Last news in Fakti

15 Април, 2021 14:49 2 178 9

Голяма среща между Турция и Гърция - Април 2021

  • турция-
  • среща-
  • гърция

Никос Дендиас се среща с Мевлют Чавушоглу

Голяма среща между Турция и Гърция - Април 2021 - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Турция настоява да бъдат разгледани всички спорни въпроси на днешната среща с Гърция. Това обяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от ТАСС.

Днес в страната е гръцкият външен министър Никос Дендиас. Срещата беше договорена на предходни дипломатически разговори.

Двете страни има териториални спорове. Предстоят разговори за морските територии и въздушното пространство.

Това е първа визита на гръцки дипломат след последните противоречия между двете страни. Дендиас ще разговаря с Чавушоглу и с турския държавен глава Реджеп Ердоган.

Чавушоглу обяви, че неговата страна е готова за преговори по всички казуси. Посочва се, че двустранният диалог е много важен.

Очаква се срещата да даде старт на диалог на високо равнище между Турция и Гърция.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Tака, значи,

    7 10 Отговор
    Не са необходими много дискусии. Гърция да приложи международното право и да разшири териториалните води и въздушното пространство до 12 мили, както има право. Дебатът за Егейско море автоматично приключва. Остава да се определи ИИЗ в Източното Средиземноморие. Турция да признае международното морско право и да определи морските зони въз основа на него, както и всички останали държави в Източното Средиземноморие, Израел, Гърция, Египет, Кипър, помежду си. Този въпрос също приключва и няма какво друго да се обсъжда. Сега, ако Турция иска да вземе половината от островите, половината от Егейско море, Беломорска Тракия и Бог знае кокво друго, тя може само да се осмели да атакува Гърция и да се опита да ги превземе. Така че нека тя обмисли своето място в света, съюзите от двете страни, силата на противника и нека го направи. В противен случай, ако чака да й кажат да вземе каквото си иска защото Чавушоглу е хубавец, тя чака напразно. Никога няма да се случи. ps A, и никой в Гърция не се страхува от Турция. Разбира се, турците вече са разбрали това добре.

    Коментиран от #2

  • 2 Не е така

    11 5 Отговор

    До коментар #1 от "Tака, значи,":

    Защото, ако е така както си писал няма да има преговори
    Увеличението на границите на12 мили значи война а това значи ,че тогава беломорска Тракия иполовинаа острови може би и всички ще са турски,а аконе се намесят великите сили и границите ще са до Албания

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Tака e

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "Не е така":

    A тъй като явно не знаете, заплахата от война, така че една държава да не може да упражни едно от своите законни суверенни права, освен вулгарността и ирационалността, в допълнение към оттеглянето от декларациите на сериозна модерна държава, желаеща да се приближи и да търгува с ЕС, в допълнение,че заплахата е отправена към страна от НАТО, е явно нарушение на международното право, което се разглежда от Съвета за сигурност на ООН и дори може да доведе до международна военна намеса срещу Турция.
  • 4 Ей Хасане

    5 8 Отговор

    До коментар #2 от "Не е така":

    Гръцко-турската война ще бъде във въздуха и в морето. ако някой надделее там, само тогава армията може да се използва. Разбира се, никога няма да преминете реката, независимо колко ..джихадисти ще използвате. но нека оставим това. Способността на гръцкия флот, турците го познавате вече 200 години. само един кораб освободи всички Егейски острови през 1913 г. нека поговорим за авиацията. израелците практикуваха с вас за 20 години. бяхте добри приятели.. Πрез последните години го правят с гърците. Знаеш ли какво каза командващият израелските военновъздушни сили? Че турците няма да могат да издържат дори 48 часа над Егейско море

    Коментиран от #6

  • 5 5иция

    5 2 Отговор
    Виж кога са получили от италянците последните остриви и колко са на брои тогава пиши. За сведение годината е 1948 а броиките сами си ги намерете.
  • 6 5иция

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ей Хасане":

    Горния коментар за теб и добавям йак ли италянците са получили островите от Османците.
    А бе нещо като англичаните Кипър.
  • 7 Банер на CHP

    3 2 Отговор
    Абе, знае ли тоз Чавушоглу къде отидоха 128-те милиарда долара?

    Коментиран от #8

  • 8 5иция

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Банер на CHP":

    Както навсякаде оръжие за сигурност. Е на някои не му изнася това.
  • 9 велика пуйка

    3 4 Отговор
    гъркът ви го обясни много хубаво днес в къщата ви, хахаха, някой трябваше да го направи, а гърците имат топките да го направят, тъй като не ви смятат за нещо страхотно. спрете престъпното поведение каза, в противен случай санкции. и който иска напрежение, ще вземе отговор и в това. така каза и дим излизаше дори от ушите на турците, докато гъркът се усмихваше! абе жалка работа хахаха
Новини по държави: