Last news in Fakti

16 Февруари, 2021 11:01 5 633 68

В Турция: САЩ имат кръв по ръцете!

  • сащ-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • кюрдска работническа партия

По думите на Ердоган вече никоя държава, институция, структура или отделно лице няма право да поставя под въпрос операциите на Анкара в Сирия и Ирак

В Турция: САЩ имат кръв по ръцете! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Обвинения към САЩ сипят турските вестници днес във връзка с убийството от Кюрдската работническа партия /ПКК/ на 13 турци в Северен Ирак. Вестниците цитират изказване на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който обвини САЩ, че подкрепят терористичната групировка.

"Ердоган към САЩ: Вие сте на страната на ПКК" /в."Йени бирлик"/, "Тази кръв изцапа ръцете на САЩ" /в. "Йени шафак"/, "Кръвта на 13 невинни е по ръцете на САЩ" /в. "Йени акит"/, "Ей, Америка! Питай ПКК, която подхранваш с оръжие" /в. "Сьозджу"/ - това са някои от заглавията в турския печат днес.

Турският президент обвини вчера САЩ, че "явно подкрепят" Кюрдската работническа партия /ПКК/, Силите за защита на народа /СЗН/ и Партията на демократичния съюз /ПДС/, въпреки че твърдят обратното. "Ако искате да продължим нашето съюзничество в глобален план и в НАТО, трябва да престанете да заставате на страната на терористите", заяви Ердоган. По думите на президента кръвта на невинните хора, екзекутирани в Северен Ирак, стои по ръцете на всички защитаващи, подкрепящи и отнасящи се благосклонно към терористите от ПКК, предаде БТА.

В. "Акшам" същевременно критикува Европейския съюз за бавната реакция на осъждане на зверството, извършено в района Гара в Северен Ирак. Според изданието реакцията от ЕС е дошла 26,5 часа след коментара на президентския говорител Ибрахим Калън, че светът мълчи пред избиването на 13-те турци, което той окачестви като "срамно съучастничество".

Тероризмът на ПКК" бе осъден от ЕС и едва 12 часа след изказването на външния министър Мевлют Чавушоглу, който обвини Запада в двойни стандарти и селективно отношение към терористите, посочва още вестникът.

"САЩ също го осъдиха /зверството в Гара/, но със забележката: "ако ПКК го е извършила", пише "Акшам". Вестникът допълва, че президентът е реагирал твърдо на "това нахално изявление", като е повикал на разговор посланика на САЩ в Анкара, след което американският държавен секретар Антъни Блинкен в разговор с турския външен министър е изказал съболезнования за жертвите и е заявил, че ПКК е отговорна за извършената жестокост, "поправяйки първото изявление".

"Запознайте се с ПКК и ФЕТО", гласи заглавието на в. "Истиклял" днес. Този вестник също цитира думите на президента Ердоган, който обръщайки се към Джо Байдън, е заявил "запознай се добре с тези /терористите от ПКК/, но не забравяй и ФЕТО". По думите на Ердоган макар САЩ да отричат подкрепа за кюрдските бойци, "хиляди камиони са докарали танкове в Северен Ирак, хиляди камиони са докарали муниции и те са ги предали на терористите".

"Оттук нататък има два пътя пред всеки. Или ще действате заедно с Турция и ще следвате подход без "но", "обаче" и "само че", или ще отговаряте преди всичко пред съвестта си, а после и пред международните платформи като съучастник във всяко престъпление на тази терористична групировка с кръв по ръцете", цитира в. "Йени акит" изказването на президента.

По думите на Ердоган вече никоя държава, институция, структура или отделно лице няма право да поставя под въпрос операциите на Турция в Сирия и Ирак.

"Онези, които извършиха това зверство, извличат сила и кураж от онези, които мразят Турция", посочи той. "Няма терористична организация или сила пионка, която да може да се изправи пред турската армия, разрастваща се с всеки изминал ден", каза още Ердоган и заяви решимостта на Турция да продължи борбата, докато неутрализира и последния член на ПКК.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Олинез

    25 2 Отговор
    Аа..ся ши стаа мазало
  • 2 Реално

    71 12 Отговор
    А здрасти-от как изтрепаха индианците-не са спирали да унищожават цели народи по света...-това са фактите...
  • 3 НАЗДРАВЕ БРАТЧЕ.Д

    41 23 Отговор
    КВО ДИРАТ В ЧУЖДА ТЕРИТОРИЯ

    Коментиран от #16, #67

  • 4 Сега

    29 11 Отговор
    Фащ ...босфора само на,кино!

    Коментиран от #47

  • 5 Нана

    35 60 Отговор
    Нагъл турчин !Няма ли да махнат диктатора Ердоган.

    Коментиран от #9

  • 6 0808

    50 42 Отговор
    .... ефенди Ердо, не можеш да държиш вечно под робство един 35 милионен народ!...Избити са хиляди невинни кюрди...Е, тоягата има два края..

    Коментиран от #20, #31, #32, #61, #63

  • 7 Николай

    47 25 Отговор
    Невинни, невинни, колко да са невинни, като са военни, намиращи се в чужда държава без да са канени от правителството на Ирак...

    Коментиран от #51, #53

  • 8 Българина

    47 29 Отговор
    Прави са турците.ЖАЛКО, че и ние не сме като тях.
  • 9 Де Факто

    29 7 Отговор

    До коментар #5 от "Нана":

    По-добре би било да помислим за нашият си ТУЛУП, че и той не е цвете за мирисане.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 стоян георгиев

    18 32 Отговор
    турция трябва да си направи извода че никои вече не и вярва!ес и сащ са силно скептични към новината за убииството на въпросните 13 турски граждани.политиката на сащ по отношение на турция в региона ще се промени драстично въпреки глупостите бълвани от ердоган.баидън не е тръмп и турците могат спокоино да се пробват срещу сащ.този път няма да има отстъпление нито в ирак нито в сирия.

    Коментиран от #14, #59

  • 12 Независим Кюрдистан

    34 31 Отговор
    Едно време така са говорили и за България. Че са терористи. Турция да върне незаконно анексираните земи на кюрдите и да си гледа нейните проблеми щото и те не са цъфнали и вързали.

    Коментиран от #19, #23

  • 13 123

    9 12 Отговор

    До коментар #10 от "Евала":

    Тези които са искали да го свалят са си от Турция и Турски граждани.Ако искаха да го свалят до сега щеше да е изчезнал от надземната част на земята а Турция щеше да бъде върната в развитието си в 11 век.Защо няма новини и от другата страна която той обвинява? Защото всички заедно със така наречените заложници са мъртви,,
  • 14 Бесен Язовец

    35 5 Отговор

    До коментар #11 от "стоян георгиев":

    Не се изхвърляй соросня, краварите нямат налягане за по силен противник от години нападат държави които за под оръжейно ембарго!

    Коментиран от #22

  • 15 Хо хооо

    25 2 Отговор
    Онзи ден правеха съвместно военно учение в Черно море. Днес пък се заплашват. Какво да си мисли човек.....

    Коментиран от #17, #24

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Бесен Язовец

    21 6 Отговор

    До коментар #15 от "Хо хооо":

    Сигански отношения ала НАТО!

    Коментиран от #33

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Истината

    23 13 Отговор

    До коментар #6 от "0808":

    Невинни кюрди с ак - 47 и РПГ- 7 в ръце! "Невинни" кюрди, които екзекутират 13 турски граждани в пещера, която се намира в Северен Ирак!

    Коментиран от #21

  • 21 Турски граждани в Ирак...

    21 14 Отговор

    До коментар #20 от "Истината":

    Каквото са търсели,са го намерили!Същото важи и за други нашественици....

    Коментиран от #43

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Али

    7 5 Отговор

    До коментар #15 от "Хо хооо":

    Нали се сещаш че в Турция Армията е фактора не правителството
  • 25 Мачкай ги Ердо, нека да реват

    34 14 Отговор
    Ама защо само тези дето си неутрализирал в пещерата? Те роднини нямат ли? До 9 коляно изкорени родата на тези които отвличат цивилни, правят атентати и убиват невинни. Преди им беше лесно, направят зулумите в Турция и бягат в Сирия, Ирак или ЕС където се правят на репресирани журналисти. Сега обаче спокойствие няма, Турция вече ги изтребва в базите и тренировъчните им лагери зад граница. Затова и спонсорите им реват

    Коментиран от #36

  • 26 Ало рязания...........

    10 9 Отговор

    До коментар #23 от "Razraz":

    Не се пали толкова.

    Коментиран от #52

  • 27 Путин

    20 5 Отговор
    тая статия направо ПОПИЛЯ КРАВАРНИКА!
  • 28 Съмнения

    14 18 Отговор
    Ердоган изостава в анкетите. Колегата му Бахчели дори не влиза в парламента. И двамата се страхуват от обединената опозиция и прокюрдската партия. Търсят начини да се вдигнат. Един от тях е, че се правят на патриоти. Друг е да се забрани прокюрдската партия. За тази цел помага убийството от турската армия на отвлечени войници, агенти и полицаи, които са били затворени от ПКК в продължение на 5 години. Турският народ не се отличава със своята изобретателност и интелигентност и за това лесно се заблуждава и постоянно страда.

    Коментиран от #60

  • 29 T72

    21 5 Отговор
    Браво! Турците са миротворци. Те никога не си цапат ръцети с кръв ?!?.......

    Коментиран от #35

  • 30 Ердо наистина

    29 7 Отговор
    има твърди топки.Защото знае,че без него отанчо е на геврек дупката.Втората по големина армия след тази на саштисаните. Босфора е в ръцете му.Номера,който му спретнаха,първо със сваления руски изтребител,а след него да го елиминират,за да сложат друг послушен кийто да прави сечено на руснака,му е обеца на ухото..С голяма вероятност,е че руснака го предупреди за капана.Точнослед това,Ердо рязко промени курса.
  • 31 Стоян

    18 16 Отговор

    До коментар #6 от "0808":

    Алооо,това са курди терористи,а населението им е 2,5 милиона,а не 35.разбра ли неграмотен трол
  • 32 или си невеж или трол

    22 5 Отговор

    До коментар #6 от "0808":

    Между 25 и 35 милиона кюрди живеят в планинския район край границите на Турция, Ирак, Сирия, Иран и Армения. Какъв зор имаш с Турция? Кюрдите не искат само от Турция да отцепят район но ти искаш. Турция е съгласна да си направят държава другите братя на българите но великите сили и оон не са съгласни.
  • 33 татарските отношения

    5 7 Отговор

    До коментар #17 от "Бесен Язовец":

    ала булгария
  • 34 фашисоидните татари

    11 8 Отговор
    пак защитават комунистически организации като ПКК.
  • 35 ТОЧКАТА

    17 3 Отговор

    До коментар #29 от "T72":

    Е,поне ги мият!!!!....Мдаааа,по време на ВСВ амероингилизите бомбиха ЖЕСТОКО цивилни обекти в Германия без жалост към ,,човешки права и ЖИВОТ....Пък после и по целият свят в техните демократични войни....ТОВА си е ПСИ ПОХВАТ ,ТАВИСТОК!!!удряш МАСОВО не войската, а НЕЙНИЯТ ИЗВОР НА МОЩ И СМИСЪЛ НА СЪЩЕСТВУВАНЕ!!!!!....Хем по-малко ЗАГУБИ ,ХЕМ СТРАШЕН ЕФЕКТ.....Може да си ,,спомните,, какви ВОЕННИ ОБЕКТИ бомбиха и у нас!!!!Май НЯМА ТАКИВА,А ГРАДОВЕ!!!!!!
  • 36 тръцфръц

    12 6 Отговор

    До коментар #25 от "Мачкай ги Ердо, нека да реват":

    По принцип, някъде наблизо в близкия изток, изгърмян "фоерверк" от палестинец, се възнаграждава с бомби от Ф16, след което бронетанкова колона и багер изравнява земята-няма помен от къщата, бараката или блокчето на палестинеца /нищо, че може да е 14-15 годишен сополанко.
  • 37 Супер..

    7 17 Отговор
    Ама защо само 13,поне 130 трябваше..

    Коментиран от #44

  • 38 Жабка

    16 24 Отговор
    САЩ ИМАЛИ КРЬВ ПО РЬЦЕТЕ .ЩО ЗА ИЗРАЗ .АМИ ТУРЦИЯ ЧИИ ГО ДИРИ ВЬВ СИРИЯ ,ЛИБИЯ,ИРАК,НАГОРНИ КАРАБАХ ВЬВ ГРЬЦКИ ВОДИ ИКЬДЕ ЛИ НЕ.НО КРАЙ ЩЕ ИМА БАЙДЬН ЩЕ ВИ ДУХНЕ ПОД ПУЕШКАТА ОПАШКА.

    Коментиран от #39, #41

  • 39 до жабчето

    8 9 Отговор

    До коментар #38 от "Жабка":

    Едно е сигурно, че вие сами си духате под опашката и след 20'тина години няма българи, няма проблем.

    Коментиран от #40

  • 40 Пловдив

    9 11 Отговор

    До коментар #39 от "до жабчето":

    Бьлгария я има и ще пребьде.Но твоята няма да я има .Запомни това.

    Коментиран от #42, #46

  • 41 5Kan

    8 3 Отговор

    До коментар #38 от "Жабка":

    Там са за да знаят всички други че всяка жаба трябва да си знае ГЬОЛА.
  • 42 до маъната

    4 2 Отговор

    До коментар #40 от "Пловдив":

    бъркаш с татаристан.
  • 43 A бе ...

    10 5 Отговор

    До коментар #21 от "Турски граждани в Ирак...":

    Що си толкова глупав бе чоджум става дума за отвлечени хора от пкк
  • 44 Има бе...

    1 2 Отговор

    До коментар #37 от "Супер..":

    Но те са от другата страна. ...
  • 45 Джинго

    9 3 Отговор
    Пкк са терористи.
  • 46 бъди сигурен

    0 2 Отговор

    До коментар #40 от "Пловдив":

    като ланския снаг.
  • 47 Онзи ден

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Сега":

    се разхождаха заедно из Черно море днес искаш да затвори босвора.Туски фишек за баламите.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Шаран БГ

    16 1 Отговор
    Бай Реджеп още мчалко и ще улучи !!
    Не само по ръцете...... Тяхно бандитско величие САЩ са до шията затънали в кръв - своя и чужда !!!. Явно, че само така могат да съществуват. Иначе защо са плъзнали по цялото кълбо въоръжени до зъби.
    И къде има малка държава с що-годе природни ресурси ..... там са . Искат ли ги или не- ако не могат чрез икономически и дипломатически лостове да наложат тяхната си "демокрация" ....въдворяват я с военна сила !
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Добре де

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Николай":

    Толкова ли е трудно да влезнеш в интернет и да се поинтересуваш дали са канени или не,защо пишеш глупости?

    Коментиран от #57

  • 52 ТЪН МЪН НЯМА,

    13 2 Отговор

    До коментар #26 от "Ало рязания...........":

    Турската дипломация харашо работи. Щом принудиха коскоджамитите Щати да изразят съболезнованията си, значи, тън мън нема. ЕС също "клекнаха", дет се казва. Очертава се поредната крупна военна операция на турската армия в Ирак. Убитите от терористите турски граждани, ще бъдат бахане пред света за една убийствена бамбьошка на Кандил- главната, трудно достъпна планинска база на ПКК, барабар с бежанските лагери, около него, които снабдяват организацията с бойци.
  • 53 Хайде чети,аз си направих труда,вместо т

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Николай":

    Хулуси Акар проведе контакти в Ербил...
    Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар се срещна с лидера на регионалното кюрдско управление в северната част на Ирак Нечирван Барзани и посети офиса на Иракския тюркменски фронт в Ербил.

    Акар разговаря с Нечирван Бразани след което бяха проведени преговори между делегациите.

    Преди преговорите той пожела тази среща да донесе резултати които да бъдат в благо на Ирак, Турция и целия регион.

    След преговорите, Акар и придружаващите го посетиха офиса на Иракския тюркменски фронт в Ербил.

    Той предаде на иракските тюркмени че Турция и турският народ са заедно с тях.

    Министър Акар подчерта че е провел много полезни и конструктивни контакти в Багдат и в Ербил и каза че се надяват че проблемите и главно проблемът с терористите, ще бъдат разрешени в кратки срокове.

    Акар подчерта че терористичната организация ПКК представлява главна пречка пред мира и стабилитета в Ирак.

    След посещението в офиса на Иракския тюркменски фронт, Акар и придружаващите го се завърнаха в Турция.
  • 54 Ами ако

    7 1 Отговор

    До коментар #50 от "Чуденко":

    Искаш да не те трият,пиши в търсачката на гугъл Сайт за Гове....дари,там 100% няма да те трият,тук сайта е за норм.хора
  • 55 Минувач

    7 15 Отговор
    Кво правят тия турци в Ирак!? Какво правят в Сирия!? Какво правят в Кипър!? .... Каквто са търсили са си го намерили!
    Арогантен нагъл касапин това е Ердоган! Проблема е че Запада в частност САЩ продължават да го търпят!

    Коментиран от #56, #58

  • 56 Подминаваш

    4 2 Отговор

    До коментар #55 от "Минувач":

    Запри са малко,на въпроса ти е отговорил номер:53
  • 57 Бачо Киро

    6 8 Отговор

    До коментар #51 от "Добре де":

    Че не е излъгал. Ирак отдавна каза на всички да се изнасят. Въпросът е, че ако не желаят да се изнесат Ирак не може да ги накара. Та аре тея масали, че били канени, да ги разправяш на баба си. Никъде не са канени, чувстват се силни и експадират. Лафовете с освобождението са ги научили от американците. Те тъй освобождават... петролните полета...

    Коментиран от #64

  • 58 Хасан

    9 1 Отговор

    До коментар #55 от "Минувач":

    Абе човек ..те са били отвлечени и правят операция по тяхното спасяване ..ех неуспешна ! Заложниците са убити
  • 59 Хасан

    12 2 Отговор

    До коментар #11 от "стоян георгиев":

    Стоянов ,това го повтаряш от сто години ..Тръмп не е Обама ,Байден не е Тръмп ..кучетата си лаят кервана си върви ...без Турция не можеш да прекроиш Близкия изток
  • 60 Не си много умен

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Съмнения":

    И ти личи
  • 61 Хасан

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "0808":

    Хахаха ..35 милиони и няма да се вдигнат на въстание !?
  • 62 Историк

    5 5 Отговор
    "САЩ имали кръв по ръцете си " - да, това го знаем, но вашите дали са по-чисти?
  • 63 Информация

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "0808":

    Кюрди не се намират само в Турция,има в Ирак и в Сирия.Кюрдите са избивани от своите (подкупни американски макарета)за разпалване на етнически проблем.40 години се опитваха да откъснат парче от Турция,не успяха ,пробваха в Ирак ,сега в Сирия . Основен показател за това,че тези терористични организации се превърнаха в платена армия на Сащ е ,че не се разбират помежду си и се атакуват взаимно. Използвани за интересите на Сащ и някои европейски страни ,ще бъдат изхвърлени по същия начин ,като създадената от САЩ ислямска държава.
  • 64 Добре де Кире

    2 1 Отговор

    До коментар #57 от "Бачо Киро":

    Що тогава Сащ не се изнасят от там?
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Нане

    0 0 Отговор
    щот башибозука няма!
  • 67 Димитър

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "НАЗДРАВЕ БРАТЧЕ.Д":

    За кой пишеш за турците или руснаците ? И двете държави имат войски в Сирия. А тях някой канил ли ги е и защо бомбардит и избиват цивилното население. Нима и турците нямат вина?
  • 68 ЧИБА САЩ

    0 0 Отговор
    САЩ СА КРЪВОПИЙЦИ И УБИЙЦИ !