Last news in Fakti

11 Февруари, 2021 14:01 1 841 2

Лондон и ЕК търсят начини за намаляване на напрежението

  • брекзит-
  • великобритания-
  • ес-
  • напрежение-
  • търговия-
  • северна ирландия

Половината от британските износители за ЕС изпитват трудности с голямата бюрокрация

Лондон и ЕК търсят начини за намаляване на напрежението - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство са изправени пред сериозни търговски проблеми след Брекзит. Днес британският вицепремиер Майкъл Гоув и заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович ще търсят начини за намаляване на напрежението, възникнало в резултат на прилагането на Протокола за Северна Ирландия, предаде БНР.

Преди да отпътува за Лондон, Марош Шевчович писа на Майкъл Гоув, че „запазването на търговските правила след Брекзит за движението на стоки между Великобритания и Северна Ирландия е единствения начин да се избегне твърда граница“. Това последва остро изказване на Майкъл Гоув в британския парламент, че ЕС излага на риск мирния процес в Северна Ирландия след като блокът се опита да наложи контрол върху износа на ваксини.

Гоув призова за рестартиране на отношенията с Брюксел и преправяне на споразумението за Брекзит. Междувременно ново голямо проучване на Британската търговска камара показва, че половината от британските износители за ЕС изпитват трудности с голямата бюрокрация и проблемите по границите месец след влизането в сила на новите разпоредби за търговията след Брекзит.

Британската търговска камара призовава за спешни действия както от британска, така и от европейска страна, за решаване на сериозните проблеми с презграничната търговия. А директорът на Английската централна банка Андрю Бейли заяви, че има признаци, че ЕС планира „да отреже“ Обединеното кралство от неговите финансови пазари. Бейли каза, че лондонското Сити има добро желание да постигне споразумение за финансовите правила, но няма да приеме „нареждания“ от Брюксел. Крайният срок за договаряне на режим, при който всяка страна трябва да признае регулациите на другата, изтича през март.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вова

    7 3 Отговор
    Да ме фанете за муя..
  • 2 Левтер

    8 3 Отговор
    Да търгуват с Етиопия...там правила няма!
Новини по държави: