Last news in Fakti

9 Март, 2021 12:48 7 204 39

Турция предупреди американците

  • с-400-
  • ракети-
  • турция-
  • сащ-
  • предупреждение-
  • русия-
  • ибрахим калън

Турците не са взели решението за ракетите "за една нощ"

Турция предупреди американците - 1
Снимка: Shutterstock

Ибрахим Калън, прессекретар на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, предупреди САЩ за последиците от натиска върху Турция заради руските противовъздушни системи С-400. "Ако друга страна дойде при нас с максималистична позиция и каже - "или ще е по нашему, или изобщо няма", тогава това отношение ни тласка в друга посока", коментира Калън в интервю за "Блумбърг".

Той подчерта, че Турция можела да притежава системи С-400, без да нарушава системата на отбрана на НАТО. Той призова САЩ да разберат, че решението за закупуване на комплексите не е взето "за една нощ" и да приемат сериозността на позицията на Анкара по този въпрос, предаде News.bg.

Русия доставя на Турция С-400 от юли 2019 г. Това партньорство провокира криза в отношенията между Анкара и Вашингтон. САЩ призоваха турските власти да се откажат от сделката в полза на американските комплекси "Пейтриът" и заплашиха със санкции, по-специално отмяната на доставките на изтребители Ф-35. Анкара отказа да направи отстъпки и продължи преговорите с Москва за допълнителна партида С-400.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро Краваря

    33 7 Отговор
    Въййй!Че нали се водим дружки във НАТОто?😉
  • 2 Къш ма,Америко!

    33 12 Отговор
    Днес не е Вчера!
  • 3 Е това е нация

    83 19 Отговор
    Това са лидери, а наш Боко го викат и той от самолета е със свалени гащи...

    Коментиран от #22

  • 4 Скорпи

    29 48 Отговор
    Tурция не е надежден съюзник в НАТО.Това го усети Кипър в миналото.Дрънкане на оръжие с Гърция,проблеми с САЩ.Трябва сериозно дърпане за ушите..

    Коментиран от #9

  • 5 Анти

    7 65 Отговор
    И Турция, и “бившия” СССР са големи врагове на Освободителката ни - Русия (Царска). НАТО ще се разправи и с двете.

    Коментиран от #12, #21

  • 6 цецо ухото

    37 6 Отговор
    те ушички се дърпат със стелт самолетчета, ха дръпни ги при цетка400 на дежурство де...

    Коментиран от #8, #11

  • 7 Бае Въло

    42 5 Отговор
    Много ми е интересно, ако САЩ действително провокират III св. война, колко НАТОвски страни ще застанат зад тях и колко ще са против?
    Според мен нито една! Върхушките ще се страхуват повече от собствените си народи, отколкото да „милеят“ за чужди интереси.

    Коментиран от #13, #27

  • 8 БАЙ Х@Й‼

    42 8 Отговор

    До коментар #6 от "цецо ухото":

    Сърбите показаха , че Стелта стана видим за С-125 от 1961г , пък за С-400 ..........
  • 9 Че Кипър откога

    20 3 Отговор

    До коментар #4 от "Скорпи":

    Е съюзник в НАТО? Къде ви копат такива кухолейници брееееее
  • 10 Гост

    57 3 Отговор
    Турците първо искаха Пейтриът,но след категоричен отказ си договориха С400.Едва след това САЩ започнаха да говорят ,че може да им дадат техни ако се откажат от руските ракети.Какъв е този съюз след като не им продаваш ,а си против тях? Но там нещата са много сложни и ние нямаме представа какво става.

    Коментиран от #14, #23

  • 11 ЮЕС Льотчик

    14 26 Отговор

    До коментар #6 от "цецо ухото":

    Цетката нещо в Сирия нищо не успява да свали...ако е добра колкото прехваления Панцир, който вчера със спукани гуми, обезвреден от турския дрон заминава за САЩ....не ми дреме много:)

    Коментиран от #15

  • 12 Нато

    20 3 Отговор

    До коментар #5 от "Анти":

    Е тумор
  • 13 БАЙ Х@Й‼

    23 2 Отговор

    До коментар #7 от "Бае Въло":

    Тя III Св.В. е в ход от години ! На практика им викат локални конфликти, но войски от страни на четири континента воюват от доста време ‼
  • 14 5Kan

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Имало е междинна сделка с китайците и турчулята били разкандардисани отново от САЩ че ще се разберат но уви полсе всичко е на яве.
  • 15 БАЙ Х@Й‼

    21 2 Отговор

    До коментар #11 от "ЮЕС Льотчик":

    Един ЮЕС льотчик с Ю 2 беше много курназ, до един Първи май‼ А за ефективността провери какво се случи с Томахавките на янките ‼

    Коментиран от #17

  • 16 Уха

    6 1 Отговор
    САЩ направо умряха помощ Путин
  • 17 ЮЕС льотчик

    10 14 Отговор

    До коментар #15 от "БАЙ Х@Й‼":

    За този ЮЕС льотчик от преди 80г, провери колко ракети са изтреляни и колко свои са свалени по грешка докато свалят него...А за Томахавките има снимки на целите преди и след атаката...като ги види човек и му става ясно колко е противодействано:))) Прехвалени системи на хартия, на практика ги гледаме в Сирия в Либия в Армения...жалка картинка...

    Коментиран от #18, #29

  • 18 БАЙ Х@Й‼

    25 2 Отговор

    До коментар #17 от "ЮЕС льотчик":

    Прав си ! Снимките на градове в Сирия и Либия преди хвърлените от САЩ демокрации по тях и след това наистина показват ужаса който им носят миротворците ‼

    Коментиран от #20

  • 19 БАЙ Х@Й‼

    33 2 Отговор
    Тези кадри обиколиха света: на 9 април 2003 американски войници събориха статуята на Саддам Хюсеин в Багдад. Днес, 15 години по-късно, знаем едно: войната в Ирак, отнела стотици хиляди животи, започна с една голяма лъжа.
    Близо три седмици след началото на предвожданата от САЩ инвазия в Ирак светът става свидетел на събарянето на статуята на Саддам Хюсеин в центъра на Багдад. Но и до днес, цели 15 години по-късно, все още не знаем отговорите на много въпроси. Например колко точно са жертвите на тази война. И на хаоса, който тя остави след себе си.

    Според различните преценки, жертвите на войната в Ирак са между 150 000 и половин милион. А според някои източници, броят им е дори значително по-висок: още през 2006 година специализираното медицинско издание "Lancet" стига до извода, че "допълнителните жертви" на тази война са най-малко 650 000. При изчисленията си изданието взима предвид и последствията от разрушената инфрастрактура и от тоталния колапс на здравеопазването.

    В началото беше лъжата

    Едно обаче знаем със сигурност - че тази война беше построена изцяло върху лъжи. На 5 февруари 2003 година, шест седмици преди инвазията в Ирак, тогавашният американски държавен секретар Колин Пауъл държи 76-минутна реч пред Съвета за сигурност на ООН, в която уверява света, че Саддам Хюсен притежава биологически и химически оръжия за масово унищожение. И че режимът в Багдад опитва да се сдобие и с ядрено оръжие. Няколко години по-късно самият Колин Пауъл опр
  • 20 ЮЕС льотчик

    7 3 Отговор

    До коментар #18 от "БАЙ Х@Й‼":

    Това е така за съжаление и не го подкрепям...Аз говоря чисто технически...
  • 21 до Антито

    5 6 Отговор

    До коментар #5 от "Анти":

    Кой си да пишеш от името на НАТО? Ако фащ нападнат другите не са длъжни да са под фащ'ски флаг. НАТО е отбранителена организация и не е притежание на нито една държава камо ли на пульо. Не пиши небивалици.
  • 22 Rado

    6 11 Отговор

    До коментар #3 от "Е това е нация":

    Да лидер е и ако се наложи сваля руски самолети или громи с дроновете. А за свалените гащи - русофилите пишат, че при война с Русия нямало да се изстреля и патрон, сигурно ще ти чакате със свалени гащи.
  • 23 До плоското мислене

    9 4 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Сиртакито имат С300 и е предимство пред Турция. И заради това им трябват С400 при евентуален конфликт с гърците.
  • 24 БАЙ Х@Й‼

    24 0 Отговор
    Няколко години по-късно самият Колин Пауъл определя тази реч като "позорно петно" в неговата кариера. ‼ съсипаха цяла държава и.... петно , грешка ... и толкоз ‼

    Коментиран от #26

  • 25 Путин успя

    9 2 Отговор
    освен Европа да раздели и НАТО. Без бой.
  • 26 развийш ли

    4 24 Отговор

    До коментар #24 от "БАЙ Х@Й‼":

    Аве какви хора сте не мога да ви разбера Постоянно плюете по ЕС САЩ и Демокрацията Ако не сте платени значи сте психично болни а може и двете

    Коментиран от #28, #31, #32

  • 27 антиглобал

    11 2 Отговор

    До коментар #7 от "Бае Въло":

    Безусловно сме на страната на САЩ-не на НАТО!Имаме бази и войски на САЩ и през първите 20-60 мин. от "войната" ще сме изпепелени...Това е съдбата на малките, продажни и неблагодарни държавици.Едничката надежда ни са ракетите за ранно прихващане от базата край Букурещ.

    Коментиран от #30

  • 28 до фащ'ски демократ

    14 0 Отговор

    До коментар #26 от "развийш ли":

    Медиите обясняват към какво светло бъдеще сме вървели през последните 30 години. Бъдеще по модела на новия ни наставник и „голям брат“, който ни прати Ран и Ът, както и Соросовите НПО-отряди, за да ни казват какво да правим и как да го правим в това, което те представяха като „преход към демокрация“.
    Какво обаче стана за тези 30 години неолиберална демокрация в самите Съединени щати? Там, където от сутрин до вечер политици и медии се обвиняват в лъжи, измами и предателства? По-добре ли са те сега? В света има само 19 "напълно демократични" държави и САЩ не са от тях. Почти всички от тези държави са в Европа.
    Това показва годишният Индекс на демокрация за 2017 г., изготвен от Economist Intelligence Unit (EIU).
  • 29 антиглобал

    18 1 Отговор

    До коментар #17 от "ЮЕС льотчик":

    Те точно, защото са опасни С400 е проблема. С300 има в много държави от НАТО-от години с тях се тренира /включително Израел/ и не са проблем.Турция си има национални интереси и ги отстоява успешно /Великобритания и Франция донякъде, Китай и Русия-"бетон", а Индия си е "мека"/. Не са много другите държави по света, които могат да си ги отстояват...толкова дълго, просто защото следват преврати, метежи, граждански войни, санкции, обезценяване на валутата и други деМонократични похвати.Ако е силна държавата-устоява на "напъна".Ние сме друга категория държава-една територия с рехава телена ограда и политици имащи къщи с високи зидове...
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 БАЙ Х@Й‼

    15 0 Отговор

    До коментар #26 от "развийш ли":

    Демокрация, ЕС и САЩ са три различни неща ‼ Ама и трите не са това за което ни ги представят‼Нещо като ролцата от РАЦИ, които са от рибно брашно, или врата на която пише ЖЕНИ, ама то е само тоалетна, както не са френски нито френския ключ нито френската любов‼
  • 32 БАЙ Х@Й‼

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "развийш ли":

    Поне аз пиша тук БЕЗПЛАТНО когато реша и каквото реша ! При множеството мединински прегледи отклонения от нормите не са ми установени !

    Коментиран от #33

  • 33 БАЙ Х@Й‼

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "БАЙ Х@Й‼":

    МЕДИЦИНСКИ* /изв.
  • 34 Гост

    5 5 Отговор
    Турция предупреждава САЩ, че ако не й дадат Балканите, ще се подложи за военни бази на Русия.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Бай-дън

    17 1 Отговор
    Тия па краварите за какви се помислиха? Ало Байдън , Турция е бивша империя нали не очакваш Ердоган да се снижи пред тебе, дето като погледнеш 300 години назад и осъзнаваш, че нямаш дори история?

    Коментиран от #38

  • 37 Катюша

    2 4 Отговор
    Мурзилките и чалмите винаги са играли обща игра, а ние мислихме, че мурзилките са дошли на балканите заради нас, а не заради проливите.
  • 38 bibi

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "Бай-дън":

    супер.евала
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: