Last news in Fakti

21 Февруари, 2021 18:21 6 944 23

Откраднатите деца от остров Реюнион

  • реюнион-
  • остров реюнион-
  • франция-
  • деца-
  • робство-
  • откраднати деца-
  • история-
  • затвор-
  • дойче веле

През втората половина на 20 век Франция отнема близо две хиляди деца от семействата им на остров Реюнион и им обещава по-добро бъдеще в Европа. Вместо това те са принудени да живеят в условия, които сравняват с робство.

Откраднатите деца от остров Реюнион - 1
Снимка: Shutterstock

Между шейсетте и осемдесетте години на миналия век Франция е отнела близо две хиляди деца от семействата им на остров Реюнион, за да ги изпрати във Франция. Някои от тях сега се надяват връзката с миналото да им помогне да си излекуват травмите. Искрящите му очи и широката усмивка показват, че Емил Беноа Хоаро е човек, който обича живота. Той уверява, че се чувства добре - въпреки че няколко пъти е бил опериран заради рак на стомаха. Но усмивката му крие дълбоки рани, свързани с травмите от миналото.

"Беше като в затвор"

Роден в бедно семейство на френския остров Реюнион в Индийския океан. Той губи баща си на шестгодишна възраст. За него, братчето му и двете му сестри продължила да се грижи майка им. През 1954 г., когато Емил бил на 9 години, френското правителство го извело от семейството му по програма за заселване на обезлюдени райони в континентална Франция. Например в департамента Крьоз в район Лимузен. В замяна правителството обещало на техните семейства децата им да получат по-добро образование и бъдеще. Същата съдба имат общо около две хиляди деца, отнети от семействата им по тази програма, действала през шейсетте, седемдесетте и осемдесетте години на 20-и век. За много от тях това било само началото на кошмар, който изглеждал безкраен.

Първоначално Хоаро останал на остров Реюнион, където бил настанен в детски дом. Той бил ограден с 4-метрова ограда, а на децата им било забранено да напускат дома или да виждат семействата си. "Беше като в затвор. Забраняваха ни да казваме или да правим каквото и да е било. Ако не изпълнявахме нарежданията на надзирателите, ни биеха. Налагаше се да вършим тежък физически труд. Веднъж ни накараха да носим пълни кофи с цимент на главите си и да ги изсипваме върху плоча на строящ се плувен басейн," казва Хоаро пред ДВ. След девет години, през които преминал през още няколко детски дома, Хоаро бил прехвърлен във Франция. Но вместо най-накрая да получи образованието, което правителството обещавало, той бил принуден да работи в селскостопанска ферма. "Трябваше да доим кравите, да почистваме оборите за свине, да засаждаме и прибираме цвекло и картофи," спомня си той. "На фермерите беше казвано, че сме опасни. Че сме убийци и крадци. Те не ни се доверяваха и се отнасяха с нас като с роби. Биеха ни всеки път, когато им се удадеше такава възможност.“

Брат и сестра се свързват 50 години по-късно

На 21 години, след като отбил военната си служба във френската армия, държавното попечителство над него било прекратено и той вече можел да води самостоятелен живот. Работил здраво и успял да си осигурява прехраната като художник. Само веднъж погледнал назад към Реюнион и разбрал, че майка му е починала. Тогава се зарекъл повече никога да не се рови в миналото си. Но срещнал Мари Жо Трие, която веднага познала, че нещо го измъчвало. А след като той ѝ разказал историята си, тя го посъветвала да се върне към корените си. "Сега той е на 75 и се надявам да има още 10-15 години живот, дано да са щастливи," казва тя за ДВ.

Трие изпратила стотици мейли, водила безброй разговори по телефона и изискала дубликати на официални документи, като например свидетелството за раждане на Хоаро. Тя все още не може да каже дали майката на Хоаро го е дала доброволно, или френското правителство го е отнело от семейството насила. Но проучванията ѝ не били съвсем напразни: открила следите на по-голямата му сестра Мари Терез Пайе, която все още живее на остров Реюнион. Двамата сега се чуват всеки ден, често разговарят по цели часове.

Правителството в Париж планира да открие паметна плоча

През 2014 година френският парламент прие резолюция, признаваща "моралната отговорност" на държавата за откраднатите деца от Реюнион. Официално Париж отказа поисканото от ДВ интервю, но представител на Министерството за отвъдморските територии увери, че се подготвят и други мерки. Така например историята на "Децата от Крьоз", както още ги наричат, ще се изучава в училище, а на парижкото летище "Орли", където основно са пристигали извежданите от Реюнион деца, предстои да бъде открита паметна плоча. Освен това правителството обещава да осигури на засегнатите експертна помощ от психолози.

Валeри Андансон обаче смята, че френското правителство трябва да направи много повече. Самата тя е едно от "Децата от Крьоз" и е председателка на организация, която е наречена Федерация на изселените деца от френските отвъдморски територии и региони (FEDD). В нея членуват 96 деца, отнети от семействата им на остров Реюнион. Групата е организирала редица пътувания до острова и е в контакт с правителството за откриването на музей. Този срамен епизод с децата от Реюнион Андансон нарича "държавна афера". "По онова време на остров Реюнион раждаемостта е била много висока и правителството се е опасявало от възможни размирици. Искаме официално извинение. Това наистина е много важно, за да бъдат излекувани травмите," казва Андансон за ДВ.

Засегнатите настояват за обезщетения

Емил Хоаро настоява и за още нещо: "Правителството трябва да ни изплати обезщетения. Това е напълно оправдано искане. Те ни накараха да страдаме. Ако аз ограбя или убия някого, също ще бъда наказан," казва той за ДВ. В същото време той е наясно, че парите не могат да поправят това, което са сторили с него и на много други деца. "Все едно са ми ампутирали крак, който никога няма да си върна," допълва той. Засега обаче не се предвиждат подобни плащания. От министерството заявиха за ДВ, че "Децата от Крьоз" могат, както и всеки друг френски гражданин, да кандидатстват за помощи от системата за социално подпомагане във Франция. Завеждането на дела срещу правителството обаче не изглежда обещаващо - няколко подобни случая в миналото бяха прекратени поради изтекла давност. Но Емил Хоаро е решен да продължи с подреждането на пъзела: той планира да отиде на Реюнион тази есен - за първи път от 50 години. И очаква с нетърпение най-накрая да се събере със сестра си. И може би дори да намери други членове на семейството си.

Автор: Лиза Луис


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Японееец

    32 4 Отговор
    Няма по т.по гмно от европееца и затова ви и превземаме.Да сте видели да влачим нгри у Джапан.
  • 2 Много българчета

    6 25 Отговор
    мечтаят да бъдат откраднати от Франция..
  • 3 555

    34 2 Отговор
    Е сега си плащат за това! Въобще колониалните държави не са очаквали да се стигне до новата идеология ~либерализъм. Зелето няма нужда да злорадства, защото по време на ВСВ колко деца направо са избили не е за приказка. След всичко това не знам защо ние се бутаме между шамарите.

    Коментиран от #5

  • 4 Ессерем

    28 1 Отговор
    Нека не се забравя,че в същата тази Франция гилотинирането е отменено едва през 1977г.

    Коментиран от #12

  • 5 Шекел

    21 1 Отговор

    До коментар #3 от "555":

    Те не са очаквали защото нямаше и да дойде либерализма ако не бяха американските пyмиapи
  • 6 Бисер

    34 2 Отговор
    А обвиняваха Сталин ?!!
    Тия са ги вършили золумите върху малки деца. И то през 80 години на миналия век , когато парадираха с тяхната демокрация и начин на живот. Нека сега черните да им чекнат дъщерите за отмъщение.
  • 7 Морето

    42 0 Отговор
    Какви неща са правили богатите европейски държави, а? Това никога не е правила България, а и няма да направи. Не защото си нямаме задокеански колонии, а защото манталитета ни не позволява това. Дори да бяхме на мястото на франсетата, пак нямаше да вземем нечии деца и да ги направим роби. Може да сме бедни, скъсани от безпаричие, смачкани от некадърни политици, глупави ако щеш, или обратното:да сме силна, богата държава, с доволни и щастливи граждани- никога не бихме стигнали дотам! Ето това ни отличава!

    Коментиран от #19

  • 8 В.В.П.

    23 3 Отговор
    Да пише също Дойче веле, колко деца намират смъртта в концлагер, на Райха .Глад, болести,опити.От Реунион,са имали късмет..меко казано..
  • 9 Stéphanie 🎲

    6 24 Отговор
    То там грозна работа ,по много деца раждат ,мързеливи няма оправия ...Ами като попадна на такива островчета френски все се чудя след ВСВ защо не ни избра Франция 😕щяхме да сме доста по добре икономически българина е работен човек .А точно на Руснаците ни дадоха и на къде сме сега не в блатото ами на дъното на блатото

    Коментиран от #11, #17

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Петър

    16 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ессерем":

    А да не забравяме че виден гражданин на Франция,даваше акъл в България,че не е редно да се отглеждат мечки,Бриджит Бардо беше тая хуманистка.

    Коментиран от #13, #14

  • 13 Мечка ама ромска

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Петър":

    Говорител на ромите ли си -
    Изправена пред това жестоко наблюдение, Фондация Брижит Бардо реши през 1999 г. да започне кампания в полза на създаването на светилище в опит да сложи край на мъченичеството на танцуващите мечки. Решението ? ... Така Калина, Мариана и Стефан станаха първите обитатели на Парка за танцуващи мечки ......
  • 14 Патладжан Ганчо се грижи за

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Петър":

    Благото на България винаги и ни прави известни - дори и от България -през юли 2002 г. българският парламент прие закон, забраняващ представленията на танцуващи мечки. Тази глупава традиция е съществувала още от Средновековието. Този закон нямаше да бъде приет без натиск от фондация Брижит Бардо и австрийската асоциация Vier Pfoten.
  • 15 както и Хасан Еврогей

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Еврогей":

    Не спира да работи за ромското благо и да резили България както брачедите му в Европа .Да ти пратят помощи братята за билет земиш се махнеш малко от Факти да поработиш в чужбина не само глупости да ръсиш онлайн .Добре че много хора не разбират Български и нямат интерес да го разбират биха добили лоша представа за българина
  • 16 велика западна демокрация

    18 1 Отговор
    Вижте ги от къде идват, и си правете сметката на къде ни водят. Тази история е цвете в сравнение с другите, какво са вършели франсетата в Алжир и другите си колонии. Имаше една снимка на мъж, гледащ отрязан крайник на жена си защото не изпълнявала нормата робски труд в не помня коя френска колония. Ако добавим и геноцида на немци, холандци, а англичаните пък колко милиони иддийци са погубили.... Нищо хубаво не може да дойде от едни кръвожадни колонизатори.
  • 17 няма избор

    13 1 Отговор

    До коментар #9 от "Stéphanie 🎲":

    Нисой никога не е имал право да избира. Има договорки между Чърчил, Рузвелт и Сталин как да се раздели Европа. Франсетата, ако си учила история, са окупирани и в трета глуха. А аз разлика между тримата не виждам. Каквото е било от нашата страна на завесата, същото е било и от другата, поинтересувай се какво се случва със социалисти и комунисти в Испания, Франция, Италия или Гърция след края на ВСВ. Демокрация няма никъде.

    Коментиран от #18

  • 18 Stéphanie 🎲

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "няма избор":

    Зверски си прав така е .Америка си пази Германия не го забравяй .Американците се намесиха в последният момент ВСВ е най лицерната за мен в историята до сега.На практика е трябвало и Русия да пипне нещо нали 😉Ако не беше Америка Грмания щеще да бъде на полвина Руска и Френска
  • 19 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 1 Отговор

    До коментар #7 от "Морето":

    ..........нa cвeтa нямa пo-тoлeрaнтeн нaрoд oт БЪЛГAРИТE и cи пaтим чecтo зa тoвa, примeри кoлкoтo иcкaш..ц..ц.
  • 20 трясъ

    3 1 Отговор
    Докарали са си френците индийци. А днес си докарват свръхтъмноцветни. Я като спортисти,я като работници.
  • 21 Видял

    1 0 Отговор
    Дойче веле за Франция! Днес Реюнион впечатлява колко е по-добре от повечето острови и страни наоколо. Буквално е част от Франция и Европа, включително с еврото, комуникациите, пътищата, чистотата и др.
  • 22 Владо

    0 0 Отговор
    Франция- велика демокрация и морал .
  • 23 Хари

    0 0 Отговор
    Това са годините след ВСВ, когато евреите са най-активни във Франция. Педо*фили са, а техните "свещенни" книги им го позволяват - пише го черно на бяло. Но нали живеем в модерни времена в които избирателният расизъм е добродетел, за това приемаме, че евреите не са виновни за нищо, просто всички друг сте расисти.
Новини по държави: