23 Февруари, 2021 11:41 2 405 24

Канада призна геноцида над уйгурите, Китай определи акта като лицемерие

  • уйгури-
  • канада-
  • китай-
  • геноцид

Това предизвика гнева на Китай

Канада призна геноцида над уйгурите, Китай определи акта като лицемерие - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Канадските депутати приеха резолюция, която квалифицира като "геноцид" начина, по който Китай третира уйгурското малцинство. Това предизвика гнева на Китай, който заклейми документа като "злонамерена провокация", предаде AFP.

Резолюцията, която не е правно обвързваща и бе внесена от опозиционните консерватори, бе приета единодушно в Камарата на общините с 266 гласа от 338. Останалите депутати, в това число министрите от либералното правителство на Джъстин Трюдо, се въздържаха, предаде БНР.

Китайското посолство в Канада нарече документа "срамен акт" и определи канадските депутати като "лицемери". Според чуждестранни експерти близо един милион уйгури са държани в лагери за политическо превъзпитание. Пекин отрича и твърди, че това са центрове за професионално обучение.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт!

    15 27 Отговор
    Нормално.Китай е все едно Нацистка Германия в 21 век.

    Коментиран от #8, #14

  • 2 Фалконети

    38 8 Отговор
    В Канада колко резервати за индианци е имало и има още в момента ?

    В Канада има над един милион индианци, които живеят в над 600 обособени резервата. Наблюдателите отбелязват, че заради безработицата, липсата на субсидии и внимание на правителството към проблемите им, жизненото равнище на коренното население на Канада е много по-ниско от това, което има бялото население на Канада.

    Основните проблеми на канадските индианци се коренят в системата, която е принудила "Първите нации" (така в Канада наричат индианските племена) да живеят в резервати. На практика те са се превърнали в техни заложници: поради липсата на ресурси и инфраструктура в резерватите е невъзможно да се прави бизнес.

    Коментиран от #4, #5, #7, #18

  • 3 Бесен Язовец

    10 25 Отговор
    Китай, Русия и Северна Корея са изостанали и феодални диктатури, които третират собственият си народ като слуги и роби.

    Коментиран от #11

  • 4 Фалконети

    24 5 Отговор

    До коментар #2 от "Фалконети":

    : на практика до края на ХХ век правителството на Канада насилствено пращаше малките индианчета в училища извън резерватите. Заради това десетки хиляди индианци бяха подложени на насилие от страна на техни връстници и учители.

    ООН обяви тези действия за геноцид, но едва през 2008 година канадското правителство се извини за тази практика. Властите обаче така и не дадоха достатъчно пари за училища за племената, поради което в Канада се появи цяла армия от млади нискограмотни индианци.

    Всичко това доведе до възникването на движението "Не на бездействието", което за първи път обедини членовете на различни индиански племена за провеждането на протестни акции и гладни стачки.

    Коментиран от #10

  • 5 Смеех

    7 12 Отговор

    До коментар #2 от "Фалконети":

    Сравняваш 21 век с 19 век дори 18-ти такъв.Да да се върнем в праисторическо време ако искаш.

    Коментиран от #9, #13

  • 6 Фалконети

    22 4 Отговор
    Канада просто не може да се противопостави успешно на въстание, а армията може да бъде въвлечена в дългогодишна кръвопролитна война, която заради огромната територия на Канада ще бъде много трудно да бъде спечелена.
    Според експерта най-уязвими в случай на бунт на територията на Канада ще са Манитоба, където се намират основният възел на железопътната мрежа на страната и най-важните водохранилища, провинция Саскачеван, където са концентрирани най-важните петролопроводи и газопроводи.

    Протестите в Канада не затихват още от миналата година. Стигна се дотам, че вождът на племето аттауапискат Тереза Спенс, която оглави битката на канадските индианци за независимост и автономия, заедно с Международния комитет на индианците от американския континент се обърна в съвета по човешките права на ООН с жалба срещу канадското правителство.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Фалконети

    22 5 Отговор

    До коментар #5 от "Смеех":

    Говорим за края на 20 век бе учен. Само до преди едни 20 години. Даже след нашата демокрация.
    А и за момента е същото.
    Обръщението на индианците към ООН е от 2014 година !

    Коментиран от #17

  • 10 Крис51

    24 3 Отговор

    До коментар #4 от "Фалконети":

    Напълно прав сте. И Китай, които наистина извършват геноцид срещу въпросните уйгури, са прави да обвиняват канадците в лицемерие. Преди време имаше протести на някакво индианско племе, тъй като прокараха през техни гори някакъв газопровод. Естествено, че никой не зачете мнението им. И САЩ така - за някои чужди държави се правят на големи демократи, но за по-близките им чужди държави си затварят очите за всякакъв произвол.
  • 11 бибитко

    18 3 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен Язовец":

    То па ти си много напреднал. Живееш със стандарт по нисък от половината Африкански държави.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Gost

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "Смеех":

    Грешиш. Аз съм живял там и това си е реалността.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Е па ти като индианец

    8 3 Отговор

    До коментар #9 от "Фалконети":

    Се върни в Столипиново, там правата са ти гарантирани, че и отгоре
  • 18 В момента

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "Фалконети":

    не знам, дали си запознат, защото споменаваш неща от ,,изминал век,, горе-долу, но към момента индианците там имат повече права и привилегии от канадците, за много видове бизнес, дори не плащат данъци, много индианци отглеждат марихуана и я продават в Канада без въобще да ги закача някой за нещо, дори са нещо като основен дистрибутор

    Коментиран от #21

  • 19 Груйо

    6 4 Отговор
    За шайката от комунистически престъпници в Китай, всичко е лицемерие, нищо че доказателствата са големи колкото планина.
  • 20 Язе

    6 2 Отговор
    А голямото вожд AIRdogan мълчи та дума не обелва за Уйгурите.. Дали от страх,или по важното, че ненавижда все Турско? Имаше Уйгури, които молеха AIRdogan и групата-не за да им помогне, а само ГЛАСНОСТ пред света. Просто да се знае какво се случва там. Нищо баце. От Уйгурите келепир няма-от Китай да!
  • 21 КАНАДСКА НАГЛО

    9 4 Отговор

    До коментар #18 от "В момента":

    СТИГА ЛЪГА ЗА ТОЗИ МОМЕНТ. В КАНАДА МАСОВО СА ИЗКЛАЛИ ИНДИАНЦИТЕ КАКТО НАВСЯКЪДЕ В АМЕРИКА И СЕГА 10 000 ДУШИ ИМАЛИ ПРАВА. ТОВА Е КРЕЩЯЩО ЛИЦЕМЕРИЕ. ЛИЦЕМЕРНИ СЕ И КАНАДЦИТЕ КАТО ЗНАЯТ, ЧЕ СА ИЗБИВАЛИ МАСОВО ИНДИАНЦИ И СА ГИ НАТИРИЛИ НАЙ-НА СЕВЕР, В НАЙ-СТУДЕНАТА БЛАТНА ТУНДРА ПРИ ЕЛЕНИТЕ И ТЮЛНЕНИТЕ И БЕЛИТЕ МЕЧКИ.
  • 22 ПЕНКО

    3 2 Отговор
    ДЪРЖАВА ВЪРХУ КОСТИТЕ НА ИЗБИТИТЕ МЕСТНИ ЖИТЕЛИ -ГОВОРИ ЗА ГЕНОЦИД !?!?!?!? КОИ ДЪРЖАВИ СА СЪЗДАДЕНИ ВЪРХУ КОСТИТЕ НА ИЗБИТОТО МЕСТНО НАСЕЛЕНИЕ --- ОТ НЕБРИТАНЦИ - НЯМА ... !?!?!?!?
  • 23 един от многото

    4 1 Отговор
    А Канада и САЩ като какви третитраха и избиха индианците си?
  • 24 Небесен

    2 1 Отговор
    Отлично Канада , трябва да покажете мускули пред жълтурите
Новини по държави: