6 Февруари, 2021 19:44 1 471 4

Политически консенсус в Рим! Марио Драги си осигури подкрепата на няколко партии и парламентарни групи

  • италия-
  • марио драги-
  • джузепе конте

Ако Драги не успее да си осигури парламентарно мнозинство или пък не спечели вот на доверие в парламента, то може да се стигне и до предсрочни избори в Италия

Политически консенсус в Рим! Марио Драги си осигури подкрепата на няколко партии и парламентарни групи - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившият управител на Европейската централна банка Марио Драги приключва днес първи кръг от консултации за осигуряване на парламентарно мнозинство и изваждане на страната от политическата криза, в която изпадна и която е в допълнение на икономическата и здравната криза, предаде Франс прес.

Супер Марио, както е прякорът на Драги заради ролята му в спасяване на еврозоната през 2012 г. в разгара на дълговата криза, вече си осигури подкрепата на няколко партии и парламентарни групи, като например на Демократическата партия и на Италия Вива на Матео Ренци. Десноцентристката партия на Силвио Берлускони - "Форца Италия" също се ангажира да го подкрепи, пише БТА.

Днес перспективите за подкрепата за евентуално правителство на Драги се увеличиха благодарение и на крайнодясната партия Лига на Матео Салвини. Драги разговаря днес със Салвини. След срещата лидерът на Лига заяви: "Ние сме на разположение. Ние сме първата политическа сила в страната, ние сме сила, която трябва да управлява. Противно на други, ние смятаме, че не може да се постига напредък, ако винаги се казва: "Не".

Салвини заяви, че не поставя условия за участие на партията му в правителството, но предупреди, че ще изчака края на първия кръг от консултации и на втория кръг, предвиден за идната седмица, за да изрази категорична позиция по темата. Все пак той заяви: "Предпочитам да бъда вътре и да контролирам онова, което прилага изпълнителната власт".

За днес бе предвидена и среща на Драги с антисистемното "Движение 5 звезди". То разполага с близо една трета от депутатите и сенаторите в парламента. Вито Крими, настоящият лидер на движението заяви: "Ние сме готови да преодолеем всяко препятствие в интерес на страната".

Бившият премиер на Италия Джузепе Конте, когото подкрепяше Движение 5 звезди, заяви още вчера, че няма да бъде пречка за Драги и му пожела "Кураж".

Въпреки изразената подкрепа за Драги пречка пред него може да представлява Демократическата партия, в случай че той реши да повери правителствени постове на членове на Лига. Тогава Демократическата партия не иска да влиза в правителството, а само да го подкрепя.

Финално решение по въпроса би трябвало да бъде взето от партийните инстанции, което може да доведе до вътрешни разделения.

В понеделник Драги ще има среща със социалните сили в Италия - синдикати, асоциации, професионални организации, преди втори кръг на преговори с всички политически партии в идните дни.

Предизвикателството пред 73-годишния Драги е колосално. Той трябва да представи на Брюксел подробен план как Италия ще използва над 200-те милиарда евро от европейския план за възстановяване на икономиката след пандемията. Страните членки, в това число и Италия, трябва да представят плановете си в тази насока до края на април.

Италия отчете голям спад на БВП миналата година заради коронакризата. Строгата изолация от пролетта на миналата година парализира икономиката на страната.

Ако Драги не успее да си осигури парламентарно мнозинство или пък не спечели вот на доверие в парламента, то може да се стигне и до предсрочни избори. Този вариант обаче президентът на Италия Серджо Матарела иска да избегне в разгара на икономическата и епидемиологичната криза.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Точен

    2 3 Отговор
    Милано е затворен, Генуа е затворена, Торино е затворен, Венеция е на практика затворена, Болоня е затворена. Слава Богу, че заводите работят, но потреблението е с поне 30 % по-зле. Това скоро ще удари и производството. Като не ползват Спутник, а скъпи западни ваксини, Западът да фалира.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Глупости

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Точен":

    От понеделник, вече цяла седмица, всичко е отворено. Изключение правят само 4 региона (от 20). Понеделник и вчера, обядвахме навън. Днес по обяд в Рим беше над 20 градуса. (Веднъж в месеца пътувам по работа до Болоня и веднъж до Торино.)
  • 3 Бай Кольо

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Точен":

    Със спътника се ваксинирай ти и семейството ти, за което се съмнявам, ние живеем в Европа не в Азия
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: