Last news in Fakti

2 Февруари, 2021 21:17 1 692 10

Битката срещу коронавируса и новите мутации продължава

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина

Китай търпи критика, че е омаловажил заплахата още в началото на здравната криза и е укрил информация след появата на първите случаи в Ухан през декември 2019 година

Битката срещу коронавируса и новите мутации продължава  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Учени във Великобритания съобщиха, че докато Европейската агенция по лекарствата проучва медикамент срещу COVID-19, английският щам на коронавируса вероятно е мутирал.

А авторитетното научно издание „Лансет“ твърди, че руската ваксина „Спутник V“ е с ефективност над 90 процента.

Нови генетични промени са забелязани в 11 от общо 200 хиляди проби, направени от британски учени. Новата мутация вече е открита и при щамовете от Южна Африка и Бразилия. Предполага се, че мутиралият вирус избягва имунната система и така е възможно повторно заразяване.

Експертите смятат, че наличните ваксини срещу COVID-19 продължават да са надеждна защита. И посочват, че ако е необходимо, ваксините могат да бъдат преработени и подобрени до седмици или месеци, така че по-добре да отговарят на променящите се разкрития.

В същото време учените съобщават за провал на моноклоналните антитела срещу вирусните мутации, а те бяха голямата надежда за лечение на коронавируса. Европейската агенция по лекарствата проучва медикамент срещу COVID-19, създаден на базата на два вида антитела.

Препаратът, използван при лечението на американския президент Доналд Тръмп, няма разрешение за достъп до европейския пазар.

Европейската агенция по лекарствата проверява ефективността му, въпреки че не са приключили всички фази на изпитания и без да е внесено искане за разрешение.

Въпреки това германското правителство закупи миналата седмица 200 хиляди дози от медикамента за 400 милиона евро. За сега той се използва само в университетските клиники в страната.

91,6 процента ефективност при симптоматични случаи на коронавирус показа руската ваксина „Спутник V“. Това стана ясно от междинните резултати от клинични изпитания. Не са установени сериозни странични ефекти след поставяне на ваксината, твърдят независими експерти в анализ, публикуван в авторитетното научно издание „Лансет“.

Унгария получи днес първата партида от 40 хиляди дози от руската ваксина. Страната е първата от ЕС, която купи руската ваксина.

А Китай съобщи, че фалшиви китайски ваксини срещу коронавируса са били продадени на различни държави от китайска престъпна организация. Властите в Пекин заявиха, че дейността на организацията е спряна, а държавите, получили фалшивите ваксини - уведомени. Няма информация, кои страни са потърпевши.

Мисията на Световната здравна организация за разследване произхода на COVID-19 в Китай върви „много добре“, съобщи един от членовете ѝ в Ухан, където се появиха първите случаи на заразата.

Китай търпи критика, че е омаловажил заплахата още в началото на здравната криза и е укрил информация след появата на първите случаи в Ухан през декември 2019 г., което води до съмнения дали мисията на СЗО е полезна изобщо.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    13 1 Отговор
    ЗНАЧИ ЗАОБИКАЛЯ ЕСТЕСТВЕНИЯТ ИМУНИТЕТ,НО НЕ МОЖЕ ДА ЗАОБИКОЛИ ВАКСИНАТА?ТЕЗИ НЯМАТ ВРЪЗКА С ГЛАВНИЯТ МОЗЪК!!!

    Коментиран от #2

  • 2 Лелее

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    За съжаление - имат !
    Седят в лабораториите на финдация Гейтс и имат тично представа какво създават и “заобикалят “ !
    Въпросът е докога институциите които уж ни бранят тях ще “заибикалят”?
  • 3 стига битовизми

    9 0 Отговор
    кога ще обяснят най-сетне кой създаде лабораторния грип,защо заразяват човечеството и най-вече- каква е целта на операцията?
  • 4 гост

    7 0 Отговор
    Въпросът е дали "учените"не са получили финансова подкрепа от някоя фармацевтична компания?
  • 5 Гост

    3 1 Отговор
    Въпросът е Сащ или Китай го пуснаха? Такова чудо с такива мутации има ли в природата? Така като гледам май няма да има край мутация след мутация коя от коя по-заразна и по-опасна!
  • 6 123

    3 1 Отговор
    Ясно е че всичко е цирк. От нас зависи кога ще приключи или ще продължаваме да им играем по cвирката.
  • 7 Дълбоко виждащ

    1 0 Отговор
    Не са тези,които виждат сетивата ви!!биологичното оръжие е направено да унищожи англосаксонците,те са в постоянен цайтнот и правят грешки,които могат да излязат скъпо на целия свят!!интересно ми е,още ли смятате,че нещото идва от изяден прилеп в Китай.....и ,че бил Гейтс го е създал......нима смятате,че само Щатите,или Китай могат да направят такъв .....,който да атакува самите тях???да ви успокоя,никоя мутация няма да засегне хората в бг,освен медийната.

    Коментиран от #8

  • 8 стига битовизми

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Дълбоко виждащ":

    към мислите ти,в които има резон искам да попитам, а дали вирусчето не си го пуснаха демократичните американци ,за да ударят тръмп и да стартират т.н. рестарт!

    Коментиран от #9

  • 9 Дълбоко виждащ

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "стига битовизми":

    Световната война се води от доста време и тя не е на религии,или на интереси,а на Генотип......Ако има нещо хубаво за нас.....Ядрената война между англосаксонци и Славяни се отлага за Дълго,но....неопределено време......
  • 10 Дъртанян

    0 0 Отговор
    Oт кaк cвят cвeтувa дeцaтa убивaт възрacтнитe.
    Тoвa нe e нoвo.
    Дeцaтa ca c нeизгрaдeнa нeрвнa cиcтeмa и липca нa кoнцeнтрaция, пoрaди кoeтo нe ce пoддaвaт нa диcциплинa чрeз убeждeниe-тoecт нe мoжe дa им ce oбяcни дa нe тoчaт лиги и дa нe cи мaжaт coпoлитe нaвcякъдe. Пoнeжe ca рacтящи oргaнизми пълни c eнeргия и рacтeжни хoрмoни тe лecнo прeoдoлявaт инфeкции, нo ги рaзнacят.
    И виe миcлитe, чe "нaчaлницитe" нe знaят тoвa?
    Зa тoвa ги пуcнaхa нa училищe, нe зa дa ca oбрaзoвaни.
    A зa дa cи oбмeнят плюнкитe и кoeтo нe e бъкaнo c вируcи, дa ce oбзaвeдe и тo.
    И дa ги зaнece у дoмa.