Last news in Fakti

1 Март, 2021 13:58 3 188 15

Възгледите на Любчо Георгиевски за България са си негови

  • северна македония-
  • любчо георгиевски-
  • зоран заев

Зоран Заев с коментар за предложения

Възгледите на Любчо Георгиевски за България са си негови - 1
Снимка; БГНЕС/EPA

Мнението на Любчо Георгиевски за отношенията с България си е лично негово. Това обяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев, цитиран от Нова Македония.

Георгиевски излезе с официални предложения за споразумение с България. Заев вече е разговарял с него.

Той е потвърдил, че това е лично негова позиция. Според него Северна Македония трябва да даде гаранции, че няма да има претенции към Пиринска Македония и че няма да подпомага македонското малцинство в България.

Предлага се и декларация от българския парламент. В нея ще се поясни, че с термините македонска нация и македонски език се има предвид нацията и езикът, формирани след 1944 г.

Георгиевски се застъпва и за промяна в стратегията с историческите комисии. Много граждани определиха предложенията като скандални.

Някои настояват той да се откаже от македонско гражданство.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 След

    1 8 Отговор
    Като не можахме да те свалим от власт ( незаконна е да се мешаш във вътрешната политика на друга държава, закон на ООН ), след като не можахме да те ликвидираме ( прочети предните скоби), след като си и неподкупен, то май ще трябва да търсим нов диалог с теб, но със съвсем нормален вече подход. И там ударихме на камък. Добре че поне България ни е колония на Балканите.
  • 3 Наблюдател

    25 10 Отговор
    Натовеца Заев си... е натовец. Поставен е за да създава дразги между, българи, сърби и макета. За кеф на янки и турци.
  • 4 среднощен

    31 3 Отговор
    "...че няма да има претенции към Пиринска Македония и че няма да подпомага македонското малцинство в България..."; В България няма "македонско малцинство"...? В Република Северна Македония има много граждани, които са с българско самосъзнание... Преди време от СССР ни казваха какви сме, сега от САЩ, но да им е ясно и на едните и другите - докато България пази заветите на свети Иван Рилски, на свети Климент Охридски и другите светии просияли по нашата земя - винаги ще пребъдва Отечеството ни! Да му мислят другите, че СССР сега къде е..?
  • 5 Проблемът остава

    23 2 Отговор
    По негативната реакция на македонският премиер и общество към предложенията на Любчо Георгиевски става ясно, че проблемите между България и Македония няма да бъдат решени скоро. Причината е, че позицията на Георгиевски, макар и обективно да е добра основа за преговори, е крайно компромисна и от българска гледна точка. Истината е проста: до началото на 20в. в Македония живеят българи, в първата половина на 20в започват опитите на гърци и сърби за асимилация, чрез терор и други методи. След 1945 г. Процесът по асимилация приключва в рамките на Югославия и в днешна Македония населението (мнозинството) не само, че няма българско самосъзнание, но и мрази всичко българско. България може да признае без проблем, че днешните македонци не са българи (което на практика е така), но само ако македонците признаят, че прадядовците им са били българи и историята им като самостоятелен народ и (зависима от Югославия ) държава започва през 1945 г. (което също е истина). Георгиевски се опитва, макар и плахо, да гради позицията си именно върху тази истина, макар че предложеното от него обслужва повече македонския интерес. Например смятам, че декларацията, че за македонският народ и език следва да се говори след 1944, трябва да я направи македонският парламент, а не българският. Също, че Делчев, и др. не само са били учители в българската Екзархия, но са били българи и т. н.

    Коментиран от #11, #13

  • 6 Tarnovetz

    1 10 Отговор

    До коментар #1 от "Софиянец":

    Лепа Брена напълни цял стадион в любимата столица
  • 7 Еххххххх

    20 1 Отговор
    Никакви отстъпки на тези безродници.така наречени македонци.....Родоотстъпници.корените не си знаят и плюят на тях и се сърбеят и гърчеят...Срам!Който успее от тях да се отърве от титовската комунистическа пропаганда да взима БГ паспорт и да приключваме с тази сага! Никакъв ЕС за тях!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Мимч

    6 3 Отговор
    Абе бях ка,ал,че пррдложенията са добри,но тези макета няма да ги приемат и така излезе.Този заек-ев ,голям хитрец е и ще прецака на края май бай Бойко,ама лошото е,че цака и България.Дано не съм прав... ама на там отиват нещата...
  • 10 Кси

    7 1 Отговор
    Македонистите сърбомани УДБа не сте съгласни с истината, чакате какво ще ви наредят от Белград, заев трагичен си
  • 11 Кси

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "Проблемът остава":

    Тия какво си въобразяват, че ще променят етноса на отдавна починали хора, да дрънкат костите на умрелите, безпардонна наглост и безумие, има ЕДИН отгоре, дето гледа, македонистите дали са на "ти" със собствената си съвест
  • 12 Северна Македония лъжат че са бедни !

    2 3 Отговор
    Къде е съкровището на цар Александър Македонски Велики !? Само златото е над 5 000 тона,а отделно хиляди тонове сребро и хиляди хиляди карати скъпоценни камъни ! За сравнение днес САЩ имат 8 000 тона.Има филм на английски в YouTube !

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: