24 Март, 2021 10:28 2 663 37

Блинкън подчерта пред Берлин: САЩ са против "Северен поток 2"

  • сащ-
  • антъни блинкън-
  • северен поток 2-
  • газпром-
  • газ

Германия се стреми към приключване на проекта въпреки опозицията на Вашингтон

Блинкън подчерта пред Берлин: САЩ са против "Северен поток 2" - 1
Снимка: shutterstock

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е подчертал пред германския сим колега Хайко Маас, че САЩ се противопоставят на изграждането на газопровода „Северен поток 2“. Това съобщи говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, цитиран от Ройтерс

Американският държавен секретар Антъни Бликън заяви вчера, че газопроводът „Северен поток 2“, който се изгражда от Русия до Германия, е против интересите на Евросъюза и може да омаловажи Украйна.

Германия се стреми към приключване на проекта въпреки опозицията на САЩ, които се опасяват, че Русия може да използва тръбата като инструмент да отслаби страните от ЕС, увеличавайки зависимостта от Москва.

„Президентът Байдън ясно заяви, че смята тръбопровода за лоша идея, лоша за Европа, лоша за САЩ и в крайна сметка в противоречие с целите на ЕС за сигурността му“, заяви Блинкън на среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бах

    79 5 Отговор
    Ами добре , нека е против !
  • 2 Рошко

    82 5 Отговор
    А трябва ли да им искаме разрешение кога да ходим до тоалетна
  • 3 Пфу бе!

    73 5 Отговор
    Тия гниди краварски, искат само те да лапат от Европа !
  • 4 Пряка демокрация

    69 5 Отговор
    Демокрация по ФАЩ'ски
  • 5 Лунна фаза

    10 40 Отговор
    Щом зелените поемат властта, проектът ще спре. Tова се казва в Германия. Зелената партия вече е на второ място и нейните проценти продължават да се увеличават. Партията на Меркел е в голям спад и може да падне на второ място.

    Коментиран от #18, #20

  • 6 другарят

    82 2 Отговор
    Значи руският газ, ако мине през Украйна, това няма да е против интересите на Европа!??
  • 7 С две думи

    68 4 Отговор
    Нагли и дебелоочни кравари...-и точно те ще говорят за пазарна икономика,свободен пазар,конкуренция,демокрация и развит капитализъм...-чисти мутри и то в международен план.Не че ми пука за немчурлята или за рашаните-ама САЩ наистина са Империя на Злото
  • 8 гадно

    63 5 Отговор
    Корпоративни интереси Бай дън и синчето губят мъни когато тръбата през Украйна пресъхне това им е зора, Европа да г.д.
  • 9 Българин

    52 3 Отговор
    И бензиностанцията до нас е против да зареждам в една друга. Било лошо за нея и лошо за мен. Нали се сещате каква конфигурация от пръсти им показах. Не вярвам милион пъти по-мощна нация от мен да не направи същото
  • 10 Но категорично

    30 4 Отговор
    Ще подкрепи ,да се закачат през терминала на шляхтите в " Свинъиче" за шистовия,компресиран газ ,и братчето му при византиецаАко цял ЕС купува само от тях, направо е Евроатлантическа солидарност.Ти строиш с твои милиарди,аз ползвам.Нали си солидарен? Шляхтата хвърли над пет милиарда зелено за този терминал.Очакваха през него да транзитират за половин Европа,но се разминаха.Към момента имат под 10% ефективност. Останалото през византиеца.
  • 11 Смешки

    45 4 Отговор
    Колко са жалки.
    Китай и Русия им го казаха в прав текст.
    Ред е на Германия да ги отсвири.
  • 12 САЩ......НАЙ МОГЪЩИТЕ

    5 31 Отговор
    УВЕЛИЧАВА СЕ ЕНЕРГИИНАТА ЗАВИСИМОСТ НА ГЕРМАНИЯ ОТ...РУСИЯТА....ТОВА Е...ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОБЛЕМ...ВИЖ БАЛКАНСКИ ПОТОК Е НЕЩО ДРУГО....

    Коментиран от #17

  • 13 разсмя ме

    55 3 Отговор
    Преведено от краварски език - ако не купувате нашия газ сте в голямо нарушение по нашия закон. Но ако купувате руски газ транзитиран през Украйна, където тръбите са наши - няма проблем.
  • 14 асдасд

    37 3 Отговор
    Тия па кой ги пита, и кво ги интересува в Европа кой от къде купува газ????
  • 15 Stéphanie 🎲

    5 31 Отговор
    Това е стара новина от години ,и Тръмп не беше съгласен със -Северен поток 2.Само че остави проблема висящ ,и върнаха Байдън да нареди нещата .По скоро си доказаха че може и без Северен поток 2 ,само за Германия си остава проблем
  • 16 цербер

    40 3 Отговор
    САЩ са против "Северен поток 2",защото още никой не се съгласява да им купува скъпия втечнен газ.
  • 17 Антитрол

    43 3 Отговор

    До коментар #12 от "САЩ......НАЙ МОГЪЩИТЕ":

    Германия и ЕС по-независими ли стават ако газът мине през Украйна.

    Май не е независимостта проблем - проблема е че синът на Байдън е взел тръбите в Украйна а ако тръгне СП2 от там нищо няма да тече.

    Опоркоте не вървят - бягай за нови.

    Коментиран от #21, #22

  • 18 Турски поток

    15 6 Отговор

    До коментар #5 от "Лунна фаза":

    Зелените твърдят, че не искат отношения с авторитарни режими. Това включва Турция. И Турция ще има огромен проблем, ако загуби Меркел, която прощава всички престъпления, извършени от Ердоган, в Турция и в чужбина. Със зелените това свършва, казват те. Те ще управляват заедно с левите със сигурност. Те също така си сътрудничат в и извън Европейския парламент. Например наскоро шведски зелени и леви депутати заведоха дело срещу Ердоган в Международния съд в Хага за престъпления срещу човечеството. Северен поток 2 няма да бъде единственият проект, който ще бъде в опасност... Ето как стоят нещата.
  • 19 2121

    33 3 Отговор
    Не разбирам, при построен Северен Поток 2 и при довършителни работи, как ще бъде премахнат и спрян. Има ли нормални хора?За сащ ,че няма нормални ,е ясно.Но при немците и всички страни ,които ще ползват Северен Поток 2,как стоят нещата. По голяма глупотевина от сащ,без нормален Президент, без икономика, 40% фалшиви долари, брожения, убийства всеки ден, борба на мързеливите и крадливи негри срещу белите ,които поне работят /независимо ,че негрите им подпалваха магазините и крадяха хранителни стоки и дрехи/,джендъри, лезбийки, гейове, 32 пола и родител1 и родител2,не виждам на какво е надява тъпите сащ.Сащ прокараха идеята в Германия да противостоят на Русия.Знаем какво се получи от такова противопоставяне през ВСВ.Интересно сащ искат да взривят света с нова Трета Световна Война?!С какво ще противостоят на най-силната страна в света Русия,на много силните Китай,Малките Тигърчета,много добре въоръжената Чилийска армия,ами Куба ,ами Латинска Америка?Испания, Италия Франция на мнението на сащ ли са, за спиране на Северен Поток 2!Има и Турски поток.Много тъпо от страна на сащ.Знаем ,че се управлява от Израел на евреите не са се изказали против Северен Поток 2.Северен Поток 2 има и ще се използва.Т. нар. фалшиви сащ не могат да спрат нищо, което Русия реши са строи,или други начинания.Русия е силна.Сащ просто са без глас Ако заповядат на подлогата Б Борисов ,то на ВЛ. Путин не могат да заповядат.
  • 20 Четник

    9 6 Отговор

    До коментар #5 от "Лунна фаза":

    В Германия Турските гастербайтери решават изборите.Зелените талибани се купуват с пари,както всеки продажен съвременен политик.
    Нали това са съвременните интереси—пари.А Руснаците знаят как се подкупват и Немски и Американски маргинални политици.

    Коментиран от #25

  • 21 САЩ......НАЙ МОГЪЩИТЕ

    3 25 Отговор

    До коментар #17 от "Антитрол":

    ПРОБЛЕМА Е ЧЕ ГАЗА ИДВА САМО ОТ РУСИЯТА...И ГЕРМАНИЯ СТАВА ДОНЯКЪДЕ ЗАВИСИМА ОТ...РУСКАТА ГАЗ...НЕ Е КАТО БАЛКАНСКИ ПОТОК
  • 22 САЩ......НАЙ МОГЪЩИТЕ

    17 7 Отговор

    До коментар #17 от "Антитрол":

    ГАЗЪТ ПРЕЗ УКРАЙНА СЕ ОСКЪПЯВА ОТ КОМИСИОННИ ЗА УКРАИНЦИ И ПОЛЯЦИ......
  • 23 Оракул

    10 10 Отговор
    Германия ще заведе Европа за трети път в световна война.

    Коментиран от #29

  • 24 БХОРТЕИ

    14 1 Отговор
    Дърти педе..си.
  • 25 Оракул

    16 1 Отговор

    До коментар #20 от "Четник":

    Войната скоро ще започне от Украйна. Турция трябва да реши кой съюзник да предаде, Русия или САЩ.
  • 26 ДжафДжаф

    35 3 Отговор
    Путин е гаден разбира се, защото няма против да продава газ на германците в евро вместо в долари! Като капак, гадинката почнала да продава и на китайците супер евтин газ при това няма против китайските юани, вместо долари. Дребния сериозно подкопава долара и то така, че печатницата много скоро може да се наложи да спре да печата зелени хартийки. Ама икономиката на Русия видите ли била колкото тази на щата Тексас! ОК! може и така да е, но очевидно империята почва да се пука по шевовете. Да, Путин очевидно е убиец..... на американската хегемония, както се изказаха вече турчалята.

    Коментиран от #27

  • 27 Оракул

    9 6 Отговор

    До коментар #26 от "ДжафДжаф":

    Съдбата на Путин все още не може да бъде предсказана. Но Турция трябва да бъде много внимателна при избора си, проектът Свободен Кюрдистан може да започне през юни.

    Коментиран от #30

  • 28 Павел Пенев

    31 2 Отговор
    САЩ са против Северен поток, а всички останали са против САЩ.
  • 29 Stéphanie 🎲

    3 22 Отговор

    До коментар #23 от "Оракул":

    Не съм сигурна те са Американски неОглавен щат в Европа😉 -каквото им кажат.Решение е взето съгласно раздел 232 от Закона за противодействие на противниците на Америка чрез санкции (CAATSA), който предвижда санкции срещу хора, които съзнателно инвестират, продават, наемат или предоставят "стоки, услуги, технологии. информация или подкрепа" за изграждането на Руски тръбопроводи за износ на енергия.В резултат на това на американските инвеститори е забранено да участват практически във всякакви транзакции, включващи Fortuna и KVT-RUS. Освен това инвеститори извън САЩ рискуват вторични санкции, ако участват в съществени сделки, включващи Fortuna или KVT-RUS....Предвидени са санкции за неамерикански лица, които съзнателно продават, отдават под наем или доставят корабите, необходими за изграждането на тези тръбопроводи, „продават, отдават под наем или предоставят тези кораби за строителството“. Именно тези разпоредби накараха швейцарската компания Allseas, първоначално отговорна за инсталирането на Северния поток 2, да прекрати дейността си през декември 2019 г....темата е дълга нямам време ще пият студена вода руснаците 😁--дебатът за газопровода в Европа придоби ново измерение с шока, причинен от аферата Навални......
  • 30 ДжафДжаф

    12 2 Отговор

    До коментар #27 от "Оракул":

    Кюрдистан в замяна на Турция! Алоооо....Даже и краварите не са чак толкова тъпи и прости. По- скоро използвот кюрдите за да могат да изнудват, чрез тях в един момент. А и кюрдите на този етап са единственият фактор, който до някъде легитимира американското присъствие в Сирия. Рано или късно ще им се наложи да ги изоставят. Тръмп играеше за евреите и правеше всичко, което евреите искаха от него, а тяхната основна цел беше разпарчотосването на Сирия на няколко квази държави от типа на Ливан. Бай Дън в момента има да си връща на евреите, най. малкото защото той прекрасно знае, че Тръмп беше еврейски, а не руски избор, въпреки всички приказки.
  • 31 селянин

    21 1 Отговор
    Ма германеца си им каза, дайте ни на същата цена като на руския газ и ще взимаме само от вас, ама американеца хем иска да им продаде двойно по скъп газ, хем германеца да не взима от руснака, ама германеца си гледа своята икономика и кой дава по евтино, така и трябва.

    Коментиран от #33

  • 32 Russian Power

    2 19 Отговор
    Трима членове на екипажа на T-22M3 бяха убити вчера в базата Шайковка, югозападно от Москва, когато е била активирана евакуационната система на самолета, докато той е бил в процес на проверка преди излитане. Седалките KT-1M на втори пилот, бомбардировач и навигатор бяха изстреляни, но достигнаха минимална височина над земята, парашутите не бяха разгърнати напълно и членовете на екипажа бяха убити, когато паднаха на земята. Този скандален инцидент се разследва, но е вероятно по погрешка или от пиянство, пилотът да активира съответната процедура, която от своя страна - от съображения за безопасност - изстрелва екипажа.

    Коментиран от #35

  • 33 събуди се

    15 2 Отговор

    До коментар #31 от "селянин":

    германските лицемери ти забраняват да продаваш продукти на руснаците, уж европейски санкции, но те искат да търгуват с тях

    Коментиран от #34

  • 34 селянин

    6 6 Отговор

    До коментар #33 от "събуди се":

    него го интересува там как домакинствата ще се отопляват по евтино и как примерно индустрията ще ти направи голфа по евтин да речем, защото енергията ако им стане двойно по скъпа няма да бъдат конкурентни на пазара.
  • 35 Въпрос

    15 0 Отговор

    До коментар #32 от "Russian Power":

    Какво общо има това с темата.Защо не пишеш за 10-е убити американци
  • 36 ТОЧКАТА

    9 0 Отговор
    Въпросът въобще не за украйна!!!ТЯ няма тръбопроводи,те са на Байдъм......А основното че германия бяга от КОНТРОЛ,ще плаща с ЕВРО....Затова нападнаха Ирак
  • 37 ПЕНКО

    5 0 Отговор
    ДЖАНГЪЛЪТ БЛИНКЪН Е ГНУСЕН КОЛКОТО САЩ !!!!! " ДРУГИТЕ НАРОДИ ТРЯБВА ДА СА ТОР ЗА РАЗТЕЖА ЗА НАШИЯ - ВОДЕН ОТ ЦИОНИСТИТЕ И ПИЛИГРИМИ -БАНКЕРИ И СОБСТВЕНИЦИ НА ДЪРЖАВНИЯ РЕЗЕРВ НА САЩ -" !!!!!!!!!!! ПАДНЕ ЛИ ДОЛАРА -ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ В НЕБИТИЕТО ЕВРЕИТЕ -СЕМИТИ ...НЕ ТВОРЦИТЕ -УЧЕНИИ И ГЕНИИ ЕВРЕИ -ПОКЛОН ПРЕД ТЯХ И ХУМАНИЗМА ИМ !!!