ФАКТИ.БГ

Азербайджан: Виновните за геноцида да бъдат изправени пред съда

Най-трагичната страница от първата Карабахска война

Публикувана: 26 Февруари, 2021 20:51
29 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2067
Азербайджан: Виновните за геноцида да бъдат изправени пред съда
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.

На 26 февруари 2021 г. се навършват 29 години от геноцида в Ходжалъ, извършен от въоръжените сили на Армения по време на арменската агресия срещу Азербайджан. Баку призова виновните да бъдат изправени пред съда. Това се казва в изявление на Министерството на външните работи на Република Азербайджан по повод на 29-ата годишнина от геноцида в Ходжалъ.

Едно от най-тежките престъпления, извършени срещу цивилното население през десетилетията на арменската агресия срещу Азербайджан и най-трагичната страница от първата Карабахска война, беше окупацията на град Ходжалъ. Преди конфликта 7000 души са живеели в този град, разположен в региона Нагорни Карабах в Азербайджан. От октомври 1991 г. градът е изцяло обсаден от въоръжените сили на Армения. През нощта на 25 срещу 26 февруари 1992 г., след масиран артилерийски обстрел на Ходжалъ, въоръжените сили на Армения, с помощта на 366-ти пехотен полк на бившия СССР, Ходжалъ е превзет. Нашествениците разрушават Ходжалъ и с особена жестокост извършват масовото убийство на мирно население.

В резултат на геноцида в Ходжалъ 5379 жители на града са насилствено изгонени, 1275 са заловени, взети за заложници и изтезавани (съдбата на 150 от тях, включително 68 жени и 26 деца, остава неизвестна към днешна дата), а 487 са ранени, 8 семейства са напълно унищожени, 130 деца са загубили един родител и 25 деца са загубили и двамата си родители, 613 души, включително 63 деца, 106 жени и 70 възрастни, са жестоко убити. Всички налични факти от трагичните събития в Ходжалъ доказват категорично, че престъпленията, извършени в този град в Азербайджан, не са били обикновен и случаен акт, а неразривна част от политиката на Армения за системно насилие. Целенасоченото избиване на цивилни в Ходжалъ е престъпление, произтичащо от политиката на етническа омраза и расова дискриминация срещу азербайджанците на държавно ниво в Армения, и е насочено към масовото убийство на хора просто поради тяхната етническа принадлежност.

Масовото убийство в Ходжалъ и други военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид, извършени от Армения в хода на агресията срещу Република Азербайджан, представляват сериозно нарушение на международното хуманитарно право и правата на човека, по-специално Женевските конвенции от 1949 г., Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид, Международния пакт за граждански и политически права, Международния пакт за икономически, социални и културни права, Конвенцията против изтезанията и други жестоки, нечовешки или унизителни отношения или наказания, Международната конвенция за премахване на всички форми на расова дискриминация, Конвенцията за правата на детето и Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи.

Понастоящем националните законодателни органи на 17 държави, както и 23 щата на САЩ, са приели резолюции и решения, осъждащи масовото убийство на цивилни в Ходжалъ, като го оценяват като престъпление срещу човечеството. По същото време Организацията за ислямско сътрудничество и Съветът за сътрудничество на тюркоезичните държави приеха резолюции и изявления, категорично осъждащи геноцида в Ходжалъ. В решението си от 22 април 2010 г. Европейският съд по правата на човека стига до важен извод по отношение на престъплението, извършено в Ходжалъ, като квалифицира поведението на тези, които осъществяват нападението като „актове с особена тежест, които може да бъдат определени като военни престъпления или престъпления срещу човечеството“.

Наред с отговорността на Република Армения като държава, по силата на нормите на международното наказателно право такива деяния, извършени в контекста на въоръжен конфликт, включително и тези в град Ходжалъ, се разглеждат като международни престъпления и отговорността за тях също се поема на индивидуална основа от тези, които са участвали в тези деяния, техните съучастници и помощници. До днес обаче никой от пряко замесените в трагедията в Ходжалъ и други свързани с нея деяния като военни престъпления и престъпления срещу човечеството не е преследван в Армения. В свое цинично признаване на вината тогавашният министър на отбраната на Армения и бивш президент Серж Саркисян е цитиран от британския журналист Томас де Ваал да казва: „преди Ходжалъ азербайджанците смятаха, че ... арменците са хора, които не могат да вдигнат ръка срещу цивилното население. Ние успяхме да се пречупим този [стереотип]“ (Томас де Ваал, „Черната градина: Армения и Азербайджан през мира и войната“ (Ню Йорк и Лондон, New York University Press, 2003 г.), стр. 172.)).

Целенасоченото нападение над азербайджанското цивилно население и престъпленията срещу човечеството продължи по време на военните операции, проведени от Армения от 27 септември до 10 ноември 2020 г. Армения целенасочено атакува цивилното население и гражданската инфраструктура на азербайджански градове като Гянджа, Барда, Тертер, разположени на значително разстояние от военната зона, през 2020 г., както и през 1992 г., прибегна до същата тактика на терор, а този път вече с използването на съвременни видове бронирани машини и ракетни установки, което доведе до убийство на мирни азербайджанци. Както геноцидът в Ходжалъ през 1992 г., така и бомбардировките над цивилното население през 2020 г. ясно показват целенасочената политика на Армения за насилие над азербайджанци.

Република Азербайджан вярва, че непрекъснатите мерки, предприети на национално ниво, както и в рамките на съществуващото международно законодателство, ще послужат за прекратяване на безнаказаността и изправяне пред съда на виновните за тежките престъпления, извършени по време на агресията на Армения срещу Азербайджан.

Азербайджан

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.8 от 10 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ТОВА И ВЧЕРА
1 Отговор
БЕШЕ ПУСНАТО!!!

Оценка:
-1 +6

ТаУмВзе
2 Отговор
Враг пред Портата на Русия ли? Бай деменция и компания Бъркат.

Оценка:
-3 +8

Мирослав
3 Отговор
Стига сте ни заливали с пропаганда от азербайджанското посолство.

Коментиран от #4


Оценка:
-19 +24

5Kan
4 Отговор

До коментар #3 от "Мирослав":


Ще го научат и другите.
Ще го научите.

Коментиран от #6, #7


Оценка:
-5 +9

5
Този коментар е премахнат от модератор.
6
Този коментар е премахнат от модератор.
7
Този коментар е премахнат от модератор.
8
Този коментар е премахнат от модератор.
Седесарят.
9 Отговор
Путин да маха тоз боклук ,Алиев..И да присъединява Азербайджан към РФ..Добре е за Зоната.Всичкии ще са доволни.!!

Коментиран от #10


Оценка:
-13 +4

10
Този коментар е премахнат от модератор.
11
Този коментар е премахнат от модератор.
12
Този коментар е премахнат от модератор.
13
Този коментар е премахнат от модератор.
14
Този коментар е премахнат от модератор.
15
Този коментар е премахнат от модератор.
16
Този коментар е премахнат от модератор.
17
Този коментар е премахнат от модератор.
Osman
18 Отговор
Арменски варвари. Но след 30 години всичко си дойде на местото. Изродите бяха прогонени от Карабах от обединената тюркска армия на Азербайджан, Турция и тюркменски отряди от Северна Сирия.

Коментиран от #19, #20, #26


Оценка:
-8 +14

19
Този коментар е премахнат от модератор.
20
Този коментар е премахнат от модератор.
Турчина
21 Отговор
А за комунистите от България кога ще има съд? Също и за убийствата на българи журналисти в чужбина които избягаха от фашисткия режим на Тодор Живков

Коментиран от #22


Оценка:
-8 +7

Памет Ник
22 Отговор

До коментар #21 от "Турчина":


Ех Ефенди, гледай си бостанЯ там и трай, тези споменати от теб са жертва на историята.Както и много други.

Оценка:
-4 +1

Нямам срам
23 Отговор
А геноцида в македония през 44 на българите кои ще съди ... Македония е България

Оценка:
-2 +3

Геноцид над Арменци?
24 Отговор
Много усилия се полагат виждам за подкрепа на геноцида от Турция и братята им тюрки над Християнския Арменски народ, предаден и от Русия управлявана от престъпна шайка в момента...........

Оценка:
-5 +5

Турци и Азери престъпници
25 Отговор
Да припомним че Турция в момента извършва геноцид в Сирия, Либия , срещу кюрдите, сондира незаконно в Гръцки води заплашваща с война Гърция, смята България за Турска гоберния! Що се отнася до братята им Азери с които Турците заедно с Пакистан изграждат военен аксон против Русия на запад и Балканите на Изток /с готовност няколко милиона псевдо бежанци джихадисти да бъдат вкарани в Европа през Гърция дългосрочно и да шантажират ЕС/, Арменците и в миналото са претърпявали не един геноцид от обединените Турко-монголски орди в района!

Коментиран от #27


Оценка:
-7 +7

Варварите са само едни
26 Отговор

До коментар #18 от "Osman":


И това са престъпниците Турция и подлогите им Азери! Тия агресори освен че постоянно вкарват джихадисти в Европа, са и пълни измамници ! Виновни са обаче братята хазаро монголи Руснаци, които и въоръжиха преди това Турция и предадоха най подло Арменския народ загеноцид в ръцете на турко-монголските варвари!

Оценка:
-6 +7

Хасан
27 Отговор

До коментар #25 от "Турци и Азери престъпници":


Дедите ти 500 г живяха мирно и спокойно при турчина ...от 130 г си " свободен" и си участвал в 5 войни , сменял си системи , подлагал си народа си на фашистки и комунистически репресии и неолиберален глад и мизерия

Коментиран от #29


Оценка:
-4 +9

ГЕНОЦИД
28 Отговор
ВСЕ ЕДНО ЧЕ НЕ Е ИМАЛО НИЩО В ЮГОСЛАВИЯ , ЗАБРАВИХМЕ ЛИ ? САЩ НЕ Е БОМБАРДИРАЛ НИТО ЮГОСЛАВИЯ НИТО СИРИЯ !

Оценка:
-0 +1

5985
29 Отговор

До коментар #27 от "Хасан":


А за геноцида в БАТАК, кога ще пишете??! То бива подлост, но това вашето е за медал.

Оценка:
-1 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Владимир Путин
Президентът на Русия в интервю за американската NBC
Не ползвам Twitter. Доналд е по-модерен човек от мен"

Още бисери
ТОП 5