Last news in Fakti

18 Февруари, 2021 16:42 14 945 45

Невиждана бедност на Майорка

  • майорка-
  • бедност-
  • испания-
  • пари-
  • туризъм-
  • коронавирус-
  • фалит

Засегнати са не само местните хора, но и много от заможните чужденци с луксозни имоти на острова

Невиждана бедност на Майорка - 1
Снимка: Shutterstock

Майорка беше първият от Балеарските острови, който през 2020 година се отвори за туристи - макар и само за два месеца, преди отново да влезе в локдаун. Нито един друг автономен регион на Испания не пострада по-тежко в пандемията - туризмът и благоденствието на острова се сринаха както никъде другаде. Това едва ли е голяма изненада, като се знае, че 75% от приходите на местните хора са свързани пряко или косвено с туристите. Съответно високи са стандартът на живота и цените на остров Майорка.

Въпреки това местното правителство на Балеарите удължи сегашния локдаун до март. Това е компромисно решение, с което то се опитва да спаси някак туризма по време на предстоящите великденски празници. Местните хора постоянно протестират срещу мерките, наложени на острова заради пандемията. Испанският премиер Педро Санчес иска да подпомогне с европейските помощи на стойност 140 милиарда евро онези промишлени отрасли, които имат бъдеще. На този фон местното балеарско правителство обяви, че създава ново министерство за разпределяне на предвидените средства за региона. С най-висок приоритет се ползват висшето образование, културата и селското стопанство.

Бедността вече удря по всички

Том Мардорф е германски предприемач, който прекарва голяма част от годината на остров Майорка, където търгува с природна козметика и хранителни добавки. А съвместно с църквата в Санта Понса той е създал и хранителна банка. С частни дарения се закупува храна, с която се оказва помощ на около 70 местни семейства. Повечето дарители и доброволци са чужденци като него, които живеят на острова. „Бедността не засяга само персонала на заведенията и хотелите, а удря вече и по много архитекти или адвокати. В Палма могат да се видят все повече хора, които живеят на палатки“, казва британецът Пол Камерън. Неговото петчленно семейство засега успява да се задържи на повърхността единствено благодарение на спестяванията си.

Фатална зависимост от туризма

Основният проблем на Майорка има корени в миналото. През 1970-те години испанският диктатор Франко превърна страната в туристически рай за по-платежоспособните туристи от Северна Европа, а Майорка – в център на масовия туризъм с такива атракции като Балерман или курортния център Магалуф с огромните си хотели директно на плажа, които обаче допринасят много за замърсяването на морето.

Дълго време Майорка беше златна мина, която осигуряваше нарастващи доходи на местните хора. От това се възползваха и много чужденци, които през 1980-те и 1990-те години на миналия век отвориха множество ресторанти, хотели, лекарски кабинети, адвокатски кантори и бюра за недвижими имоти. А с пари от европейските фондове бяха построени пътища, мостове, високоскоростни мрежи и летища. След това дойдоха Брекзит, фалитът на туристическия концерн „Томас Кук“ и пандемията. А пропастта между местните хора и по-състоятелните чужденци става все по-голяма. Многото скандинавци, британци, американци и германци, живеещи в луксозни жилища на острова, почти не усещат пълзящата бедност. Повечето собственици на къщи за гости не говорят испански и почти не са интегрирани в местното общество. На острова съществуват два паралелни свята.

Допир с бедността

Но има и такива, които печелят от пандемията. Сред тях са брокерите на недвижими имоти, които в момента посредничат в продажбите на фалиралите хотели на Майорка и инвеститори от чужбина. И докато в ниския и средния ценови сегмент на пазара цените спадат, тъй като много хотели и ресторанти се разпродават, пазарът на луксозни недвижими имоти на някои места дори се разраства. Все още има много богати хора, които искат да се сдобият с имение на Майорка. В същото време много луксозни вили в момента вървят на безценица, тъй като собствениците им не желаят дълго време да ги държат празни, което им носи само разходи.

Съвсем друга картина вижда доброволецът Пол Камерън, който всеки ден се докосва до проблема с бедността: „Трийсет и пет процента от хората, на които помагаме, за първи път в живота си изпадат в такава ситуация. Изпитват страх, бъдещето им е несигурно“. Самият той обаче би се върнал във Великобритания само в краен случай. „Всъщност Майорка е сигурно място за децата ни. Тук те могат да растат далеч от дрогите и от тежките социални конфликти“, казва той. Поне досега е било така. Сегашната криза ще промени острова, убеден е 55-годишният Барт Мои от Нидерландия, който има ресторант на Майорка. Но и той няма намерение да напуска острова. „Децата ми живеят тук, а и инвестирахме немалко пари“, казва той.

Автор: Щефани Клаудия Мюлер


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    59 19 Отговор
    Първо ще фалират островчетата, като за десерт ще оставим, Албиона. После ще продължим с полуостровите и последни ще са швабите.

    Коментиран от #7, #34

  • 2 123

    83 12 Отговор
    Международния туризъм приключи.

    Коментиран от #39

  • 3 Джон ,Смит.

    58 15 Отговор
    Бедността е ,,,Невиждана,, .Но аз си оставам на острова.По добре ,тъз бедност,отколкото , невиждания растеж,,на България...А пък Франко го изкараха от мавзолея и го дадоха на прасетата..Хаха.
  • 4 Рошко

    31 3 Отговор
    Богатите ние!!!!
  • 5 hahahah

    74 14 Отговор
    Скоро ще видят балъците, които се хванаха на короната, че има по-лош конник на апокалипсиса, а именно глада - който след себе си води мор.

    Ама си слагайте по 2 маски и треперете в къши затворени.
  • 6 Гошо

    88 10 Отговор
    Предпочитам да съм беден и да имам такава гледка отколкото да съм беден тук да виждам мизерията кал грозни блокове гащи на терасата
  • 7 Гаргамел

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    да ти пратя пак поздрави от чичо ви Ади???
  • 8 Джон ,Смит.

    39 11 Отговор
    Даже и архитектите и адвокатите,обедняха,,заживяха на палатки..Стават равни с бедняците,с пролетариата..Това е чудесно...Промяната е на хубаво..
  • 9 Банкерчита

    26 1 Отговор
    Сичко зимаме на цена като за скрап.....
  • 10 Мишо

    45 7 Отговор
    Каква мъка, ако искат да се разменим ние българите там на красотата, а тамошните тук с по 500 лв на месец в панелките
  • 11 Джон ,Смит.

    22 3 Отговор
    Голяма е кризата...Подаряват хотели,с басейни,барове,с джакузи,фитнеси,къщи,гаражи .Квото има..Мисля да си подаря една Хасиенда..,400 м.с двор 3 дка.!!.басейн,джакузи,и къща за помощния персонал..Те ще бачкат по 5 евра на месец..Много яко.Хе.
  • 12 палма де

    14 2 Отговор
    бугарка- ами ние с гайдите, какво да кажем?
  • 13 Мяйорка, каква Бедност. DW??? Отидете

    77 4 Отговор
    В Северозападна България по селата, обиколете, вижте как се Отопляват зимата хората!!! Как Живеят, сиромашия!!! ПЛАЧЕТЕ ЗА Майорка??? Смешни и нагли сте!!!

    Коментиран от #15

  • 14 хаха

    24 3 Отговор
    Тия и да затворят имат пари .
  • 15 Да дааа

    45 5 Отговор

    До коментар #13 от "Мяйорка, каква Бедност. DW??? Отидете":

    DW ни преспива. Виждате ли имало по зле от вас.Долни шваби лицемери.

    Коментиран от #41

  • 16 DW бедността удрярала по често вече и

    27 3 Отговор
    Архитекти и Адвокатите!!!??? В МЙОРКА?Какво правят там толкова много Адвокати и Архитекти Овшорките ли Закъса ха Или строежа на Вили намаля заради КВ19??? ЩЕФИ, авторката на Статията не си ли чула за България??? DW да те Разходят, сега зимата в Северозападна България и тогава пиши за Мизерия и Бедност!!!
  • 17 Удряла

    4 0 Отговор
    Удряла
  • 18 Канибал голям ТУР

    23 1 Отговор
    Ако някога Билгей и компания позволят туризма да отвори, първите пристигнали туристи на места, като Майорка, гръцки острови и пр., ще бъдат изядени от местните, както е било преди векове при великите географски открития !
  • 19 ман

    20 1 Отговор
    ПОРЕДНОТО АКО НА ДОЙЧЕ ЗЕЛЕТО.
  • 20 Гост

    24 0 Отговор
    Живи да го ожалиш милионерите .
  • 21 kjl

    21 0 Отговор
    "растат далеч от дрогите и от тежките социални конфликти" !!! Все повече, това ще има значение за избора да бъдеш някъде или да си отидеш. А за удара който поемаме, то бедността ще бъде повсеместна. Това май е и целта. Една шепа богати да изкупят всичко и да станат "властелини".
  • 22 Diva

    30 0 Отговор
    Фалирали били. Ма под палмите е едно да фалираш, друго е под снега в некое мръсно гето.
  • 23 ТОЧКАТА

    13 1 Отговор
    Ето още едно средство освен хиперинфлацията за преразпределяне на богатствата и активите....
  • 24 6op

    3 0 Отговор
    Не сакам я да съм добре, а Вуте да е зле.
  • 25 Ъхъ

    7 1 Отговор
    Тия не са виждали БГ, та затова невиждана :)
  • 26 Тамън

    5 0 Отговор
    като паднат цените ще ми е по-евтинко с разходите за път да ходя там на море, а не у нас.
  • 27 Дай

    15 0 Отговор
    Някак си ми е трудно да плача за Майорка, заврян в панелката, хахах..., ама мисля да им организирам една благотворителна акция, все пак - та давайте стотинки ако имате излишни, че Дон Алехандро нема туристи в 180 стайният си хотел :)
  • 28 Радо

    10 0 Отговор
    По-добре с Петров на Майорка, отколкото с майор на Петровка.

    Коментиран от #35

  • 29 БЪЛГАРИН

    9 1 Отговор
    Много ЦИГАНИ в Майорка

    Коментиран от #33

  • 30 Съчинения

    13 0 Отговор
    Дойче Веле могат да спечелят конкурс за умопобъркани фантазии. Тия в Майорка скубят туристите от десетилятия, сега една година без туристи видите ли ги "съсипали". Нямат никви спестявания в банки, видите ли. Басни и приказките на Шехерезада!

    Коментиран от #31

  • 31 Абсолютно

    9 0 Отговор

    До коментар #30 от "Съчинения":

    Имало хора живеещи в палатка ха ха. Само дето забравят да напишат че това са незаконни мигранти. Местните имат пари да живеят 5 години без да работят. Да не говорим че за 2 месеца лятото изкарват за цяла година. 7 години работих там и знам как е. Никога не съм виждал човек да рови в контейнер за боклук на Майорка....а в германия това вече се вижда всеки ден. Дойче веле да си погледнат тяхната държава която от ден на ден става по зле. И да не мислят за едно от най богатите и красиви места в Европа
  • 32 Момо

    3 1 Отговор
    Абе в 21 век сме.слагайте видеа заболяха ме очите да чета 2 км. статии.Та бива тъпатия ,ама...

    Коментиран от #40

  • 33 Да еааа!

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "БЪЛГАРИН":

    Ами нали циг..аните са разпръснали там вируса, точно както у нас? Ции.ганите са чумата на Европа!
  • 34 Аааааа!

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Инш аллах!
  • 35 Аман от п..едали

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Радо":

    Ицо Петрофф? И той мисли същото
  • 36 Тройка следобя

    0 0 Отговор
    От статята става ясно три неща:
    1-Българите са цъфнали и вързали. Горките майорци.
    2-В призводстворо е истина. Туризмът е само допълнение.
    3-Ще си купя евтино хотелче. След пандемията-лъжа ставам милионерче.
  • 37 Gkbb

    1 0 Отговор
    Да обедняваш е по-тежко отколкото винаги да си бил беден. Докато свикнеш е проблема.
  • 38 истинко

    2 0 Отговор
    Да дойдат в България за да ввидят "Невиждана бедност"
  • 39 Туриста

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "123":

    Ще приключи ама друг път!
  • 40 жреца

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Момо":

    То такива като теб дето не искат да четат докараха държавата до това състояние. Ако може да ти налеят инфото през ушите ще е най-добре, нали?
  • 41 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Да дааа":

    Сега и ако обясниш какво значи "прЕспива"
  • 42 Дойче Веле

    1 0 Отговор
    Сигурни ли сте, има застой, но не ми. се вярва да е по беден от едно гето, да кажем в БГ, тук,, занаятчийките,, се страхуват да не умрат от глад, а та са богаташите, които знаят как да се забавляват, ковида ще изчезне и всичко ще си дойде на място...!
  • 43 Фаро

    0 0 Отговор
    Следват офшорките.Да живее вируса
  • 44 хаха

    1 0 Отговор
    Тези могат да живеят и без пари, морето ще ги изхрани а ние си оставаме на дъното
  • 45 КРАДАААЧ

    0 0 Отговор
    ЕДИНСТВЕНО БЪЛГАРИЯ ПРОСПЕРИРА ВОДЕНА ОТ МУТРАТА КЪМ НЕВИЖДАН ПРОСПЕРИТЕТ И ПЪЛНИ ЧЕКМЕДЖАЦИ !
Новини по държави: