Last news in Fakti

11 Февруари, 2021 08:33 4 323 19

Джо Байдън и Си Дзинпин - спешно по телефона

  • сащ-
  • китай-
  • джо байдън-
  • си дзинпин

Отношенията между двете страни изпаднаха в най-лошото си състояние от десетилетия

Джо Байдън и Си Дзинпин - спешно по телефона - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Джо Байдън проведе телефонен разговор с китайския си колега Си Дзинпин, съобщи Белият дом. Това бе първият пряк контакт на държавния глава на САЩ с лидера на втората по големина световна икономика, откакто спечели президентските избори през ноември и встъпи в длъжност миналия месец, предаде Ройтерс.

Байдън "подчерта основните си безпокойства относно практиките на принуда и нечестните икономически практики на Пекин, репресиите в Хонконг, нарушаването на човешките права в Синцзян и все по-настъпателните действия в региона, включително по отношение на Тайван", заяви Белият дом.

Байдън и Си "обмениха мнения за борбата с пандемията и общите предизвикателства пред глобалната сигурност, климатичните промени и предотвратяването на разпространението на ядрените оръжия", посочи американското президентство, цитирано от БТА.

Американският президент допълни пред Си, че САЩ искат да запазят "индо-тихоокеанския регион свободен и отворен".

Разговорът беше и първият между Си и президент на САЩ от март миналата година, когато той разговаря с бившия американски държавен глава Доналд Тръмп. Оттогава отношенията между двете страни изпаднаха в най-лошото си състояние от десетилетия, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Катафалката и Драконът

    31 3 Отговор
    Поредна серия..
  • 2 Kакво

    50 4 Отговор
    каза Си Дзинпин: Цун Кай Го

    Коментиран от #16, #18

  • 3 якутския

    7 26 Отговор
    Си език пин иска половината Сибир иначе няма сделка
  • 4 некойси

    40 4 Отговор
    Дали е успял да си запомни мисълта докато е говорел по телефона?!
  • 5 Турбо

    23 3 Отговор
    Байдън го закъса, единствен изход от плаващите пясъци в които стъпи е да започне една демакрятична освободителна война. Това няма да в Тихия океан, не ще да е тайван или корея, и украйна не ци си и помислил, ме доста пердах ще яде там. Блезкия изток го разбутаха негони предшественици .... Да му.мислят латинска америка и меан мар..

    Коментиран от #12, #19

  • 6 Брет Макгърк

    16 6 Отговор
    Турците също чакат спешен телефонен разговор вече два месеца и ще чакат дълго. Разбира се, ритниците ще дойдат по-рано от това.
  • 7 В.В.Бункеров

    5 34 Отговор
    Байдън и Си уреждат разделянето на Рашка. Сибир е за Китай.
  • 8 ха ха ха

    18 3 Отговор
    Да ама бидето си забравило преводачът, та разговор не се е получил... половин час бидето си търсило пищовите в кобурете 🤣😜😜
  • 9 гоСт

    29 5 Отговор
    Кога Китай стана на второ място като икономическа сила?
    Доколкото си спомням задминаха яко дим ФАЩ
  • 10 Та не схванах

    28 2 Отговор
    Коя е " Втората по мощ" икономика в света? Тази- на Поднебесната,или на сащисаните. Че дракона от години ви е издухал от пистата.Мощна икономика,ха! 85% вътрешна търговия и услуги,и под 10% реално производство.Разликата е в борсови игри тип" Тука има,тука- нема" .със зелени хартии,който сами си печатат.Мощна икономика е тяхната.Към 2018 г,по данни на ООН отчитащи образование, разполагат на терен с 18 милиона подготвени инженери.Повече от инженерите в цял свят съвкупно.Ако решат да пуснат от раз ,само ДЦК от външния ви дълг на стойност 1,3 трилиона зелендаш, ще ви връхлети такова цунами,че тридесетте на миналия век ще ви се сторят разкош.
  • 11 Zentramant

    32 2 Отговор
    Си Дзипин трябваше да изрази безпокойството си относно убитите протестиращи пред Капитолия, както и нарушаване правата на останалите арестувани и съдени, ограничението на свободата на словото в социалните мрежи, дрънкането на оръжие в Черно море, намесата във вътрешните работи на суверенни държави, нелегални и нерегламентирани санкции от страна на сащ, особено срещу Северен поток, с което се компрометира идеята за пазарна икономика. Всичко това е подкопаване на демократичните ценности от страна на сащ.
  • 12 до въздуха под налягане

    13 2 Отговор

    До коментар #5 от "Турбо":

    Бай_дъна, го закъса, единствен изход от плаващите пясъци в които стъпи е да започне една демакрятична освободителна война в собствената си страна. Търпимоста към свеновния жандарм преля чашата.
  • 13 ТраЛаЛа

    7 1 Отговор
    политиците се лаят, търговията си върви ........
  • 14 Антигерб

    16 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: подчерта основните си безпокойства относно практиките на принуда и нечестните икономически практики на Пекин

    Този за Пекин или за Вашингтон говори - до колкото знам не китайците ни принудиха да си купим стар модел самолети по скъпи от най-новите, не китайците ни принудиха да спрем петролопровод и газопровод, не китайците ни принудиха да затворим блокове в АЕЦ Козлодуй и да спрем строителството на АЕЦ Белене, не са и китайците които не ни разрешават да търгуваме с Русия и за капак не са китайците които да ни оставят избор само от техните ваксини.

    То бива деменция ама има съветници - някой да го светне че става въпрос за САЩ.
  • 15 яяяя

    12 0 Отговор
    Честитил му е китайската Нова година, другото е пропаганда на соросните медии!
  • 16 един от многото

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Kакво":

    И още нещо , дочуване , защото на другия телефон е Путин с поздрави от Черно море!
  • 17 нашия

    3 0 Отговор
    да не пропуснат да му запишат разговора-че после няма да помни кво е говорил
  • 18 Приятел

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Kакво":

    Гледай ти да не го цуниш!
  • 19 Бодак

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Турбо":

    Байдън търси война... ма то не остана място не бомбено от САЩ. Освенд преповторят.
    Освен това започнаха Нова Студена Война с Русия, та нещата се поусложниха. Но американското желвние за войни е безгранично, така че войната е въпрос на развинтеното американско въображение - ще съчинят повод, ще съчинят враг, ще съчинят оправдания и .... ще бомбят, поредната набедена за враг, жертва, влязла в полезрението на американското развинтено въображение и интереси из всяка дупка на Земята
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания