Last news in Fakti

8 Април, 2021 11:05 5 638 48

Германският посланик в Белград каза, че бомбардировките са били нужни

  • нато-
  • германия-
  • сърбия-
  • югославия-
  • бомбардировки-
  • посланик-
  • томас шиб-
  • геноцид

Целта беше да се избегне хуманитарна катастрофа, каза дипломатът

Германският посланик в Белград каза, че бомбардировките са били нужни - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Германският посланик в Белград Томас Шиб предизвика буря в западната ни съседка, след като заяви, че бомбардировките на Югославия през 1999 година са спорен въпрос, но това е била нужна реакция, за да се спре геноцида и хуманитарна катастрофа в Косово, пише белградският ежедневник „Новости“. Той отбелязва, че е „особено срамен факта“, че това изказване на дипломата е направено на годишнината от нападението на Нацистка Германия срещу кралство Югославия през 1941 година, предаде агенция "Фокус".

„Наясно съм, че това е спорен въпрос и че не е имало решение на Съвета за сигурност на ООН (за започване на военни действия). Но трябваше да се вземе някакво решение, целта беше да се избегне хуманитарна катастрофа“, заяви Шиб. След това германският посланик каза, че бомбардировките „са били много трудни за Сърбия, но не бива да забравяме, че това не се е случило просто така“. Шиб посочи, че „преди това са били приложени всички дипломатически средства и беше необходимо да се намери решение за Косово“.

Както отбелязва „Новости“, „не всички дипломатически средства бяха изчерпани изобщо, тъй като агресията срещу нашия народ беше извършена без съгласието на Съвета за сигурност“. В реакция на това председателят на властите на Войводина Игор Мирович оцени, че изявлението на германския посланик Томас Шиб за бомбардировките над Югославия през 1999 г. не е дипломатично и не подобава на посланик в суверенна страна и че трябва да се реагира в съответствие с подходящи принципи и конвенции.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    92 8 Отговор
    Кървавото творение на Клинтън, Косово е бомба със закъснител на краварите. Сините венци Харис готви шита методично и безумно.
  • 2 Хахаха..

    89 8 Отговор
    Гнусни нацита си бяха немчугите,пак такива си останаха! Нито милиметър промяна!Халал да ви са Кьолнските гари и камионите..
  • 3 Юсуффф

    91 7 Отговор
    БОМБАНДИРОВКИТЕ 45та И РАЗДЕЛЯНЕТО НА ГЕРМАНИЯ БЯХА ОЩЕ ПО НУЖНИ.
  • 4 Франц

    93 4 Отговор
    Подли..целта беше отцепване на Косово и създаването на яростна антисръбска мюсюлманска прозападна марионетка! Откъдето да минават и някои много доходни канали..
  • 5 Порше

    106 4 Отговор
    Защо не бомбардират Истанбул заради отношението на Турция към Кюрдистан?

    Коментиран от #30

  • 6 898

    103 5 Отговор
    Защо бе мискинино сега не бомбардирате Киев?За да избегнете хуманитарна катастрофа? Ах какви гниди сте вие!?
  • 7 един там

    104 6 Отговор
    Гонете го този немски мър-шляк от Сърбия, за да знаят другите джендъри, че такива неща нямат право да говорят. Да нападнеш суверенна държава и да я разпарчетосаш, както и да избиваш мирното и население било „добро“. А за геноцида в последствие се видя кой го е извършил. Шиптърите търговци на органи, хора, проституция, оръжие и дрога. Направихте им държава, т.е. анклав с най-голямата американска военна база на Балканите, който да е в готовност да избомби всяка държава в региона, която не е съгласна с политиката на ФАЩ и нейните пудели в гАйропа.
  • 8 BigBulgarianBoss

    56 3 Отговор
    Колумбе Колумбе да ти еб.м любопитството
  • 9 хуманитарна катастрофа

    78 5 Отговор
    е унишожаването на 2000 православни църкви и манастири на тази територия и страданията на немюссулманското население там сега, поругаването на християнски гробища, безнаказаната престъпнос. само че Той забавя но не забравя
  • 10 Жук

    67 2 Отговор
    По тази логика да бомбардираме Англия и да избегнем хуманитарната карастрофа в Северна Ирландия, Шотландия и Уелс!
  • 11 no face no name no number

    52 3 Отговор
    Е , че какво може да каже една обикнпвена подлога нез право на лично мнение. От такиеа де...ли светът се затрива. ЕС е пародия на нещо си абсурден съюз подчинен на сащ трагедия
  • 12 big

    67 3 Отговор
    Би трябвало незабавно да го изгонят! Това беше най-голямото престъпление в близкото минало от страна на САЩ и НАТО. Така, както съдиха сърби и донякъде хървати в Хага, така трябваше всички участващи в това убийство на цивилни граждани, заводи и инфраструктура да бъдат осъдени и пратени в затвора! Тези бомбардировки бяха антихуманитарни и не само те, предишните им политически действия по разрушаване на екс Югославия, довели до военните действия - също!
  • 13 ПСР

    50 3 Отговор
    Така е,нужен беше обеднен уран.Както и безпрецедентни бомбардировки в Европа,след ВСВ.И без санкцията на ООН.Въпросът е,какво последва?Икономически и финансов диктат над Сърбия.
  • 14 vvvvv

    59 2 Отговор
    Също както и при анексиите на Чехословакия, Австрия и Полша. Правят се дипломатически ходове и след това, бомби. Отиграно. Затова всички висши нацисти се скриха след 45-та в САЩ и Великобритания. Преподавали са незаменим опит.
  • 15 В.В.П.

    55 3 Отговор
    Фашистите остават ,такива..Да се изгони веднага!!.Немски боклук.!!
  • 16 наско

    58 2 Отговор
    Това може да бьде казано само от самозабравил се разглезен нагаждащ се циничен идиот! За него вероятно жертвите са стьпало кьм потупване от Столтенберг! Какьв позор са европейските ценности!
  • 17 Лесно оправдание

    53 3 Отговор
    Предотвратявате хуманитарна катастрофа с убеден уран? Все едно сърбите са били Япония във ВСВ. Отровихте въздухът, водите и почвите на Балканите заради Косово.
  • 18 По европейски

    50 3 Отговор
    Да го обявява за персона нон грата и всеки, който изказва такова мнение от дипломатите, които пребивават в страната. Бомбардировките бяха геноцид на славянски братски народ.
  • 19 К 1929

    48 3 Отговор
    Немците са тези които предизвикаха двете световно войни,факт.
  • 20 Нещастнк

    53 2 Отговор
    Не съм чувал германия да се вълнува от арменския и българския геноцид! А влизането в Сирия какво докара, благоденствие? Лицемерието на запада е наистина феноменално...
  • 21 А стига бе

    49 2 Отговор
    Боже какво лицемерие и дебелоочие...та това си е чист фашизъм-избихме ваши граждани за ваше добро..!?!?!? Абе докъде падна човешкото съзнание и критерият за добро и зло....Отвратен съм от този високомерен Запад-наричащ себе си"цивилизованият свят"....
  • 22 Ддддддд

    44 2 Отговор
    Значи така-изсипваме ти тонове бомби-а ти трябва да се радваш и да разбираш,че е за твое добро.Откачени фашурляги-малко ви е тепал чичко Сталин.
  • 23 барчо

    43 3 Отговор
    Едно леко въпросче! Кой е собственик на мините за добиване на литий в Косово??? Само да вметна, че запасите са огромни. Ще подскажа, че това е американски политик. Е, има и още няколко подобни собственика на природни ресурси там. Без да съм расииист, ще кажа, че статистически има етноси, които имат характерни психологични черти. Нещо като филма "белите не могат да скачат" - не звучи расистко, нали?? Щото ония другите могат, ма белите не могат. Та на темата. Не всички мюсюлмани са бомбени терористи самоубийци, но всички такива са мюсюлмани. Звучи като характерна черта. Шиптърите имат характерна черта към мафиоткси изяви и то от най-грубата и страна. Наркотици, търговия с човешки органи /особено около войната там/, търговия с хора и т.н. Ако подобни общности не се държат на каишка и и се дадат права и свобода, то става страшно за нормалните.
  • 24 Кво правим

    36 2 Отговор
    Ами ако тоя деб.л реши утре,че и на нас- за наше добро трябва да ни пускат бомби?
  • 25 Павел Пенев

    33 1 Отговор
    Този недоубит нацист,няма ли лагер за него?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 барчо

    41 1 Отговор
    За тези бомандировки трябва да се мълчи, а не да се говори. Този посланик трябва да бъде обявена на момента за персона нон грата и да напусне на секундата Сърбия. Преди време имаше в уикепедията статистика за това колко хора са убити около 2 000, повечето цивилни жени, деца, мъже. Имаше и колко църкви са съборени, училища, детски градини, манастири, мостове, заводи, електроцентрали и т.н. и е просто страшно да четеш само, като си помислиш, че това става до теб самия. Имам къща в едно плевенско село и онази година гроздето изсъхна на асмите и не даде плод, а дините останаха колкото портокали. На съседа 20 кошера пчели, които са му на двора умряха. Войната е страшно нещо, дори когато е при съседите. На война не съм бил, но в ръцете ми умря моторист от катастрофа и не можех да му помогна. Беше се размазал в бетонен стълб. Страшно е и не го пожелавам на никой!!!
  • 28 Слава славяни

    37 3 Отговор
    После да не се чудят тъпите дойчовци защо сърбия не ще да минава пог германско иго така наречения ЕС
  • 29 Врабчето

    37 1 Отговор
    То и планът БАРБАРОСА е бил дълбоко хуманен жест към СССР, аме не са го оценили правилно!
  • 30 Антон

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "Порше":

    Това е един много добър въпрос!
  • 31 Сандо

    25 0 Отговор
    Изгонете го тоя наглец.Явно германците още не могат да забравят как сърбите им се опънаха през ВСВ и партизаните им ги пердашиха.
  • 32 не може да бъде

    14 0 Отговор
    Човекът правилно се е изказал.Значи,когато трябва да се защиятят нашите протежета -наркотрафиканти и контрабандисти на оръжие-бомбардировките на цивилни обекти,в т.ч.мостове и телевизионни кули,се считат за високохуманни действия.А ако загинат и мирни граждани/някакви сърбии изобщо балканци/ -това са просто съпътстващи загуби!?Затова и няма никакво значение дали ще бъдат бомбардирани с обикновени бомби или бомби с обеднен уран!
  • 33 Да попитам посланика

    13 0 Отговор
    А бомбеният килим от англо-саксите над Дрезден, превърнал го в огнена пещ, хуманен акт ли беше, или престъпление?!
  • 34 кочо

    13 0 Отговор
    защо българската преса не коза за най-масовата бомбандировка над софия на 30 03 1945г.

    Коментиран от #35

  • 35 барчо

    13 1 Отговор

    До коментар #34 от "кочо":

    Не на 30.03.1944 г, а започва на 29.03.1944 г през нощта, като бомбандировачите са 500 /петстотин/ бомбандировача, ескортирани от 300/триста/ изстребителя. Пуснати са разрушителни, запалителни, както и бомби със закъснители до 12 часа. На 30.03.1944 г през деня сагата се повтаря със същия брой бомбанировачи и изстребители, като противовъздушната отбрана е безсилна и дори не отговаря. След тези две бомбандировки София е изглеждала като гробница.

    Коментиран от #42

  • 36 Минувач

    12 0 Отговор
    Сърбите още ли не са го изгонили!?
  • 37 Бай Вълчан

    10 0 Отговор
    Точно толкова нужни, колкото и тези над Дрезден и Лайпциг. Какъв цинизъм!
  • 38 dfер

    12 0 Отговор
    Томас нужно е вече да бъдете изклани от вашите приятели бежанците ,където си ги поканихте ! Нали така Томас !

    Коментиран от #39

  • 39 барчо

    8 0 Отговор

    До коментар #38 от "dfер":

    След време някой камиларски посланик ще каже, че това е било необходимо
  • 40 ПЕНКО

    9 2 Отговор
    БЪЛГАРСКИТЕ НАДУПЛЯЦИ ПУСНАХА АМЕРИКАНЦИТЕ В ГРЪБ НА СЪРБИТЕ !!! АТАКИТЕ НА НАТЮ С ОБЕДНЕН УРАН СЪСИПА РЕКОЛТАТА НА ТРЪНСКИЯТ И КЮСТЕНДИЛСКИ КРАЙ НА БЪЛГАРИЯ !!! НАТЮВСКА РЯКЕТА ПАДНА ВЪРХУ КЪЩА В ГОРНА БАНЯ !!! НИКОЙ НЕ ТРЯБВА ДА ВОЮВА СЪС САЩ НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ -А НА ТЯХНА !!!! СНАЙПЕРИСТИ УБИВАЩИ ДЕЦА/БЪДЕЩИТЕ ИМ ВОЙНИЦИ / В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ НА ОСНСОВНИТЕ ИМ ИНДУСТРИАЛНИ ГРАДОВЕ- ЩЕ ГИ СМАЖАТ !!!!!!!!!
  • 41 Ние

    10 1 Отговор
    Сърбите са много долни и ни мразят и завиждат от векове.но в нози случай с ислямския фанатизъм и.разруха и изкуственото създаване на този тумор Косово...не трябваше да става.Но американците си залатат мините на Балканите и не им пука.даге искат Велика Албания да се осъществи и после да вземат и Македония...вигда се ясно вече...
  • 42 комунисти терористи

    1 9 Отговор

    До коментар #35 от "барчо":

    Ръсофилскопредателче ,я кажи нещо за руските бомбардировки НАД ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ,а не само за западните над София ! Не те кое гнус поне малко да си такъв изменник ?
  • 43 Словянин

    5 0 Отговор
    То затова Берлин беше разделен на 4, ама пак ще бъде. Да убиват невинни германчета им се иска на швабите.
  • 44 Кси

    2 5 Отговор
    То само кралство сърбия е било нападнато от фашистите, да не се имате за някакви специални, колкото сте долни, и това 99г ви е малко, в природата има равновесие
  • 45 Стария Бог

    2 7 Отговор
    Абсолютно и точно изказване на германеца
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Ляв плюс

    6 0 Отговор
    Бомбандировките над Сърбия/Югославия бяха първата цинична агресия на англосаксонските ястреби с участието на васална Европа по пътя на унилатералния Нов Световен Ред, който се опитаха да въдворят. Това беше ярка демонстрация на безцеремонна сила и жестокост, целяща да даде урок на всеки застанал на пътя на Хегемоните, победители в Студената война. Това беше първата поука, която Русия си взе от Западните Демагози. Днес, Светът е на прага да си отдъхне, че това което беше планирано може би няма да успее. Жертвите и потърпевшите в световен мащаб обаче са вече милиони..........
  • 48 Знаещ

    4 0 Отговор
    Поредния изтреещял Западняк. На високо ниво - посланик
    Джендър културата не прощава.
    Затова все повече се твърди, че великата сила Турция, след 1-2 джендърски поколения ще изпревари Еврогейските сили Германия, Франция, италия и Британия. С джендър възпитание държава не се прави и хора не се възпитават. На хора които имат майка и татко за родител Уан и родител Тю не може да се разчита

    Извода за нас е притеснителен. Влияние на Балканите винаги са искали Ислямска държава Османска империя и Православна държава Русия. както и по-далечния Запад. За в бъдеще на джендърския Запад няма да може да се разчита. Така че интерерсите на Балканските Православни народи и държавите им съвпадат с Руските.
    Безскрупулна истина е, че ако я нямаше Русия, нито една славянска държава нямаше да я има, в т.ч. Чехословакия и Полша. Украйна и Беларус са си чисто произведение на СССР, подобно на Македония - дело на Коминтерна. На Украйна дори подариха Крим, а укрите за благодарност се сдушиха със Запад и щяха да напълнят Крим с американски бази като Окинава в Япония.
Новини по държави: