Last news in Fakti

10 Март, 2021 19:30 3 277 64

Ердоган и Путин дадоха старт на строителството на трети енергоблок на АЕЦ „Аккую“

  • аккую-
  • атомна централа-
  • аец аккую-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • владимир путин-
  • русия

Понастоящем се извършват едновременно строителни и монтажни работи на площадките и на четирите енергоблока

На площадката на АЕЦ „Аккую“ се проведе церемония за началото на строителството на трети енергоблок на първата АЕЦ в Турция. В нея чрез видеоконферентна връзка участваха президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган. На мястото на събитието присъстваха министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез, както и генералните директори на руската корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов и на компанията „Аккую Нуклеар“ Анастасия Зотеева.

С церемонията бе даден старт на изливането на „първия бетон“ в основата на третия енергоблок на централата. „Само три години след началото на изграждането на АЕЦ „Аккую“, вече започваме мащабно строителство по трети енергоблок. Изпълнението на проекта върви с безпрецедентни темпове. Изразявам искрената си благодарност към правителството на Турция и към местните власти за пълната им подкрепа за проекта. Само заедно, с участието на ръководството на страната, компаниите от турската индустрия и с подкрепата на обществото, ще можем бързо и ефективно да построим атомната електроцентрала, която ще се превърне в една от основите на енергийната сигурност на републиката“, заяви Алексей Лихачов.

Според министър Фатих Дьонмез изграждането и пускането в експлоатация на централата ще осигури 10% от електроенергийните нужди на Турция. „Тя има и много важен принос за опазването на нашата околна среда - АЕЦ са източник на чиста и непрекъсната електроенергия. Проектът е и двигател за развитието на промишлеността, икономиката, заетостта и много свързани индустрии”, заяви той. Лицензът за изграждане на трети енергоблок на АЕЦ „Аккую“ бе издаден от Турската агенция за ядрено регулиране (NDK) на 13 ноември 2020 г.

Бетонирането на фундаментната плоча е предшествано от комплекс от подготвителни дейности - монтаж на оборудване за понижаване на нивото на водата, изкопни дейности, изграждане на бетонна възглавница и хидроизолация, армировка на фундамента и монтаж на вградени части. Процесът на бетониране се следи от специалистите от Лабораторията на бетонния завод, представители на „Аккую Нуклеар” и главния изпълнител на строителството - съвместното предприятие ТИТАН 2 IC İÇTAŞ İNŞAAT, както и от служители на независимата организация за строителен контрол - френската инженерингова компания Assystem EOS.

Понастоящем се извършват едновременно строителни и монтажни работи на площадките и на четирите енергоблока на АЕЦ „Аккую“. Бетонирането на фундаментната плоча на първи енергоблок бе завършено през март 2019 г. Към днешна дата в сградата на реактора е монтирано устройство за локализиране на стопилката, сухата защита на реактора, продължават дейностите по бетониране на стените на вътрешните конструкции. Сред ключовите събития, планирани за първи енергоблок, са дейностите по монтажа на корпуса на реактора. Бетонирането на фундаментната плоча на втори енергоблок започна на 8 април 2020 г. и приключи в началото на юни 2020 г. Пакетът от документи за получаване на лиценз за изграждане на четвърти енергоблок на АЕЦ „Аккую“ бе внесен в Турската агенция за ядрено регулиране на 12 май 2020 г. и в момента се разглежда от регулаторния орган.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Турция

    54 12 Отговор
    Турция е Велика държава, слава на лидер като ЕРДОГАН 💖

    Коментиран от #36

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Обективно

    55 6 Отговор
    Накрая ще купуваме ток от турция.

    Коментиран от #19, #28

  • 5 бай Киро

    60 5 Отговор
    И ние ще строим, но американците не ни дават, и руски газ ще ползваме, но американците не ни дават. Иначе затворихме работещи реактори. Велик Лидер е Ердоган, гледа интересите на страната си

    Коментиран от #13

  • 6 извод

    53 3 Отговор
    когато имаш топки и си гледаш интереса, нещата стават, бавно но сигурно. Когато се чудиш на кой по-напред да се огъзиш, ще ходиш гол и бос и ще си светиш със свещи.
  • 7 гост

    49 3 Отговор
    България е най-поми ярската държава!
    Без собствено мнение по всички въпроси!
    Ние сме подлоги!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 8 лудия

    34 3 Отговор
    Нашите подлежат на съд ,те са предатели.Съд и затвор.
  • 9 Кнаус 485

    59 2 Отговор
    От износители на ток ние ще внасяне ток от Турция, това направихме за 30 години.... А ония лошите за 45 години управление изгради ха 6 атомни блока, асвалтираха страната, имаше доктори във всяко село, пенсионирахме се на 50 години, изнасяхме храни, а сега внася е чесън от Кита,заводи и фабрики, а сега скапана работа, ...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Osman

    42 3 Отговор
    Евала на братята турци!Ердоган е велик лидер от световна класа,който си защитава националния интерес...
  • 12 Нане

    25 4 Отговор
    при социализъма продавахме ел. енергия на гаджалите сега ще внасяме поради продажно некъдърно управление

    Коментиран от #26, #39

  • 13 айде бе

    44 1 Отговор

    До коментар #5 от "бай Киро":

    американците не дават само на мухльоците. Нали и на турците не им даваха руски ракети, ама там има мъже, които могат да си защитават интереса. Този свят не е за мухльоци и страхливци. А най-много мразят мухльоците и страхливците точто тези които не ни дават това и онова. Колкото повече им се кланяме, толкова повече ни презират.

    Коментиран от #16

  • 14 Повече

    5 16 Отговор
    няма да изнасяме ток за Турция. Тя ни беше основният пазар. Значи няма да имаме нужда от нови мощности.
  • 15 Кремъл

    9 6 Отговор
    РУСИЯ - ТУРЦИЯ, ВЕЧНА ДРУЖБА.

    Коментиран от #17

  • 16 Анонимен

    18 1 Отговор

    До коментар #13 от "айде бе":

    Ние не сме държава вече а територия а Вожда и хунтата се откупуват със стари самолети и газопровод подарък

    Коментиран от #18

  • 17 Хммм

    13 0 Отговор

    До коментар #15 от "Кремъл":

    В бизнеса няма дружба! Има интереси!

    Коментиран от #33

  • 18 тъй тъй

    19 1 Отговор

    До коментар #16 от "Анонимен":

    тя държавата сама не става, какъвто е народа, такава му е и държавата
  • 19 МАФИЯ НА ББ

    17 1 Отговор

    До коментар #4 от "Обективно":

    РАЗБОЙКО ГЛЕДА САМО СОБСТВЕНИЯ СИ ИНТЕРЕС И ЧЕКМЕДЖЕТО. А ЕРДОГАН гледа интересите на страната си И НАРОДА. БОЙКО БОРИСОВ Е МНОГО ВРЕДЕН ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕ В ЗАТВОРА.
  • 20 До всички за Ердоган.....

    4 18 Отговор
    Никакъв лидер не е еничара Ердоган - има нареждане от масоно-еврейския олигархат да се отпускат технологии на Турция и да се въоръжава и с Руско и с Американско оръжие! Докато нарежданията за България, Гърция , Сърбия са да бъдат съсипани икономически и военно и населенията им да бъдат претопени и размесени с "емигранти" от Азия и Африка използващи за плацдарм Турция и прекарвани лично от Турските граничари! Елита не иска бяло население на Балканите! За момента Франция само вкарва клин донякъде но не достатъчно!....

    Коментиран от #22, #50, #63

  • 21 Браво , "братушка"

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "rusnak":

    Винаги сме знаели , че обичате да ни го слагате ! Братцы
  • 22 Част от плана за......

    5 5 Отговор

    До коментар #20 от "До всички за Ердоган.....":

    Запланувания разкол на балканите освен внасянето на "емигранти" Югури, Араби и т.н. включва и създаването на т.н. северно Македонска псевдо държава като аксон - състоящ се от Турция, Албания, сев. Македония - всичките с отлично военно сътрудничество приемащи редовно Турски военни и турска техника!
  • 23 ха ха хаааа

    2 8 Отговор
    Тия двамата само търсят поводи за срещи , да са любят ...😁🤭
  • 24 АЕЦ Белене първа копка 1979 година

    7 2 Отговор
    Турция 90 милиона души население в България са 6 милиона души население.

    Коментиран от #27, #30

  • 25 Оптимиста

    6 1 Отговор
    България е обрулена държавата.
  • 26 Ганьо

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "Нане":

    Като сме некадърници това е резултата...
  • 27 Ганьо

    9 2 Отговор

    До коментар #24 от "АЕЦ Белене първа копка 1979 година":

    ,6млн. По списък, но по-малко от 5 млн. Реално...
  • 28 Бах

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Обективно":

    И защо не , както ни управляват кретеени и бандити !
  • 29 не може да бъде

    5 0 Отговор
    Тази новина не е нещо ново,но е още един повод да си скубем косите и да се чудим как може да допуснем да ни управляват нищожества и как може да се подвеждаме от приказказките на платени лъжеексперти.Сега,когато строежът на турската АЕЦ е в пълен ход е редно да си припомним някои неща.Първо тази централа се строи по формулата -bild-own-operate/строй-владей-експлоатирай/,така че тази централа не е съвсем турска- енергоблоковете са РУСКА собственост на турска територия,поне за 15 г-когато е предвидено руската страна да продава тока на Турция по фиксирана цена.А после следва преходен период.Централата се строи в силно сеизмичен район в сравнение с който Белене е просто земетръсен оазис!?И строителите строят така,че дават пълна гаранция ,че нищо лошо няма да се случи...нещо което би трябвало доста да ни уязви.. заради нашата некадърност да дадем отговор на този проблем ..!?JТрябва да припомним и това ,че и Уестингхаус е участвал в търга и го е загубил...И сега перпективата е тази централа да промени целият енергиен баланс в района...в наш ущърб ,разбира се,при това с геополитически последствия!
  • 30 6 само милиона защото

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "АЕЦ Белене първа копка 1979 година":

    Беше извършен целенасочен геноцид довел до рекорден спад на раждаемостта и емиграции в други държави...........остава само както в Гърция да пуснат и "бежанците" и България ще е вече в историята........
  • 31 Димитър

    3 0 Отговор
    Америка на боклука!! Терористи!!
  • 32 Мда

    3 14 Отговор
    Турция е напълно завладяна от Русия. По цял ден половината турци работят на полето, за да изпращат домати в Русия, другата половина да ги обслужва на плажовете, а руснаците получават безкрайни милиарди долари от всички големи енергийни проекти. Те поробиха тази държава енергично и психически !! Турция вече не може да съществува без Русия ..

    Коментиран от #34, #35, #51, #62

  • 33 мммхи

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Хммм":

    има равнопоставени интереси а не герберски S'ки.
  • 34 Мда'то

    6 2 Отговор

    До коментар #32 от "Мда":

    де да работеха половин бг на полето , за домати, а не тролско да злобеят.
  • 35 Калпашки

    2 2 Отговор

    До коментар #32 от "Мда":

    знаеш ли колко ще работи цялата бг нация само за орязаните ефки на чертеж. Избърши си D и тогава какво други.
  • 36 XaXaXa

    4 6 Отговор

    До коментар #1 от "Турция":

    Велик лидер, огромен, гигант!! А на 16 март барба ердос при килимчето на Мицотакис в Атина -уж за проучвателни контакти- за да отдаде почит на шефа на Беломорието и Източното Средиземноморие!!!! Искахте и споразумение с Египет.... мухахаха!!!!

    Коментиран от #37, #41, #48

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Ами внесете си управление

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Нане":

    За 145 г.не разбрахте ли, че не ставате сами да се управлявате
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Хохохи

    6 3 Отговор

    До коментар #36 от "XaXaXa":

    Ще иде Ердо да нагледа вилаета, а Мичо ще раболепничи и ще гледа като изтърван.
  • 42 странна пъпка си

    5 2 Отговор

    До коментар #38 от "лоша пъпка по..":

    Турция Русия, и от къде Гърция? и то какво си написал!!?, явно не си пиеш лекарствата.
  • 43 Бутат ме по челото

    2 2 Отговор

    До коментар #38 от "лоша пъпка по..":

    И чувам "стига, стига" ти нямаш коса по темето оскубан от предизвикване, малкия. СТАРИЯ ВОЛ ЗНАЕ КАК СЕ ОРЕ.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 До турчолята

    3 9 Отговор
    Гърция се завърна в Източното Средиземноморие, Северна Африка, Близкия изток. И ще остане там. Съболезнования. Свиквайте.
  • 48 Aми

    4 7 Отговор

    До коментар #36 от "XaXaXa":

    Няма друг начин, на 25 март Турция полага изпити в Европа. Тя трябва да се държи като свестна млада дама, в противен случай санкции и икономически колапс. Ето защо, като добро момиче, Турция ще моли Мицотакис за прошка и той като добър баща ще я накара да седне на колене, ще я погали, ще я погледне сладко и т.н. и след това ще я хване за ръка, за да я заведе в Европа.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 биби

    0 1 Отговор
    ало модератора защо триеш.
  • 62 Жцжжжжж

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Мда":

    Да бе да ти бъркаш май с българия
  • 63 Ежко Бежко

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "До всички за Ердоган.....":

    Звучиш като овца, която върви след овчаря си. Хора не се предавайте. Всичко зависи от нас. Вземайте пример от руснаци, турци, поляци. Примери колкото щеш. И Русия беше тръгнала да се саморазпродава, ама братушките се усетиха навреме. Сега ние вместо да се вземем в ръце и да си оправим държавата, ние плюем по Ердоган и Путин. ЕС е нашето зло. Подведохме се по европейския блян и сами се докарахме до тук. На 04.04 пак ще се закопаем, ако не ни светне че трябва да гласуваме за независими родолюбци. Стига с обвързванията с ЕС. Дайте шанс на Възраждане например. Ама били русофили. И какво? Проевропейците ни докараха дотук. Пак на ЕС ли да се даваме.
  • 64 ПРЕДАТЕЛЯ

    2 0 Отговор
    БОЙКО МУТРАТА , КАЗВА ЧЕ АЕЦ Е ГУБЕЩА ИДЕЯ И ПОДПИСА 2028 ГОДИНА АЕЦ КОЗЛОДУЙ ДА СЕ ЗАТВОРИ !
Новини по държави: