Last news in Fakti

3 Февруари, 2021 16:13 2 534 23

"Спутник V" - с 91,6 процента ефективност

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • спутник v

Досега повече от 50 страни са дали заявка за закупуване на общо 1,2 милиарда дози от руската ваксина, сочат данните на Руския фонд за преки инвестиции

"Спутник V" - с 91,6 процента ефективност - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Eфективността на "Спутник V" е 91,6 %, пише списание "The Lancet". Вече над 50 страни са поискали да купят общо 1,2 милиарда дози, но засега Русия не може ги да осигури сама - затова разчита на производството в чужбина.

Във ваксинираната група, включваща 14 964 участници, 16 души развили симптоматичен Ковид-19, а в по-малката плацебо група, състояща се от 4902-ма пациенти, се разболели 62-ма души, съобщават изследователите. До тежки странични ефекти се е стигнало при 0,2 на сто от участниците в основната група и при 0,4 на сто в плацебо групата. Най-честите нежелани ефекти са били леки грипоподобни симптоми, болки на мястото на инжекцията, както и временна отпадналост и изтощение. Имало е и четири смъртни случая, от които обаче нито един не може да бъде свързан с имунизацията.

Проучването показва, че повечето от 324-мата ваксинирани, подбрани на случаен принцип от цялата група, са развили както антитела, така и имунен отговор в т.нар. т-клетки. Случаят не е такъв само при шестима от участниците, но е възможно това да се дължи на тяхната напреднала възраст или други индивидуални особености.

Друг важен резултат от изследването е, че ефективността на ваксината при пациентите над 60 години също е много висока - 91,8 процента. Това опровергава твърденията, че ефективността на ваксината намалява с нарастването на възрастта.

Нови заводи, ваксина лайт и мощности в чужбина

Междувременно в Русия обмислят как да увеличат производството на ваксината. За момента тя се произвежда в седем предприятия в Москва, Санкт Петербург, Башкирия и във Владимирска област, но се планират нови производствени мощности. Така например много надежди се възлагат на нов завод на компанията "Р-Фарм", който трябва да се превърне в основен производител на "Спутник V". Той трябваше да започне работа през януари и да произвежда по 11 милиона дози ваксини на месец. Сега от фирмата уверяват, че производството ще започне през февруари. Пак през този месец се очаква да заработи и още един нов завод на "Р-Фарм" в Ярославска област, който трябва да произвежда по осем милиона дози месечно.

В средата на януари в Изследователския център за епидемиология и микробиология "Гамалея", който разработи руската ваксина срещу Ковид-19, започнаха изпитанията на опростена версия на препарата - "Спутник Лайт". Не става дума за изцяло нова ваксина, а за първия от общо двата компонента на "Спутник V". Както заявява ръководителят на центъра "Гамалея" Александър Гинцбург, "Спутник Лайт" гарантира имунитет за срок от три месеца, след което вече трябва да се инжектира и втората доза.

Досега повече от 50 страни са дали заявка за закупуване на общо 1,2 милиарда дози от руската ваксина, сочат данните на Руския фонд за преки инвестиции РФПИ. Но на този етап Русия не може да осигури дори нужните на страната количества. Затова надеждите са свързани с производството на "Спутник V" в чужбина. Както посочват от РФПИ, скоро то може да започне в Бразилия, Индия, Китай и Южна Корея. Производственият капацитет в Индия ще бъде 300 милиона дози ваксини на месец, а в Южна Корея - 150 милиона дози.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спутник- 5 91,6%

    49 2 Отговор
    А краварските 50 %!!!
  • 2 гадно

    49 3 Отговор
    Що така нали тия бяха аборигени и нищо свястно не можеха да сътворят?
  • 3 ПСР

    57 1 Отговор
    И Спутник,и Астра Зенека са векторни ваксини.С тази разлика,че Спутник е много по-голяма ефективност от Астра-та.Крайно време е ЕМА да я одобри.Да не ни навират,че щом е руско,непремено е лошо.

    Коментиран от #9

  • 4 Los Zetas

    38 3 Отговор
    Сороснята пусна вируса руснаците им взеха паза за ваксини хахаха Руската Федерация винаги е номер 1 хахаха...
  • 5 Шекел

    11 9 Отговор
    Не мога да си обясня защо не става никъде война.Няма ли кой да наатисне копчето и да попне патакламата.
  • 6 да питам и аз

    30 0 Отговор
    А ние с гайдите кво правим ?
    Ще получим 11 милиона от Зенека. Само че не се знае коя петилетка.

    Коментиран от #16

  • 7 Name

    29 1 Отговор
    А на Астрата едва 62%
  • 8 Сега

    15 5 Отговор
    чакам някой да зададе въпроса "А тостер кога?"

    Коментиран от #20

  • 9 Мдааааа

    25 2 Отговор

    До коментар #3 от "ПСР":

    Спутник е с такава висока ефективност защото руснаците са я направили ваксината да съдържа едновременно 2 различни човешки вируса. Демек 2 ваксини едновременно. А Астра Зенека е направена от 1 вирус и то маймунски.

    Коментиран от #12, #13, #14

  • 10 Леле

    22 0 Отговор
    Най-накрая всички ще опрат до С путника, така ми се струва. И колкото по-рано, толкова по-добре. Защото жертвите у нас са над 9 хиляди. Това си е едно цяло градче заминало в отвъдното.

    Коментиран от #21

  • 11 Аз40🏴‍☠️

    7 1 Отговор
    Нямате свободен избор. Просто трябва да си мислите, че имате, иначе бихте могли да осъзнаете, че живеете в диктатура, която е изградена само така, че да изглежда като свобода. Ваксините нямат държава, Култа е един, програмата им е една, само изпълнителите са множество.
  • 12 Хич ама хич

    2 9 Отговор

    До коментар #9 от "Мдааааа":

    не ти се отдава тази материя. Пишеш откровенни глупости.
  • 13 ПСР

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Мдааааа":

    Точно така е.
  • 14 На Астра

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Мдааааа":

    Зенека си направиха първият вектор на основата на аденовируса на шимпанзе,а вторият вектор въобще не можаха да го направят и се обърнаха за помощ към института "Гамалей".Както каза Александър Гинзбург в АЗ нямат научната основа и капацитет да направят втория вектор,та от този институт направиха проверка за сравнение на първия вектор и въпреки,че е на аденовирус на шимпанзе за разлика от човешкия на Спутник горе долу ефективността е еднаква от първия вектор. По-ниската ефективност на АЗ се дължи на именно тази разлика в аденовирусите. И разликата им в сравнение с иРНК ваксините е в това ,че дори и от първата доза получаваш частичен имунитет,който се засилва при поставянето на втората доза и се стига до пълния капацитет. Погрешно е схващането,че са две ваксини,защото ваксината е една но разделена в две фази на действие,първата подготвя основата така да се каже,а втората дозасилва ефекта на пръвта. При иРНК ваксините,имунитет получаваш чак след втората апликация на ваксината до тогава си незащитен.Да не говорим и лесното съхранение и транспортиране на ДНК ваксините в сравнение с тези на иРНК,както и безопасността на ДНК ваксините в сравнение с иРНК в дългосрочен план,защото както казаха учените РНК ваксините не са проучени напълно за последствията които могат да окажат в дълъг преиод от време. Лабораторните изследвания не са показали удовлетворяващи показатели за безопасност. Тези фактори за иРНК ваксините не са за моментните и преходни оплаквания нормални за
  • 15 Оня

    0 11 Отговор
    До#1 малко си се объркал,пфайзер и модерна са с 95
    %,ти кажи това по малко ли е ?
  • 16 Кратунчучуна

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "да питам и аз":

    Със Ф -16 ките!Плащаме сега и получаваме след една петилетка!...На далавера!
  • 17 Ха ха

    6 1 Отговор
    Това Коня ли ти го каза?Защото всички договори и условия наПфайзер са засекретени .А изследванията тепърва се правят.За резултатите ще почакаме .
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 другарят

    8 0 Отговор
    Браво на братушките, а не като западните педали!
  • 20 Хахаха

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "Сега":

    Електромобил...
    Монорелс...
    Електродвигател ...
    Цветна фотография ...
    Велосипед ...
    Телеграф ...
    Лампа
    Радиоприемник
    Хеликоптер
    Киноапарат
    И още много неща. За научни открития да не говорим. Няма смисъл да се обяснява какво са дали руснаците на света на хората, чиято
    представа за техническо чудо е тостер. Ограничени и опростачени хора някой от вас....Жалко. сама 30 години стигнаха за това.
    Какво ли ще стане след още 15. ,,45 години стига, времето е наше". Нали така пеехте и подскачахте. Ето, наслаждавайте се.
  • 21 много си умен

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Леле":

    Да да Турците се отказаха и минаха на Китайската ваксина
  • 22 някой да каже

    3 1 Отговор
    а на коя фирма бяха с чипиране и за намаляване на населението или всички са такива ?
  • 23 Спутник21

    1 0 Отговор
    Абе бе.. вие от кои сте ?, нали сте американски и еврогейски подлоги, защо пишете положително са Русия.
    Я кажете дядо Иван идва ли, та бързате да се пребоядисате, но аз ви знам,гладни ще седите нали ви обещах.