в Сирия и Либия и е била подчертана необходимостта от водене на ефективна и съвместна борба срещу всякакъв вид терористични групировки.

Калън и Съливан са обсъдили и ситуацията в Идлиб, като са изтъкнали нуждата от конкретни и бързи мерки срещу нестабилност и хуманитарна криза, която нова бежанска вълна би могла да предизвика в района.

В разговора е било изразено очакване, че проучвателните разговори между Турция и Гърция ще допринесат за мира и стабилността в Източното Средиземноморие.

Калън е заявил, че Турция посреща със задоволство решението на САЩ за връщане в Парижкото споразумение за климата.

В края на разговора е било изтъкнато, че е нужно да се положат съвместни усилия за намиране на решение с нова перспектива на въпроси като тези за руските системите С-400, за изтребителите F-35 и за сирийските кюрдски СЗН /Сили за защита на народа/, по които двете страни имат разногласия.

Изразено е било очакване в новия период двете съюзнически страни да покажат модел на силни, трайни и конструктивни отношения. В разговора е постигнато единодушие за укрепване на НАТО и предприемане на стъпки, които ще допринесат за регионалния и глобален мир и стабилност.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Че защо ще го търси?!

    8 27 Отговор
    Той държи Босфора и тукашното Нато,те ще му идват с разтворени бузки..

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    27 8 Отговор

    До коментар #1 от "Че защо ще го търси?!":

    Не виждаш ли кво се случва икономически в Турция?

    Коментиран от #5, #6

  • 3 😂😂😂

    29 12 Отговор
    Свирепият Ердоган се превърна на мишок 😂

    Коментиран от #15

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Няма страшно

    19 21 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Турция е претърпяла много по силни икономически атаки и всеки път по мощно е излизала от ситуацията,силна държава мааму,събират се великите сили и пак не успяват да я съборят, и то когато беше икономически слаба,а сега вече е късно,нямат никакъв шанс шарлатаните,велик лидер е тоз Ердо,евалла
  • 6 Запознат

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    И какво точно се случва?

    Коментиран от #7

  • 7 Много неща

    18 10 Отговор

    До коментар #6 от "Запознат":

    Голяма беда,долара пада,строят се АЕЦ,магистрали,летища,канали мостове,здравна система N:1 в цял свят,военни вложения,в НАТО 2-ра сила след Сащ,технологични вложения,всякакви потоци на газ северен южен,а за производство във всички сфери да не говорим,голяяяма беда и затова изпрати на 156 държави помощи,медицински принадлежности,то в цял свят са 197 държави,сред които са и уж великите сили,а и на някои повторно,и т.н има още много,но това е за което се сетих,а бе с две думи положението на Турция е плачебно,ей гиди ей

    Коментиран от #8

  • 8 Мармот

    13 3 Отговор

    До коментар #7 от "Много неща":

    И един мармот завива шоколада.

    Коментиран от #9

  • 9 Къде?

    2 6 Отговор

    До коментар #8 от "Мармот":

    В БГ ли?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Генерал от НАТО

    9 8 Отговор
    Ердо изтрезня?! ДА върне конфетите ц 400 и се връща обратно в НАТО!
  • 13 Луд

    0 0 Отговор
    Ако е звъннал,сигурно им е казал,че им е време за Манастира,а нашия мишок кво прави
  • 14 Мустакатия

    3 5 Отговор
    Усети дебелия и почна да се мвзни на САЩ..Типично по Турски стил.Ще му остане само лаенето.Затова е казано като не ти е дадено да си голям неможеш да станеш.
  • 15 Анонимен

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "😂😂😂":

    Ердоган е велик лидер, и пълководец като Селяхидин Еюби ...знае кога да напада, и при нужда се одръпва и постъпва тактично за да заблуди врага....навремето когато кръстоносците са првзели Ерусалим, безмилостно са били избити мъже, жени, старци, идеца...впоследствие Селяхидин Еюби след като наново превзема Ерусалим, пощадява цивилното население, от тотално избиване,даже хората го попитали нали няма да ни избиваш така както са направили кръстоносците с вашето цивилно население, и тогава Селяхидин Еюби им отвърнал..ние не сме като вас ?..даже от уважение към религията ви кръстът койо е бил на земята го вдигнал и го поставил на масата...какво е искъл да каже с това / че ние не сме като вас/ ..правилният отговор го знам, но го оставям на вас да го отгатнете.
  • 16 БРАВОЕРДО

    0 0 Отговор
    КАК ЩЕ СЕ ПОМИРЯТ КАТО ИСКА ДА ПРАВИ РУСКАТА ВАКСИНА СПУТНИК