Last news in Fakti

17 Ноември, 2021 19:19 3 129 27

Повече от милион азербайджанци са насилствено изселени заради арменската агресия

  • азербайджан-
  • нагорни карабах-
  • армения-
  • агресия-
  • население-
  • изселени-
  • българия

Азербайджанската общност в България изразява надежда, че разумът и мъдростта ще възтържествуват

Повече от милион азербайджанци са насилствено изселени заради арменската агресия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В резултат на арменската агресия повече от един милион азербайджанци са насилствено изселени от родните си места в региона Нагорни Карабах и в Армения и са станали бежанци и вътрешно разселени лица. Това се казва в изявление на членовете на азербайджанската общност в България, което ФАКТИ публикува без редакторска намеса:

Враждебният и ненавистнически тон на изявлението на арменската общност в България, по повод интервюто на четвъртия президент на Република България г-н Росен Плевнелиев, в рамките на VIII Глобален форум в Баку, предизвикa възмущението на азербайджанската общност в България. В своето интервю бившият български президент отбеляза особеното значение на уреждането на териториалния конфликт въз основа на нормите и принципите на международното право и на решенията на международните организации. В това отношение беше изтъкнато, че азербайджанската страна е изпълнила резолюциите № 822, 853, 974 и 884 на Съвета за сигурност на ООН, които изискваха незабавното, безусловно и пълно оттегляне на всички окупационни сили на Армения от окупираните азербайджански територии. Беше наблегнато и на необходимостта от установяване на добросъседски отношения, както и на възстановяването на търговско-икономическите отношения между Армения и Азербайджан.

Бихме искали да напомним, че вследствие на въоръжената агресия на Република Армения срещу Република Азербайджан, международно признатите територии на Азербайджан, включително и принадлежащият му регион Нагорни Карабах и още 7 азербайджански региона около него, са били под военната окупация на Република Армения в продължение на почти 30 години. В резултат на тази агресия повече от един милион азербайджанци са насилствено изселени от родните си места в региона Нагорни Карабах и в Армения и са станали бежанци и вътрешно разселени лица.

Мащабната провокация и интензивно обстрелване на позициите на азербайджанската армия и населени места, където живее цивилно население, от страна на арменските въоръжени сили на 27 септември 2021 г. предизвиква Азербайджан да предприеме контра мерки за освобождаване на окупираните си територии съгласно член 51 от Устава на ООН. Конфликтът между Армения и Азербайджан не е религиозен, както искат да го представят представители на арменската общност в България, а териториален, възникнал в резултат на неоснователните териториални претенции на Армения срещу исторически и международно признати територии на Азербайджан.

Със своето мълчаливо съгласие и подкрепа на агресивния арменски сепаратизъм в окупираните територии на Азербайджан през всичките тези 30 години, отделни националистически лидери на арменската общност в България способстват за засилването на междуетническата ненавист, неприязън и ксенофобия между арменци и азербайджанци. Така наслоеният агресивен национализъм намира своето ярко изражение в това изявление, в което обвинението по адрес на г-н Р.Плевнелиев, излиза извън рамките на общоприетата човешка етика, морал и нравственост.

Азербайджан е мултикултурно и мултиетническо общество, където живее огромна и уважавана православна християнска общност, включително и българи. Азербайджанската общност в България изразява надежда, че след всички тези десетилетия, разумът и мъдростта ще възтържествуват, за да може най-после да се стигне до установяването на дългосрочен мир, безопасност и сътрудничество между Азербайджан и Армения, в името на благополучието и благоденствието на бъдещите поколения на двата народа.


Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по избирателна активност.
Ние, българите.
Наистина ли не ни пука как ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от съседна страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме масово!


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Комуниста

    42 24 Отговор
    Азерите нямат място на арменските земи!

    Коментиран от #22

  • 2 Плевню

    19 49 Отговор
    Слава на Турция и Азербайджан!
  • 3 Ювиги Хана

    43 14 Отговор
    Про мохамедански соросоиден сайт
  • 4 Само питам

    45 14 Отговор
    Добре ли пплащат от мюфтийството?
  • 5 Иисус

    46 14 Отговор
    В този сайт някакви проблеми с християните ли имате?

    Коментиран от #11, #13

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 хъ хъ

    7 17 Отговор
    да повторим 1915 г. !
  • 8 севда

    27 4 Отговор
    МНОГОЖЕНЕЦА ПЛЕВЛЮ ПАК СЕ Е ИЗПЛЮЛ. ЛИЧНЕЯТ ПУДЕЛ НА МИРИЗБИВИЯТ И ПРОСТ КРАДЕЦ БОКО ОТНОВО БЛЕЩИ ГЛУПОСТИ. АБЕ ДА НЕ Е ТОЙ МЪЖКАТА МАТА ХАРИ ПРИ БОКО? ИМАМ ТАКИВА СЪМНЕНИЯ.
  • 9 Пропагандистите на сороснята

    30 4 Отговор
    От ДВ плащат за пропаганда срещу християните. Хибридна статия

    Коментиран от #17

  • 10 Активист на БКП

    28 4 Отговор
    Бойко Тиквата изсели 2 500 000 българи по света !!!🎃🇱🇷🇮🇱🇹🇷
  • 11 Що Бе

    6 13 Отговор

    До коментар #5 от "Иисус":

    Новинарски сайт е в демократична България, не четеш Работническо дело по време на диктатурата в България

    Коментиран от #15

  • 12 Kcaniba

    15 5 Отговор
    .динизка, въпреки произхода си от бандерския произход на родител номер 1, има и родител номер 2, от долината на широките гашти. Затуй, антихристианското му е заложено, като на едно псевдо-йеничирчии. Та, по въпроса с Карабах е много сложно, и, у свободния харвардски университет у софето, не го учат това. Там нещата са от времето на персидчко- руските войни. Чети малко, че от теб журналист, колкото от мен тайконавт
  • 13 МОХАМЕД

    20 9 Отговор

    До коментар #5 от "Иисус":

    НЕ ИМАМЕ ПРОБЛЕМ С ПОМАЦИТЕ И ПРОДАЖНИТЕ МЮСЮЛМАНИ КОЙТО СЕ КЛАНЯТ НА ЕРДОГАН. ЩО КАТО НЕ ТИ ХАРЕСВА МАРШ В ТУРЦИЯ.
  • 14 Иван

    18 15 Отговор
    Кой ли обича арменците, все ще ти завърти някакви номера
  • 15 Иисус

    19 4 Отговор

    До коментар #11 от "Що Бе":

    Когато се издаваше вестник,, Работническо дело" имаше държава имаше и патриоти сега само продажници майцепродавци останахте!
  • 16 ПЛЕВНЯТА

    13 0 Отговор
    А Мъжката Мати Хари на БОКО ОТНОВО СЕ ПОЯВИ. ТОЗИ Е ПРАВИЛ СНИМКИТЕ СТО ПРОЦЕНТА. БОКО ГО Е ГАЛИЛ ПО ГЛАВАТА.
  • 17 фра8

    4 10 Отговор

    До коментар #9 от "Пропагандистите на сороснята":

    Хибридка от турскоциганските зверове поета мазно от булгаристанския вилает, понеже азерите нападнаха Армените под зоркия поглед на путя🌞🌙
  • 18 ДазДраПерМа

    4 1 Отговор
    За тази пламенна реч възхваляваща тюркския мир Плевнелиев е награден с почетна награда носеща името на Низами Ганджеви
  • 19 xzy

    9 5 Отговор
    Нито ООН, нито групата Минск са упълномощили диктатора Алиев да нападне Армения.
  • 20 Армения ще си го намери

    7 4 Отговор
    Ами горките азери голлямо тегло теглят с тия арменци
  • 21 Германка

    8 3 Отговор
    Аз съм на страната на арменците. Азърбейджанците са турци. Турци и азърбейджанци говорят помежду си без преводач.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Хленчът на кривоносите

    1 0 Отговор
    Е музика за ушите
  • 24 1234566789

    4 1 Отговор
    Това е турската лъжа
  • 25 Анонимен

    9 1 Отговор
    Не знам колко азери са изселени от Нагорни Карабах, но помня клането над арменците в Сумгаит. Мисля, че беше през 1988 г. Тогава ислямските диваци направиха това, което са правили и в Батак.
  • 26 Запас

    1 1 Отговор
    Бабикян да нарамва пушката и да отива да помирява двата народа Стига е пълнил мръсната канализация само Да вземе и другите двама "мъже" от триото да му носят куфарите
  • 27 Кремъл

    1 2 Отговор
    Кремъл разполага с няколко арменски пропагандисти, които са особено злобни към България.