Last news in Fakti

18 Април, 2021 11:48 5 516 58

Москва ще отговори на фокусите на Чехия

  • чехия-
  • русия-
  • дипломати-
  • експолсиране-
  • персона нон грата

Прага експулсира 18 служители на руското посолство

Москва ще отговори на фокусите на Чехия - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Чехия експулсира 18 служители на руското посолство по подозрение, че руски разузнавателни служби са замесени в експлозиите в чешки военен склад през 2014 г. Реакцията на Москва беше светкавична. „Ще отговорим на действията на Чехия. Прага е напълно наясно какво ще последва след подобни фокуси“, каза Мария Захарова, говорител на Министерство на външните работи.

Новината предизвика бурен отзвук и в самата Чехия. Лидерът на чешката опозиционна Гражданска демократическа партия Петър Фиала определи случилото се през 2014 г. като "държавен тероризъм". "Това беше очевидно военно нападение на наша суверенна територия", каза Иржи Шедиви, бивш началник на чешкия генерален щаб. Той подчерта, че Прага е длъжна да отговори "решително" на действията на Москва.

„Чешкото решение е демонстрация на подкрепа за последните американски санкции срещу Москва. Друга версия няма“, каза Владислав Белов, заместник-директор на Института по Европа на Руската академия на науките. Според него, зад тези случаи стои желанието на Вашингтон да подкрепи своя антируски курс чрез съгласувани действия на "колективния Запад".


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЛЛЛ

    87 22 Отговор
    Ами то трябва да се насъскат всички срещу Русия, ама Русия и сама ще се оправи. Айде да влизат в Украйна и да се приключва
  • 2 България

    59 8 Отговор
    Моята приятелка обича чай, а аз кафе, когато сме заедно за да няма разногласие пием водка!

    Коментиран от #7

  • 3 Тамерланд

    87 15 Отговор
    Ситуацията напомня на тая преди началото на ВСВ. Всички виждат че краварите не спазват никакви договори и водят кампания против Русия , но си затварят очите и си траят. Накрая да не реват като се запали чергата.

    Коментиран от #10

  • 4 мечешка услуга

    22 45 Отговор
    1968г - чехите помнят "братската" помощ!

    Коментиран от #9, #40, #52

  • 5 Стефан Петров

    83 13 Отговор
    Чехите не се ли усещат, че се излагат. Да реагираш през 2021г. на нещо станало през 2014г. е смешно. За тези години то не било важно за Чехия а сега станало много важно и те едвам сега разбрали това. Дали няма в скоро време за Чехия да се говори както за Англия, че била пудела на САЩ.

    Коментиран от #12, #28

  • 6 Присмехулник

    10 48 Отговор
    Всеки прави фокуси,само Русия .. не.Всички сте в кюпа.Лошото е че се опълчва срещу всички ...кофти тръпка.Няма такъв филм,всички са грешни само аз съм безгрешен..

    Коментиран от #20

  • 7 Шляхтиц

    22 4 Отговор

    До коментар #2 от "България":

    С предпочитания към "Руская", "Московская", "Столичная"................

    Коментиран от #11

  • 8 Афганистан

    9 29 Отговор
    Те комунистите,по лоши и от талибаните бре..няма оправяне..
  • 9 за това

    43 3 Отговор

    До коментар #4 от "мечешка услуга":

    Операция Гладио , е кодовото име на италианската тайна паравоенна организация на НАТО, замесена в терористични атаки под фалшив флаг като част от стратегията на напрежението от късните 1960-те до ранните 1980-те години. Подозирана за отговорна или поне замесена в провеждане на политически терор, атентати, политически убийства, преврати, оклеветяващи кампании и т.н. Започва в началото на Студената война със създаването на мрежа от т.нар. „действащи зад линиите“ (на английски: stay behind) нелегални формации, паралелни на официалните, предназначени да извършват диверсии и да действат със сила срещу вътрешните заплахи за интересите на Евро-Атлантизма. Съществуването на „Гладио“, отричано в продължение на десетилетия, днес официално е признато от правителствата на въвлечените западни страни. Структурата е осъдена и забранена от Европейския парламент през 1990 г.

    Коментиран от #17

  • 10 Шляхтиц

    29 3 Отговор

    До коментар #3 от "Тамерланд":

    ВСВ започна с:
    1. Присъединяване на Австрия.
    2. Нахлуване в Полша.
    3. Окупиране на Чехия със статут на Протекторат.

    Коментиран от #13, #31, #42

  • 11 Капитан

    13 3 Отговор

    До коментар #7 от "Шляхтиц":

    Абсолют...но.
  • 12 кнаус 485

    25 4 Отговор

    До коментар #5 от "Стефан Петров":

    Съгласен съм с казаното от вас, дори не мога да си обясня каква е тая диверсия чужда страна да взривява военен склад, да не са били във война...

    Коментиран от #16

  • 13 Тамерланд

    23 2 Отговор

    До коментар #10 от "Шляхтиц":

    Френските военни и политици са сигурни в мощната укрепена линия „Мажино” и не вярват, че Хитлер ще нападне Франция. Още повече, че самата френска армия по численост и въоръжение не отстъпва на германската. Но те изобщо не са предвидили възможността Хитлер да нападне през Белгия и Холандия, както и не отчитат новите военни реалности, известни днес като концепцията за „Блицкриг“ (Светкавична война). Това се случа, когато през април 1940 г. Хитлер напада Дания и Норвегия, а веднага след тях превзема Белгия и Холандия. Париж пада само две седмици, след като Хитлер напада Франция, макар че на нейна страна се бие и 300 000 британски корпус, който едва е спасен в последния момент. Северната част от Франция е окупирана, а в Южна се създава колаборационистко, съюзническо френско правителство във Виши, а Велкобритания ще бъде принудена да бомбардира и потопи целия френски средиземноморски боен флот, за да не бъде използван срещу нея.
  • 14 Les Misérables

    71 3 Отговор
    Вече се предприемат мерки само срещу подозрения. Няма доказателства, няма нищо. И така е от години. А кога се доказа, че С Арабия уби и разчленил в свое консулство противник на режима какво се случи? Нищо. Само врява. Като Сноудън показа и доказа какви шпионски игри въртят САЩ какво се случи? Нищо. Като всички разбраха, че Меркел е подслушвана, какво се случи? Нищо. Но само по подозрения Русия е виновна. Изроди страхливи.

    Коментиран от #15, #47

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Шляхтиц

    31 3 Отговор

    До коментар #12 от "кнаус 485":

    При това със седем годишна давност?????????
  • 17 Пояснение

    23 2 Отговор

    До коментар #9 от "за това":

    Независимо,че е осъдена от ЕП,Гладио ,взриви моста на Генуа.
  • 18 Аз да пиша

    10 23 Отговор
    Ало Чехия изгонете всички рашки от страната ви

    Коментиран от #21, #33

  • 19 Наистина "друга версия няма"

    39 3 Отговор
    Остава и нашичките да обвинят Русия за множеството експлозии в оръжейните ни заводи... Интересно как така пропуснаха случая да са първи?
  • 20 Искам точен отговор?

    12 2 Отговор

    До коментар #6 от "Присмехулник":

    КОИ СА ТИЯ "ВСИЧКИ"?
  • 21 ССС

    17 1 Отговор

    До коментар #18 от "Аз да пиша":

    Така де поляците изгониха 3 Руснаците 5 Краварите 10 на обратно с неправителствените сигурно 1000 и сега ще си обикалят само около посолството А чехите сигурно ще ги закрият :)
  • 22 Sieg

    32 2 Отговор
    Москва да си записват враговете си, ракети за всички има така, че и Чехия да е спокойна.

    Коментиран от #25

  • 23 TOTO

    40 2 Отговор
    Не може да си американско куче/чехия полша българия/ и да не лаеш по Русия
  • 24 GnG

    21 2 Отговор
    ПРОТЕКТОРАТИТЕ в опитите си да угодят на протектора, стигат да КОМИЧНИ действия ! :)
  • 25 Бкп

    5 19 Отговор

    До коментар #22 от "Sieg":

    Докато само знаете да плашите с ракети и смърт, бял ден няма да видите и ще ви е..ват дружно.

    Коментиран от #56

  • 26 Герд Мюлер

    24 2 Отговор
    Тази игра на "гоненица", предизвикана от САЩ не води до никакви резултати. Тя отдалечава Запада ор Руската Федерация и последната, управлявана от Путин, има възможност да си прави каквото си пожелае и да се присмива на безсилието на Запада. А той трябва да проумее един път завинаги, че РФ не е Италиия, или Испания, или Гърция. С РФ не може да се играе "на дребно". Тя е най-мощната ядрена сила в света, с най-голяма територия и природни ресурси, с неизмерими възможности "за разтягане", което означава, че подходът към нея трябва да се осъществява с друфи средства. Но огранияеният Байдан не може да надхвърли провинциалния си ограничен начин на мислене.

    Коментиран от #32

  • 27 Оzzy

    4 21 Отговор
    И в България беше взривен склад също . Край Сопот .Случаят беше заметен брутално като случая Гебреви . Но се знае ,че са били руснаци. Няма жертви в Бг ,но щетите са за 10 млн. долара

    Коментиран от #58

  • 28 Дедо ви

    22 0 Отговор

    До коментар #5 от "Стефан Петров":

    Ми това като тия многообещаващи артистки, насилвани преди 30 години ама сега се усетили, като усетили, че никой за нищо не ги търси.
  • 29 Конник

    23 1 Отговор
    След 7 години разбраха че Русия ги е нападнала. Дрън-дрън, та пляс.
  • 30 ПЕНКО

    19 2 Отговор
    ЦИОНИСТКИЯТ ДОЛАР Е ПРЕД КОЛАПС --- КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ С ГОРКАТА ЧЕХИЯ ; С ГОРКАТА СЛОВЕНИЯ ; С ГОРКАТА ...... ?????????

    Коментиран от #34

  • 31 туй то

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Шляхтиц":

    Започва с края на ПСВ , гражданската война в Испания , и финансирането от евреите, на няколко политическо-милитаристични кръга , минали през големите индустриални концерни , което натрупва непреодолими напрежения между тях . И както е казано в един филм - Шотландски Боец - Накрая трябва да остане само един .
  • 32 Някой пита ли се защо Русия винаги е победител

    1 14 Отговор

    До коментар #26 от "Герд Мюлер":

    Преди доста години по Дискавърито или Джеографика имаше филм за поражението на Наполеон в Русия. Цитираха откъс от мемоари на пленен френски офицер, който е бил заточен в Сибир. След края на войната му е била предоставена възможност да остане ако желае. Не мога да забравя какво е написал, че си е помислил: "не можех да си представя, че цял живот ще ям картофи". Открийте разликата! Кой разбрал, разбрал...

    Коментиран от #36, #44, #45

  • 33 Ееее

    12 2 Отговор

    До коментар #18 от "Аз да пиша":

    Да можеха да изгонят всички САЩКИ щеше всичко да си дойде на мястото
    Същото се отнася и за нас ама пустите му продажници .....

    Коментиран от #41

  • 34 Аха

    6 1 Отговор

    До коментар #30 от "ПЕНКО":

    Кажи ски го де ГОРКАТА БЪЛГАРИЯ с туй робско племе
  • 35 Седесарят.

    11 1 Отговор
    Най големите палячовци са чехите...Давят ги в боклука ,яко.!!.
  • 36 Д'мин

    17 1 Отговор

    До коментар #32 от "Някой пита ли се защо Русия винаги е победител":

    Значи Наполеон е в Русия през 1812 година, а картофа навлиза масово в Русия през 1832г. Ако срещнеш Дискавъри или Нешънъл жеографик да им кажеш, че са в голяма грешка!

    Коментиран от #51

  • 37 руски соросоиден кравар

    1 13 Отговор
    Руските терористични мерзавци откъде ли не ги изритаха вече.
  • 38 Хей МалоУмни

    11 0 Отговор
    Айде решете! Кога е било това взривяване!? Пишете през 2014-а, а се оказва края на 2015!! Синхронизирайте се смешници, моля.
  • 39 Рико

    3 1 Отговор
    Чехия има репутацията на страна с добро разузнаване. Чешките разузнавачи в Русия да отговорят съответно.
  • 40 Ха ха

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "мечешка услуга":

    Забравили са 1938г.и Судет и Силезия.Германия и Полша си поделиха тогава Чехия,но може и да се повтори.
  • 41 гостгост

    0 10 Отговор

    До коментар #33 от "Ееее":

    Докато има такива продажни българофоби като тебе ,нищо няма да е ок.Руските парцали ги изритаха отвсякъде,защото русия се свързва само с вреда и е общ враг на света.

    Коментиран от #49

  • 42 Альооо

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Шляхтиц":

    Не лъжи.Полша заграбва част от Чехия( заедно с Хитлер) още 1938 г.Европа мълчи,а само СССР осъжда акта.Полша е окупирана от съюзника си след това -1939г .Русия използва ситуацията и заема спорни територии от днешна Зап.Украйна .

    Коментиран от #43

  • 43 Альооо

    5 2 Отговор

    До коментар #42 от "Альооо":

    Не Русия,а СССР завзема Лвовска област и др.,които днес са в Украйна.Но Полша ще си ги поиска в скоро време.
  • 44 Герд Мюлер

    8 0 Отговор

    До коментар #32 от "Някой пита ли се защо Русия винаги е победител":

    Картофите са основна храна за северните държави. Те са заместител на хляба. Аз като германец ям картофки, с вурсчета и пия Радебергер. Моите руски приятели ядат картофки, наденички и пият квас (който е по-полезен).
  • 45 Ха ха

    7 0 Отговор

    До коментар #32 от "Някой пита ли се защо Русия винаги е победител":

    Като го е мързяло да лови сьомга,да трепе мечки и лосове няма да яде и черен хайвер.Виж вино в Сибир няма.Но и с водка се оцелява.
  • 46 Стайков

    9 0 Отговор
    В момента Щатите са бесни. Русия изгони американския посланник с още 10 члена от посолството; второ - Руските военно морски маневри със стрелба с бойни снаряди прогониха двата бойни кораба на Щатите, насочени в подкрепа на Украйна. Според Китайски военни наблюдатели, военната мощ на Русия е способна да победи Щатите и Китай заедно .
    Това не се прощава от Щатите, знаейки че при една голяма война, наред със загиналите в света, Щатите изчезват като територия и население. Затова беснеят и използуват всякакви дипломатически прийоми.. .
  • 47 хахаха

    9 0 Отговор

    До коментар #14 от "Les Misérables":

    лаят, защото знаят, че няма да им се случи нищо...приличат на малки злобни пинчери, които се заливат от лай по някоя овчарка, ама овчарката ги гледа с изумление на какви се правят те...:)))
  • 48 Сух

    4 1 Отговор
    Ко да очакваш от народ, който в болшинството са си куууви и проститутки? Знам си ги..
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Къртач

    0 0 Отговор
    Мария, я люблу тебя
  • 51 Ам' че

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Д'мин":

    Франсето може да се е поскитало някоя и друга година из необятната и да му се е наложило да хапва само картофи. Говорите за масово разпространение и измествате фокуса.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Хахаха

    3 0 Отговор
    А 1941 да забравим, нали?
  • 54 Хахаха

    6 0 Отговор
    Да забравим и това, че почти цяла европа е обслужвала икономиката на Хитлер, помагайки му по един или друг начин.
  • 55 Хахаха

    9 0 Отговор
    Или да припомним на днешноте германци какво са направили предците им в Русия и в целия свят? Невиждано престъпление.
  • 56 Да дааа

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Бкп":

    А ти си остани в мрака.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Лупи

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Оzzy":

    Единствените щети тук са в мозъка ти и те май са по рождение.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания