Last news in Fakti

16 Март, 2021 12:38 11 566 65

Чудовищна практика: стотици ромски жени са били стерилизирани в Чехословакия

  • чехословакия-
  • роми-
  • цигани-
  • жени-
  • стерилизация-
  • чехия-
  • обезщетение

Стотици ромски жени са били подложени на принудителна стерилизация в бивша Чехословакия. Сега законопроект в Чехия предвижда на засегнатите да бъдат изплатени обезщетения по 12 000 евро.

Чудовищна практика: стотици ромски жени са били стерилизирани в Чехословакия - 1
Снимка: Shutterstock

Стотици жени от ромски произход са били подложени на принудителна стерилизация в Чехословашката социалистическа република. Повечето операции са били извършени в периода 1970-1980 година. Но и след падането на комунизма и развода между Чехия и Словакия в двете нови държави все още е имало случаи на принудителна стерилизация. След няколко безуспешни опита, на 10 март 2021 чешкият парламент най-после гласува на първо четене закон за обезщетяване на жертвите. Той предвижда всяка пострадала жена да получи обезщетение в размер на 12 000 евро. Законопроектът трябва да бъде гласуван от двете камари на парламента още преди изборите през октомври. Ако това не стане, новоизбраният парламент ще трябва да го обсъжда наново.

Много от жените днес са на 60 или 70 години

Хелена Валкова от управляващата партия на премиера Андрей Бабиш "Акция на недоволните граждани" (AHO) е сигурна, че законът ще бъде приет още от този парламент. Като бивша министърка на правосъдието и комисарка по човешките права на чешкото правителство тъкмо тя внесе законопроекта в парламента. Валкова успя да събере подкрепа от почти всички партии, с изключение на дясно-екстремисткото движение "Свобода и пряка демокрация". Тя с гордост отбелязва, че законопроектът за обезщетяване на жертвите е събрал сериозно мнозинство: 77 от общо 99 участвали в гласуването депутати. "Това ми дава надежда, че законът ще бъде приет още преди изборите. Много е важно, защото засегнатите жени днес са на възраст между 60 и 70 години и не бива да чакат още дълго", казва Валкова в интервю за Дойче Веле.

Според законопроекта, жените, подложени на принудителна стерилизация, най-напред трябва да докажат основателността на претенцията си, след което тя ще бъде оценявана от извънредна комисия към Министерството на здравеопазването. Без тази сравнително усложнена процедура законопроектът едва ли щеше да получи подкрепа. "Освен това беше важно да обясним, че днес право на такова обезщетение вероятно имат около четиристотин жени, а не няколко хиляди. Така че обезщетенията няма да ни струват милиарди крони, както се твърдеше", обяснява още Валкова.

Размерът на обезщетението беше определен в съзвучие с едно решение на Европейския съд от 2011 година, което присъди сходни суми на жени от ромски произход, които бяха завели дела срещу словашкото правителство. Още през 2009 година чешкото правителство се извини за принудителните стерилизации по комунистическо време, но много чешки политици смятат, че днешната държава все още е в дълг пред жертвите. "Обезщетенията за жертвите на незаконна стерилизация ще компенсират изключително тежките нарушения на човешките права и същевременно ще излъчат ясен сигнал към цялото ни общество, че такива чудовищни евгенични престъпления няма да бъдат извършвани никога повече", казва депутатката Павла Голасовска от "Християнски и демократичен съюз - Чехословашка народна партия".

Досега още няма точна статистика за броя на пострадалите жени от ромски произход. През 2005 година офисът на чешкия омбудсман публикува доклад, в който се казваше, че "в периода 1970-1980 година чехословашкото правителство методично е подлагало на стерилизиране жени от ромски произход, за да снижи нежелано високата раждаемост сред това малцинство". Омбудсманът е проучил над 50 случая на принудителна стерилизация и е установил, че във всички тях са били нарушени правата на потърпевшите жени. "Майки с повече от две деца ни разказваха как лекарите са се опитвали да ги склонят към аборт, защото имали прекалено много деца", разказва Анна Шабатова, бивш омбудсман на Чехия.

Принудителна стерилизация до 2007?

След краха на комунизма практиката на принудителното стерилизиране не приключва окончателно. Въпреки че съответното комунистическо законодателство е отменено, и след 1990 година има рецидиви. Ромският новинарски портал romea.cz твърди дори, че последният известен случай датира от 2007 година. През 2016 година на една конференция на ОССЕ, посветена на принудителните стерилизации, бяха изнесени данни за десетилетни подобни посегателства срещу жени от ромски произход в Чешката република, Унгария, Словакия, Швеция, Норвегия, Германия и Узбекистан. Още тогава конференцията призова Чехия да обезщети жертвите. Ето, че днес най-сетне сякаш е възникнала политическата воля за този отдавна необходим жест.

Автор: Лубош Палата


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ...

    255 4 Отговор
    Гледай ти хората как са мислили за бъдещето на държавата си, респект

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ггггг

    14 145 Отговор
    Тия там са си чисти фашисти
  • 5 Тъпунгер

    147 2 Отговор
    Дали пък няма да ни излезе по-евтино да си платим по 12 хилки?

    Коментиран от #21

  • 6 ЖОРО ГОЦЕВ

    7 77 Отговор
    Не постъпвате така с нашите ЦИГАНКИ, МОЛЯ ВИ!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Справедливост за всички, а не ДПС

    155 3 Отговор
    Чудесна практика, но не е ефективна! Трябва да се прилага по китайски тертип - след второ дете - кастрация. А ако родителите не работят, а разчитат на охолен живот от детски бонуси - веднага след първото дете - и мъжа и жената на спринцовка!
  • 9 йгй

    133 2 Отговор
    Ето това са патриоти!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 КАП

    142 1 Отговор
    Като нямат самопреценка колко деца могат да изгледат в добри условия, правилно са ги стерилизирали. Не е хуманно да създаваш деца, без да те е грижа дали ще живеят нормално. Раждат нон стоп само животните, докато могат.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Голям Слон

    78 6 Отговор
    Хехе, Дойче Зеле пак започн да цвъка. Мине се не мине и все за комунизма се хваща. Газовите камери иначе не са проблем. Ние затова ходихме до Освиенцим - за да видим с очите си! Защото, както е тръгнало, много скоро това ще е поредната "манипулация" на Запада - концлагери е нямало. И да е имало, те са били дело на комунизма, за да отвини Германия в нещо, което тя не е направила. Нейсе, циганите не знам дали са ги стерилизирали, но със сигурност имаха страха от управляващите. А сега всещи втори заплашва със съд. Лобито им е здраво, и както беше казала една баба от едно предаване за едно село (умишлени са повторенията) - малцинството при нас е болшинство. Учи се, работи, плащай данъци - бъди какъвто искаш. Това с малцинствата и угнетеността отдавна се изтърка.
  • 14 БРАВО

    82 2 Отговор
    РАЗУМНА ПОСТЪПКА

    Коментиран от #30

  • 15 Мимчят

    103 3 Отговор
    Това нещо трябва да стане в България,най циганската държава в света.След като се роди едно циганче и веднага стерилизация на циг....та или както беше в Китай.Ако има повече от едно хлапе,никакви помощи и грижи от държавата.Да си го гледа сама....
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Мюмюн

    57 0 Отговор
    Ауууу....Айше...бърже фашай Юнион Ивкони и бегай у Чехия. Вай мале...жив келепир. Взими и балдъзата, и сестра ти, и големата ни щерка, дето е на 69 годин време. Ади-тичай. Ох бабачко-ша праим фиеста тука, само да барнем паричките.
  • 18 Животни

    86 6 Отговор
    Ако бяхме направили същото, сега нямаше всеки втори първокласник да не е етнически българин..... Долу Козяк и Ес, те ни ги развъдиха, Т Ж ги беше култивирал достатъчно
  • 19 Принтер

    1 40 Отговор
    Ало о о ,Модераторчето о о о о ,що спиш бре е е ..
  • 20 Рто

    58 3 Отговор
    Я, това е една чудовищна прагматична практика!!!
    Браво!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Гоуст

    16 19 Отговор
    Човешкото съществуване е най-глупавото и безсмислено нещо което съм виждал през живота си.

    Коментиран от #52

  • 23 българин

    67 1 Отговор
    Само адмирации за тази дейност !
  • 24 БАЙ Х@Й‼

    73 0 Отговор
    У нас 16-годишно момиче е вече майка на три деца. Първото го е родила, още когато е била на 12 години.
  • 25 БАЙ Х@Й‼

    57 1 Отговор
    Двадесет години майчинство - ромка с тринадесет деца!
  • 26 бай онзи

    59 1 Отговор
    не само жените, и асанчовците е трябвало по бързата - с двете тухли

    Коментиран от #65

  • 27 Наблюдател

    26 0 Отговор
    Това е нищо в сравнение с Швеция .
  • 28 Лайка

    34 4 Отговор
    Нали ги виждам в Люлин. От сутринта висят, по 15 човека. Дават и взимат. И после 98 процента за Гроб.
  • 29 Както го предлагаш,

    10 37 Отговор

    До коментар #1 от "Азззззззззз":

    Ще трябва да стерилизираш и половината" българи".Ако знаеш,колко ромска кръв се движи във вените ви,ще се обринеш.От 50 години назад.Тогава,най масовите донори на кръв бяха ромите.От строителни и транспортни войски.Под строй в болницата.Банките с кръв и кръвна плазма във всички болници.При всяка хирург.интервенция- преливане.При усложнено раждане- пак преливане.До седемдесете бяхте повечето руси,или светлокестеняви.Със светли очи.Мургав българин беше изключение.Сега нямате разлика. А колко са осеменили ,без да знаят,че насреща е ром, вашите русокоски.Чет нямат.Кръвта е носител на гените- ДНК.Това отдавна си прилича.Умирате за кючеци и чалга.До 70-те кючек можеше да видиш само на ромска свадба.Сега 7/8 започва и всички въртят г,з и друсат цици.Какво да правиш- ген! Та давай го по лежерно! Да нямаш и ти нещо от другата кръвна група.

    Коментиран от #32

  • 30 ХИЛЪРИ

    51 3 Отговор

    До коментар #14 от "БРАВО":

    БРАВО НА ЧЕХИТЕ! КАТО ПАТЛАДЖАНИТЕ НЕ ИСКАТ ДА СЕ ВЪРНАТ САМИ В ИНДИЯ ОТ ДЕКА СА ДОШЛИ ЗАЕДНО С ТУРСКОТО НАШЕСТВИЕ. ТАКА ТРЕБЕ. БРАВО НА ЧЕХИТЕ!

    Коментиран от #62

  • 31 Rambler

    39 0 Отговор
    Чехия, 10 милиона и 99 депутата!
  • 32 Demonaz

    32 0 Отговор

    До коментар #29 от "Както го предлагаш,":

    ХАХА! Какво значи "ромска кръв" бе младеж. Гърците взимат деца от наще бразилци. Това ,че има и по-тъмни наши сънародници не значи,че са от бразилците. То и италянците и хърватите също не са светли, като скандинавци и кво ? Ама то се иска и малко разум.
  • 33 Димитър

    28 0 Отговор
    Те една добра идея
  • 34 белчовек

    35 0 Отговор
    Безопасен кекс и стотици-хиляди чавета по-малко. Какво лошо има?
  • 35 💢Demon😈

    26 0 Отговор
    Стерилизация на мъже и жени ромки пратени да чистят сняг в базите в Антарктида
  • 36 Евгеника

    21 5 Отговор
    Евгенични престъпления бяха вършени по времето на социализма и у нас. Но те бяха от друг тип. Принципът беше: Колкото по-интелигентни и колкото от по-голям град са, толкова по-ниски да са им заплатите и толкова по-трудно да е за тях да придобият самостоятелно жилище. И така, тази категория хора създаваха дете след 35-годишна възраст или изобщо оставаха без дете.
    В замяна на това пък бяха създадени оптимални условия за размножаване на веселия етнос и повечето от жените от този етнос вечно бяха в отпуска по майчинство, а после се пенсионираха преждевременно като майки героини с по пет и повече деца.
    Така, в продължение на живота на две поколения, българската нация бе подложена на принудителни евгенични промени. Сега на ромките в Чехия и Словакия ще им дадат парична компенсация, макар че те имат минимум по две деца и чак след това са ги стерилизирали. У нас обаче само Господ може да сътвори чудо, за да се появят по чудодеен начин неродените деца на хиляди етнически българки.

    Коментиран от #57

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Има питане

    21 0 Отговор
    Имам два въпроса: 1. Имало ли е случай на стерилизация на нераждали ромки? 2. Какъв процент от тамошните ромски жени имат трудови пенсии и какъв е процентът на онези ромки, които не са работили и чакат на социал?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 За стерилизацията, много е необходима

    29 2 Отговор
    Това не е фашистко, а е нормално и трябва да се прилага навсякъде в цял свят, за да може да се нормализира това ужасно нарастване на населението на света, което е най-големият проблем, от които произлизат и всички останали проблеми. Един от начините е този, като се стерилизират хората, без значение мъже или жени, като трябва да се прилага във всички държави по света, според приръста на населението на конкретната държава, не е нормално в едни държави на семейство да се раждат по 20 деца, а в други по нито едно, затова стерилизацията трябва да бъде въведена официално. Така няма да има нужда от изкуствени вируси, няма да има замърсявания, което ще повлияе добре на Планетата и на хората, които вече са на нея.

    Коментиран от #44, #46

  • 42 Мими

    28 2 Отговор
    БРАВО на чехите!!!
  • 43 шопендар

    22 0 Отговор
    може и лесно да стане,всяка която си кръцне тръбите да получи сума по усмотрение,тогава и хелзинският ще мълчи
  • 44 Правилно

    22 2 Отговор

    До коментар #41 от "За стерилизацията, много е необходима":

    Много хубаво мнение. Подкрепям напълно. Стерилизацията ще помогне да се реши основният и най-важен проблем, с бясното нарастване на световното население, за да могат да се нормализират нещата.
  • 45 Киро Краваря

    7 0 Отговор
    Може и по-добре!!!
  • 46 В.В.П.

    17 1 Отговор

    До коментар #41 от "За стерилизацията, много е необходима":

    За момента за циганските общности е необходимо..Там ,д цата са много ,а ,ресурса е малък..Не става така..Но,никой не смее,..Само Китай го правеха..Другите ги гледат за избиратели .И Франция,Германия.също.
  • 47 ПЕНКО

    12 0 Отговор
    МАЙКАТА ИНДИЙСКА РОМКА ТЕ РАЖДА КАТО 6-ТО ДЕТЕ , А НЯМА ДОХОДИ ДА ОТГЕЛЕДА И ТРЕТОТО -- ТИ КАКЪВ ШАНС ИМАШ -ШЕСТИЙ ?????? КОГАТО СИ ГЛАДЕН И БИТ ОТ БРАТЯТА СИ КАКВО ЩЕ СИ МАСЛИШ .... "ДА ПУКНЕ МАЙКА МИ - ИЛИ ДА ПУКНАТ БРАТЯТА МИ ???
  • 48 Хи их хи

    22 1 Отговор
    Началото на заглавието- Чудовищна практика, да се чете-Похвално дело!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Знайко

    22 1 Отговор
    Чудовищно било...?! А не е чудовищно че аз плащам, децата ми ще плащат и децата на моите деца ще плащат за масрафа на тази непотребна част от населението?!
  • 51 ПЕНКО

    10 1 Отговор
    ВСАКА ИНДИЙКА ;КИТАЙКА ;НИГЕРИЙКА ;СОМАЛИЙКА ...И Т.Н. -САЩАШ СЕ -ТРЯБВА ДЕ СЕ СТЕЛИЗИРАТ !!!!!!!!! ПРИ 2 МИЛИАРДА -ДВЕ СВЕТОВНИ ВОЙНИ , А ПРИ БЛИЗО 8 ---КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ НА ТЕЗИ С МНОГО ДЕЦА !?!?!?!?!? НО ВСЯКО ДЕТЕ Е КАТО МЕН И НАС -КОГАТО ПРОГЛЕДНАХМЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 НЯКОЙ

    2 0 Отговор
    леле ми кво шъ прайм ся.
  • 54 Браво -РЕСПЕКТ

    5 0 Отговор
    Във България когГгааааа имало годпод ве
  • 55 ДОКО

    12 0 Отговор
    браво на чехите..умен народ,,
  • 56 И у нас трябва

    11 0 Отговор
    И в България трябва така !!! Хората са мислили за бъдещето !!!
  • 57 Познавач

    5 0 Отговор

    До коментар #36 от "Евгеника":

    Лъжеш като ...
    Циганско бедствие у нас нямаше нито в Царство България, нито в Народна Република Българиия. Циганското бедствие възникна в Република българия, когато започна да се води по чужди западни акъли.
    Преди да дойдат Западните "ценности" на "крилете на демокрацията" в България си се псазваше едно свещено хилядолетно правило: "Който не работи - не трябва да яде.
    След като западните демократизатори дойдоха започнаха да дават пари на безработни, възникна цяла общност живеща от пари за безработица, при това нито се учеха нито работеха, Когато парите не им стигаха тръгваха да крадат. Когато ги хванеха дестеки НПОшки тргваха да ги бранят а чуждите медии раздухваха случая в полза на циганина, а не на жертвата. Не знам какво лоше се видя в думата циганин, и ги направиха роми. Соросовите хора пропагандираха за някакво ромско включване, при положение че у нас никой никога не ги е изключвал.
    Та циганското бедствие в България възникна тогава, когато България спря да се води по нейните ценности а започна да се води по т.н. Западни ценности, които между другото, нито един западен народ никога не е изповядвал, т.е. това си бяха чисто соросоидно-либерални ценности
  • 58 комунист

    2 2 Отговор
    ".....бяхa изнeceни дaнни зa дeceтилeтни пoдoбни пoceгaтeлcтвa cрeщу жeни oт рoмcки прoизхoд в Чeшкaтa рeпубликa, Унгaрия, Cлoвaкия, Швeция, Нoрвeгия, Гeрмaния и Узбeкиcтaн...." Вижаде те ли какви престъпни неща са ставали и на изток и на запад, но Българската Комунистическа Партия обаче, никога не е извършвала подобни гнусни деяния и винаги се е грижила за плодовитостта на ромските жени, както и изцяло за ромската общност. Така от по-малко от 100 000 на 09.09.44 г. ромите в Социалистическа България на 10.11.1989 г. стигнаха вече повече от 1 000 000 души! Царство България бе мащеха за българските роми, но Социалистическа България стана тяхна майка кърмилница! Да живее БКП! Да живее ромската общност, да се множи и умножава!

    Коментиран от #63

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Без Негри в БГ

    4 0 Отговор
    Да ги вземе Сорос!
  • 62 Истината

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "ХИЛЪРИ":

    Ганю, не са дошли с турците, били са тук преди да дойдат твойте брадчеди от Централна Азия! Има данни от византийските историци, че циганите са забавлявали императорите в Константинопол!

    Коментиран от #64

  • 63 3234

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "комунист":

    Така е, и нашите ги стерилизираха, само така можеха да контролират броят. Те са като скакалци. Безконтролно се множат поради невежество. Отиват някъде изчерпват ресурсите и се местят на друго място. Точно като извънземните от филма "Денят на независимостта". Освен да не са и роми, а вид извънземни. Друго не се сещам
  • 64 не е вярно

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "Истината":

    с турците са дошли. И така наречения башибозук е от ц.и.г.а.н.и.
  • 65 Моряка

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "бай онзи":

    Е,колега,поне с упойка,по хуманно,моля.Че сега ще се развилнее онзи циганин Христо,шефа на самозвания Хелзински комитет.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания