Last news in Fakti

22 Април, 2023 23:28 2 304 20

Порнография в мрежата: колко опасна е за децата

  • порнография-
  • интернет-
  • детска порнография-
  • порно-
  • деца-
  • опасност-
  • секс

И до такива съдържания децата не би трябвало да имат достъп, но той се оказва твърде лесен

Порнография в мрежата: колко опасна е за децата - 1
Снимка: Shutterstock

Цели 41,1% са малолетните в Германия, които имат достъп до детска и юношеска порнография. Това става ясно от статистика, разпространена от германските органи на реда. Често те дори не знаят, че споделянето на подобно съдържание в платформи като Уотсап, Инстаграм и Снапчат е наказуемо.

Детската и юношеска порнография представлява всякакво съдържание, което представя сексуализирани изображения на деца и подрастващи, както и преминаване на определени граници на интимност с непълнолетни. Затова и експертите определят този вид порнография като криминално проявление. Порнографията, която показва сексуални актове между възрастни хора, е легална. Наказуемо е обаче тя да бъде достъпна за деца.

Психоложката и психотерапевтка Табеа Фрайтаг не е изненадана от високия процент малолетни, които са били излагани на порнографско съдържание в интернет. Експертката нарича го "феномен на айсберга". Според нея консумацията и разпространението на детска и юношеска порнография са предшествани от дълъг период на намаляване на чувствителността към порнографията въобще.

“Обичайно децата за пръв път имат контакт с порнографско съдържание около 11-годишна възраст, най-често защото имат собствен смартфон и могат необезпокоявано да сърфират в интернет”, обяснява Фрайтаг. “Това е огромен обществен скандал, защото опитът на децата с порнографията е форма на сексуално насилие. Тя има огромен ефект върху психологическото и сексуалното им развитие”.

Порнографията създава грешни представи за секса

"Порнографията се прави основно за мъжка публика. Опитът показва, че представите на момчетата за момичетата се променят вследствие на гледане на порнографско съдържание. Често съученичките им се възприемат само като сексуални обекти", обяснява Фрайтаг. "Момичетата пък мислят, че трябва да се подлагат на неща, които иначе намират за болезнени и отвратителни. Правят го, защото смятат, че това се очаква от тях и се страхуват да не бъдат определени за консервативни и връзката им да приключи".

Според проучване в Англия 47% от юношите между 18 и 21 години вече са били подлагани на насилие по време на секс. 42 на сто от анкетираните дори споделят, че според тях на момичетата това им харесва. 13% от сексуално активните момичета в САЩ между 14 и 17 години казват, че са били душени по време на секс - нещо, което порнографията представя като обичайна част от сексуалния акт.

Психоложката Фрайтаг споделя, че колегите ѝ, които провеждат информативни сесии с ученици относно порнографията, са приветствани от тийнейджърите, които се доволни от това, че някой най-накрая повдига въпроса. "Това е огромно предизвикателство за тях, с което не могат да се справят. Те заслужават уважение за това, че са първото поколение, на което се налага да се справя с толкова много свободно достъпно порнографско съдържание", казва тя.

Носят ли и децата отговорност?

Някои експерти призовават да се спре използването на смартфони от децата до 14-годишна възраст. Други се борят за увеличаване на медийната грамотност на децата, които сами да се подготвят за сблъсъка с порнографията в интернет. Според Табеа Фрайтаг такива предложения поставят вината върху децата.

"Това извинение често се използва от възрастните, които не искат да поемат отговорността сами да предпазват децата си от съдържание, което съдържа насилие и е травматизиращо. Това поставя цялата отговорност върху децата", коментира експертката. Равносилно е на това да научиш едно 10-годишно дете как работи колата и после да го пуснеш да кара по магистралата, посочва психоложката.

Тя обаче е скептична, че децата и подрастващите ще могат да разчитат на по-добра защита от порнографско съдържание в бъдеще. Пандемията от коронавирус вече демонстрира, че благосъстоянието на децата не е приоритет. Освен това темата е табу. На последно място възрастните, които гледат порнографски филми, са по-малко заинтересовани от това да предпазят децата си от него.

Един начин за противодействие би включвал училищата. "В училищната политика в момента на първо място е дигитализацията. Това обаче на практика значи, че защитата на децата остава на последно място. Възможно е например компаниите, които предоставят електронните устройства за училищата, да бъдат заставени със законодателни мерки да им инсталират филтри за подобни съдържания".

Реално верифициране на възрастта на потребите

Фрайтаг се надява на хора като Тобиас Шмид. Той от години се бори за постигането на една цел - разпространителите на порнография да са длъжни да верифицират възрастта на потребителите си.

"Порнографията сама по себе си не е забранена. Но трябва да има верификация. В момента е наличен някакъв бутон, с който потвърждаваш, че си поне на 18 години. Това не е система за верификация, това е подигравка и естествено - не е достатъчно. По-адекватни процедури се готвят отдавна, трябва просто да бъдат внедрени", казва Шмид.

Засега платформите, които разпространяват порнография, протакат, защото се притесняват, че ще отблъснат и възрастните си потребители. Шмид се надява, че съдът ще изпрати ясно послание - не само в Германия, но и по целия свят. Висшият административен съд на провинция Северен Рейн-Вестфалия вече потвърди, че свободно достъпното съдържание на най-големите доставчици не отговаря на законовите изисквания за медийна защита на децата и младежите в Германия. Въпросът е отнесен и до Европейската комисия.

Тази стъпка отдавна е трябвало да бъде направена, смята Шмид. Вече в цяла Европа става ясно, че трябва да се установят правила и в интернет. Ясно е вече и, че - освен огромно количество възможности - интернет може да бъде и платформа за език на омразата, престъпления и детска порнография.

Автор: Оливер Пипер


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    17 7 Отговор
    Ми те всичките ви "ценности" са ценни книжа и порнография,кво друго имате вие атлантите?

    Коментиран от #5, #19

  • 2 ученик 8-ми А клас

    8 10 Отговор
    Не е опасна, гледам всеки ден и през нощта и ми няма нищо.
  • 3 В евроаавтическата култура

    17 4 Отговор
    порнографията е задължителна ценност

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Иван

    15 4 Отговор

    До коментар #1 от "Хихихи..":

    Евроецности.
    По принцип не чета статии на дойче зеле защото са гнусн®и и лъж.. ливи, но тази я прекарах по диагонал. Правилно съм преценил Гнуснаже е като всички останали.
  • 6 Форда

    5 13 Отговор

    До коментар #3 от "В евроаавтическата култура":

    Защо 80% от порно звездите в САЩ са рускини?

    Коментиран от #10, #17

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Объркано Атлантиче

    6 3 Отговор
    Какво не ви казват:
    Докладът на ООН призовава за декриминализиране на всички сексуални действия, включително между възрастни и деца
    Нов доклад на ООН призовава всички форми на употреба на наркотици и сексуална активност да бъдат декриминализирани в световен мащаб.‼️

    Написан от Международния комитет на юристите (ICJ), UNAIDS и Службата на Върховния комисар по правата на човека (OHCHR), докладът беше публикуван на Международния ден на жената, с цел да насочи „прилагането на международното право за правата на човека към престъпниците. закон.” Наречен „принципи на 8 март“, докладът призовава престъпленията, свързани със „секс, употреба на наркотици, ХИВ, сексуално и репродуктивно здраве, бездомност и бедност“, да бъдат декриминализирани.
    Експертите на ООН казват, че криминализирането на престъпления, свързани с тези въпроси, представлява атака срещу правата на човека.
    -- UN report calls for decriminalization of all sexual activity, including between adults and children --

    Коментиран от #11

  • 9 Образователна е

    5 1 Отговор
    На колегата Козлодуй от там е станал експерт в секса, въпреки че няма сефте!

    Коментиран от #12

  • 10 Айде бе

    5 4 Отговор

    До коментар #6 от "Форда":

    Там катериците от бранша най-много да пуснат една-две бандеровки по "политически причини",знаеш ли каква война е в тоя "бизнес"?
  • 11 Форда

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "Объркано Атлантиче":

    Това е чудесно! Надявам се да е истина. Кога ще гласуват тези закони в ЕС?
  • 12 Хихихи..

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Образователна е":

    Козлодуйския си гледа будилника и очаква Вена Маринова като манна небесна,наближава неговия час..

    Коментиран от #13

  • 13 При него в секса няма прошка

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Хихихи..":

    Ръкоделие и ножка! Саби върти като комита, и двете страни оплита!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 майко

    5 3 Отговор
    А българският парламент не е ли същото пълна порнографски артисти карат се съдят се и като Бойко иска зорлем да управлява защото го страх от ПП ще го пратят при бай Ставри да му оправи резбата
  • 16 от вратен

    5 5 Отговор
    Жените са простй и много само от тва могат да се издържат.То не е за хвалба де порно с умствено слаби все едно просно в дом за изостанали ама така е отредила природата

    Коментиран от #18

  • 17 Едър плъхок

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Форда":

    Щото са малограмотни не виждали мъж в Раша и са бедни на църковни мишки
  • 18 даскалицата

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "от вратен":

    Виж си поста и пак си помисли кой е прост!
  • 19 миххихи

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хихихи..":

    друго си е пу$$ит да цалува малчики по пъпа 🤮
  • 20 Ддд

    5 2 Отговор
    Значи искат порнографията да е забранена за деца, но няма проблем да ги учат за ЛГБТК обществото в училище. Наглост и лицемерие.