17 Февруари, 2021 21:45 2 083 8

Новият премиер призова за преустройство на Италия

  • италия-
  • марио драги-
  • джузепе конте-
  • матео ренци

Марио Драги положи клетва в събота и така беше сложен край на политическата криза, разразила се в страната по време пандемията от коронавирус

Новият премиер призова за преустройство на Италия  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Новият премиер на Италия Марио Драги призова за преустройство на страната, затънала в здравна и икономическа криза, в рамките на "по-интегриран Европейски съюз", предаде агенция Франс прес.

"Също като правителствата веднага след войната имаме отговорността да започнем едно ново преустройство", заяви той, представяйки програмата си в парламента.

Драги, поел в събота поста от Джузепе Конте, застава на държавното кормило в трудна ситуация - Италия, наближаваща прага от 100 000 смъртни случая сред заразени от Covid, регистрира през миналата година един от най-тежките спадове на брутен вътрешен продукт в еврозоната - с 8,9 на сто.

Бившият управител на Европейската централна банка се обяви за "по-интегриран Европейски съюз, който да стигне до общ бюджет, способен да подкрепя страните-членки през периодите на рецесия".

Същевременно обаче провъзгласи "необратимостта на избора в полза на еврото". "Без Италия няма Европа", добави той.

"Eдинството днес не е просто един възможен вариант, а задължение. Задължава ни нещо, което обединява всички нас – любовта към Италия".

Долната камара на парламента ще проведе отделен вот утре. Очаква се кабинетът на Марио Драги да получи доверие безпроблемно, тъй като е подкрепян от основните политически партии.

Италия възлага големи надежди на 73-годишния икономист, който вече влезе в историята с речта си от 2012 година. Тогава той обеща да направи каквото е нужно, за да запази еврото.

Драги положи клетва в събота като 30-ия премиер на Италия в 75-годишната история на страната като република и така беше сложен край на политическата криза, разразила се в страната по време пандемията от коронавирус.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българина

    4 8 Отговор
    нещастник, точно интегритета насила докара скапания ес до всестранно изоставане от сащ китай индия дори, в някои отношения и от Русия! те имат три ваксини, европа НУЛА!
  • 2 Знайко

    9 4 Отговор
    Какво може да прави един "бивш" некадърен евро-банкер? Може само да печати евро банкноти, да дава/взима заеми, да вдига/сваля лихвите и да плямпа глупости. Да управляваш държава/бизнес е много по-трудно от това да пускаш или спираш евро-печатницата.
  • 3 Предложение

    5 2 Отговор
    Аз предлагам от ботуш да я преустроят в сандал или чехъл :)
  • 4 цербер

    0 0 Отговор
    Те си знаят. Да се оправят.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ГОВЕДА

    0 0 Отговор
    , НАЛИ ВИЖДАТЕ, ЧЕ ПРЕНАРЕЖДАМ СПИЦИТЕ ДОРИ НА НОВИТЕ КАПЛИ БЕ?
    ВСЯКА СПИЦА ЗА СЕБЕ СИ.
  • 7 SNUGGLE BUNNY

    0 0 Отговор
    ПРИ ОПЛЕТЕНИТЕ СПИЦИ, НАТЕГАШ ЕДНА, А МЪРДАТ ОЩЕ 2 :)
    КАК ДА РАЗБЕРЕМ, КОЯ ТОЧНО Е КРИВА, ТА ДА Я РЕЗНА С КЛЕЩИТЕ ?
  • 8 КАКВИ ВРЕМЕНА

    1 0 Отговор
    ДОЙДОХА !
    ПРАСЕТА ДА СЕ КРИЯТ ЗАД ПУДЕЛЧЕТА И БОЛОНКИ :)
    АМА ТИЯ ОРАНЕНИ ГАЗИЩА...
Новини по държави: