Last news in Fakti

21 Март, 2021 18:00 7 352 37

Как Хуан и Евита Перон съсипаха Аржентина - Март 2021

  • аржентина-
  • упадък-
  • история-
  • хуан перон-
  • президент-
  • генерал-
  • мария ева дуарте-
  • южна америка

Дългият упадък на Аржентина започва с избирането на генерал Хуан Перон за президент

Как Хуан и Евита Перон съсипаха Аржентина - Март 2021 - 1
Снимка: Shutterstock

Имало едно време в Южна Америка една богата, служеща за пример, модерна и добре развита страна - Аржентина. Тя си имала най-елегантната столица, най-качествената железопътна мрежа, най-добрите пътища и най-натоварения пътен трафик, най-развитата система от училища и най-богатия културен свят. А нейната валута, аржентинското песо, се наложила като една от най-стабилните валути след Втората световна война - наред с щатския долар и британската лира. Една френска поговорка обобщава всичко това: "Riche comme un argentin" ("Богат като аржентинец"). Така започва една обширна публикация в "Ди Велт" за дългия път, извървян от Аржентина, от една просперираща страна до това, което тя представлява днес – затънала в кризи страна с галопираща инфлация, на която постоянно ѝ се налага да преструктурира дълговете си, и която се намира в продължително състояние на упадък.

Изолация и централизация

Този упадък започва в далечната 1946 година, когато на 24 февруари генерал Хуан Доминго Перон е избран за президент. Три години по-рано военните са извършили преврат и са свалили от власт законното правителство. След завземането на властта Перон се захваща да реформира страната, търсейки алтернативен, трети път на развитие - между капитализма и комунизма. Перон централизира профсъюзите, намесва се в икономиката и външната търговия, определя пределни цени на стоките и размера на заплатите и започва индустриализация на принципа на изолацията. Резултатът от това обаче е плачевен: още през 1949 г. Аржентина се оказва с отрицателен търговски баланс, песото е девалвирано, а страната е превърната в нещо като корпоративна структура. В същото време втората съпруга на Перон - актрисата и модел Мария Ева Дуарте, която всички наричат "Евита", и която си е спечелила името на защитница на бедните и онеправданите, се занимава активно с дарителство, което ѝ осигурява висока популярност. Нейната дейност се финансира обаче от спорни практики, сред които рекет на политически противници и успешни предприемачи. През юли 1952 г. Евита умира от рак. Предишната година съпругът ѝ е преизбран за президент, но икономическият упадък на страната вече се превърнал в необратим процес. През септември 1955 г. Перон е свален от власт от съюз между военни и цивилни, а неговото наследство е тежко: Аржентина е страна с огромни задължения, висока инфлация, неработеща пенсионна система, с манипулирани синдикати, напълно неконкурентоспособна промишеност, изградена с държавно финансиране. Накратко: Перон оставя след себе си една държава в упадък.

Завръщането на Хуан Доминго Перон

Но и след свалянето си от власт Перон не се отказва от ролята си на кукловод: от Мадрид, където живее в изгнание, той успява със завидни макиавелистки умения да се меси в политическия живот на страната. В края на 1972-ра той се връща в Аржентина, а година по-късно отново е избран за президент - с огромно мнозинство. Но Аржентина вече е друга: не разполага с огромните валутни резерви и със стабилното песо, както през 1946-а, нито с предишния икономически ръст, затова пък се е сдобила с висока инфлация и един прекалено раздут държавен апарат. Перон така и не успява да обедини перонистите, между които вече зее пропаст. От едната страна са традиционалистите, близки до генерала, от друга - отделилото се от неговото движение младежка организация "Монтонерос", чийто нов идол е кубинският ръководител Фидел Кастро. На 1 юни 1974 г. Перон умира и Аржентина се прощава с един от най-спорните политически лидери в историята на страната. След смъртта му неговата съпруга Исабел Перон поема властта. Тя оставя управлението в ръцете на Хосе Лопес Рега, чиято паравоенна организация "Аржентинския антикомунистически алианс" започва кървава война с политическите си противници. Следват турбулентни години за Аржентина, а демокрацията е възстановена чак след катастрофалната Фолкландска война през 1982 година.

Култът към Евита

Не по-малко спорове предизвиква личността на втората му съпруга Ева Перон. Каква е била тя: "светица на бедните" или егоцентрична популистка, пита на свой ред информационната агенция epd. Култът към личността на обикновеното момиче, което за кратко време се превръща в най-влиятелната и могъща жена на Аржентина, е бил толкова голям, че след смъртта ѝ нейните противници дори разпореждат тялото ѝ да бъде отвлечено. "Популизмът е неделима част от системата Перон, както и демонстрацията на близост с народа", казва по този повод авторката на биографията на Евита Урсула Пруч. Ева Перон се превръща в посредник между водача и неговия народ, допълва тя. Ранната ѝ смърт - само на 33 години - е централен елемент в нейното митологизиране, както посочва в биографичния си роман "Санта Евита" Томас Елой Мартинес. Когато тя умира, в Аржентина това е възприето като национална трагедия, а много хора са приемали новината като предвестник на апокалипсиса. Мюзикълът на Андрю Лойд Уебър и Тим Райс "Евита" я превръща официално и в световна поп икона – четвърт век след нейната смърт, припомня epd. Ражда се и саундтракът "Не плачи за мен, Аржентина". През 1996 година мюзикълът е екранизиран, а Мадона влиза в ролята на Евита.

Кризата в Аржентина продължава и до днес

Перонизмът не губи своето влияние през годините. От 2019 година страната се управлява от Алберто Фернандес - традиционен ляв перонист. Вицепрезидент е Кристина Киршнер - представител на радикалната лява фракция в партията на Перон. Държавната хазна на Аржентина е празна - не само заради заема от Международния валутен фонд, но и заради забавените реформи. Основите за всичко това полага Хуан Доминго Перон през далечната 1946 година.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отново

    46 23 Отговор
    внушения и манипулиране на свободното мислене!
  • 2 Ралева

    31 32 Отговор
    Абсолютно вярно.
    До това водят диктатурите- глад и мизерия. Нагледно може да го видите в Северна Корея!!!!

    Коментиран от #11, #16

  • 3 по света и у нас

    72 7 Отговор
    Е так, ще пише след години "Имало една държава България, която била унищожена от Диктатор прочел една книга...."

    Коментиран от #12

  • 4 Пацо

    7 25 Отговор
    Харесвам и обичам Дойче веле.

    Коментиран от #35

  • 5 Е как

    52 11 Отговор
    Както тиквата съсипа България, ей така.

    Коментиран от #7

  • 6 Йосиффф

    37 4 Отговор
    ЕВРЕИТЕ НАТИСНАТ ЛИ КОПЧЕТО ,СПАСЕНИЕ НЯМА.
  • 7 Баце

    25 2 Отговор

    До коментар #5 от "Е как":

    Изпреварил си ме, но ще те допълня: Както Тиквата и Мата Хари, барабар с мис Га Щи !
    А Шекер езада ги величае.
  • 8 3)!:.!!:;

    27 7 Отговор
    Я разкажете как швабите съсипаха германя. Щото от аргентиня не понимаете ничего.
  • 9 9999

    45 3 Отговор
    В Аржентина като у нас.Централизирани и корумпирани
    профсъюзи, раздута администрация и яко кинти на
    ромляните без да бачкат.Едно на ръка здраво лапане
    от свои фирми и корупция.

    Коментиран от #37

  • 10 Подобно на тошо диктатора

    13 5 Отговор
    И боьо сино му пожарникар
  • 11 ман

    49 11 Отговор

    До коментар #2 от "Ралева":

    СТАРА МОМЕ САМО ДА ТЕ ИНФОРМИРАМ,ЧЕ С.КОРЕЯ Е МНОГО ПО РАЗВИТА ОТ БГ НИЩО ,ЧЕ СМЕ В ЕС. А ПХЕНЯН ИЗГЛЕЖДА КАТО ДУБАЙ В СРАВНЕНИЕ С ГЕТОТО СОФИЯ АМА ПУСТО КОЙ ДА ЧЕТЕ.

    Коментиран от #15, #19

  • 12 Хахаха

    16 31 Отговор

    До коментар #3 от "по света и у нас":

    Съсипаха я БКП/БСП безродници = русофили.
    Няма как за 10г. да поправиш държава след близо 45 + 20 г. грабене и убийства

    Коментиран от #20, #21

  • 13 Имам

    41 7 Отговор
    друго мнение! Не може Перон да е водил страната си зле и да е преизбиран няколко пъти! Фолкледската война е момента в който Великобритания и нейните производни КАНАДА,САЩ, Австралия и др. смазват аржентинската икономика, по модела на много други техни врагове! Другото са глупости!

    Коментиран от #18, #25

  • 14 история не лъже

    25 5 Отговор
    Не без помощта на ФАЩ!
  • 15 абе оФчи

    10 17 Отговор

    До коментар #11 от "ман":

    пии си ракията и не пиши простотии бе, ни в дубай си бил а за Пхенян да не говорим...в най добрия случай си ходил в на баба си селото
  • 16 Бацо

    20 8 Отговор

    До коментар #2 от "Ралева":

    Тя Северна Корея е цвете прет бацоландия, тук всеки ден хора умират от глад за сметка на шкафа с пачките на банкянския диктатор
  • 17 СССРБарета

    33 3 Отговор
    Всеки може да разгледа кадри от европейска София и санкциониран и изолиран Пхенян! Със сигурност ще изглежда че Пхенян е европейската столица! Отделно направиха балистични ракети собствено производство, а на ГАНЬО златото е в Лондон и никога няма да си го получи, а това в земята е дадено за 50г. срещу 1,5процента от печалбата! 1,5процента ГОСПОДИ!
  • 18 Антон

    23 4 Отговор

    До коментар #13 от "Имам":

    Това едно, но мен ме смущава и друго: защо в една "богата, служеща за пример, модерна и добре развита страна" ще се извършва преврат? От какъв зор да се сменя модела, ако всичко е било тъй чудесно? Просто едно от двете не е вярно.
  • 19 Шуши

    19 2 Отговор

    До коментар #11 от "ман":

    Пхенянските панелки изглеждаха доста по добре от Люлинските и Младистките
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Това е историята на България в момента..

    14 0 Отговор
    Диктатура вече над десет години,заеми за сто години напред,всичко разграбено и изнесено,пълна разруха на училището и морала на населението...Само на пирона тиква,липсва пиронката(Барселона) но пък има цяло стадо оядени дърти калинки и поцинковани кофи в клоаката,която се нарича ПАРЛАМА..
  • 23 Врачка

    27 6 Отговор
    Била съм в Аржентина,не лъжете.Била съм и в Дойчланд ,няма нито един гастербайтер от Аржентина.Дори футболните им звезди не желаят да стъпват на фашистка територия.Аржентина е свободна страна а Германия е васална.В Аржентина няма толкова тарамбуки колкото в Германия.

    Коментиран от #24

  • 24 Менгеле

    5 4 Отговор

    До коментар #23 от "Врачка":

    това кристалните ти топки ли го казват или си го сънувала?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Исконни истини

    7 9 Отговор
    1. Колкото по-наляво, толкова по-зле.
    2. Да вземеш готовото, изработено и спестено от кадърните и разумните, за да го раздадеш на онези, които са бедни поради мързел, некадърност и безотговорност - това е престъпление срещу човечеството и срещу цивилизацията.
    3. Трудно се създава богата, развита и добре организирана държава, лесно се съсипва чрез пилеене и неграмотно управление; съсипе ли се веднъж, после много трудно се оправя.
    4. Дай на некадърника възможност да опита властта и вкуса на наготово дадените блага и той поколения наред няма да забрави това и ще гласува за всеки, който му обещае отново да осигури такъв келепир. Некадърникът не пречи и не вреди само тогава, когато го държиш в подчинение и респект. Това и за него е по-добре, макар че няма достатъчно акъл, за да го разбере.

    Коментиран от #29, #33

  • 27 Матей

    10 3 Отговор
    Това е едностранчив поглед върху упадъка на Аржентина.Навремето вървеше една лакардия на комунистите ,че Перон и Ева били избрани защото били царе на данса,латино-танци.Всъщност един човек не може да провали цяла държава,колкото и да му се иска или да е некадърен.Пример--бай Тошо.Намеса отвън,злоумишлена,шерше ла американо енд юденс.Повечето латино-страни са провалени заради затъване с държавни заеми,в една или друга степен.У нас е друго,бойко е поставеник,подбиран,отглеждан и наставляван,за по-сигурно.Заемите на държавата --отделно,закъде без тях.Така че ,модела има известни вариации,но целта е неоколониализъм.
  • 28 Мдаааа

    11 1 Отговор
    На кръстовището на най широкият булевард в Буенос Айрес бул. 25 май и бул. Хосе Морено се намира хотел някакъв на чиято фасада всяка вечер се прожектира портрет на Ева Перон, всяка вечер щом се стъмни. Така е от смъртта и до днес. Тя е идол там.
  • 29 Абе къв

    10 2 Отговор

    До коментар #26 от "Исконни истини":

    си ти да обясняваш "исконни" истини, бе?
    Я ги виж скандинавските държави, те точно това правят, събират големи данъци и после разпределят.
    И самите те нямат нищо против, щото са разбрали, че са да са добре трябва всички да са добре.
    И постоянно ги изкарват най-щастливите държави, каквото и да значи това.
    И виж САЩ на другия край на спектъра.
  • 30 падналия ангел

    15 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Перон се захваща да реформира страната, търсейки алтернативен, трети път на развитие - между капитализма и комунизма...Нещо не мога да ги разбера Доче Велето! Как комунизъм, като повечето нацисти се покриха в Аржентина! Перон не бяга в СССР а в Испания на Франко! Ама на, комунизЪма е виновен! Не че не беше, ама дайте друг вариант за Аржентина!
  • 31 Ляв плюс

    19 1 Отговор
    "...търсейки алтернативен, трети път на развитие - между капитализма и комунизма". Дойчетата пак се опитват да ни "промиват". Аржентина, видиш ли, си била добре, докато не я отклонили от Капитализма военните. Всички знаем, че Южна Америка не е добре поради продължителното управление на военните хунти там, които обаче всячески бяха поддържани от Запада за да не кривнат държавите към Социализъм. Така че кой де факто е виновен за беднотията там? - много просто - тези които са виновни за беднотията навсякъде другаде = Запада!!!
  • 32 Икономист

    12 2 Отговор
    Ди Велт се превърнаха в Дойче Зеле. Нека да обяснят, как аджеба като е бил 20 години в изгнание е съсипал икономиката на страната? Или говедарите имат пръст в тази работа, както и в цяла Латинска Америка с неоколониалната си политика.
  • 33 Ляв плюс

    11 1 Отговор

    До коментар #26 от "Исконни истини":

    Не можеш да характеризираш всеки беден като мързелив и/или некадърен, защото това не е вярно. Не можеш да наречеш всеки беден некадърен, защото не е предприемчив. Както и обратно, всички богати не са свърх-способни. Някои са богати по наследство, а други с късмет, трети с измама, четвърти с престъпление. Това не променя същността на нещата, а именно - експлоататорската същност на Капитализма. Така, че социалното преразпределяне е един необходим минимум за този несъвършен строй. Тук не става въпрос да се толерира "мързела", което понастоящем се случва в САЩ при демократите.
  • 34 Активист на БКП

    5 0 Отговор
    Също като в България ! След 2009 г икономиката се срина ,почнаха да изнасят златото , осакатиха селското стопанство и промишлеността,политическата върхушка краде от държавата и от една развита европейска страна сега БЪЛГАРИЯ е на последно място в ЕС !!!
  • 35 хаскьой

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пацо":

    И аз, там са най гоямите пичове.
  • 36 транзистор

    1 0 Отговор
    В тази статия са заложени само фрагменти и цялата вина се струпва на един човек, доста примитивно и типично за Дойче Веле. В историята на Аржентина в промеждутък има и много крайно десни и буквално назначавани от САЩ диктатори. А финалът на статията е повече от абсурден. Алберто Фернандес беше избран в абсолютно демократични избори и наследява официално фалиралата държава от управлението на Маурисио Макри - десен либерал. И за този провал ли Перон е виновен? Основният проблем на Аржентина е непрекъснатото слаломиране ту в крайно дясното, ту в крайно лявото. Но Дойче Зелето пак промива мозъци!
  • 37 българче

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "9999":

    къде видя в българия синдикти
Новини по държави: