Last news in Fakti

12 Февруари, 2021 18:36 3 636 24

8000 души работят на площадката на турската АЕЦ

  • аккую-
  • аец-
  • турция-
  • атомна централа-
  • атомна енергетика-
  • аец аккую-
  • росатом

80% от тях са турски граждани

8000 души работят на площадката на турската АЕЦ - 1
Снимка: Shutterstock

В строителството на АЕЦ „Аккую“ в момента участват 8000 души, като 80% от тях са турски граждани. Това заяви в интервю за Bloomberg Анастасия Зотеева, генерален директор на проектната компания Akkuyu Nükleer, отговаряща за проектирането, изграждането и експлоатацията на бъдещата АЕЦ.

По думите ѝ в пиковия период на строителство служителите ще нараснат до 12 000, а когато централата бъде въведена в експлоатация, на работа ще останат 4000 души. В началото това ще е руски персонал, но след период от 10-12 години, той постепенно ще бъде заменен от турски специалисти. Според Зотеева четирите енергоблока с реактора ВВЕР-1200 ще бъдат пуснати до 2026 г. Целта е церемонията за пускането на първи енергоблок да се състои на 29 октомври 2023 г., когато се отбелязва 100-годишнината от основаването на Република Турция.

Относно графика на проекта, Зотеева обяви, че през 2020 г. от Русия са пристигнали всички четири парогенератора за първи енергоблок, а във Франция продължава производството на оборудването за турбинния остров, който ще бъде монтиран през август тази година. Над 400 компании доставят оборудване за строителството на АЕЦ „Аккую“. Основен изпълнител на проекта е съвместното предприятие на руската строителна компания ТИТАН-2 и турската IC Holding. „Росатом“ притежава 99,2% от акциите от АЕЦ „Аккую“, чиято капитализация се оценява на 20 милиарда долара.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Борисов

    50 7 Отговор
    Спрях беляне за да внасяме ток от моя брат Ердоган! Такава е волята на Аллах! ГЕРБ ПОБЕДА!
  • 2 Израелски F-35

    4 9 Отговор
    Всички те трябва да се грижат за себе си, за да се измъкнат в точното време. Няма да има предупреждение.

    Коментиран от #12, #24

  • 3 Фито

    34 1 Отговор
    На нашата площадка работи само един,но той работи за осем хиляди и даже не слиза от джипката,докато работи...
  • 4 Рошко

    18 2 Отговор
    В абсурдистан пък чужденци построиха турски поток, гордейъе се бугари
  • 5 Диоген

    20 1 Отговор
    А ние усилено строим АЕЦ Блеяне,защото докато другите строя,ние спрягаме въпросния глагол.
  • 6 Комунивирис

    10 7 Отговор
    Нинова ще цунка Ердоган на моста над Босфора и ток ще има и за България
  • 7 есескоковид

    16 5 Отговор
    А в България на ЕС 8 000 работоспособни души емигрират от нея за да търсят препитание като гастарбайтери в чужбина, насърчавани за гастарбайтерство по западните " плантации" от евромерките, еврофондовете, европолитиката в ЕС спрямо БългаРИЯ И БЪЛГАРИТЕ.

    И не ме убеждавайте, че руснаците и Путин са виновни, щото от 12 години България се управлява от премиер, назначен и хвален от Меркел за европолитиката му спрямо българите- емиграция и гонене на българите като евтина работна ръка по западните " черноработнишки плантации, дето нито един емигрант от милионите емигранти от близкия изток цифката няма да си хвърли за такава работа и заплащане".
  • 8 хаааа

    3 22 Отговор
    80 % носят каавета и шербет на останалите 20 % умни
  • 9 не може да бъде

    13 3 Отговор
    А ние ако преброим колко души са участвали в дейността/далаверата по спирането на Белене ,може да се окажат и повече от 8000!А по загуби и пропуснати печалби от това може и да надминем 20 млрд.$!Българи-юнаци!
  • 10 гост

    7 16 Отговор
    Само за сведение на всички "разбирачи" тук !! Само преди седмица същата тази Турция изнесе официалните данни за енергетиката си !! И те са следните , инсталирани мощности 94 Гигавата (тоест колкото 94 такива ядрени блока ) !! От тях 47 Гигавата от ВЕИ (!!!!!!) , тоест колкото 47 такива блока !! Планирани нови ВЕИ мощности над 23 Гигавата , планирани нови ядрени мощности 0 (НУЛА) Гигавата !! Толкоз за бъдещето на АЕЦ !!!
  • 11 гост

    10 7 Отговор
    Турция е добавила внушителен брой възобновяеми мощности през 2020 г. в енергийната си система - около 4.8 GW. Така общата зелената енергия на страната вече достига 49 GW от общо 95 GW инсталирана мощност в южната ни съседка, съобщава Анадолската агенция. Половината от допълнителния капацитет за възобновяема енергия през миналата година идва от ВЕЦ, докато останалата част е вятърна и слънчева енергия, както и биомаса, уточнява Анадолската агенция.Новите зелени централи привлякоха инвестиции на обща стойност 7 милиарда щатски долара. Според официалните данни за 2020 г. зашеметяващите 99.6% от новия капацитет на Турция е от възобновяеми източници. "Почти цялото увеличение на енергийния капацитет в Турция през миналата година идва от ВЕИ, което беше забележителна тенденция", заяви Елиф Дусмез Тек, директор в подразделението на Deloitte в Турция !
    Тоест за който не е разбрал , САМО за времето на строежа на любимата на русопитеците АЕЦ , Турция ще построи и вкара в експлоатация над 10 ПЪТИ повече мощности от ВЕИ !!!! Анандъмо русопитеци мазнички ???

    Коментиран от #13, #16

  • 12 S-400

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Израелски F-35":

    Чакам те с нетърпение
  • 13 гост

    5 8 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Ако искате да го кажа още по-ясно , тази централа се строи само и единствено заради мераците на Ердоган Турция да стане ядрена държава !!! Тя и затова се строи в европейската част , уж заради основния консуматор Истанбул , а всъщност именно заради предпазване от нападение по въздух на същия Истанбул , щото султана си знае много добре дереджето !! Тя НИКОГА няма да е печеливша и никой никога , още по-малко в Турция не е смятал , че тя някога ще е печеливша , нейните цели са други !! А за тия дето вече обявиха , че от нея даже щяло да има "износ" , ахахахаххаха !!!! Ми че той само въпросния Истанбул потребява колкото 4-5 такива централи и продължава да увеличава консумацията , да не говорим , че тази централа е 1 / 50 (една петдесета част) от инсталираните мощности в Турция , тя дори не стига за лампите да светят , ако другите ги няма !!!

    Коментиран от #20

  • 14 Боязид

    6 7 Отговор
    Публикувано във факти.бг: 80% от тях са турски граждани

    Другите 20% са чужд управленчески състав.Иначе туркието ще упляка всичко.
  • 15 50г след БГ

    4 2 Отговор
    Лелее, тия са такива етусиасти-все едно гледам соц.България и АЕЦ Козлодуй през 1970
  • 16 Ннн

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Просто да попитам- къде са големите турски ВЕЦ? Къде точно са ситуирани.

    Коментиран от #18, #23

  • 17 Василий ||

    4 3 Отговор
    Бугаротатарите с конските опашки дошли на бълканите да създават мизерия на велика Византия и приели християнството по насила иначе сега да говорят гръцки.

    Коментиран от #19

  • 18 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Ннн":

    Ми питай анадолската агенция , като си много "любознателен" или и те лъжат !! Или по-скоро знаеш , че като пусна линк ще ме изтрият !!
  • 19 Крадлово Гръкче

    9 2 Отговор

    До коментар #17 от "Василий ||":

    Умуваш, а дори и не знаеш, че името Византия произлиза доста след като залязва Източно Римската империя, с която слава неправомерно се е окичила днешна Гърция- държава едва от 190 години.
  • 20 Много си изостнал

    10 1 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    АЕЦ Аккуйу се намира м/у градовете Мерсин и Хатай югоизтчна Турция на 1500 км от европейката Турция

    Коментиран от #21

  • 21 Мани мани

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Много си изостнал":

    Тоа съвсем изкукуригал,даже си няма представа къде се намира Хатай,пише си по хавата тоа пхахахаха
  • 22 българин

    4 0 Отговор
    Да не забравят да поканят нашите политици на откриването.

    Имам и един въпрос, нали някои от нашите "политици" ни убеждаваха, че няма пазар за електроенергия. Изглежда са ни лъгали.
  • 23 Агата

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Ннн":

    Ами ела да видиш Турското Черноморие.Хем ще ги видиш тези ВЕЦове хем ще сравниш тукашната природа с швейцарската.
  • 24 Запознат

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Израелски F-35":

    Ами действай какво чакаш? Май не ти стиска да изпробваш турската ПВО!
Новини по държави: