Last news in Fakti

10 Януари, 2023 08:56 3 989 5

Разпродават Майорка? Богатите чужденци и страховете на местните хора.

  • майорка-
  • испания-
  • чужденци-
  • европа-
  • къщи-
  • имоти

Богати чужденци купуват все повече имоти в Майорка. Това тревожи местните.

Разпродават Майорка? Богатите чужденци и страховете на местните хора. - 1
Снимка: Shutterstock

По данни на властите в Майорка, една трета от всички имения, къщи и апартаменти на острова, които са сменили собственика си през 2022 година, са били закупени от чуждестранни купувачи. През 2021 дори повече от половината купувачи на имоти са имали чуждестранен паспорт. Богатите европейци, особено от немскоговорящите страни, са водещи в статистиката. Според оценките на агенциите за недвижими имоти този наплив вероятно ще продължи и през 2023 година.

Броят на чужденците, които търсят недвижими имоти в Майорка, от години е много висок. Поради това и натискът върху правителството на острова се засилва: исканията за определяне на ограничения за закупуването на имоти от чужденци, които нямат постоянно местожителство на острова, стават все по-силни. Наскоро в Канада бе приет подобен закон: там през следващите две години на чужденците няма да бъде разрешено да купуват имоти.

Жилищата под наем стават недостъпни за мнозина

Причината за това е, че за жителите на Майорка и другите Балеарски острови (Ибиса, Форментера, Менорка) става все по-трудно да си купят жилища на достъпни цени за собствено ползване. Дори жилищата под наем се предлагат само на цени, които много местни хора вече не могат да си позволят.

Според Испанската статистическа служоба, през 2022 цените на закупените имоти на острова са се увеличили с 8%. По данни на браншовия портал Idealista цените на наемите са нараснали с 14,5%.

"Балеарските острови не бива да се превръщат в увеселителен парк, в който за местните хора вече няма място", заяви Яго Негеруела, балеарският министър на икономиката в регионалния парламент на Балеарските острови. Регулирането на пазара на недвижими имоти е тема, която трябва да се обсъжда открито с оглед на нарастващото напрежение сред населението, обяснява той. Ограниченията по отношение на европейските граждани обаче биха могли да влязат в противоречие със закона за свободата на придвижване в ЕС.

Грандиозни оферти

Много известни личности от Германия, Австрия и Швейцария отдавна са се пренесли в Майорка. Сега заможни хора от останалата част на света също откриват красотата на острова. "Чужденците се надпреварват помежду си в цените на имотите", пише испанският островен вестник Diario de Mallorca. "Често за местните жители вече е невъзможно да участват в това съревнование", казва депутатът от Балеарските острови Хосеп Кастелс.

През последните години грандиозните сделки с недвижими имоти на острова предизвикват безпокойство и впечатлението, че големи части от Майорка преминават в чужди ръце. Най-новата сензация е продажбата на двореца Са Форталеса, наподобяващ крепост. Ивицата, включваща двореца и собственото му пристанище, е закупена от норвежкия мултимилиардер Ивар Ерик Толефсен, както потвърдиха от кметството на Поленса. Според норвежкия бизнес вестник "Капитал" Толефсен закупил имота за 62 милиона евро.

Островът на милиардерите?

На няколко километра от двореца на Толефсен друг чуждестранен инвеститор се сдоби със скъп имот: за 165 милиона евро мексиканският милиардер Фернандо Чико Пардо придоби чрез инвестиционния си фонд Emin Capital традиционния хотел "Formentor", заобиколен от просторни паркове и ловни полета.

Възмущение предизвиква фактът, че инвеститорът не се е придържал към обещанието си да запази и обнови най-известния и почти 100-годишен хотел на острова. Вместо това багерите го събарят, за да направят място за нов луксозен хотел. Неотдавнашното придобиване на редици имоти от страна на британските милиардери братята Рубен също не се прие добре на острова. Междувременно се твърди, че братята притежават повече от 1300 хектара земя на Майорка - това е 13 квадратни километра или два пъти повече от площта на Гибралтар. Имотите им включват и повече от десет километра крайбрежна ивица, която вече е тяхна частна собственост.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въпросче

    1 0 Отговор
    Разпродават ли Майорка?

    Коментиран от #2

  • 2 Джи ай Джо

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "въпросче":

    Така изглежда. В котела ако кумира ти е двурогия,религията сатанизъм а вярата парите то портите на ада са винаги широко отворени. Какво предизвиква коментара ми по този начин ли,ами само виж безкрайните оргии,нарко партита и пиячка до припадък скрити зад лъскавите партита със смокинги . Това е човече,лъскавото за пред аудиторията ,а перверзното зад скрити врати скоро и това ще се промени ,защото содомизма взема превес и скоро ще е поредния етикет и поведенческа норма наред с еднополовите бракове,гей паради и прочие .
  • 3 Майорка е

    3 5 Отговор
    чудесно местенце! Ама е все пак Испания. А и тма има пландемии и там е ненорманият "съюз"!
    И за там Урсула е взела по 10 инжекции на калпак!
    Днес"отгоре" идват простотийте, тези ги прокарват с някакви фалшиви закони, с армия, с полиция...
    И какво, като си милиардер и имаш там имот? Ще дойдат натовците и ще ти набият канчето набързо!
    Вече почнаха от руските милиардери.

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Пишете още минуси!

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Майорка е":

    Още не сте разбрали, че държавите водят война против вас! Против децата ви. В Австрия направиха т.н."ваксини" за ковида задължителни за децата!
    При условие, че вече се знае, че нито са ефективни, нито безопасни. И къде е този "ковид"? Този вирус, първият от Китай, вече го няма. Тогава за какво е тази "ваксина" тогава? Такъв вирус вече няма!!! Спортисти масово мрат от "убожданията" и не се забелязва?
  • 5 Зевзек

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Майорка е":

    "какво, като си милиардер и имаш..." достатъчно пари, с които да купиш всеки кмет, депутат, министър, прокуро, пжлицейски шеф ... Едва ли ще е проблем да купиш бедна медицинска сестра да отбележи в базата данни, че си ваксиниран 5 пъти.

    На местните, които останат, ще се вдигне доста стандарта на живот, т.е. заплатите.
Новини по държави: