Last news in Fakti

17 Март, 2021 17:06 4 784 28

Гарванлиев: Велик македонец или просто човек с български паспорт

  • васил гарванлиев-
  • северна македония-
  • певец-
  • патриотизъм-
  • песен-
  • евровизия-
  • красимир каракачанов-
  • паспорт

Днес патриотизмът се измерва по паспорта

Гарванлиев: Велик македонец или просто човек с български паспорт - 1
Снимка: Shutterstock

Коментар на Катерина Блажевска

Две онлайн петиции, две разделени Македонии, две послания в различна тоналност както към обществото, така и към самия Васил Гарванлиев: едните не желаят той да представлява Северна Македония на тазгодишната Евровизия, защото имал и български паспорт. Другите пък събират подписи в негова подкрепа. Ако четете горните редове, значи сте се събудили в Македония: в своята родина, където вместо с „добро утро“ ви посрещат със списъци за нови разделения между хората.

Институциите все така продължават да ни се подиграват, но пък напоследък не сме имали протести и контрапротести, пленуми и контра пленуми, ритници поради неразбиране и несъгласие. И за да не се проточи прекалено много паузата на примирие, ние направихме нова крачка – към дъното. Не беше лесно, но когато човек иска – всичко е възможно. И тъкмо когато апологетите на националната ни стратегия „Ние сме уникални единствено в своите разделения“ вече тревожно се провикнаха „Леле, хора, останахме без работа!", на сцената излезе нашата съседка в ролята на изконен неприятел.

Патриотизъм и от двете страни на границата

И вцепенението изведнъж приключи, а патриотизмът разцъфна и от двете страни на границата. И всички забравиха Гоце-Делчевото: „Разбирам света единствено като поле за културно съревнование между нациите“. Днес лоялността и патриотизмът се измерват според това колко и какви паспорти имаш. На гърба си го изпитаха десетки македонски политически и партийни функционери, подведени от лесния достъп до провокативната практика, въведена от българския вицепремиер Красимир Каракачанов. Независимо от това, днес уредът за измерване на патриотизма се включи на наша земя, а констатациите му на свой гръб изпита и Васил Гарванлиев – македонец, но и глобален човек, като се има предвид колко време е прекарал в чужбина. На пръв поглед в това съчетание няма противоречие: нали животът му минава под знака на музиката, на песните, на изявите и турнетата?

Но строгият трибунал на лицензираните патриоти не мисли така. Фактът, че има и български паспорт (на който миналата година никой не обръщаше никакво внимание) и „откритието“, че в клипа му „Here I Stand" за миг се появява знаме с цветове като българското предизвикаха такъв вой, че Гарванлиев се видя принуден да дава обяснение кой е и какъв е. Неговото видео обръщение беше почтен и дори доблестен ход – но въпреки това погрешен. Каквото и да каже Гарванлиев, неговите противници няма да престанат да му броят червените кръвни телца и да му ровят в ДНК-то, защото така им изнася. Ако наистина е направил и промени във видеото си, за да ни убеди в намеренията и чувствата си – това също е грешка. Та нали това е произведение на изкуството? Защо трябва да се оправдава, че не било българското знаме? За да излезе от тази ситуация, сега той трябва да мине в настъпление, а не да циментира тези нагласи с многобройни оправдания.

Разделителната линия

Васил още не е осъзнал, че хлъзгавият терен, на който попадна, е различен от света на музиката. Че ако спечели конкурса на Евровизията, веднага ще бъде обявен за ВЕЛИК македонец. Но ако не спечели – изведнъж ще се окаже просто човек с български паспорт. Защото това е разделителната линия тук и сега. „Времето лекува рани, но не и телешки глави," пееше Дино Дворник в своята песен „Върви и не се обръщай назад, сине“. Върви напред и не се обръщай, Василе! Пей, надпей ги, нека гласът ти заглуши шумотевицата, която се опитва да ти държи лекции заради твоята песен, да те поучава за свободата на личния избор, на правото ти бъдеш себе си и да браниш избора си.

Пей и не се обръщай назад!


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Единни

    23 4 Отговор
    Нали сме един народ - да сложим и македонското знаме в нашия клип .
  • 2 Българин

    43 1 Отговор
    Правилната дума е македонски българин. Като се има предвид, че баба му е била българка и има роднини с българско самосъзнание в България.

    Коментиран от #6, #21

  • 3 о богу

    19 1 Отговор
    Ми то малко звучи като южна и северна дъга на София бре.Като сектор Б и сектор Г на стадиона.
  • 4 Летописец

    10 28 Отговор
    Фалшивият национализъм на патриотарите-слуги в правителството ни ,насочен срещу братята ни сърби и макета , е последното убежище на турско-американската власт в София . Коз последен - отчаян , соросоиден .

    Коментиран от #8, #9, #20

  • 5 о богу

    29 0 Отговор
    Естествено като велик македонец от България. Велик доброджанец, велик тракиец, велик шоп и сите БЪЛГАРИ. Велик Родопчанин.
  • 6 Българин

    16 7 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    А по-точно - български македонец , по аналогия с български турчин .
  • 7 Овчарник

    18 2 Отговор
    измамници наречени политици разделят народи за пари.
  • 8 Българин

    10 5 Отговор

    До коментар #4 от "Летописец":

    Прав си , но много са овцете , водени за носа !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Галина колева

    8 0 Отговор
    ... И един народ...
  • 12 Летописец

    9 14 Отговор
    Съвременната "македонска" държава е създадена за първи път от хитлерова Германия, през Август 1944 година, за да накаже България, че е преминала на страната на Русия - Сащ.
  • 13 Българин

    5 12 Отговор

    До коментар #9 от "Скорпи":

    Скорпи, ти що не ревеш, че Турция и Саш грабят енергетиката на България, а се зъбиш на макетата ? Макетата слаби, казваш? Толкова ти е куража.

    Коментиран от #18

  • 14 Гешев

    15 6 Отговор
    След острите нападки, обиди и закани за декласиране от участието на Евровизия, момчето взе да се оправдава пред македонското общество.Нормално, защото ще изгуби 10 000€ хонорар. А къде са печалбарите патрЕоти от МВРО да му помогнат и подкрепят финансово. Защо да продължава да бъде българин и да си създава неприятности в собствената държажава, след като няма подкрепа от нас. Лесно е дс си патриот от компютъра.

    Коментиран от #15, #24

  • 15 Вмро

    16 7 Отговор

    До коментар #14 от "Гешев":

    Каракачаните е македонец, колкото доган е турчин. Каракачана унижи и омърси името ВМРО, едно време, от ВМРО такива ги трепеха ....
  • 16 Перо

    13 0 Отговор
    Човекът да се пише македонски българин и всичко ще е точно!
  • 17 Бандера

    16 0 Отговор
    Правилният термин е: българин от Македония. Моля патриотарчета да не се упражняват по темата. Иван(Ванчо) Михайлов го е казал!
  • 18 Фъкoff

    12 5 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    И как точно "САШ" и Турция грабят енергетиката ни?.."САШ" ли ни продават най-скъпите в света газ, нефт и ядрено гориво? В Турция ли е Лукойл, та не плаща данъци в България? Комунягите навързани на верижката като посредници за тока от АЕЦ Козлодуй хамериканци ли са, турци ли са? Рублоядите и ватниците грабят енергетиката и от там чрез цените на всяка клечка за зъби произведена с руско гориво и ток грабят и теб и мен мили ми русофилко.
  • 19 ФАКТИ

    9 1 Отговор
    Тези от бившата югославия са МНОГО ПРОСТО ПЛЕМЕ. Останали са някъде в 19 век. Сърбежите са ги върнали в предучилищна.
  • 20 Македончето

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "Летописец":

    Aбе, като немаш нищо под каскета, що се обаждаш бе? Сърбин да ми е брат..а стига бе. Сменяй брже доставчика на белото.
  • 21 Македон

    0 10 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Македонка от окупираниот Пирин!

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Онзи

    1 4 Отговор
    Македонски българин ми звучи като детска педиатрия.
  • 24 бай Даньо

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гешев":

    Че то ако проблема е в тия 10 000 евро хонорар да му ги съберем на момчето от България. Най малкото свърши чудесна работа за газира откачените мякедонисти в Мънкидония.
  • 25 Павел пенев

    7 0 Отговор
    Той е българин с двойно гражданство.
  • 26 ????

    0 7 Отговор
    А вие защо ритате за обединение? За да може София да граби и от там

    Коментиран от #27

  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 0 Отговор

    До коментар #26 от "????":

    Както виждам, коминтерновската теза е още жива.
  • 28 Брат

    0 0 Отговор
    Братја ние сме един народ ами сите сме македонци и не треба да се караме. Едни се чувстваме блгари днес, затава што сме со промити мозоци. Македонците са постари од нас вервајте.
Новини по държави: