3 Февруари, 2021 09:52 2 862 119

Северна Македония чака изборите в България

  • северна македония-
  • избори-
  • стево пендаровски

Страната е отворена за външно мнение

Северна Македония чака изборите в България - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Българската страна отговори на всички въпроси по общите проекти. Това обяви държавният глава на Северна Македония Стево Пендаровски, цитиран от Нова Македония.

Президентът обяви, че двете страни опитват да върнат доверието помежду си. Отговор е даден на всички въпроси, относно общите железопътни линии и коридор осем.

Отново се призовава историческите въпроси да бъдат оставени на историците. Според Пендаровски до изборите в България, македонското правителство трябва да се ограничи до определен тип върпоси.

Няколко месеца след вота, вероятно преговорите ще бъдат подновени. Пендаровски повтори, че македонците знаят кои са и че това няма да се обсъжда.

Той коментира и предложението на гръцкият външен министър Никос Дендиас да работи като посредник по спора. Според него в балкански въпроси като този, трудно трета страната от региона може да бъде приета като независим посредник.

Пендаровски смята, че е важно европейските представители да разгледат въпроса и да осигурят външна подкрепа за неговото решаване.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кси

    24 2 Отговор
    Ние чакаме да се европеизират

    Коментиран от #6

  • 2 Константин Мишов

    10 3 Отговор
    Защо, какво им е обещал Баце, ако гласуват за него ?
  • 3 Маке

    6 22 Отговор
    Само БСП ще оправят нещата.Репченето на патриотите и Герб е безпредметно и не води до прогрес.

    Коментиран от #5

  • 4 Кси

    11 4 Отговор
    Ползотворно е да се включат гръцки представители, даже трябваше да има български при сключване на гръцкия договор
  • 5 Кси

    10 6 Отговор

    До коментар #3 от "Маке":

    Те бсп, нали го оправиха навремето, ей го резултата, като сделката в Блед на г.димитров, айде с...р от такова "оправяне"
  • 6 Скопjе

    4 23 Отговор

    До коментар #1 от "Кси":

    Вие се европеизиравте? Мизерен коментар.

    Коментиран от #7, #9, #20

  • 7 Кси

    18 0 Отговор

    До коментар #6 от "Скопjе":

    Мизерниците сте вие сърбоманите-македонисти, днес се чудите дали да върнете телената ограда по границата, както върнахме сръбския език, задължителен до вчера

    Коментиран от #11, #87

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Скопjе

    1 15 Отговор

    До коментар #8 от "БЮРМ/FYROM":

    Извини, ова е психолошкиот профил и поведение на просечен европеец? Ти другар - си за жалење...

    Коментиран от #76, #108

  • 13 БЮРМ/FYROM

    15 1 Отговор
    Измислената, смешна и жалка "държава" е последният проект на коминтерна (комунистически интернационал). С население, колкото София. Половината са албанци. От останалата част, около 300 000 са с български паспорти, включително сегашните им и предишни министри.

    Коментиран от #119

  • 14 АНОНИМЕН

    14 0 Отговор
    Интересно : кoгa щe ce измъкнaт брaтятa-cъceди oт "Cтoкхoлмcкия cиндрoм"/Отвлечените, битите и е++++ните се влюбват в тези, които са ги отвлекли, били и .......! И cтaвaт кaтo тях!/?! Щe ocъзнaят и щe приeмaт ли, чe и ниe и тe cмe рeзултaт oт пoлитикaтa : "Рaздeляй и влaдeй" нa Вeликитe cили!? Някои наши политици също са до ушите затънали в тоя "Стокхолмски синдром", но надали се усещат!
  • 15 Митю

    14 0 Отговор
    Вече търсят срещу ни Евро-подкрепа?Не е ли леко нагло...

    Коментиран от #37

  • 16 Македон

    1 19 Отговор

    До коментар #11 от "Скопjе":

    18 пати са ОСУДЕНИ в Стразбур за НЕСПАЗВАБЕ на правата на етническите Македонци в Блгариа
    Толкова Демократични са да помисли човек че Живков е оше жив!

    Коментиран от #21, #101

  • 17 АНОНИМЕН

    17 1 Отговор
    Дa припoмня, чe нa тия "пачи яйца" ни насадиха именно в Берлин! В Сан Стефано се определиха териториите населявани от българи! В Берлин ни разпарчетосаха на княжество васално на Турция, Източна Румелия автономия в Турция и Македония изцяло
    под Турско! Великите сили Франция, Велика Британия, Русия и Австроунгария не са искали голяма и силна БЪЛГАРСКА държава /
    дa нe зaбрaвим, чe прусака Биcмaрк e нaпрaвил кaквoтo трябвa зa дa НE влязaт прeз 1878 гoдинa oтрядитe нa гeн.Гуркo прeз
    Ocoгoвcкaтa плaнинa в Мaкeдoнcкo и дa ocвoбoдят и бългaритe в тaзи мнoгocтрaдaлнa зeмя/! Пo cъщoтo врeмe прeз 1878 г. Aвcтрoунгaрия e нaлaпaлa Бocнa и Хeрцeгoвинa! Факт е, че през Балканската война говедото Ферди искало да влезе на бял кон Цариград и Солун! Факт е, че cлeд Първaтa cвeтoвнa вoйнa, кoгaтo в Ньoй дaвaт Бeлoмoрcкa Трaкия нa Турция и Гърция; Зaпaднитe пoкрaйнини и Вaрдaрcкa Мaкeдoния нa cърбитe и Дoбруджa нa Румънцитe - американците са ги предупреждавали: от това ще има много проблеми в бъдеще! Заради тоя наш български сантимент Македония идват националните ни катастрофи! Да станем съюзници с германците защото те и през 1910-12година и през 1939 година са ни обещавали Присъединяване на Македония и Беломорска Тракия! Два пъти една и съща грешка! А Бледската глупост на Георги Димитров е просто невероятна! Срещу отказ на Тито от репарации 25 000 000 щатски долара е продал всичко българско в Западните покрайнини и Македония! И досега нашите политици и историци са същото м
  • 18 Некой си

    16 1 Отговор
    Абе макета от Български произход ако чужди историци ви кажат че сте чисти Българи с промити мозъци ще спрете ли да лаете кучета такива че сте македонци.Дайте ми некакъв сайт където вие четете че сте македонци но не от ваши историчари,независими щото такива които са минавали,воювали в македония има писма в които казват че в македония живеят само Българи за македонец не се споменава,много ми е интересно от къде черпите информация за вашата македонска националност.Ама вие искате да бъдете македонци и въобще не ви интересува че вече сте смешни по цял свят с тия ваши твърдения.Гърците приемат ли ви за македонски народ,а фоколкото съм запознат с историята на Александър Македонски е бил гей явно и на вас нещо ви е объркано.

    Коментиран от #26

  • 19 Ванче Михайлов

    16 0 Отговор
    За мен няма разлика между Македония и България. За мен цялото е България.
  • 20 кольо

    14 0 Отговор

    До коментар #6 от "Скопjе":

    Сърбите ви напишаха език и вече не можем да се разберем....вашия еничарски път за Европа минава през България.... мака ми е колко чакане ви чека...

    Коментиран от #27

  • 21 9812

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "Македон":

    Да живее Тито!:) Сърбоманско чедо!:) Га влезе Србско у Европската Уния, тогава ке улезете и вие!:)
  • 22 Кси

    12 0 Отговор

    До коментар #9 от "Македон":

    Промяната в отношенията трябва да се случи най-напред променяйки мисленето си, не може да стоят в орбитата на сърбия, да експлоатират темата фашизъм/отдавна, никой не си позволява, спрямо Германия и Италия/ показва застой, поради липса на съвременни аргументи, продължават да стоят в югочерупката/не допускат медии, университети други/, за договора с Гърция колко време им отне, същото правят и спрямо БГ, 21 век е все пак, пораснете вече, от 91г сте държава, днес сте вече в млада възраст, не сте тинейджъри, сами си помогнете, вместо да разчитате на пропаганда/с чужди ръце само змии се ловят/, ако наистина искате в ЕС, в което започвам да се съмнявам
  • 23 Чист македонец

    13 0 Отговор

    До коментар #11 от "Скопjе":

    Не знам да сте признали българско мнозинство а то е вече 120 000 - доказани с документи българи. Скоро ще станат и 250 000 ако постоите още малко извън ЕС а ако постоите и повече може и всички "чисти" македонци да се окажете българи.

    И не е лошо всеки да изучава своя майчин език само че вашите майки и баби говореха по-чист български даже и от някои региони в България. Само че вие не изучавате техния език а измисления от сърбите диалект.

    Та като толкова обичате сърбите и язика им ще чакате когато Сърбия влезе в ЕС че и след това. Най добре се пишете сърби защото като "македонци" няма да влезете в ЕС.

    Коментиран от #30

  • 24 БЮРМ/FYROM

    10 0 Отговор
    Измислената, смешна и жалка "държава" ще почака още 28 години, както с гърците....След това, ако все още съществува... ще видим...
  • 25 4745

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Маке":

    Лошо куче е да знаеш! Ке земе да ви скъса крачоло!:) Надуите се на Србско!:) Само оно ке ви оправи!:)
  • 26 Србин

    1 11 Отговор

    До коментар #18 от "Некой си":

    Да ама историците са доказали друго.Че по-голямата част от макетата са сръби

    Коментиран от #91, #93

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Кси

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "Скопjе":

    Вие всичко признаване, само има едно изключение, вашите политици когато правят обръщение включват всякакви...египтяни,сърби,власи, ...никога не казват българи, никога, за тях българи няма, какво очаквате от нас, поставете се на нашето място/в нашата кожа влезте/ и помислете, ако ви разрешават сърбоманите, де

    Коментиран от #31

  • 29 ГОСТ 1

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Маке":

    Заблуден ке си умреш маке.

    Коментиран от #33

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 БЮРМ/FYROM

    8 1 Отговор
    Български език, написан на сръбска пишеща машина е езика в измислената, смешна и жалка "държава".

    Коментиран от #36

  • 33 Скопjе

    0 8 Отговор

    До коментар #29 от "ГОСТ 1":

    Заблуден или не - то си е негово основно човеково право, и ти не си повикан да го коментираш тоа.
  • 34 Чист македонец

    11 0 Отговор
    македонците знаят кои са и че това няма да се обсъжда

    Е някои "македонци" наистина знаят кои са и си взеха български паспорти като доказаха че са етнически българи чрез документи, другите знаят че са албанци като и там проблем няма - проблема е в шепа сърбоманчета но лошото е че те са на власт.

    Коментиран от #44

  • 35 ассдф

    11 0 Отговор

    До коментар #30 от "Скопjе":

    Хахаа - и кой според тебе ще иска от ЕС да стане гражданин на БЮРМ хахахаха :) Само виж колко македонци има с български паспорти и колко българи с македонски - 0. Старата истинска Македония е със столица Солун! Вие сте Бивш Югославски Щат Македония, някакви ренегати с крадено име. Осъзнайте се :)

    Коментиран от #38

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Кси

    10 0 Отговор

    До коментар #15 от "Митю":

    Те, всъщност само това правят, те не влагат усилия нещо да променят, само с пропаганда и лобиране се занимават, НЕ СЕ ЕВРОПЕИЗИРАТ , ако бях на тяхно място, досега всичко да е решено, веднага допускам медии, телевизии, университети всякакви, живеем в информационно общество, всеки може всичко да научи от нета, докога ще издържат така инфо затворени, инфраструктура, даже с европейски пари, за идентитетот и езика си знаят, че им е нагласен от коминтерна и е болезнена тема, никой няма да ги закача, ако напишат, че е македонска норма на българския език, както австрия, и няма нужда от лъжи, кражба на история, царе, личности, и да наливат грешни пари в пропаганда, но неее, те са решили да са сръбски сателит, ние сме им били проблема, да не ни занимават повече, дотегна и то много

    Коментиран от #40

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Чист македонец

    16 0 Отговор

    До коментар #30 от "Скопjе":

    В България нама "македонско" малцинство - на всичките бабите и дядовците са се самоопределили като българи.

    Та ако баба ми и дядо ми са българи аз не мога да кажа че съм германец - впрочем мога както вие го правите но никой няма да ми го признае.

    Та как става при вас че с баба и дядо българи изведнъж ставате "чисти" македонци - това ми обясни. И как ме разбираш какво ти пеша щом говориш на ужким чужд език (и аз се чудя пък как разбирам теб).

    Коментиран от #42

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Кси

    11 0 Отговор

    До коментар #36 от "Скопjе":

    Не е въпрос на вяра, има документи, заповед 44г за въвеждане на македонски език 45г, знаят се имената на комисиите, които са внесли променитев българския език, за да прилича на сръбския, а заповедта е написана на българска пишеща машина за въвеждане на македонския език, македонската нация е политически сръбски проект на новакович/разбрал е, че не могат да направят българите сърби, щом няма да са сърби, няма да са повече българи, а ще станат македонци/, има документи

    Коментиран от #43

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Кси

    8 0 Отговор

    До коментар #34 от "Чист македонец":

    Точно, проблема е в управляващите сърбимани-македонисти-удба
  • 45 Даме Груев

    18 0 Отговор
    Аз съм българин от Македония и винаги съм работил за свободата на поробения български народ в Македония. Когато ме пратиха ученик на стипендия в Белград, бързо разбрах, че сърбите не са ни приятели и искат да ни наложат сръбско наречие. След като ме изключиха оттам, се върнах да възраждам идеята за свобода у поробения в Македония български народ. Черпихме вдъхновение от делата на Левски и когато с Христо Татарчев от Ресен, Иван Николов от Кукуш, Петър Попарсов от Велешко, Антон Димитров от Солунско и Христо Батанджиев от Гумендже основахме пред 1893-1894г Централния Македонски Революционен Комитет "Имахме на ръка един том от Записките на Захари Стоянов и от тях взехме образец за устава..." Последното е директен цитат от мемоарите на Даме Груев

    Коментиран от #47

  • 46 Перо

    13 2 Отговор
    Колкото и да бягат от главните теми и противоречия и да се правят на ударени,макетата ще се споминат рано или късно с македонизма,който се крепи на откраднатата историческа личност от БГ Гоце Делчев. Сърбите са по-читави,като народ,отколкото тези в колонията РСМ с неетническата “нация” с промити мозъци.

    Коментиран от #51, #112

  • 47 Даме Груев

    13 0 Отговор

    До коментар #45 от "Даме Груев":

    А сегашните сръбски слуги във Вардара, които са шиптарско-сръбски-цигански мелези могат да чакат на изборите в България, а на опашката за "Бугарски Пасош" ако сакат. Но ова фалшива държава, градена на лъжи, измами, комунизъм и кръв българска огън да я гори! Поздрав от Пирин бракя. Македония е България а вие сте сърбизирани от Тито българи! И сте много, много прости и тъжни да отричате вашия корен. Деца на Саше Великото! С-м-е-ш-н-и-ц-и. И ако преди можехме да ви съжаляваме, сега не. 30 години минаха откакто падна Югославия и вие си избрахте отново - Сърбия и сръбски. Нищо общо с Даме Груева нямате. Само Пиринска Македония е свободна! Амин!
  • 48 Иван Михайлов

    10 0 Отговор
    За мен няма разлика между Македония и България. За мен цялото е България.
  • 49 Кси

    8 1 Отговор

    До коментар #38 от "Скопjе":

    Това е така, но управляващите македонисти-сърбомани-удба не разрешават/чрез държавни спънки, проблеми с властите, префинени репресии/ свободно самоопределяне на етническите българи, даже и днес, даже в конституцията няма опция българин, за преброяването може ли да избереш българин, има ли включена опция българин, досега, който се заяви има проблеми с полиция, психически и физически тормоз, гонят го от работа, не сте се променили, управляващите удба не ви позволяват
  • 50 Чист македонец

    9 0 Отговор

    До коментар #38 от "Скопjе":

    Щом е изключително твой "интимен" избор пишете се германци да видим дали ще ви вземат в ЕС като германци и дали ще ви признаят като такива. Може и марсианци да се пишете но освен подигравки нищо друго няма да спечелите.

    Никой не може да си избира родителите и произхода си.

    Коментиран от #52

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Кси

    11 0 Отговор

    До коментар #43 от "Скопjе":

    Не съм експерт, само казвам, че има архиви, документи, статии на новакович, написал е, че е невъзможна работа да обърнат българите в сърби, тогава да бъдат македонци, написано на хартия, човече

    Коментиран от #57

  • 54 Чавдар войвода

    9 0 Отговор
    Ще подсмърчате 28 години, както с гърците. После ще видим. Ако все още съществувате...
  • 55 Еххххххх

    12 0 Отговор
    Хората в македония.които си знаят.че са българи.са мачкани и заплашвани в тая територия...и си мълчат как се чувстват...Македония е територия на Сърбия и техните служби.купили са всшчки там и слухтят някой да не каже.че баба му е българка била...страшно е там...докъде ги докараха сърбите-хем да ги трепят.хем да ги защитават..такава промивка на мозъци има само в Северна Корея и Северна Македония.Жалко!Никакви отстъпки!Бог да пази България.българите и българския език и българската история!
  • 56 Чист македонец

    11 0 Отговор

    До коментар #42 от "Скопjе":

    Не ми отговаряш на въпросите а ми казваш кой съм аз че да ти диря сметка защото всички сърбоманчета в Македония не са ви удобни тези въпроси. Но аз ще ти отговоря:
    - аз съм български избирател и ще търся сметка на всеки наш политик който отмени ветото ви за влизане в ЕС.
    - сърбоманчетата скоро ще изчезнете от Македония след като повечето "македонци" си вземат български паспорти и докажат че са българи. Тагава всички сърбоманчета трябва да се омитате в Сърбия.

    Коментиран от #59

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Той

    5 0 Отговор
    Като нормални българи.... чакат разбираемо е
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Чист македонец

    7 0 Отговор

    До коментар #52 от "Скопjе":

    И повторно щом не е моя работа ще си стоите извън ЕС докато станете "чисти" албанци.

    Коментиран от #62

  • 61 Има и по Зле

    3 4 Отговор
    Докато НАЦИОНАЛИСТИТЕ И КАРАКАЧАНОВ са в правителството, няма да има споразумение със Северна Македония, защото са стари прикрити комунисти, а НАЦИОНАЛИЗМА е последното скрито убежище на КОМУНИЗМА ...!!!
    При Комунизма и ТAТO бългaритe живeeхa ужacнo и бeхa мнoгo по ЗЛE и зa cмeх и пoдигрaвки от мaкeдoнцитe и тoгaвa бългaритe caмo мoжeхa дa cи мeчтaят дa мoгaт дa живeят кaтo мaкeдoнцитe при ТИТO , НO виж при Бойко Борисов нeщaтa мнoгo ce прoмeнихa и cтaнaхa КOРEННO РAЗЛИЧНИ и нecрaвними И ceгa пък мaкeдoнцитe зaпoчнaхa дa cи мeчтaят и дa ce нaтиcкaт дa иcкaт дa живeят кaктo бългaритe при БOКO...!!!
    Абе ще има българите със свещ да го търсят Боко след изборите и само да спомнят как добре са си живели при него, ама него няма да го има, А опозицията още от сега е подготвила и наточила новите тесли за народа...!!!

    Коментиран от #67

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Кси

    9 1 Отговор
    Трагедията на Македония е, че е в хватката на сърбомани-удба, и не искат да ги пуснат, както преди и днес българите там са репресирани, изобщо на Македония трябва да се гледа като на Сърбия. Ататюрк е казал:най-големия враг на България е Сърбия, и е прав, непрекъснато се подтвърждава

    Коментиран от #64, #107

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Чист македонец

    8 0 Отговор

    До коментар #59 от "Скопjе":

    А кой си ти че да крадеш българска история и език.

    Няма проблеми с вас но кажете че държавата и нацията ви са създадени 1945 година и историята ви започва от тогава.

    Признайте че говорите на български диалект и се самоопределяйте като каквито искате тогава.

    Признайте че бабите и дядовците ви са етнически българи и няма да има проблеми.

    Но с лъжи и кражби не става.

    Коментиран от #69

  • 67 Кси

    5 1 Отговор

    До коментар #61 от "Има и по Зле":

    Ооо, не е вярно, не съм мечтала, че имаха дрипи и парцали, кинкалерия от запад, благодарение на лицемерната политика на тито с изтока и запада, пък и Македония е държана умишлено да е най-бедна в югосбирщината, познай защо/населена с българи, трябва да им е гадно/, има далеч по-стойностни неща от западни дрипи/дънки, дъвки/, че това да им е някакво преимущество, боже опази
  • 68 Чист македонец

    11 0 Отговор

    До коментар #62 от "Скопjе":

    От теб не зависи но от мен зависи - казах ти аз съм български избирател и ще гласувам за този който няма да отмени ветото ви.

    Виждаш че такива като мен са много в България - та както казах самоопределяйте се като каквито искате но не лъжете и не крадете история и език и няма да имате проблеми.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Кси

    5 0 Отговор

    До коментар #64 от "Скопjе":

    Не са добре нещата, поне да нямаме илюзии, както преди, какво предлагате, да ви оставим да продължите към ЕС, както за НАТО, а вие да не спирате да ни обиждате, и да имате претенции всякакви за територия, малцинства и език, ние говорим македонски, древния език на древните елини/гръцки/, тъй ли, и всичко това при положение, че почти всеки българин е свързан с македония/или с гроб или люлка/, поставете се в нашата кожа помислете, и това истина ли е, изобщо, че на това да се съгласим

    Коментиран от #72

  • 71 Историк

    5 0 Отговор
    Ако съм на мястото на модератора, този със скопения български ще го трия с херкулески замах, докогато сборува правилно татарски, че нищо не му се разбира

    Коментиран от #75, #80

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 23234

    9 0 Отговор

    До коментар #64 от "Скопjе":

    Брато, сега че те открехнем на една работа. Слушай са: Европейския Съюз Е България. В момента вие кандидатствате да ви присъединим, а в същото време говорите против нас. Това няма как да стане. Колкото и да ритате и да плювате и да се молите, докато не си оправим отношенията няма да има влизане. А ти изобщо не сътрудничиш за това, а даже обратното - яко дразниш. Така че опичай си акъла и спри да се излагаш.

    Коментиран от #78

  • 74 Историк

    6 0 Отговор
    Ако съм на мястото на историците от комисията от татарска страна ще си дигна чукалата, докато вденат събеседниците от сръбско пардон македонското образувание какво означава исторически факт и историческо доказателство
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Ранд

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Скопjе":

    О, потомците на на крал Крали Мзрко се появиха . Ако все пак влезетете в ЕС , след 15 г. в цяла РСМ ще се пише и говори ,че фашистка България
    нарочно ги е пуснала в ЕС , за да се мъчи мак. народ . Защото освен политиците ,които ще станат милионери , народа нищо добро не го чака .
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Историк

    5 0 Отговор
    Ако съм външен министър по темата ЕС само заради кръчмарският език, прекратявам едностранно работа до промяна в отношението на обществото.
    С други думи и с американска прямост НЕ СТЕ ГОТОВИ.

    Коментиран от #81

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Ранд

    5 0 Отговор

    До коментар #42 от "Скопjе":

    А кои сте вие , смотльовци да налатате една лъжа като истина Никой не избира кои да са му родителите и къде да се роди .Никой не може да промени това.Самоопределението не променя нищо
  • 85 Стига вече

    2 9 Отговор
    Македонците никога не са имали самосъзнанието че са българи..!!! Това че е имало известно малцинство от българи, което се е преселило в България и послужило за комунистическа пропаганда или за шовинизъм и националистични завоевателни войни в миналото че има останали българи или сега че имало 100 хиляди които са взели български паспорти, не означава че всички македонци са българи, защото там живеят още 2 милиона души, които нямат и не искат да имат нищо общо с българите и не се декларират като българи и ако се проведе един референдум ще се потвърди това..!!!
    От 1991г Северна Македония е самостоятелна и суверенна държава призната и от България, със собствен национален индититет и собствен език признат от ООН и не се интересува от миналото си, а гледа напред в бъдещето и единственото което иска от приятелска България е повече да не й пречи за по нататъшното си развитие !!!

    Коментиран от #88, #89, #90, #98, #116, #118

  • 86 Некой си

    3 0 Отговор
    До 26 кои историци са доказали сръбските ли и след 44г когато са заселени хиляди сърби,чети историята бе невеж.На сръбете само сръбската музика им признавам друго нищо не става от вас.
  • 87 АлМак от Мелмак

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Кси":

    Мен ако питаш отдавна трябваше да се сложи кльон на границата, а коридор 8 да минава през Косово и Албания до Адриатика. ЕС щеше да плати разноските, защото се включва неин протекторат, а сърбите ще мълчат, защото отдавна са затворени отвсякъде с европейски граници.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Грогу

    6 0 Отговор

    До коментар #85 от "Стига вече":

    Тази теория не мина пред гърците и пред Българите няма да мине
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Опаа

    1 1 Отговор

    До коментар #88 от "АлМак от Мелмак":

    Ти повече се интересувай и гледай Турция да не влезе в ЕС , че тогава не знам върху какви дедови имоти ще живееш...??!

    Коментиран от #94, #105

  • 93 Кси

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Србин":

    И най-вече, ако бяха сърби, нямаше нужда Новакович да въвежда македонизма/политически проект, българите като не могат да ги направят сърби, ги правят македонци/, а и още нещо, байно, нали се сещаш, че има кръщелни на екзархията, имотният регистър за данъци на османската империя, там пише 1919г- 2,5 милиона българи

    Коментиран от #97

  • 94 Кси

    4 1 Отговор

    До коментар #92 от "Опаа":

    Турция заслужава повече да влезе в ЕС, решава проблема с мигрантите, БГ никога не е вземала чужда земя с чужд етнос, за да има проблеми с имоти, има си архив за османските регистри за данъци, тъй че намека си го пъхни в някоя дупка, която решиш
  • 95 ай де бе

    7 0 Отговор
    Защо чакат, да не би историята да се промени?
    По-скоро ние трябва да чакаме.
    И нагли, ей!
  • 96 Дългият

    4 0 Отговор
    Значи Гърция не може,но западните държави които изобщо не са в час за нашите проблеми може...Пендераски,и след изборите няма да има промяна по решаването на този създаден от РСМ проблем.Истината или вето....това са двата пътя....
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Присмехулник

    5 1 Отговор

    До коментар #85 от "Стига вече":

    Абе...бай....х....като искате да продължавате напред,защо не спрете езика на омразата а.....монголи...фашистки окупатори....Когато влезнете в час...ще има Благословия....
  • 99 Скорпи

    7 0 Отговор

    До коментар #97 от "Македон":

    Промит,тук е БГ сайт,пишем на български..къде се месиш тук с тази шльокавица диалектна...Немате ли си Ваши....Македон...сайтове....
  • 100 АНОНИМЕН

    5 0 Отговор
    Както вече писах за ВМРО; ВМОРО; БМОРК; Илинденско-Преображенското въстание то 1903 година и Тиквешкото въстание от 1913 година има още едно не по-малко и маловажно въстание : Охридско-Дебърското от същата 1913 година! Албанците от Дебърско помнят и не са забравили как са ги трепали и защо са ги трепали сърбите! Ще се намери ли поне един исти македон да напише нещо за това въстание?!

    Коментиран от #114

  • 101 Нервен

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Македон":

    Бастун,това къде го прочете...в Белградската преса ли...
  • 102 АНОНИМЕН

    6 0 Отговор
    Интeрecнo e cъщo :
    1. Щe пoжeлaят ли cъceдитe дa нaпрaвят и тe дивeрcификaция нa гaзoвитe cи дocтaвки!? Oкoлo Дупницa имa cпeциaлнo зa тях гoтoвo oтклoнeниe нa гaзoвaтa тръбa Coфия-Кулaтa към Гърция, и ce чaкa кoмшиитe дa cи нaпрaвят и тe тръбa зa дa пoлучaт гaз oт Бългaрия!
    2. Кoгa щe ce прaви кoридoр №8? И щe нaпрaвят ли нeщo и брaтятa пo въпрoca?! Oт нaд 10 гoдини caмo гoвoрят, нo нe прaвят!
    И пocлeднo : Дoкaтo зa тях cмe caмo кoш зa душeвни oтпaдъци - дa чaкaт!
    Нaяcнo cъм, чe c oбикнoвeнитe хoрa тaм e мнoгo прocтo и лecнo дa ce рaзбeрeш, дa cи cвършиш нaмиcлeнoтo, дa cи пиeш рaкиятa....!
    C пoлитичaритe и иcтoричaритe e другo! Пoлитичaр и иcтoричaр ca думички чиcтo cръбcки!
  • 103 Историк

    5 0 Отговор
    ......Ще играят футбол,националните гарнитури на България и Македония.......и срещу кого......
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 АлМак от Мелмак

    3 0 Отговор

    До коментар #92 от "Опаа":

    Не се притеснявай за мен. Моите предци СА КУПУВАЛИ ОТ РЕАЛНИ ХОРА РЕАЛНИ ИМОТИ И ТАМ И ТУК. Който е крал и грабил - той да му мисли.
  • 106 епицентър

    8 0 Отговор
    БНТ припомня един филм от 2012 г. от рубриката "В кадър"
    Архивите говорят: "Подмененият език" - как се заражда македонската езикова норма

    6987 | 14 дек. 2019 | 15:36

    За езиковото деление и целенасочената сърбизация на югозападния български говор разказват от двете страни на границата езиковеди и политолози


    БНТ припомня един филм от 2012 г. от рубриката "В кадър". "Подмененият език" разказва за това как за няколко месеца от един български говор по политически причини се направи езикова норма, която и до момента в Македония се нарича език. За езиковото деление и целенасочената сърбизация на югозападния български говор разказват от двете страни на границата езиковеди и политолози.

    Сред героите на филма е и писателят Стоян Ристески от Охрид, който е успял да открие и запази стенографските записи от заседанието на "антифашисткото събрание за народно освобождение на Македония" на 2 август 1944 г., на което редом с провъзгласяването на независима македонска държава, се провъзгласява и началото на "нов език" - македонския.

    Целта на филма е да покаже как се развива този т.нар. език и защо се полагат толкова усилия да бъде разграничен от българския и да се превърне в странна смесица от сръбски думи и думи от латински произход. Във филма ще видим също бившия македонски премиер Любчо Георгиевски, както и съпругата на Венко Марковски, участвал в първата езикова комисия през 1945 г. и проф. Иван Кочев, настоящ преподавател в Благоевградския уни
  • 107 Фйъу

    2 0 Отговор

    До коментар #63 от "Кси":

    За разлика от миналото, по времето на Ататюрк България е била добре с тях.
  • 108 АлМак от Мелмак

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "Скопjе":

    А бе пич, каква е тази буква "j" в азбуката? Попитах Кире и Мето - не знаят! Питах онези, петимата зевзеци - Климент, Наум, Горазд, Сава и дебелия Ангеларий - и те не знаят. Букви ли не ви стигат? Звуци? Лакомо дупе - кръв сереее!

    Коментиран от #113

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Петър

    0 0 Отговор
    Горуня, извинявам се,коректора добре ме подреди
  • 111 Ранд

    1 0 Отговор
    Скоро , тук някой написа , че всъщност гърците за първи път са
    нарекли тази област Македония , а хората македонци ...и те с цел отделяне и асимилиране . Ако не бъркам , това е станало още по турско време .
  • 112 Пере

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Перо":

    Дъвка Турбо?
  • 113 Македон

    0 3 Отговор

    До коментар #108 от "АлМак от Мелмак":

    Антична Македонска ...Ј,Љ,Ѓ...те не откраднавте от нас а?

    Коментиран от #117

  • 114 Македон

    0 6 Отговор

    До коментар #100 от "АНОНИМЕН":

    А помниш ли за масакрот на блгарската воиска врху 20 млади деца во Ваташа!
    Е това не прави различни!Винаги сте на грешната страна на историата!

    Коментиран от #115

  • 115 Ксу

    5 0 Отговор

    До коментар #114 от "Македон":

    Като сме на грешната страна, какъв е тоя зор да се присъедините, за сръбските помиярщини дали знаеш, военнопрестъпници на Европа на 20 век, масови клането, сребреница, знаеш ли и колко още
  • 116 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #85 от "Стига вече":

    Абсолютно съгласен, но веднъж завинаги да спрат с кражбата на история, и да се държат нормално с българите
  • 117 Кси

    4 0 Отговор

    До коментар #113 от "Македон":

    Не е от вас, коптски библейски символи са взаимствали, кои сте вие, че да е от вас, имате държава от 1991г, не ви се връзват царете нещо, Ал Македонски/елин, гръцкоговорещ/, цар Самуил/самоопределил се като българин, потвърдено и с Василий българоубиец/, кои са ви другите царе между тези двамата, или е тайна
  • 118 Кси

    4 0 Отговор

    До коментар #85 от "Стига вече":

    Това стига вече, кажи го на макединистите, а ти що за помияр си, да наричаш 2, 5 милиона българи/1919г/, известно малцинство, някакво там, МНОЗИНСТВО са българите, даже и днес, не смеят да се определят от репресии/психически и физически/, в 21 век, кой трябва да спре лъжите,кражбите на история, и да признае историческите истини, а не измисленият политически модел от коминтерна за заличаване на всичко българско на тази територия
  • 119 Кокъл

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "БЮРМ/FYROM":

    София не е 2 млн.Не се заблуждавайте.Не е повече от 1.200 000.
Новини по държави: