29 Март, 2021 21:35 4 966 38

Дания: Чужденците с "незападен" произход - нежелани

  • дания-
  • чужденци-
  • мигранти

По данни на статистическа служба в страната през 2019 г. едва 5,3 на сто от населението на тъй наречените проблемни квартали са били с "незападен произход"

Дания: Чужденците с "незападен" произход - нежелани - 1
Снимка: shutterstock

В Дания не искат да има градски гета със зле интегрирани чужденци. Бъдещ закон ще ограничи дела на хората с "незападен" произход до 30%. Радикалните мерки са силно оспорвани.

Правозащитни организации в Дания бият тревога заради плановете на датското правителство да затегне още повече имиграционната си политика. В центъра на дебата е един оспорван закон срещу гетоизирането на датските градове. Новият законопроект беше представен в средата на март. Той е насочен срещу т. нар. „паралелни общества“.

Става дума за онези жилищни квартали в които живеят голям брой чужденци, които според правителството, не са добре интегрирани в датското общество. С помощта на новия закон през следващите 10 години делът на обитателите с „незападен произход“ трябва да бъде сведен до 30%, а засегнатите семейства да бъдат разселвани в други части на страната.

Досега беше разрешено делът на жителите с „незападен произход“ във въпросните квартали да бъде най-много 50%.

Мярката се съдържаше в приетия през 2018 година Закон срещу гетата, който се отнася до всички градски квартали с над хиляда жители. Все още няма дата за гласуването на законопроекта в парламента, но приемането му се смята за сигурно. Правозащитници вече обявиха, че ще предприемат действия, ако той бъде приет.

Нарушение на международното право

„Опасяваме се, че етническият произход ще се окаже много по-силно на фокус, отколкото бе досега“, казва Маргрете Куса – експерт на Датския институт за човешките права. Още миналата година от екипа на Върховния комисар на ООН за човешките права Мишел Бачелет предупредиха за опасните последици от приемането на подобен закон: „От мерките срещу тъй наречените жители с „незападен произход“ ще бъдат засегнати най-вече онези части от населението, на които неевропейският произход им личи и външно“, се казваше в становището.

Срещу законопроекта против гетата са подадени вече три жалби. „Смятаме, че в случая става въпрос за дискриминация и нарушение на националното, а и на международното право“, казва Маргрете Куса.

Датското вътрешно министерство отхвърля обвиненията. Оттам посочват, че категорията „незападен произход“ се използва и от Статистическата служба на Дания. Според този критерий, към западните страни, освен държавите от ЕС, спадат още Великобритания, Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Швейцария, Ватиканът, Канада, САЩ, Нова Зеландия и Австралия. „Всички останали страни се смятат за незападни“, се казва в отговор на датското вътрешно министерство на запитване от ДВ. В документа се допълва, че политическата система, религията, културата или икономиката не са критерии за определянето на дадена страна като незападна.

Бившата депутатка Йозлем Чекич, която беше една от първите мюсюлманки в датския парламент, определя сегашния законопроект като „контрапродуктивен. „Съгласна съм с датското правителство, че в някои квартали съществуват проблеми. Но те съвсем не са толкова големи, че заради тях да бъдат разселвани жителите им“, казва тя за ДВ.

Чекич смята, че въпросният законопроект е насочен срещу различни маргинализирани групи от населението. „Не става въпрос само за мюсюлманите или имигрантите, а и за представителите на работническата класа. Животът на много жители от по-бедните квартали не е финансово обезпечен“, посочва тя.

Радикалният курс се одобрява от големите партии

Дания е сред европейските страни с най-строгите имиграционни закони. Но за разлика от други държави в ЕС, в Дания този курс на правителството е подкрепян от всички големи партии - и леви, и десни.

По данни на статистическа служба на Дания, през 2019 г. едва 5,3 на сто от населението на тъй наречените проблемни квартали са били с „незападен произход“. Бившата депутатка Чекич смята сегашния политически курс за много рискован: „Децата от семействата, живеещи в засегнатите квартали, се чувстват датчани. Те са родени в Дания, имат датски паспорти, говорят датски и ходят тук на училище и въпреки това постоянно им се налага да чуват забележки от рода на: „Ти не си датчанин, защото си мюсюлманин! Как да очакваме от тези деца да бъдат лоялни към държавата, след като самата тя не ги приема такива, каквито са?", казва Йозлем Чекич.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алоу

    79 7 Отговор
    кво стана с демокрацията и правата на човека в Дания?И там има нещо гнило,май!?

    Коментиран от #12, #21

  • 2 Гост

    67 4 Отговор
    Ама как така ? Това не е демократично ??? Това нарушава евро-атлантико-либералните-демократично-американо-човешки цанности. Как може такова нещо?
  • 3 БХК

    72 2 Отговор
    От БХК да отправят протестна нота. Ромеите имат право на гета.

    Коментиран от #35

  • 4 пожелание

    45 0 Отговор
    Нищо гнило няма в Дания , а им трябва един хитко за 10 дена , и Хамлет пак ще се играе !!!
  • 5 КОТарАК

    51 2 Отговор
    единственото което ме разочарова е ,че все пак няма да успеем да интгрираме нашите ,,българофилски'' мургави общности на 100 % на запад , до разпада на ЕС
  • 6 провинциалист от провинция Тракия

    38 0 Отговор
    Май и там препечените тренират бътерфлай в контейнерите за смет и после бучат, че ги заобикалят отдалече и бърчат нос.
  • 7 Чичо Гошо

    27 1 Отговор
    Браво!!!!!!!!!
  • 8 тнт

    49 0 Отговор
    Що така бе Миме Датска?!Къде са НПО-та Америка за Дания да им обяснят що е расизъм и има ли почва в Копенхаген?! Санкции нещо от ЕС, или айде нема нужда?!Путин е виновен!
  • 9 Хахаха..

    22 1 Отговор
    И колко незападен да е този произход? Много ми е мъглява полит-географията като наука..
  • 10 Бугаристан

    18 2 Отговор
    аз доде в Бугаристан, тука много убаво.

    Коментиран от #32

  • 11 Изхода е

    26 0 Отговор
    На влакове и кой от къде е
  • 12 Ееееее

    39 1 Отговор

    До коментар #1 от "Алоу":

    Това е интеграция, а не дискриминация! Когато са пръснати между местните, се научават да живеят като тях! Когато са в групи, стават като глутница! Това не е интеграция, а създаване на бъдещи проблеми.
  • 13 баба ти от бг

    5 0 Отговор
    да, явно само Финландия приема европейци! тези в Швеция и Дания и Норвегия да мислят какво правят! Ном 9 - казва се ГЕОПОЛИТИКА!!!!
  • 14 Госあ

    11 0 Отговор
    Национал социализъм. В Норвегия е същото от разкази от първо лице знам. В Япония е същото. Национал социализма е хубаво нещо. С едно уточнение, Дания и Норвегия или Япония са внасяли роби и експлоатирали Африка.

    Коментиран от #15, #17

  • 15 Госあ

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    Опа, * НЕ са внасяли роби и експлоатирали Африка
  • 16 Едно куче-приятел

    13 0 Отговор
    Много кучета - глутница.
  • 17 Кое?

    17 1 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    Че са пръснати ли? Че това не е ли добре? Нали това е интеграция? Я виж, как са "интегрирани" ромите в България, нали при нас са на гета! Това ли трябва да е модела? Не виждате ли, че този модел не работи и положението само става по-лошо! А сега си спомнете, за роми при комунизма, които живееха между българи, дали не бяха интегрирани! Ходеха на работа и знаеха български, а сега освен ромски, няма кой да ги научи на български!

    Коментиран от #25

  • 18 Сокче

    16 4 Отговор
    Запада прави войните и после няма да приемат бежанци много хитро няма що!
  • 19 Sieg

    14 0 Отговор
    Както казвах и преди... Различията водят до конфликти и не само в Дания, а навсякъде.
  • 20 Гост

    16 1 Отговор
    Ко стана с мантрите за антирасизъм? Май ги пеете само на робските нации, а?
  • 21 Гост

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Алоу":

    Лицемери, сър!

    Коментиран от #23

  • 22 ИНТЕГРАЦИЯ

    10 0 Отговор
    Хак да им е нас питат ли ни.
  • 23 Ееееее

    8 1 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    И що да са лицемери? Защото искат да интегрират хората ли? За да бъдат като местните ли? Напротив, даже бежанците искат да не са в гета, защото така имат по-големи шансове за успех в живота, за тях и децата им! Защо според теб, престъпността и безработицата в тези гета е голяма? Дали тези бежанци, не искат всъщност да са между местните и да бъдат интегрирани в живота? Защо Дания да да си създава бъдещи криминални групи, които един ден ще излязат в обществото?

    Коментиран от #27

  • 24 1234

    14 0 Отговор
    Най после. Браво на Датчаните. Възможно ли е ако един човек е неграмотен и не е вложил никакво усилие през целият си живот да се образова да е на равно с някой които е учил има основно и висше!?

    Коментиран от #26

  • 25 1234

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "Кое?":

    Те са за експорт.
  • 26 Sieg

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "1234":

    По скоро въпросът е може ли да има същия усет и схващане към нещата след като чужденецът има поколения назад необразовани предци. Говоря за тези от 3ти свят.
  • 27 Не е така.

    28 1 Отговор

    До коментар #23 от "Ееееее":

    Чужденците с ислямско вероизповедание ,не искат да живеят сред местните. Това което искат е да живеят на компактни групи ,с техните си обичаи , НО ДА ПОЛЗВАТ ОБЛАГИТЕ на западното общество. Размножават се като зайци, едно дете -една заплата и повечето не работят, на всичко отгоре се подиграват на местните , че са будали.

    Коментиран от #28

  • 28 Ееееее

    2 12 Отговор

    До коментар #27 от "Не е така.":

    Не е вярно! Голяма част искат да живеят с местните и да дадат повече шанс на децата си, от колкото да ги оставят да израстват в криминално общество! Даже и да има криминални типове, когато са разделени и сами не са опасни! Когато се съберат на групи - тогава да! Интеграцията става, чрез смесване на обществата, а не разделяне! Ако те самите, не се интегрират, поне техните деца, когато живеят с местни се интегрират! Това е идеята!
  • 29 Швеция

    6 0 Отговор
    Едно време си стерилизира цялото ромско общество. Кога ще вземем пример от развитите скандинавски държави бе?
  • 30 Komapak

    6 0 Отговор
    Живях в Копенхаген три месеца. Има мюсюлмани, но според мен жълтите са в пъти повече. Нямам наблюдения за други части на Дания.
  • 31 пешо

    6 0 Отговор
    сетила се мара да се побара...
  • 32 пешо

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Бугаристан":

    доде, но веднага при киро жарта в централния!
  • 33 Последния софиянец

    5 1 Отговор
    Да ги пращат у нас ние ще ги настаним и осигурим един ден ще гласуват против герб!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ле ле

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "БХК":

    Днеска така изглежда западен произход-турчин,пакистанец,арабин и др.правоверни нации, няма разлика между тях, с 8 деца и на социални помощи..Идват за да лапат помощи...нашите сигани имат конкуренция..
  • 36 Белия Зъб

    3 0 Отговор
    Дeцaтa oт ceмeйcтвaтa, живeeщи в зaceгнaтитe квaртaли, ce чувcтвaт дaтчaни. Тe ca рoдeни в Дaния, имaт дaтcки пacпoрти, гoвoрят дaтcки и хoдят тук нa училищe и въпрeки тoвa пocтoяннo им ce нaлaгa дa чувaт зaбeлeжки oт рoдa нa: „Ти нe cи дaтчaнин, зaщoтo cи мюcюлмaнин! Кaк дa oчaквaмe oт тeзи дeцa дa бъдaт лoялни към държaвaтa, cлeд кaтo caмaтa тя нe ги приeмa тaкивa, кaквитo ca. Това изречение в статията е пропаганда на Изтока
  • 37 7383

    2 0 Отговор
    Датчаните са прави. Датчаните трябва да се изселят от дания(какво тъпо име за държава) незабавно и да отиват към аусшвитц. Арабите да превземат западна европа и да обявят Велик Халифат. По добре арабинпт колкото хомо паради от бели неориентирани безполови немци англичани и датчани.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания