Last news in Fakti

11 Март, 2021 16:49 8 729 9

Порнографски скандал гръмна в Сърбия

  • сърбия-
  • скандал-
  • снимки-
  • социални мрежи-
  • непълнолетни-
  • порнография-
  • голи снимки-
  • телеграм-
  • интернет

Криминалната полиция е започнала разследване и гарантира, че създателите на въпросните групи ще бъдат намерени

Порнографски скандал гръмна в Сърбия - 1
Снимка: Shutterstock

Нецензурни снимки и видеа с порнографско съдържание на жени и момичета и личните им данни, разпространявани без тяхното съгласие, са циркулирали в няколко силно посещавани групи в приложението „Телеграм“ в Сърбия. Те бяха разкрити в навечерието на Деня на жената, пишат медии в западната ни съседка, предаде bTV. Броят на членовете на повечето групи варира от 3 до 30 хиляди, а само една от тях, озаглавена Ex YU Balkan Room, наброява повече от 36 хиляди членове. В нея са публикувани както снимки на момичета, за част от които има съмнения, че са непълнолетни, както и техни лични данни – имена, години, дори адреси. За съществуването на подобни чатове беше разкрито в друга социална мрежа – „Туитър”, където част от жертвите разказват, че са станали обект на множество нападки заради появата на техни голи снимки в интернет пространството.

Реакцията на властите

След разпространението на информацията за съществуването на тези групи, имената на голяма част от тях са били променени, а споделяното съдържание в тях – изтрито. Собственикът на един от профилите в „Туитър”, публикували първи скрийншоти от тайните разговори обаче, сигнализира отговорните институции както в Сърбия, така и в други страни от региона. Министърът на вътрешните работи на Сърбия Александър Вулин заяви, че дирекция „Криминална полиция“ е започнала разследване по случая и гарантира, че създателите на въпросните групи ще бъдат намерени и ще понесат наказание за своите действия. По заповед на прокуратурата Министерството на вътрешните работи ще се свърже с компанията „Телеграм“ за предоставяне на данни, свързани със снимките и видеоматериалите, които са били изпращани в рамките на това приложение.

Трудно ли е да бъдат открити виновните?

Според Йован Шиканя, основателят на сръбското сдружение eSigurnost, създадено с цел да повиши знанията на обществото за високотехнологичните престъпления, няма да бъде трудно да се достигне до лицата, разпространявали нецензурните фотографии в интернет. „Много хора са регистрирани в това приложение с името и фамилията си, дори със снимки в техните профили. Цялата тази допълнителна защита и поверителност от подслушване, предоставени от приложения като „Телеграм”, не се прилага в подобни случаи. Въз основа на официално искане от властите, при заплахи за смърт или заплахи за сигурността в социалните мрежи, би следвало служителите на компанията да предоставят цялата информация, която имат за това лице”, коментира Сиканя.

Какви наказания предвижда законът?

След като случаят стана основна тема в социалните мрежи, адвокатска кантора от Белград покани всички жени, чиито снимки са били споделени без тяхно знание и съгласие, да се свържат с нея, за да ги представлява безплатно в съда. Част от жертвите вече са завели частни съдебни искове срещу администраторите и някои членове на групите. Освен ако не са непълнолетни обаче, според Наказателния кодекс на Сърбия момичетата и жените, които се разпознават на тези фотографии, не могат да очакват наказателно преследване за тези, които са ги споделили в интернет пространството. Те обаче могат да се позовават на чл. 144 от сръбския Наказателен кодекс, в случай, че са снимани без тяхно знание. За такова престъпление се предвижда глоба или лишаване от свобода до една година. От друга страна, чл. 145 от Наказателния кодекс на Сърбия предвижда глоба или лишаване от свобода до две години, ако някой публикува или показва частни снимки, аудио и видеозаписи без съгласието на лицето върху тях.

Историята се повтаря

Подобен сценарий се разигра в края на януари тази година в Северна Македония, когато публично беше споделена информацията, че снимки и видеа на македонски граждани, включително непълнолетни, се обменят в групи в същото приложение. След реакция на Министерството на вътрешните работи, в началото на февруари беше започнато разследване, а няколко дни по-късно беше организиран и протестен марш, на който участниците носеха банери с надписи като „Защитете дъщеря си, образовайте сина си“ и „Нашето НЕ никога не означава ДА“. Тогава „Телеграм” обаче не реагира. Вътрешният министър на Северна Македония Оливер Спасовски заяви, че тези македонски групи са били затворени, но не е била осъществена комуникация между властите и компанията.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕС ценности

    25 4 Отговор
    Тия поне се крият в някакви приложения. В България отиваш в първия бардак и си избираш на живо.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сатъра на Хана

    11 6 Отговор
    Скандала е как днеска Гешев и Боцко Ал Рапоне го
    поемат от Европа , Черепа и Президента без Ва - зе - лин
  • 4 Брат ми

    15 2 Отговор
    Хубава снимка.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Какво са казали ,

    7 4 Отговор
    старите българи - сърбе на върбе !!!! За да я има България !!!
  • 9 Рон Джеръми

    17 0 Отговор
    За разпространението на порното има едно условие само - да е създадено. Те се снимали в разни клипчета, пък после ау,вижте колко сме порядъчни.
Новини по държави: