Last news in Fakti

2 Февруари, 2021 20:14 1 716 0

Италия: етап от преговорите за решаване на политическата криза

  • италия-
  • джузепе конте-
  • матео ренци

Смъртните случаи от COVID-19 в Италия вече са над 88 хиляди, а днес бе съобщено, че третата икономика в еврозоната се е свила с 8,9 процента миналата година

Италия: етап от преговорите за решаване на политическата криза - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Италия преминава днес през важен етап от преговорите за решаване на политическата криза: председателят на долната камара на парламента Роберто Фико, натоварен в петък от президента Серджо Матарела да проведе консултации за нова управляваща коалиция, се очаква да му докладва за резултата от разговорите, предаде Франс прес.

Премиерът Джузепе Конте бе принуден да подаде оставка миналата седмица, след като малката партия "Италия Вива" на бившия министър-председател Матео Ренци оттегли подкрепата си за правителството и то загуби мнозинството си в горната камара, в Сената.

В петък италианският президент натовари председателя на Камарата на депутатите да проведе консултации за формиране на парламентарно мнозинство на основата на "същите групи, които подкрепяха предишното правителство".

Двете основни сили от досегашното мнозинство - Движението "Пет звезди" и Демократическата партия - продължават да го подкрепят. Ренци обаче дава противоречиви сигнали дали Италия Вива отново ще се включи в коалицията, съобщи БТА.

Освен по управленската програма преговорите се бавят и заради пазарлъците около разпределянето на постовете. "Споразумение е възможно, но Италия Вива иска големи министерства", обобщава водещият италиански ежедневник "Кориере дела сера".

На този фон правителството на Конте продължава да се заминава с текущите въпроси в най-тежко засегнатата от пандемията от новия коронавирус страна от Европейския съюз. Смъртните случаи от COVID-19 в Италия вече са над 88 хиляди, а днес бе съобщено, че третата икономика в еврозоната се е свила с 8,9 процента миналата година - една от най-тежките рецесии в съюза.

440 хиляди работни места са били загубени в Италия през 2020 г., припомни по този повод в. "Стампа".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: