Last news in Fakti

15 Февруари, 2021 10:14 4 356 10

Брекзит ще удари Великобритания четири пъти по-силно, отколкото ЕС

  • брекзит-
  • ес-
  • великобритания-
  • икономика-
  • търговия-
  • пари

БВП на ЕС ще спадне само с 0,5%

Брекзит ще удари Великобритания четири пъти по-силно, отколкото ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Британската икономика ще бъде засегната четири пъти по-силно от Брекзит, отколкото икономиката на ЕС. Това пише "Гардиън", позовавайки се на прогноза, публикувана от Европейската комисия, предаде агенция "Фокус".

Месец след Брекзит Европейската комисия обяви, че оттеглянето на Великобритания от ЕС при условията, договорени от правителството на премиера Борис Джонсън, до края на 2022 г. ще доведе до спад в БВП на страната с 2,25% в сравнение с нивото, ако Обединеното кралство бе останало член на блока. В същото време, както се очаква, БВП на ЕС ще спадне само с 0,5%. Европейската комисия отбеляза, че търговското споразумение, подписано през декември с Брюксел, позволява на Лондон да избегне още по-значителни щети, но след Брекзит все още се появяват значителни бариери пред търговията, които биха засегнали британската икономика.

„Въпреки че споразумението за свободна търговия между ЕС и Обединеното кралство подобрява ситуацията, то трудно може да съответства на търговските ползи, които предоставя членството в ЕС“, се казва в изявлението. Например, според Европейската комисия, „шоковете, причинени от рязката промяна в условията на търговия“ след влизането в сила на търговската сделка между Лондон и Брюксел, са сравними с данъка върху вноса на продукти в размер на 10,9 % за ЕС и 8,5% за Великобритания. Въпреки това сделката намали икономическата вреда за ЕС с една трета и за Обединеното кралство с една четвърт, в сравнение с липсата на сделка и връщането към търговията при условията на Световната търговска организация.

Европейската комисия също така прогнозира постепенно възстановяване на икономиката на Съюза, която е засегната от кризата, причинена от пандемията на коронавируса, във връзка с началото на ваксинацията срещу COVID-19. Според прогнозата икономиката на ЕС ще нарасне с 3,7% през 2021 г. и с 3,9% през 2022 г. По този начин икономиката на блока ще се върне на нивата отпреди кризата още през 2022 г., въпреки че някои държави от ЕС ще се нуждаят от по-дълго време за възстановяване от други. Очаква се възстановяването на Италия и Испания да отнеме най-много време, тъй като тези страни са по-зависими от туризма, който е силно засегнат по време на пандемията. Банката на Англия изчислява, че БВП на Великобритания ще нарасне с 5% през 2021 г. и със 7,25% през 2022 г. В същото време икономиката на страната ще се върне на предкризисното ниво до края на тази година. Както отбелязва The Guardian, британската икономика ще се възстанови по-бързо от европейската благодарение на факта, че Обединеното кралство беше едно от първите в света, което започна да ваксинира населението срещу коронавирус.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само питам

    12 2 Отговор
    Сега какво да ги жалим ли?
  • 2 Аз40🏴‍☠️

    20 1 Отговор
    Каквото и да ги "удари" няма да е като 30 годишния нокаут, в който е намираме ние.
  • 3 ГОЛАТА ИСТИНА

    12 5 Отговор
    Една от малкото държави в света, чиято валута не поевтинява, напротив - поскъпва, по време на кризата : cov19. Също така всички очаквания, за рухване на икономиката, след BREXIT се оказаха мит. Така, че нека не плачем на чужд гроб. Да му мислят в България, как ще връщат заемите за : самолети, фрегати, коли на МВР... и др.
  • 4 хахахахахаха

    5 3 Отговор
    толкова ли няма за какво да пишете че се хванахте с тая изтъткана плоча ?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 От 2013 година съм в Англия...

    10 4 Отговор
    Аз по-силна зима не съм имал досега...
    Звънят ми отвсякъде и предлагат работа...

    Коментиран от #9

  • 7 ПЕНКО

    4 2 Отговор
    ... " ПРОГНОЗА ПОБЛИКУВАНА ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ " ???!
  • 8 Пламен

    1 0 Отговор
    Бритишите прозряха истината и се оттеглиха овреме. И да, пролетта на 2022 ще са на "+", вярвам го. Виж, за ЕС не съм оптимист. За нашата държава пък хептен.
  • 9 Петър Златев

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "От 2013 година съм в Англия...":

    Какво работиш, батка? Защото и аз съм в Англия от 2014, но по-умряла зима за работа досега не бях виждал.
  • 10 коментар

    0 0 Отговор
    Това пише "Гардиън", позовавайки се на прогноза, публикувана от Европейската комисия.
Новини по държави: