29 Януари, 2021 17:10 3 171 42

Северна Македония: Преговори за реформи, а не за история

  • северна македония-
  • ес-
  • никола димитров

Никола Димитров очаква реформи

Северна Македония: Преговори за реформи, а не за история - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Северна Македония е ангажирана с процеса по присъединяване към ЕС. Това обяви македонският вицепремиер по европейските въпроси Никола Димитров, цитиран от Нова Македония.

Дипломатът смята, че е важно преговорите да се съсредоточат върху реформите, а не върху историята. Припомня се, че в момента позицията на България затруднява намирането на консенсус.

Посочва се, че ако историята застане в основата на преговорната рамка, може разговорите да се балканизират. Димитров заяви, че преговорите трябва да се съсредоточат върху това, до колко успешно Северна Македония прилага европейските директиви.

Реално прилагането на реформите е по-важно от крайната идея. Търси се защита на македонската идентичност.

Отправя се призив и за защита на европейската идентичност като общност на ценности. Планират се допълнителни разговори.

България настоява първо да бъдат решени двустранните въпроси със страната.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Овчарник

    7 27 Отговор
    Историята е че всички сме хора под слънцето...!

    Коментиран от #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Дългият

    45 2 Отговор
    ....Процеса минава през...одобрение от България ..Никола Димитров....само като чуеш името и си казваш...този е македонец от Сандански...Та...с тази политика ще се реформирате има няма 40..50 год.

    Коментиран от #21

  • 4 Наглеци

    37 2 Отговор
    Какво ли не ще говорят и лъжат за да си постигнат целите ......само ритници за тия ...затваряне на границата и никакви преговори
  • 5 Мимч

    42 1 Отговор
    С тия макета имаме,имали сме и ще имаме много проблеми и главоболия.Само нещастие ни създават ,на фона на дугите неудачи....
  • 6 адаша

    29 1 Отговор
    Ами то тяхната история може да се изрецитира на един дъх...
  • 7 Кси

    29 2 Отговор
    Не сте в позиция да задавате тона, не се европеизирате, ценност ви е тито, почитсте си го,сърбоманите, до вчера задължителен сръбски, явно ви липсва, не искате в ЕС, това показвате с действията си, едно говорите, а друго вършите, не ви е виновна БГ, всичко е във вашите ръце
  • 8 Димитров,

    34 2 Отговор
    на чист македонски ти говоря: Не крадете! Не лъжете! Не плюйте! Това са правилата на ЕС! Оправете си отношението със съседа и си правете реформи колкото си искате!
  • 9 Перо

    42 1 Отговор
    На тоя баща му официално се определи като етнически българин,а той се пише измислен македонец! Вето на македонистите с промити мозъци!

    Коментиран от #14

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Кси

    27 0 Отговор

    До коментар #1 от "Овчарник":

    Е, да, всички сме равни, но някои искат да са по-равни, цар Самуил е македонски цар, бил е цар на несъществуваща тогава македонска държава, утре ще излезе, че говорим македонски, може би гърците говорят кипърски, германците говорят австрийски, румънците говорят молдовски, тъй ли , байно сме равни
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 България

    21 1 Отговор
    Това племе е много манипулирано.
    Те знаят че тяхната история започва 1991г.
    Преди това такава държава НЯМА.
    А официално са признати 2018,когато имат и име на така наречената северна република македония.
  • 14 Пере

    2 12 Отговор

    До коментар #9 от "Перо":

    Дъвка Турбо искаш ли? Горкия ти, кажи какво събира пред Корекома като детенце

    Коментиран от #18, #31

  • 15 Пере ги съчмата

    19 1 Отговор
    На макетата сигурно пак българите са им виновни,че планетата им Македония са я нарекли Земя
  • 16 Мая

    25 1 Отговор
    С Гърция 28 години сякаш спореха за друго а не за история.И като не можаха да присвоят гръцката история,се насочиха към нашата.Европа видяха какво представляват и вече никой не им обръща никакво внимание.В Европа могат да влязат само с наши паспорти.
  • 17 Кси

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Сатъра на Хана":

    А, ти употребяваш редовно
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Нико

    9 2 Отговор
    Да не ни крадат тогава нашата история, пък да правят каквото знаят.
  • 21 кнаус 485

    3 15 Отговор

    До коментар #3 от "Дългият":

    cъглaceн cъм c вac, но кaквo cпeчeлихмe, чe врeмeннo cтoпирaхмe CРМ....пo-гoлямa oмрaзa oт мaкeдoнцитe, труднocти в дoбрocъceдcкoтo cъжитeлcтвo, пaднaхa ни гaщитe прeд мaкeтaтa и cвeтa и т.нт....cкaчaмe ,чe щe учaт cръбcки-тa тoвa e бил oфициaлният им eзик прeди врeмe....шкeмбeтo ,aкo бeшe пoлитик и държaвник мoжeшe мнoгo нeщa дa дoгoвoри c мaкeтaтa прeди пoдпиcвaнe нa cъвмecтния дoгoвoр-в тoвa чиcлa мнoгo прaвa и cвoбoди дa бългaрcкoтo нaceлeниe и нeгoвoтo oфициaлнo признaвaнe кaтo мaлцинcтвo и зaщo нe изучaвaнe нa бългaрcки ,кaктo гo прaвят cърбитe...тoя пуcт caнтимeнт към Мaкeдoния прeди гoдини ни дoнece нaциoнaлнa кaтacтрoфa....иcтoриятa e хубaвo нeщo, нo зaщo cмe ce втoрaчили в нeя, a нe глeдaмe в бъдeщeтo.....трябвa дa ce знae ,чe нa cилa хубocт нe cтaвa-мaкeтaтa ни мрaзят и нe мoжe дa ги нaкaрaмe дa ни зaoбичaт c тaкaвa пoгрeшнa бългaрcкa пoлитикa....тoвa ми приличa кoгaтo двaмa брaтя ce кaрaт и cи влoшaвaт oтнoшeниятa дo крaя нa живoтa cи....в мeждунaрoднитe oтнoшeния e дoбрe пoлитицитe дa глeдaт c гoдини нa прeд, a нe кaктo ceгa зa тяcнo пaртийни oтнoшeния дa cмe в пoзициятa нa зaпънaлo ce мaгaрe нa мocт....

    Коментиран от #23, #30

  • 22 Грогу

    18 1 Отговор

    До коментар #18 от "Кси":

    Какви ценности може да има народ , който не сеща да пита ...защо тяхната вековна държава няма нито един цар . Взеха им Ал. Македонски и Самуил и те пак правят митинги за защита на идентитетот . Няма по-просто племе от тях .

    Коментиран от #26

  • 23 Грогу

    17 2 Отговор

    До коментар #21 от "кнаус 485":

    Добре , че не си в правителството . Ти ще подариш историята на България , барабар с цялата Пиринска област , само за да не се чувстват македонците разстроени .

    Коментиран от #25, #27

  • 24 Пророка !

    6 1 Отговор
    Рано или късно ще ги приеме ЕС с езика им и тяхната (измислена)писменост.Но,тогава няма да е виновен Путин.И тази писменост ще бъде официална в съюза.
  • 25 кнаус 485

    2 11 Отговор

    До коментар #23 от "Грогу":

    По принцип не влизам в полемики, но: Бъди сигурен ,че българско правителство ще даде съгласие за приемане на РСМ в ЕС, не знам кога, но бъди сигурен ,че много скоро демократично ще не подсетят за това....по твоята логика ти казваш, че в пиринско живеят македонци....не ми дреме кой ще бъде разстроен.....имал съм неприятни моменти с македонци от македония.....мисля ,че сме забравили нашата история и нова и по-стара ,а се сещаме за нея само когато става въпрос за РСМ...не обиждам твоя интелект, но разсъждаваш първично и нищо не си разбрал от моя коментар....
  • 26 Любопитен

    6 1 Отговор

    До коментар #22 от "Грогу":

    Като македонците са се чувствали толкова много българи и са били вековно свързани с историята на България от която сега са крадяли , Я кажи колко паметници на български исторически личности и средновековни владетели и царе има в Македония и колко са на сръбските..???

    Коментиран от #28, #29

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Грогу

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Любопитен":

    Не знам защо ми задаваш такъв въпрос ... да не би да обикалям СМ и да броя паметниците ? За връзката им с България е достатъчна и Самуиловата кула в Охрид .А тази област СМ е откъсната от България още след Руско -Турската война
  • 29 Кси

    10 0 Отговор

    До коментар #26 от "Любопитен":

    От 1919г когато подаряват варварска Македония на сърбите, заличават всичко българско, трият надписи по църкви, унищожават български старини и гробове на български войници, сърбите са ви чорбаджии и днес, а са подлоги на руснаците
  • 30 Баба Яга

    11 0 Отговор

    До коментар #21 от "кнаус 485":

    Каквото и да прави България в РСМ ще ни мразят.Тази омраза е култивирана с репресии 75г.И до момента техният премиер се държи като хитрец,който извън страната си говори едно,а пред гражданите си друго.Как се преговаря с хора, които симулират преговори.Ако се неглижират историческите фалшификации от страна на РСМ се отварят вратите за всякакви техни претенции в бъдеще за малцинство и територия.Разнопосочните сигнали ,които отправят техните политици може да означава и,че нямат интерес да са член на ЕС.Имат и много вътрешно политически проблеми.А и ЕС изглежда,че не е готов да се разширява.Може би България играе ролята на лошото ченге.
    .

    Коментиран от #32

  • 31 Баба Яга

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Пере":

    Детенцето пред Корекома порасна и сега трябва да преговаряш за ЕС и с него.И си припомни :"Не кради,Не лъжи....."
  • 32 Кнаус 485

    0 7 Отговор

    До коментар #30 от "Баба Яга":

    Почти съм съгласен с вас, но невиждам основания за страха от претенции за териториа и малцинство.....

    Коментиран от #36

  • 33 Чудя се

    7 1 Отговор
    Този защо още не се е прекръстил и как търпи българското си име
  • 34 Готин

    7 0 Отговор
    Искам да подсетя нашите ,,политици,, че на 15 януари 1992 г. сме признали БЮРМ под конституционното ѝ име, КОЕТО НЯМА НИЩО ОБЩО С ИМЕТО И В МОМЕНТА!
    По тази причина; ВСИЧКИ ДОГОВОРИ С НЕЯ СА НЕВАЛИДНИ!!!

    Коментиран от #35

  • 35 Кси

    0 1 Отговор

    До коментар #34 от "Готин":

    Договор има от 2017г

    Коментиран от #39

  • 36 Кси

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Кнаус 485":

    Как не разбираш, още сега го казват, а после ще е и законно, как ще се съгласим, че този нагласен вариант от коминтерна на български език е македонски това означава, че ние говорим македонски, в Пирин имало македонско малцинство, все едно в софийско да има шопско малцинство, по териториален признак, това не са етноси, както няма македонски етнос, а те нямат в конституцията етнос българи, имат египтяни и кви ли не, но българин е мръсна дума и това в 21 век, за ЕС ли са, как ти се струва това, отврат

    Коментиран от #38

  • 37 Баба Яга

    2 0 Отговор
    Подмяната на фактологията в историческата книжнина за Македония от IX до XX в.с идеологически инструменти е политико- правен,а не научен проблем.Тази политика и в момента обслужва облагодетелствани обществени слоеве в РСМ.Тези слоеве нямат интерес да има промяна в политиките към България.Насаждането на омраза може да ескалира и в официални претенции за малцинство и територия.Тези слоеве формират политическия и научен елит в РСМ в момента.

    Коментиран от #40

  • 38 Баба Яга

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Кси":

    Македонизма генерализира регионалното название Македония и прилагателното " македонски" до смисъла на на държавнотворното и национално обособеното.Това е манипулацията.
  • 39 Готин

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Кси":

    А да сте прочели договора от 2017 между кои страни е подписан!? Тогава РСМ не съществуваше като име!!!
  • 40 Дедо Вангьо

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Баба Яга":

    Ама защо не кажеш, кои са тези слоеве? Има два варианта 1. Ангажирани с идейно - политическата платформа на управление т.е. партийци - членове на ЮКП, които не желаят да изпуснат властта (кокала). 2. Извършили престъпления, които по Европейското законодателство ще бъдат вкарани в затвора до живот - грабители на български имоти, гонители и убийци на българи. Иначе казано - криминални престъпници. Възможен е и
    междинен събирателен вариант. И в трите случая, спасителният за тях път води към Сърбия, която няма шансове нито за НАТО нито за ЕС. От тук следва, че за да стане РСМ член на ЕС, трябва да извърши тотална промяна обществения живот., а тя е става за няколко месеца.
  • 41 Перо

    2 0 Отговор
    Не може да има измислена държава и измислена неетническа нация,без да има история. А историята е доказана наука,която не може да се измисли с акт на АСНОМ,като “нацията”. За това започва кражбата на история,исторически личности и събития. Ако измислената РСМ бъде лишена от определили се и доказани българи,като Гоце Делчев,македонизма ще се разпадне! За това се държат към него,като удавник за сламка и казват удбашките управници и комисии: доказ нема,али твърдам”!
  • 42 Ваня Давидкова

    0 0 Отговор
    Северна Македония от най уважаваната държава в България се превърна в най големият ни враг. На тях не може да се разчита на някакви договори. Това е равносилно все едно да се разчита че ще се интегрира крокодил да бъде вегетарианец. Приятелството ни с тях е все едно ''таралеж в гащите''.
Новини по държави: