Last news in Fakti

12 Април, 2021 19:40 2 215 5

ЕС: Инцидентът в иранския ядрен обект Натанз трябва да се изясни напълно

  • иран-
  • израел-
  • натанз-
  • ядрена сделка

Европейският съюз е против каквито и да било опити да се подкопаят преговорите с Техеран за ядрената му програма

ЕС: Инцидентът в иранския ядрен обект Натанз трябва да се изясни напълно - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Говорителят на Европейската служба за външна дейност Петер Стано заяви, че инцидентът в иранския ядрен обект в Натанз трябва да се изясни напълно.

Според медии проблемът с електроразпределителната система там е в резултат на израелска кибератака.

Стано добави, че това се случва на фона на опитите да бъде възстановено ядреното споразумение с Иран и подчерта, че всякакви опити за подкопаването му трябва да бъдат изцяло отхвърлени.

"Всички въпроси, свързани с иранската ядрена програма, трябва да се решават по дипломатически път, тъй като няма друга устойчива алтернатива", каза още Стано.

Същевременно Съветът удължи с една година ограничителните мерки заради сериозните нарушения на човешките в Иран.

Беше съобщено, че Европейският съюз налага персонални санкции - замразяване на авоари и забрана за издаване на визи - на 8 иранци, включително на командващия Революционната гвардия, заради убийства по време на масовите протести в Иран през 2019 година.

Към санкционния списък са добавени още 8 души и 3 организации заради проявено насилие към протестите през ноември 2019-а. Така общият им брой става съответно 89 и 4.

Санкциите се състоят в забрана за пътуване в ЕС, замразяване на активи, забрана за износ към Иран на оборудване, което би могло да се използва за вътрешни репресии или за наблюдение на телекомуникационните мрежи.

Мерките за задействани през 2011-та година и се подновяват на годишна база.

По-рано Иран обвини Израел в терористичен саботаж във връзка с инцидента вчера, при който беше съобщено, че е спрял токът в завода в Натанз, където Ислямската република обогатява уран - както твърди, само за мирни цели, предаде Франс прес.

Обвинението в тероризъм беше отправено снощи от говорител на външното министерство в Техеран, а днес беше уточнено, че в Натанз е имало и експлозия, щетите от която можели бързо да се възстановят.

Инцидентът стана ден след като Иран обяви, че е пуснал в действие нови - по-мощни центрофуги, за обогатяване на уран, независимо от подновяването на непреките преговори със Съединените щати за съживяване на споразумението за ограничаване на ядрената му програма.

"Ню Йорк таймс" цитира източници от американското и от израелското разузнаване, според които става дума за кибероперация, която е унищожила електропреносната система в Натанз.

В Ерусалим израелският премиер Бенямин Нетаняху не коментира обвиненията от Техеран, но декларира, че Израел няма да позволи Иран да се сдобие с ядрено оръжие - цел, която Ислямската република, според него, никога не се е отказвала да преследва.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    16 0 Отговор
    Е какво да се изяснява, евреите извършиха поредната мръсотия, но не може да ги посочите като виновници, защото ще ви нарекат "антисемити", ах колко страшно.

    Коментиран от #3, #5

  • 2 Грух Джуланов

    6 0 Отговор
    Нищо не разбрах кой е добър, а кой е лош.
  • 3 Тва са си чисти

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "хъхъ":

    двойни стандарти!!!
  • 4 ТОЧКАТА

    3 1 Отговор
    Трябвало да се изясни......Затова НАЛАГАТ ОЩЕ САНКЦИИ НА Иран!!!??????Страшно изясняване стана...А то още СТЪКНЕТ,убийствата на ирански учени,и сегашното имат ясен отговор!!!!!!!...Личи си че още сте колония....
  • 5 ижг

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "хъхъ":

    Отивай да се молиш на Аллах и не ни занимавай с твоите мръсотии....педал!
Новини по държави: