24 Февруари, 2021 07:38 13 432 23

„Беглец” №1 на Северна Македония: Извинявам се

  • сашо миялков-
  • северна македония-
  • скопие-
  • бягство-
  • разузнаване-
  • извинение

Той се счита за един от най-богатите хора в страната

„Беглец” №1 на Северна Македония: Извинявам се - 1
Снимка: БГНЕС

Бившият ръководител на македонското контраразузнаване, който от два дни беше в неизвестност, вчера следобед се е явил в прокуратурата, за да получи заповедта за домашен арест, предаде агенция БГНЕС.

Сашо Миялков съобщи, че е бил в домашна изолация поради здравословни причини. Той се извини на македонските граждани, премиера и правителството и всички останали институции поради неприятностите, които е причинил. "Аз си спазвам обещанията, не ги погазвам. Един ден бях в изолация и вижте какво стана”, каза Миялков пред местната телевизия ТВ 24.

Два часа по-рано министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски заяви, че продължава “интензивно издирването на Сашо Миялков”. Миялков ръководи еднолично контраразузнаването от 29 август 2006 г. до 12 май 2015 година. Той се счита и за един от най-богатите хора в страната. Арестуван е за първи път само седмица, след като Груевски избяга от страната и получи убежище в Унгария. На 26 февруари, се очаква да бъде произнесена окончателната присъда срещу Миялков по делото “Таргет-Твърдина” за масовото незаконно подслушване в страната по време на управлението на Никола Груевски. По това дело Миялков може да получи ефективна присъда от 13 години затвор.

В периода от 2008 до 2015 г. са били подслушвани незаконно над 20 хиляди македонски граждани. Чрез различни системи за проследяване македонското контраразузнаване е подслушвало 4286 телефонни номера, без да има необходимото за това съдебно решение. От разпространените подслушвани разговори през 2015 година стана ясно, че Миялков контролира съдебната система и брутално нарежда кой да бъде арестуван и на кого да бъде отнет бизнесът.

Ръководителят на прокуратурата за борба срещу организираната престъпност и корупцията Вилма Русковска определи като истинска катастрофа изчезването на Миялков. “Това е истинска катастрофа. Много е трудно да се работи, когато нямате подкрепа от останалите”, каза възмутена Вилма Русковска и подчерта: "Загубихме доста време. Тези неща трябва да се извършват от разузнаването, а не от Прокуратурата. Ние трябва да получаваме информация от тях, а не обратното. Ако разузнаването няма информация, а прокуратурата има, тогава се задава логичният въпрос дали те не са скрили нещо… В тази ситуация ние нямахме основание да искаме арест”.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един

    32 1 Отговор
    наш Петко от Гърция го върнаха и нищо - ни извинение ни гък !

    Коментиран от #6, #18

  • 2 гадно

    76 0 Отговор
    Да се разбира ли, че са го търсили навсякъде другаде, но не и в къщи? И там ли властта е с празно пространство между ушите?

    Коментиран от #4

  • 3 Asdfg

    45 4 Отговор
    Джамбазооооооооооов, вчера ти написа, че е избягал...10.38ч. “Най-зоовещата фигура...”, най-зловещо е, колко си НЕГРАМОТЕН!!
  • 4 Бачо Киро

    33 3 Отговор

    До коментар #2 от "гадно":

    Полицай четата навсякъде са едни и същи.

    Коментиран от #16

  • 5 Реалист

    29 7 Отговор
    Новите натовски американо-турски управляващи в Македония са подгониииили хората на Груевски , който беше малко по-пробългарски настроен отколкото сегашните натовци .
  • 6 АНОНИМЕН

    18 1 Отговор

    До коментар #1 от "Един":

    Объркал си се кардинално и ти като Денис, колега! Петко Сертов сам се върна от Гърция! Въпроса с главно В обаче е : КАКВО Е наПРАВИЛ В ГЪРЦИЯ ПЕТКО СЕРТОВ?!

    Коментиран от #13, #23

  • 7 Другия с коня

    19 11 Отговор
    Полковник Николай Марков от НСО свидетелства за подслушване,видео и аудио записи на Охранявани Политици в България.,които се използват срещу Тях.Годината е 2005 та.Тройна Коалиция Управлява - БСП,ДПС и НДСВ.....Вътрешен Министър Румен Петков от БСП.Шеф на НСО и Президент - Георги Първанов от БСП.....Не видяхме арест и Осъдени за скандала....И до днес се мълчи по темата....В България е нормално да Изнудват Политици с видео и аудио записи....Кво толкова Престъпно има - нали така,дрОгари и дрОгарки....

    Коментиран от #10, #11

  • 8 Гост

    26 3 Отговор
    Типично по български,още едно доказателство ,че сме си един народ.
  • 9 4745

    21 0 Отговор
    Нашите бягат в Сърбия и ОАЕ, а тия в Унгария!:)
  • 10 Въпросче

    23 2 Отговор

    До коментар #7 от "Другия с коня":

    Защо американското посолство на Козяк е известно като " Сградата с антените " ?
  • 11 факт

    18 1 Отговор

    До коментар #7 от "Другия с коня":

    Те вече изнудват и най обикновени хора но явно неудобни,ако знаеш какви са им новите СРС-та ще ти падне шапката,вече дори и разрешение от прокурор не искат!Вече се правят на Господ!

    Коментиран от #12

  • 12 Умен по цялата глава

    9 2 Отговор

    До коментар #11 от "факт":

    Говорим за 56 агента на ДС от времето на БКП в БСП,18 агента на ДС във ДПС.....Тях що да ги Изнудваш - те Работят хората в Правилна посока....
  • 13 Хаджи Хаджи Българин

    18 2 Отговор

    До коментар #6 от "АНОНИМЕН":

    И още питаш! Прикрил е черни пари за бели дни! Родна картинка и в Македония! Нищо чудно, вместо затвор, да основе партия - " Републиканци за Македония" ! Позната ви е схемата!
  • 14 Перо

    17 4 Отговор
    Тяхната /на РСМ/ “контраразузнавателна дейност” е насочена изцяло към българската общност и държава. БГ се води при тях главна заплаха за македонизма,който се крепи и изчерпва с откраднати от нашата история исторически личности и история. Античността вече им е забранена с договора с Гърция. Как иначе може да има македонизъм/национализъм/,без да има етническа нация на територията на РСМ.
  • 15 оня

    7 1 Отговор
    Мила родна картинка. Там поне ще има осъден:))
  • 16 Чикаго

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "Бачо Киро":

    Както в България службите така.и в Северна Македония службите правят каквото си искат...Знаете ли,ако това се случи в САЩ такива служители не само ще ги уволнят а ще ги оставят на улицата буквално.ФБР разследват всичко и всеки - мафиот богаташ беден служител в службите конгресмен
    президент.Доколкото знам в Китай дори разстрелват.Недопустимо е да се намесват в живота на хората и да им съсипват съдбата.Това е държавата в истинския смисъл.

    Коментиран от #20

  • 17 Митьо

    11 0 Отговор
    Леле, леле, мале! С тези 20000 подслушвания за 7 години са изостанали отвсякъде! Ние ги правим седмица. Братята американци за 7 минути, като не се притесняват и държавни глави да слушат.
  • 18 Антимафия

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Един":

    Наш" Делян" !,
    Наш "Доган"! ,
    Наш "Бойко"!,
    Петко, е безгласна буква, изпълняващ фунцията , "мачкащ"?
    "Готените пичове" ,имат готени имена?
    А аз, няма да се извеня!
  • 19 Северна Македония лъжат че са бедни

    7 3 Отговор
    Къде е съкровището на цар Александър Македонски Велики!?Само златото е над 5 000 тона отделно среброто и скъпоценните камъни!За сравнение златото на САЩ е 8 000 тона .
  • 20 Тръмп

    12 0 Отговор

    До коментар #16 от "Чикаго":

    Ми в щатите инжектират. Ама па най-гадното им са кумулативните присъди - по 500-600 години затвор. Направо имаш бъдеще при текава присъда :)
  • 21 Александър Македонски

    0 0 Отговор
    Разбира се че ще го търсят
    Разбра ли се че като е подслушвал от подслушаните разговори е установил че почти всички си признава че са българи а той не е докладвал на политиците
    Сега да си сърба попарата
  • 22 Александър Македонски

    0 0 Отговор
    Разбира се че ще го търсят
    Разбрали са, че като е подслушвал от подслушаните разговори е установил, че почти всички си признават че са българи, а той не е докладвал на политиците.
    Сега да си сърба попарата.
  • 23 ЯСНОВИДЕЦ

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "АНОНИМЕН":

    Питайте ЧЕНАЛОВА, ТЯ СИГУРНО ЗНАЕ.
Новини по държави: