Last news in Fakti

30 Юни, 2021 15:14 10 321 62

"Не искам до мен да живеят роми": Антициганизмът в Германия

  • роми-
  • цигани-
  • германия-
  • расизъм-
  • антициганизъм-
  • малцинство-
  • стереотипи-
  • медии

Повечето германци нямат преки контакти с роми. Въпреки това съществуват стереотипи и клишета с дискриминационно съдържание за тях, включително и в медиите. Какви са проявите на антициганизъм в Германия?

"Не искам до мен да живеят роми": Антициганизмът в Германия - 1
Снимка: Shutterstock

"Не искам до мен да живеят роми" - 56% от участниците в една анкета в Германия подкрепят това твърдение. Други 60,4% са убедени, че ромите са склонни към престъпно поведение. А 49,2% са съгласни ромите да бъдат изтласкани от централните части на градовете. Това са резултати от изследване на университета в Лайпциг, проведено през 2018 година.

"Синти и Рома са събирателни понятия за хора, които се отличават от останалите по своята националност, език, религия, уседналост и множество други характеристики." Подобни проблематични твърдения, които се опитват да внушават, че ромите се различават от мнозинството от хората в едно общество, само допреди няколко години все още намираха място в някои от големите германски ежедневници. Срещу тези стереотипи се бори младежкото дружество от Берлин „Амаро Форо“. От 2012 година насам те следят публикациите в берлинските печатни издания и се опитват да изострят чувствителността на обществото към проявите на антициганизъм.

Антициганизъм и дискриминация

"Антициганизмът е специфична форма на расизъм спрямо хора, които се самоопределят като роми или биват възприемани от множеството като хора с ромски произход“, пишат от „Амаро Форо“ на страницата си в интернет. Клишетата, свързани с ромите, често имат фатално отражение върху живота на хората от малцинството. От 2014 година от културната организация документират подобни прояви на дискриминация. За тази цел са създали специален документационен център срещу проявите на антициганизъм (DOSTA). Освен от медиите, там събират и примери от други сфери на живота – става, например, дума за наличието на достъп до медицинско и административно обслужване. Само през 2018 година в DOSTA са регистрирани 699 случая на антициганизъм и дискриминационно отношение, като в тази бройка дори не влизат тези от медиите.

„В нашата работа установихме, че има голяма нужда от разяснителна дейност в германските медии“, казва сътрудничката на „Амаро Форо“ Андреа Вирих. Според нея, медиите не проявяват особена готовност да показват един по-различен образ на ромите от онзи, който е познат от клишетата. „Установихме, че в рамките на сегашните ни проекти не можем да променим тази картина, затова стартирахме едни нов 5-годишен модел за обучение на журналисти и фотографи“, казва Вирих.

В различни практически занимания журналистите ще имат възможност да научат къде са скритите капани, кои заглавия на публикации или формулировки са дискриминационни и т.н. Същото важи и за надписите под снимки, като например този от една печатна медия, където четем следния текст: „В един жилищен блок в квартал Нойкьолн много хора се заразиха с коронавирус. В него живеят предимно ромски семейства“. „Това е типично клише и проява на антициганизъм, защото здравната тематика е изкуствено обвързана с представителите на едно малцинство“, казва шефът на „Амаро Форо“ Георги Иванов.

Проблемът с миграцията

Проблемът с миграцията в ЕС също често се обвързва с малцинства, като ромското, и се представя за „миграция по бедност“. С това вървят и други свързани теми – например за проблемните квартали, бездомността, измамите със социални помощи и професионалната просия. В повечето случаи става дума за остарели стереотипи, които внушават, че всички роми са бедни и мамят. "Точно тази картина бихме искали да променим с помощта на нашето обучение, включително и като стимулираме участието на повече журналисти от средите на самите роми“, казва Зофиа Бихари, която участва в проекта за обучение на хората от медиите. Курсовете стъпват върху резултатите от научни изследвания за наличието на някои антицигански стереотипи, включително и във фотожурналистиката. А в края на проекта ще бъде подготвена фото изложба, в която ромите няма да са представени чрез обичайните отрицателни клишета.

Автор: Габриела Валазкай


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    130 5 Отговор
    Ами да ви дадем.Имаме за износ много.

    Коментиран от #43

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гадно

    128 4 Отговор
    А не така интегрирайте ги нали това казвате на нас, а сега да ви видим.
  • 5 честен ционист

    69 7 Отговор
    Немците са специалисти по селекцията. Ще натоварят милионите роми и камилари по вагоните и ще изпрати обратно безкрайната влакова композиция към страна на произход/ страна на първа регистражия - коя.. България.
  • 6 Циганизация ЕС

    96 6 Отговор
    Дори циганите не искат да живеят до цигани!
  • 7 БАЙ Х@Й ‼️

    52 21 Отговор
    Аз нямам нищо против ромите! Какво против ром- лекар, ром в учебна кола, ром с очила, ром-шахматист..... имате🤔

    Коментиран от #12, #16

  • 8 1212

    69 4 Отговор
    Тея заслужават да ги залеем с 1М циганета да ги питам дето ми се правят на отворковци.
  • 9 БАЙ Х@Й ‼️

    134 2 Отговор
    Ромите НЕ могат да живеят сами ! Те са като раковите клетки - имат нужда от гостоприемник за да ги изхранва !
  • 10 Нещастници

    73 6 Отговор
    Нека автора на статията преди да ни я преписва да пише до Форо, въпросната лилава фондация и да ги пита, колко от работещите в нея, които искат да ни заострят вниманието върху под човецит ЖИВЕЯТ В КВАРТАЛ ИЛИ СЪС СЪСЕДИ ПОД ЧОВЕЦИ? Колко от техните деца са в клас с деца на под човеци? Моля автора на статията да публикува отговорите или неотговорите на ФОРО, и да смени заглавието от сега на ЛИЦЕМЕРИТЕ ОТ АМАРО ФОРО, защото отговора е ЯСЕН
  • 11 Ender

    52 5 Отговор
    Ем то и ние не искаме, ама...
  • 12 Къде ги

    57 4 Отговор

    До коментар #7 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    тея роми бе бате, единствения интелигентен ром е на рафта с алкохола :-D
  • 13 въпросче

    46 4 Отговор
    "Aнтицигaнизмът e cпeцифичнa фoрмa нa рacизъм cпрямo хoрa, кoитo ce caмooпрeдeлят кaтo рoми или бивaт възприeмaни oт мнoжecтвoтo кaтo хoрa c рoмcки прoизхoд“, пишaт oт „Aмaрo Фoрo“ нa cтрaницaтa cи в интeрнeт.ЗАЩО Е АНТИЦИГАНИЗЪМ,А ХОРАТА СА РОМИ? АНТИРОМЕИЗЪМ ТРАБВА ДА Е.
  • 14 подобие

    69 3 Отговор
    Паразита не може да живее самостоятелно, има нужда от гостоприемник!
  • 15 въпросче

    53 4 Отговор
    Лилавовенцовите станаха по-богати от българите. Почти всички от въпросните роми са окичени със злато. Постоянно висят пред чейнджбюрата. Какво означава: нужда от разяснителна дейност? За кого е тази разяснителна дейност,какво да разяснява? Че малцинството един ден ще стане мнозинство ли?
  • 16 Ами то и аз нямам против българин

    11 9 Отговор

    До коментар #7 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Шахматист, в учебна кола, с очила и лекар..
  • 17 ##$_&--

    48 3 Отговор
    Когато циганизацията в Германия достигне нивото на това в България да направят още едно проучване и да съпоставят с настроенията на германците с днешна дата
  • 18 Ъхъъъ

    46 4 Отговор
    Абе господа Германци нали щяхте да ги интегрирате ????
    Май се оказва че само може да ги дезинтегрирате ….
  • 19 Ами защо......

    38 3 Отговор
    Германските политици не ги поканят в домовете си циганите? Да им предоставят вилите си и заселят около техните къщи!
    Що се отнася до другото: и Германеца и всеки останал е в пълното си право да избира с кой иска или не иска да живее, както в дома си, така и в страната си! А забравих че това важи само за Израел - останалите овце нямат право на избор!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ха дано

    31 3 Отговор
    Джипси Веле да си направи централата в циганската маала.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Фери

    3 14 Отговор
    Има ли Антициганизмът почва у нас?
    Нечовеците на русенският македонец и алкохоликът представител в ЕС ще ви отговорят с твърдо Да.
  • 24 Ало

    40 3 Отговор
    Преди доста години във входа дето живеехме имаше 7 семейства от тъмните.Не знам как да ги определя, за де не ги обидя. Та пове4ето хора си продадоха апартаментите и се изнесоха. Ние също.Няма да обяснявам какво с правили!!!!

    Коментиран от #48

  • 25 Кольо миньора

    32 3 Отговор

    До коментар #20 от "Наивно":

    То това е ясно. Аз повече се питам, защо ционистко-еврейско-глобалистката шайка, така усилено иска да се развъжда това племе?
    А дали не е понеже и двете племена много си приличат по начина на живот. Кражба, измами, насиле над безпомощните, расизъм и пр? Или защото и двете племена от незпомнени времена за били миньори, трактористи, орачи, жътвари.....

    Коментиран от #34

  • 26 ааа

    27 3 Отговор
    Еее как бе Евопа нали вие пропагандирате ИНТЕГРАЦИЯ. Ами интегрирайте си ги. Да видим челен опит от интеграция. Не да заставяте България да изпълнява глупавите ви идеи и постоянно наливане на пари в една неука бездна яма.

    Коментиран от #38

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 провинциалист

    21 4 Отговор
    Като се абстрахирам от бръщолевенията в статията, които нямам време да коментирам поименно, проблемите по въпроса са два: 1. Защо само 56% от немците не искат цигани около тях; 2. Защо за немците всички жители на България са цигани.

    Коментиран от #44

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 И до тяхната глава

    23 4 Отговор
    Дискриминирани са тези, които живеят до ромите и са подложени на кражби, тормоз и ,иганска реалност.
  • 31 Господар

    22 4 Отговор
    Циганите са наи долното племе не подлежат на колтивация какво се прави с плевела

    Коментиран от #52

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Георги Илиев Митев

    2 2 Отговор
    По света и у нас : Милиони истукани бродят като талибани . В превоза пък горките - ощетени са крадците . Никак не се колебайте бързо помощи им дайте . Автор: Георги Илиев Митев. Трето поколение репресиран. Потърпевш от милицията, военните, военните медици, полицията, медиците, институции и граждани. София (2020).
  • 34 Факт е

    14 3 Отговор

    До коментар #25 от "Кольо миньора":

    Прав си на както виждаш ме изтриха въпреки,че написах научно известни и доказани факти, таест политкоректност в действие. Дравидите са близо 25% от населението на Индия. До Европа стигат по два пътя - през Анатолия и Египет. Факт е,че персите са ги изгонили сред като са им се натресли изгонени от Индия. Факт е,че в З.Европа са ги изтребвали.
  • 35 фен на сидеров

    8 3 Отговор
    И АЗ НЕ ИСКАМ !!!!!!!!!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ДжафДжаф

    23 3 Отговор
    В Eврoпa вceки мрaзи вceки, нo вcички зaeднo нaй-мнoгo мрaзят цигaнитe. Тe тoвa e пoлoжeниeтo другaри. Пocтoяннo рaзни хoлaндcки гoвeдa ни oбвинявaт в рacизъм. Личнo ce нaдявaх aкo нямa другa пoлзa oт члeнcтвoтo в EC, пoнe пo-гoлямa чacт oт джипcитaтa дa ce изнecaт нa зaпaд. Уви. Хoдят нa caм нaтaм, вършaт рaзни зoлуми и пaк ce връщaт тукa. Дoбрe им e тукa мaмкa му и прace. Нaпрaктикa никaквa фaйдa oт EC. Щoм и джипcитaтa прeдпoчитaт дa cи ceдят тукa....
  • 38 Ром ама кубински

    12 3 Отговор

    До коментар #26 от "ааа":

    Не е вярно,че германците нямат опит в интеграция на цигани.Първите им опити датират от 40те години на миналия век,но са ги позабравили.Да се поровят в архивите,информация има в изобилие.
  • 39 любител

    12 3 Отговор
    стига с тези глупости роми това са си чисти цигани.
  • 40 XYZ

    8 3 Отговор
    Ама защо така, на тях толкова много им харесва да живеят в Германия!
  • 41 Gen Gurko

    5 2 Отговор
    Стереотипи и клишета ли, вмирисано дойче зеле. Клишета лепите вие, но скоро ще ви залепим нещо другои ние на такива ----сти като вас.
  • 42 Гошо

    16 2 Отговор
    Германеца от австрийски произход можеше да реши проблемите на ромовете, този тумор в обществото се лекува само оперативно! В момента работя с роми, проблема е че от 10000 индивида един е що годе свестен и става за нещо другото е леш!
  • 43 Гошо

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Освен това и ги даваме безплатно ,дори доставката може да е за наша сметка
  • 44 pbdan

    11 2 Отговор

    До коментар #28 от "провинциалист":

    1. Защото все още само 56% от немците имат за съседи цигани. 2. Защото истинския българин първо научава езика, има нещо завършено като образование, отива обикновено с предварително намерена работа и жилище и бързо се интегрира. Не отива с 10 чавета, а сам или с жена и 1-2 деца. Бял е и добре облечен. Не се хвали(даже крие понякога), че е българин.
  • 45 tomito

    13 1 Отговор
    Е нали вие западняците ни обяснявахте как да интегрираме циганите а като ви дойде до вашите глави ,вдигате ръце.Искаме да ни покажете нагледно как да ги интегрираме.

    Коментиран от #47

  • 46 да питам

    16 2 Отговор
    Защо в цял свят хората имат еднакво мнение - отношение към ромляните и евреите?

    Коментиран от #49, #50

  • 47 Охо Бохо

    8 2 Отговор

    До коментар #45 от "tomito":

    Знаеш ли колко свидетели има все още живи на интеграцията на циганите по времето на Т Ж. И по върховете на управлението има такива. Зелето няма какво да преиграва, защото и те знаят, как циганите бяха интегрирани, за това , че сега са такива са виновни всички НПО, които получават пари за защитата им и непрекъснатото натискане на правителствата за превилегии. За интеграцията им говоря, в всички страни от източния блок и реинтеграцията им след демокрацията.
  • 48 Ямболски премеждия

    11 1 Отговор

    До коментар #24 от "Ало":

    В Ямбол на терасата на един блок на третия етаж имаше жив кон.За съжаление само минавахме с кола от там и нямахме камера за да го запишем
  • 49 pbdan

    9 2 Отговор

    До коментар #46 от "да питам":

    Защото за едните всички други народи сме "дас", а за другите "гои". След като мразиш всички, кой да те обича?
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 шопендар

    5 2 Отговор
    ааааааааааааа,нема не искам,нема не мога,ще си ги интегрират,ако не знаят как/нищо че досега ни учеха нас/ние ще споделим опита си с братският немски народ.и в германия районите където обитават ман ..гасарян прилича на бунище.
  • 52 бай Георги

    3 2 Отговор

    До коментар #31 от "Господар":

    Пръска се с Раундъп.
  • 53 Тони

    5 5 Отговор
    Кой обича цигани ? Никой. Като нямат елементарно възпитание и уважение към другите как да ги обичаш. Щом германците не успяха да ги интегрират , трудно други ще успеят. Със сигурност отделен човек ром може да свикне да живее като неромите работейки редовно, плащайки сметки за ток, вода и да не краде ( нищо че кражбата и българите могат да я практикуват ) но това може да се реализира само ако не е в контакт с другите роми - роднини и приятели. Ако общувате само с един ром , ще видите един нормален добър човек , проблемни са когато са в група. Освен ако не ги разредят измежду нас. Всяко българско семейство да прибере един ром у дома като член от семейството и да ходи на работа и да участва в поддържането на дома.

    Коментиран от #57

  • 54 шопендар

    10 2 Отговор
    когато германците приемаха разните мургавели,те просто объркаха терминологията,интеграция с дезинфекция,мислеха че като ги изкъпят и ги нахранят и хоп направо в завода до машината.но те МУРГАВИТЕ БРАТЯ пробиха социалната система и не са и помирисвали заводска атмосфера
  • 55 8392

    6 0 Отговор
    Че защо да ги харесват. Толкова са прости, че позволиха да ги преименуват в несъществуващ вид хора.
  • 56 ДОКО

    4 1 Отговор
    И АЗ НЕ ИСКАМ ДО МЕН ДА ЖИВЯТ РОМИ...ДОРИ И КУЛТИВИРАНИ
  • 57 не е вярно

    5 0 Отговор

    До коментар #53 от "Тони":

    Познавам приемно семейство, на което му дадоха заотглеждане циган-ч-е-. Хората са богати и го обгрижват, но то си е ц-и-г-а-н-ч-е. На нищо не се научи и доста поразии прави.
  • 58 Всеки

    4 0 Отговор
    истински германец трябва да отгледа гръ-к, да интегрира ци-га.ни-н- и да построи дом за поканените бе-ж-а-н-ц-и-.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Аватар

    1 0 Отговор
    От " Амаро Форо"да направят собствено проучване как са се появили " клишетата''. Да направят и статистика за нивото на образование,трудовите доходи и приноса на това малцинство към социалната система на Германия.
  • 61 Кински

    1 0 Отговор
    Те вече се интегрираха .всички с бради ,с ай фони ,очила Гучи или Армани .БМВ та Мерседеси карат всички почиват на Слънчака .искат да плащат в евро, това е интеграцията това лято . Хахаха
  • 62 Patton

    0 0 Отговор
    Някой живял ли е в съседство с цигани ? Поживейте и сами ще разберете защо ?
Новини по държави: