Last news in Fakti

13 Април, 2021 11:04 4 072 13

Взривът в Иран е причинен от дистанционно детонирана бомба

  • иран-
  • израел-
  • сащ-
  • атака-
  • ядрена програма-
  • бомба-
  • дистанция

Всички признаци сочат, че това е най-тежката атака, която ядрената програма на Иран е претърпяла

Взривът в Иран е причинен от дистанционно детонирана бомба - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Взривът в иранското съоръжение за обогатяване на уран в Натанз, който беше приписан на Израел, е причинен от бомба, внесена тайно на територията на съоръжението и след това детонирана дистанционно, съобщава "Ню Йорк таймс", цитиран от News.bg. В информацията се цитира неназован служител на разузнаването, без да се изяснява дали са американци или израелци.

Според официалното лице взривът е извадил от строя първичната електрическа система, както и нейната резервна система. Твърдението очевидно е било потвърдено от бившия ръководител на иранската агенция за атомна енергия в интервю за иранската държавна телевизия. "От техническа гледна точка планът на врага беше доста красив", коментира Ферейдун Абаси Давани, сега ръководител на енергийната комисия към иранския парламент, като добави: "Те помислиха за това и използваха своите експерти и планираха експлозията, така че централното захранване и аварийният захранващ кабел да бъдат повредени."

Въпреки че размерът на щетите остава неизвестен, "Ню Йорк таймс" пише, че служители на специалните служби смятат, че ще са необходими много месеци, за да бъдат отстранени щетите. Ръководителят на Иранската агенция за атомна енергия Али Акбар Салехи обаче увери, че аварийното захранване вече е възстановено в централата и обогатяването продължавало, въпреки че не е ясно до какво ниво. "Голяма част от саботажа на врага може да бъде възстановена и този влак не може да бъде спрян", казал той пред иранските медии според "Ню Йорк таймс". Инцидентът в неделя се случи, докато министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин кацна в Израел за разговори с премиера Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Бени Ганц.

САЩ, основният партньор на Израел в областта на сигурността, се стреми да възобнови ядреното споразумение от 2015 г., целящо да ограничи програмата на Техеран, така че да не може да преследва ядрено оръжие - ход, на който Израел твърдо се противопоставя, особено Нетаняху. Според "Ню Йорк таймс" американски официални представители са заявили, че не знаят дали техните ирански колеги ще се появят във Виена в сряда, когато преговорите по ядреното споразумение трябва да бъдат възобновени. Депутатите в Техеран призоваха дискусиите да бъдат преустановени, въпреки че САЩ отрекоха в понеделник, че са замесени в инцидента в Натанз. В репортаж на израелска телевизия се казва в понеделник, че бомбата е избухнала в неделя в 4 часа сутринта, когато около 1000 работници са били в Натанз. Съобщава се, че съоръжението е евакуирано веднага след взрива поради опасения от по-нататъшни бомби, но други експлозиви не са открити.

В новинарския доклад на Канал 13, който не цитира източник, се казва, че експлозивът е бил поставен близо до главната електрическа линия в Натанз и че когато е детонирал, цялото съоръжение е спряло да функционира. Съоръжението остава нефункционално, се казва в доклада, като програмата е настроена назад по месеци. "Всички признаци сочат, че това е най-тежката атака, която ядрената програма на Иран е претърпяла ... на най-важното иранско ядрено съоръжение", каза Алон Бен-Дейвид, военен анализатор на мрежата. Преди това Natanz е бил обект на мишена, включително от експлозия, която е разтърсила съоръжението миналото лято, в това, което също се казва, че е израелска атака, насочена към нарушаване на обогатяването на уран и изследванията на мястото. През 2010 г. САЩ и Израел твърдят, че са спрели ядрената програма на Иран с вируса Stuxnet, което е накарало иранските центрофуги да се разкъсат, съобщавайки, че са унищожили една пета от машините в страната.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й‼

    46 8 Отговор
    Това естествено НЕ Е НАМЕСА ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА ЧУЖДА ДЪРЖАВА ‼‼‼

    Коментиран от #3, #7

  • 2 Антон

    10 0 Отговор
    Само не ми стана ясно защо я нарекохте "кибер" атака?
  • 3 Пешо от блока

    11 18 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й‼":

    Ти пък голям застъпник на екстремистите ислямисти се развъди! Не виждаш ли, че там живеят по закони отпреди 600 години.

    Коментиран от #10

  • 4 Ахура Мазда

    20 7 Отговор
    СВЕТЪТ ТАКА Е ПОСТРОЕН, ЩОТО ЗЛОТО ВИНАГИ СЕ БОРИ С ДОБРОТО. СЛЕД КАТО ИЗРАЕЛ ПО ПРЕСТЪПЕН НАЧИН, ПРОТИВНО НА ВСЯКАКВИ ДОГОВОРИ И СПОРАЗУМЕНИЯ, СЕ СДОБИ С ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ, НЯМА НИКАКВО ПРАВО ДА ПРЕЧИ НА ИРАН ДА РАЗВИЕ ПРОИЗВОДСТВОТО НА СВОЕ
  • 5 Ангра Майньо

    12 1 Отговор
    Няма начин да спрат ядрената програма на Иран. Израел ще бъде първата държава, унищожена от ядрен удар. За съжаление.
  • 6 кочО

    13 1 Отговор
    евреите си играят със живота си и този на държавата.
  • 7 Гост

    17 4 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й‼":

    " В рeпoртaж нa изрaeлcкa тeлeвизия ce кaзвa в пoнeдeлник, чe бoмбaтa e избухнaлa в нeдeля в 4 чaca cутринтa, кoгaтo oкoлo 1000 рaбoтници ca били в Нaтaнз".
    Не, това е терористичен акт, който би могъл да отнеме живота на стотици невинни хора, служители! Но никой не продумва и не осъжда Израел за тези му терористични действия! Особено пък ЕС, ООН или която и да е друга организация! Никой не смее да гъкне!
  • 8 Бай Манчо

    13 3 Отговор
    Къде е ши . баното ООН , къде са "гневните" декларации на "демократичните" държави - мълчат като бити пе...ли , но не спират да ни занимават вече седмица за диванчето на де лаЙнен . Лицемерна работа . Надявам се терористите да си го получат както си го получиха онези лиг льовци във военната база след убийството на Иранският командващ . На карта е бил заложен мирът , но ООН си спи

    Коментиран от #13

  • 9 Павел Пенев

    14 2 Отговор
    САЩ и Израел са престъпни държави с правителства и президенти от криминални корумпирани типове,подготвящи терористи,планиращи преврати и войни с цел оплячкосване на материални и финансови активи на чужди държави.
  • 10 БАЙ Х@Й‼

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пешо от блока":

    Онези ЕКСТРЕМИСТИ дето уж събориха кулите близнаци бяха от СА, даже паспортите им намериха ! Ама пък що ли САЩ не нападнаха СА ами Ирак 🤔 А заради журналиста който влезе в едно посолство и не излезе повече, нещо .... 😯 А Иран ли убиха с дрон американски генерал в САЩ или обратното?

    Коментиран от #12

  • 11 херодот

    2 1 Отговор
    Няма значение ,кой,къде,кога и как .Важното е чалми да се търкалят по земята !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 18 АН

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бай Манчо":

    Не могат да водят война на два, три фронта - на Червено, Черно, Пембено или което друго си изберете морета.