15 Април, 2021 20:08 1 878 3

Франция разшири правомощията на службите за сигурност

  • франция-
  • полиция-
  • европейски съюз-
  • еманюел макрон-
  • правомощия

Правителството на Макрон заяви, че законът е необходим за по-добра защита на полицаите

Франция разшири правомощията на службите за сигурност - 1
Снимка: БГНЕС

Френският парламент даде окончателната си подкрепа днес за закон за всеобщата сигурност, който дава повече правомощия на полицията, въпреки критиките на правозащитни активисти, според които той застрашава усилията за разкриване на полицейски произвол, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Вътрешният министър Жералд Дарманин заяви, че законът е необходим за по-добра защита на полицаите, които са заплашвани и нападани от екстремисти, както и от все по-масовия тормоз върху тях в социалните мрежи. Полицейските синдикати също изразиха своята подкрепа за мерките.

Нормативният акт бе одобрен със 75 срещу 33 гласа от Националното събрание - долната камара на парламента, където внеслата законопроекта партия на президента Еманюел Макрон има голямо мнозинство. Той вече мина в Сената.

В опит да успокоят критиките, които през есента предизвикаха масови протести в цяла Франция, законодателите пренаписаха спорния член 24 от текста.

През ноември в Париж десетки хиляди души протестираха срещу първоначалната формулировка на този член, който криминализираше публикуването на снимки на полицаи с намерение да им се навреди. Противниците на новия закон смятат, че съдържащата се в него формулировка остава твърде двусмислена и е възможно да подлежи на погрешно тълкуване от страна на органите на реда. Те също така се опасяват, че този нормативен акт ще попречи на хора, които се опитват да се борят срещу полицейската неправда и дискриминация чрез снимането и публикуването им.

Европейският съюз напомни на Франция, че журналистите трябва да могат да "работят свободно и в пълна сигурност", като предупреждава, че ще разгледа противоречивия законопроект за сигурността на страната, за да гарантира, че той отговаря на законите на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ридик

    5 0 Отговор
    Разширяването на правомощията няма да спре страха на службите да влизат в арабските гета в Франция такаче абсолютно не е нова новината
  • 2 Майна

    7 1 Отговор
    ТОТАЛНА РЕПРЕСИЯ НАД СВОБОДАТА НА ХОРАТА ОТ ТЕЗИ ПРОДАЖНИ ПРАВИТЕЛСТВА ПОД ОПЕКАТА НА ЕС И ИЗНУДЕНИ ОТ СВЕТОВНАТА ДАНКА И ООН..ГЛОБАЛИСТИТЕ ОБЯВИХА ВОЙНА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО....ПОЛИЦИЯТА, ВОЕННИ И МЕДИЦИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ СРЕЩУ НАРОДИТЕ СИ
  • 3 Франция е отдавна приобщена към...

    1 1 Отговор
    Арабските общности!Вече арабската ,,култура" е заразила и европГейската френска действителност..Също както ,,Лидъл" е отдавна мюселманизиран!Вижте им шалварите,мантите за арабки и гащите за ханъми.Всичко е необратимо,до 2050 ще се постигне целта за мюселманската ,,пролет" в Гейропата...Лидъла вече се срамува и от християнските символи.Църквите на остров ,,Сан Торини,, бяха на една реклама без кръстове...
Новини по държави: